KB » Chinees » Instellingen in Windows 10

Instellingen in Windows 10

    Tweeten

Hoe kom je bij de instellingen (settings)?

In Windows 10 zijn niet alle dingen meer te regelen in het Configuratiescherm (Control Panel), maar moet je soms zijn in de Instellingen (Settings) app. Dit in het kader van de verdergaande teletubbisering van Windows :-).

Je opent deze app door op de Windows-toets te drukken, en dan op het 2e icoontje vanaf onderen te klikken. Dit lijkt op een tandwiel, en zit tussen een icoon van een plaatje en de aan/uit-knop in.

Maar het kan ook veel sneller: Win+I

Hieronder ga ik alle onderdelen van de instellingen behandelen, al zijn het er nu nog maar een paar.

Bijwerken en beveiliging (Update & Security)

Als je in het algemene scherm van Instellingen (Settings) naar (Update & Security) toegaat, kom je standaard op het scherm van (Windows Update) terecht.

Voor security (antivirus, firewall) klik je op (Windows Security).

Windows Update

Als er updates klaar staan om ingevoerd te worden zie je dat in het rechterdeel van het scherm.

Geschiedenis van uw updates weergeven (View installed update history)

Hier zie je geïnstalleerde feature updates (de grote halfjaarlijkse) en quality updates (de reguliere fixes voor problemen en security).

Als je bij de quality updates klikt op de link boven De installatie is voltooid op ... (Successfully installed on ...) kom je op een pagina van Microsoft met uitvoerige info over die update.

Updates verwijderen

Klik bovenin het scherm op Installatie van updates ongedaan maken (Uninstall updates)

Je komt dan in een applet van het Configuratiescherm terecht (waar je ook rechtstreeks heen kunt gaan door appwiz te openen, en dan te klikken op (View installed updates)). Je kan nu een update selecteren en de instructies op het scherm volgen.

Als je wilt verhinderen dat Windows de update opnieuw installeert moet je nog een stapje verder gaan. Je moet de Show or hide updates tool van Microsoft downloaden (vrij onderaan de pagina).

Deze tool laat je een aantal updates zien die je kunt selecteren, zodat Windows ze vanaf dat moment negeert.

Geavanceerde opties (Advanced options)

Updates uitstellen

Onder het kopje Kiezen wanneer updates worden geïnstalleerd (Choose when updates are installed) kan je updates m.b.v. 2 uitklaplijsten uitstellen (1 voor "normale" updates oftewel fixes / quality updates), en 1 voor feature updates, waarvan er elk half jaar 1 verschijnt).

Een feature update kan je in theorie maximaal 365 dagen uitstellen.

Onmiddellijk onder het kopje kan je ook nog kiezen voor Semi-Annual-kanaal (Semi-Annual) of (Semi-Annual (Targeted)). T/m de anniversary update (voorjaar 2017) heette dat nog (Current Branch for Business) resp. (Current Branch)

Het is me nog niet helemaal duidelijk wat de verschillen zijn tussen de 2, hoewel er wel enige uitleg bij staat.

Windows Security

Voor antivirus zaken klik je rechts op Virus & threat protection

Real-time bescherming uit- of weer inschakelen

Klik onder (Virus & threat protection settings) op (Manage Settings).

Zet onder het kopje Real-time protection het schuifje naar links (uitschakelen) of weer naar rechts (inschakelen).
Let wel: dit is af te raden voor leken. Er wordt niet meer gecontroleerd of een bestand dat je PC binnenkomt (bv. vanaf een USB-stick) besmet is met ransomware of virussen.

Manage providers

Onder het kopje (Who's protecting me?) klik je op (Manage Providers) om te zien door welk antivirusprogramma je beschermd wordt.


Netwerk en Internet (Network & Internet)

Wi-Fi

Bekende netwerken beheren (Manage known networks)

Wanneer je op deze link klikt krijg je een lijst van netwerken te zien (zal vaak maar 1 zijn).

Door op een netwerk te klikken krijg je de knop Eigenschappen (Properties) te zien.

Datalimiet

Als er maar beperkt dataverkeer over je verbinding mogelijk is kan je het schuifje Instellen als verbinding met een datalimiet (Set as metered connection) naar rechts slepen.

Je kan deze instelling ook mis- (lees ge-)bruiken om Windows updates enigszins te blokkeren.


Systeem (System)

Klembord (Clipboard)

Deze staat vrijwel onderaan in de lijst. Je kan er o.a. instellen dat je je klembord wilt synchroniseren over al je Windows 10 PC's.


Privacy

De menukeuzes links zijn onderverdeeld in 2 categorieën: Windows-machtigingen en app-machtigingen.

Windows-machtigingen (Windows permissions)

Algemeen

De optie Laat apps uw reclame-id gebruiken… (Let apps use advertising ID to make adds more interesting...) heeft betrekking op apps die van Microsoft zijn. Het reclame-id is een unieke identificatie die betrekking heeft op jouw account en computer. Op die manier kunnen advertenties vertoond worden die mogelijk interessant voor je zijn. Uitschakelen van de optie wil niet zeggen dat je geen reclame krijgt!

De 2e optie is Websites hebben toegang tot mijn lijst van talen… (Let websites provide locally relevant content by accessing my language list). Deze optie is alleen van belang voor websites die meerdere talen ondersteunen. Die kunnen dan hun pagina weergeven in 1 van de talen die jij gebruikt.

De 3e optie is Bij Windows het starten van apps laten traceren… (Let Windows track app launches to improve Start and search results). Als je op de Windows-toets drukt, en dan letters begint te tikken, komt Windows met een lijst van apps die beginnen met de ingetikte letters. Nieuwe door je intikte namen worden aan de lijst toegevoegd als de optie aan staat. Het nadeel is dat Microsoft ziet welke apps je gebruikt.

De 4e en laatste optie in dit deel is Suggesties voor inhoud in de app Instellingen weergeven (Show me suggested content in the Settings app). Als de optie aan staat kan Microsoft nieuwe apps voorstellen. Eerlijk gezegd heb ik het nog nooit meegemaakt, terwijl ik de optie aan heb staan.

Spraak

App-machtigingen (App permissions)


Apps

Het rechterdeel van het scherm eindigt met een lijst van alle geïnstalleerde apps (gewoon programma's, dus). Ze zijn standaard gesorteerd op Naam (Name).

Als het apps zijn die met Windows meekomen staat er onder de naam Microsoft Corporation.

Verwijderen van een app

Niet alle apps zijn te verwijderen, maar in dat geval ontbreekt de knop Verwijderen (Uninstall) als je er op klikt.

Om de app kwijt te raken klik je op Verwijderen (Uninstall), en dan in het volgende venstertje nog een keer.

Als je twijfelt of je de app ooit nog een keer weer nodig zou kunnen hebben moet je de naam even noteren. Dan kan je hem later weer opzoeken in de Microsoft Store.

Microsoft Store

Je opent de Microsoft Store door te klikken op een icoontje onderaan je scherm. Het ziet eruit als een tasje, met daarin de 4 blokjes met de kleuren van Windows, rood, groen, blauw en geel.

Een andere mogelijkheid is drukken op de Windows-toets, store intikken, en dan staat als het goed is Microsoft Store boven in de lijst. Daar kan je dan op klikken.


    Tweeten

© Henk Dalmolen
Reageer via E-mail (dalmolen@xs4all.nl)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op: 09-02-23 20:16:23