KB » Computer » Fonts (lettertypes, tekensets)

Fonts (lettertypes, tekensets)

    Tweeten

Introductie

Fonts zijn verzamelingen van tekens. Preciezer gezegd zijn het relaties tussen codes en tekens.

In de meeste fonts zal bv. de code 65 gelijk zijn aan 'A' (hoofdletter), de 'a' heeft code 97. Maar een hoewel code 65 in de fonts Calibri en Ariel in beide gevallen een 'A' oplevert, ziet die er wel heel anders uit.

Veel mensen gebruiken fonts vooral om in hun Word-documenten een iets ander lettertype te gebruiken. Bijna alle tekstverwerkende programma's hebben de mogelijkheid om het font aan te passen.

Je kan fonts zowel aanpassen voor nieuw in te voeren tekst, als voor al bestaande tekst. In het laatste geval selecteer je met de muis een stuk tekst, en past dan het font aan. Zo kan je in 1 document talloze fonts gebruiken.

Fonts spelen een nog veel belangrijker rol voor mensen die met andere talen werken. Ik heb bv. een font voor alfabetische weergave van Chinees, maar het probleem daarbij is dat alle klinkers voorzien kunnen zijn van 4 verschillende tekens erboven (zoals een liggend streepje). In mijn speciale font worden de toetsen op de 1 na bovenste rij van het toetsenbord, die normaal afgebeeld worden op cijfers (codes 48 t/m 57) nu gebruikt om allerlei andere tekens te produceren. ocijfers


Windows en fonts

Waar kan je de fonts vinden? In de map C:\Windows\Fonts (als je Windows op een andere schijf geïnstalleerd hebt moet je de 'C' vervangen door een andere letter).

Hoe kan je die map heel gemakkelijk openen? Door Win+R in te tikken, dan fonts in te tikken, en vervolgens op Enter te drukken.

Je belandt daarmee in het Fonts-applet van het Configuratiescherm (Control Panel).


Installeren van een nieuw font

In principe is dat supersimpel. Een font is gewoon een bestand dat je ergens hebt staan, vaak met de extensie .TTF (vooropgesteld dat je extensies ziet, afhankelijk van je instellingen).

Helaas is het niet zo simpel dat je dit bestand gewoon naar de map \Windows\Fonts kunt kopiëren. Er moeten nl. ook aanpassingen in het register worden gemaakt.

Klik met rechts op dit bestand, en dan op Installeren (Install)

Klaar is Kees, tenzij... je het font bv. op je werk wilt installeren, en men op 1 of andere manier de fonts-map in Windows wil beschermen. Je hebt dan niet voldoende privileges, en krijgt de melding ...

Er zijn mogelijkheden om het probleem op te lossen vanaf de commandoregel, maar dan wel met administratieve rechten, maar het is veel simpeler met een tool.


Speciale tekens produceren

Er is een in Windows ingebouwde tool waarmee je alle tekens binnen een font kunt verkennen, kunt zien welke code bij een teken hoort, en speciale tekens kunt kopiëren om ze ergens anders weer in te plakken.

Die tool heet Character Map, en start je m.b.v. de toetscombinatie Win+R, waarna je charmap intikt, gevolgd door Enter

Achter Font kan je een font selecteren. Eronder zie je alle tekens in dat font.

Stel dat je bv. 'a' selecteert, dan zie je op de onderste regel in de meeste gevallen U+0061: Latin Small Letter A
61 is een hexadecimaal getal, en staat voor 97.

Als je een teken wilt kopiëren klik je erop, dan op Select, en dan op Copy

Je kan dan switchen naar een ander programma om het daar in te plakken (met de mogelijkheden van dat programma, maar doorgaans zal Ctrl+V werken).


Tools om met fonts te werken

NexusFont

Deze tool hoeft niet geïnstalleerd te worden, en kan hier gedownload worden.

Installeren van een font

Als je een font wilt installeren, klik je eerst op Font - Open Folder om naar de map toe te gaan waar het font zich bevindt.

Je klikt op het font, waarna er een nieuw venster verschijnt waarin je ziet hoe het font eruit ziet, met op de titelbalk de naam van het font.

Onmiddellijk onder de titelbalk zijn 2 knoppen, Print en Install Klik op de laatste, en normaal gesproken wordt het font nu geïnstalleerd.

Mocht je aanlopen tegen een rechtenprobleem, start dan het programma door er met rechts op te klikken, en dan te klikken op (Run as administrator)



    Tweeten

© Henk Dalmolen
Reageer via E-mail (dalmolen@xs4all.nl)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op: 30-01-23 18:35:55