KB » Computer » Efficient werken met hardware, hardware vervangen, etc.

Efficient werken met hardware, hardware vervangen, etc.

    Tweeten

Introductie


Een nieuwe monitor controleren op dead pixels

Er zijn allerlei tools en websites, waarmee je het scherm volledig rood, groen, blauw, wit en zwart kan maken. Als er dan een dode pixel in het scherm aanwezig is, zie je een beeldpuntje dat afwijkt van de op dat moment vertoonde kleur.

Deze pagina van devicetests.com is zeer duidelijk. Je klikt op 1 van de 5 gekleurde blokjes, en je scherm krijgt die kleur. Door op het kruis bovenin te klikken ga je weer terug.


Efficient werken met hardware

In deze sectie een aantal tips.

Netwerk

Als je nogal wat computers, switches en routers met kabels met elkaar verbindt, gebruik dan gekleurde netwerkkabels.

Dat maakt het veel gemakkelijker om na te gaan wat met wat is verbonden.

Stickers om kabels

Koop van die kleine, langwerpige stickertjes, en doe er om elke kabel 2: 1 vlak bij de stekker (als die er is), en 1 aan de andere kant.

Als je dan bv. 4 USB-stekkers in je computer hebt zitten (van externe harde schijven, muizen, e.d.), kan je van elke stekker onmiddellijk zien waar hij bij hoort.

Hetzelfde geldt voor die langwerpige stopcontactdozen, waar bv. 6 stekkers in passen. Opnieuw zie je meteen welke stekker bij welk apparaat hoort.

Database van stuurprogramma's

Zoals ik ook al mijn pagina over drivers heb genoemd, copiëer elke keer als je een CD/DVD bij hardware krijgt, of als je zelf nieuwe drivers download, die spullen naar een vaste map op je computer.

Maak voor elk product een aparte submap, en geef die duidelijke namen, bv. beginnend met de leverancier, dan het soort apparaat, en dan het type. Dat zou dan bv. "Epson scanner V350" kunnen zijn.

Op die manier kan je alles makkelijk terugvinden, en hoef je niet steeds op zoek naar de CD's.

CD/DVD-emulatie

Hoewel ik nog niet precies weet in welke situaties dit allemaal nuttig kan zijn, en hoe je het in allerlei situaties aanpakt, komt het in grote lijnen op het volgende neer.

Een CD of DVD is veel trager dan de harde schijf, dus waarom niet via een programma een virtuele CD/DVD-speler maken, de CD/DVD op de harde schijf zetten, en hem zo afspelen?!

Portable WinCDEmu (versie 3.4)

Tot nu toe heb ik alleen ervaring met dit programma, dat je hier kan downloaden (je hoeft het niet te installeren).

Ik heb ook alleen geëxperimenteerd met 1 type bestand, nl. ISO-bestanden.

Normaal brand je een ISO-file naar CD/DVD, en gebruik je die dan om de programma's in het ISO-bestand uit te voeren.

Als je echter het programma WinCDEmu start, en dan klikt op Mount another image, dan navigeer je gewoon naar de map waar het ISO-bestand staat, en de inhoud ervan wordt zichtbaar in een nieuwe schijf, de virtuele DVD-speler.

'Mount' is min of meer synoniem met het in de DVD-speler doen van een CD/DVD. Als je de 'DVD' (het bestand) in het venster selecteert, en klikt op Unmount, wordt de 'DVD weer uit de speler gehaald' (en kan je er weer een nieuwe indoen).


Kan je een laptop gebruiken zonder de accu erin?

Het enige doel van de batterij is de laptop te kunnen gebruiken als je geen stopcontact bij de hand hebt, of als je geen zin hebt aan onnodige kabels aan de laptop.

Het kan geen kwaad om een laptop te gebruiken zonder dat de accu / batterij erin zit. Je loopt wel een klein risico. Als de stroom uitvalt, of iemand per ongeluk de stekker eruit trekt, ben je alles kwijt wat je nog niet ge-saved had (bv. de wijzigingen die je in een document gemaakt had).

Als er iets mis lijkt te zijn met de batterij, bv. dat hij extreem warm wordt, of dat hij niet goed meer oplaadt, kan je hem beter verwijderen.

Je hoort vaak het verhaal dat het kwaad kan om een laptop continu aan de stroom te laten liggen terwijl er een accu in zit. Dat is tegenwoordig (2021) minder zo als vroeger. De meeste accu's zijn goed beveiligd tegen een situatie waarin ze al 100% vol zitten, en er nog steeds stroom binnenkomt.

Het artikel Can You Use a Laptop without Battery? (Techosaurus Rex, 31-7-2021) legt het (in het Engels) allemaal duidelijk uit.


Wat doe je aan een laptop die te heet wordt?

Omdat laptops veel compacter zijn dan desktops zijn er minder mogelijkheden om de geproduceerde hitte af te voeren.

Sommige laptops worden echt heel heet. Ik heb een oude van een vriendin gekregen die ik niet eens durf aan te zetten uit vrees dat de zaak in de fik vliegt.

Maar er zijn enkele methodes om de koeling van een laptop te verbeteren.

Ruimte onder laptop creëren

Zorg ervoor dat lucht volledig om de laptop heen kan stromen, door er voor te zorgen dat er ook ruimte is aan de onderkant.

Een simpele manier is het verzamelen van 4 doppen van frisdrankflesjes, en die onder de hoeken te zetten.

Ze zijn licht en nemen bijna geen ruimte in beslag, dus je kan ze zelfs meenemen als je met de laptop ergens naartoe gaat.

Actieve koeling van laptop

Er bestaan zgn. laptop coolers. Dat is een plat ding waarop je de laptop zet en waarin een aantal ventilatoren is ingebouwd.

Je hebt dus misschien iets minder koeling onder de laptop (hoewel je zelfs ruimte zou kunnen maken tussen cooler en laptop zoals hierboven beschreven), maar de extra ventilatoren hebben ook een flink effect.

Schoonmaken van ventilatoren

Zorg ervoor dat de ventilatoren goed hun werk kunnen doen door overtollig stof te verwijderen.

In de meeste gevallen zal dit geen spectaculair resultaat opleveren.

Metalen plaat

Leg een metalen plaat onder de laptop, hoewel dat waarschijnlijk alleen werkt als de warmte van de laptop naar de plaat kan vloeien (dus bij een laptop van metaal, die niet bv. op rubberen pootjes staat).

Deze methode werkt, omdat de warmte van de laptop nu over een veel groter volume verspreid wordt. De plaat zal warm worden, de laptop zal koeler worden.


Hoe open je een DVD drive als de PC niet meer start?

Ik heb 2 oude PC's waarvan de aan/uit-knop niet meer werkt. Ze zijn dus niet meer te starten (hoewel er misschien nog opties zijn, kom ik later op terug), en ik weet niet of er nog een CD/DVD in de drive zit.

Dat is geen probleem. (Vrijwel) elke CD/DVD drive kan je ook open krijgen zonder dat er stroom op staan. Er zit nl. (vrijwel) altijd een klein gaatje aan de voorkant van de drive. Als je daar een zeer fijne schroevedraaier (of misschien een speld/naald) in drukt, gaat de drive automatisch open (als het goed is). Ik heb net (1-2022) 3 PC's op die manier behandeld, en het werkte bij alle 3.


Kopiëren van CD of DVD

Kopiëren naar de harde schijf

Ik zet files van video-DVD's vaak op de harde schijf, en speel de VOB-bestanden dan af met VLCPortable, een versie van dit programma die je niet hoeft te installeren.

Helaas kan je tegenwoordig nogal eens tegen het volgende probleem aanlopen:

An unexpected error is keeping you from copying the file. If you continue to receive this error, you can use the error code to search for help with this problem. Error 0x80030309: Copy Protection Error - The read failed because the sector is encrypted.

Het gaat dus om een versleutelde DVD.

Ik ken 1 simpele oplossing om dit probleem te verhelpen, maar die is niet gratis: het programma AnyDVD.

Dat programma zorgt ervoor dat elke DVD alsnog toegankelijk wordt. Ik weet niet helemaal wat de huidige (maart 2017) status van het programma is, omdat het van eigenaar lijkt te zijn veranderd (eerst Slysoft, nu 1 of ander Chinees bedrijf).


Interne disks benaderen zonder ze in te bouwen

Ik ben geen grote fan van prutsen met hardware, en dus ook niet van het inbouwen van disks in PC's.

Soms krijg ik echter wel eens disks die bv. in laptops hebben gezeten, omdat er problemen mee waren. En ik zou ze dan graag willen testen zonder ze in een PC in te bouwen.

Een paar jaar geleden ontdekte ik dat dat kan. Er bestaan setjes met daarin een aantal kabels en stekkers voor verschillende types disks, en een apparaatje waarmee je het geheel op een USB-poort kan aansluiten. Je maakt van de disk als het ware een externe USB-disk.

Dit is dus nog eenvoudiger dan de disk in een externe behuizing inbouwen, al is dat op zich ook een mogelijkheid. Ik heb daar zelf geen ervaring mee.


Losse toets van Logitech K470 keyboard

Ik ben een groot fan van het Logitech K470-keyboard, omdat de aanslag lijkt op die van een laptop: heel licht.

Helaas raakte de toets van de punt-komma los. Na eerst zelf wat pogingen te hebben gedaan de toets weer vast te maken, en vervolgens wat pagina's en filmpjes op Internet te hebben bestudeerd, is het me gelukt de toets weer vast te krijgen.

Helaas iets te vast, want hij is niet meer op en neer te bewegen. En ik vermoed dat ik weet wat er mis is gegaan.

Op dit filmpje zie je ongeveer hoe het proces werkt, en misschien kunnen deze foto's en deze bijbehorende uitleg ook nog wat helpen. Maar ik zal zelf ook nog wat dingen toelichten.

De toets bestaat uit een kapje, en een mechaniekje van 2 plastic rechthoekjes.

De rechthoekjes zitten ongeveer in het midden tegen elkaar, en kunnen scharnieren, waardoor ze zowel plat tegen elkaar kunnen liggen als een soort X kunnen vormen.

1 van de rechtshoekjes heeft een wat kleinere opening en 1 een wat grotere opening. Bij mij moet de kleinere opening links.

In zo plat mogelijke toestand schuif je de rechthoekjes eerst om het haakje links op het toetsenbord. Dan druk je het geheel zo ver mogelijk naar rechts tot je het ook om het haakje rechts kan krijgen.

Vervolgens druk je het kapje op de linker- of rechterkant (zit op 2 punten vast). Het is een beetje proberen voor het lukt, maar dan zit het kapje aan 1 kant vast, en kan je het als het ware openklappen.

Druk dan de andere kant vast, waarbij je volgens het filmpje moet duwen naar de kant van het kapje dat al vast zit.

Ik kreeg in 1e instantie het witte mechaniekje links niet om het haakje, en heb het haakje daarom iets naar boven gebogen. Het zou kunnen zijn dat daardoor het mechaniekje te ver onder het haakje schuift, en daardoor net niet helemaal symmetrisch meer zit. En daardoor blijft mijn toets steken als hij eenmaal vast zit.


Instellingen van de muis

Mijn ogen functioneren nog redelijk goed, maar zelfs ik heb op verschillende computers vaak moeite om te ontdekken waar de muispointer is gebleven. Dat zal dus nog veel sterker gelden voor mensen die visueel gehandicapped zijn.

Gelukkig zijn er op dit gebied allerlei dingen te verbeteren. Open daartoe het Configuratiescherm (Control Panel), en dan het Muis (Mouse)-applet.

De muispointer laat een spoor na

Op het tabblad (Pointer Options) kan je in het frame (Visibility) een vinkje zetten voor (Display pointer trails), en de schuif zover mogelijk naar rechts trekken.

Het gevolg is dat je bij het bewegen van de muiswijzer een heleboel copietjes vlak achter de echte muiswijzer ziet, zodat je de beweging makkelijker kan volgen.

De muispointer groter en/of zichtbaarder maken

Op het tabblad (Pointers) kan je in het frame (Scheme) kiezen voor een andere kleur en grootte van de muispointer.

Ik heb zelf bv. gekozen voor (Windows Black (extra large) (system scheme))

Een zwarte pointer is m.i. veel beter te volgen dan een witte, en ik heb hem zo groot mogelijk gemaakt.


Bevriezen of laten verdwijnen van de muispointer

Voor gamers of mensen die naar een film zitten te kijken op hun PC kan het plezierig zijn als er geen muispointer ergens in beeld staat.

Voor mensen met fysieke beperkingen, die hun muiscursor op alternatieve manieren besturen, bv. met het hoofd, kan het heel irritant zijn als ze tekst aan het invoeren zijn, en de muispointer zwiept alle kanten op. In zo'n situatie wil je de muiswijzer het liefst blokkeren.

Er is een klein programmaatje, wat je niet hoeft te installeren, waarmee je dit soort dingen kan bereiken. Het heet nomousy, en is hier te downloaden.

Je kan het beste voor elke actie (bevriezen, verdwijnen, weer terug naar normaal) die je wilt uitvoeren een aparte snelkoppeling maken, evt. inclusief sneltoetsen (is wel zo makkelijk).

Het maken van een snelkoppeling doe je zo.

Daarna moet je het pad en de goede optie naar het programma instellen en eventueel de sneltoets.

De commando's voor de meest nuttige acties zijn:

padnaam is de map waar je het programma hebt neergezet.



    Tweeten

© Henk Dalmolen
Reageer via E-mail (dalmolen@xs4all.nl)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op: 30-01-23 20:04:59