KB » Computer » Installeren en deinstalleren van programma's

Installeren en deinstalleren van programma's

    Tweeten

Tips

Om te beginnen, maak bij elke installatie die ook maar enigszins riskant zou kunnen zijn vooraf een herstelpunt (restore point). Dan kan je in geval van problemen eenvoudig terug naar de oude situatie.

Zelfs leken zou ik willen aanraden om niet te kiezen voor een standaardinstallatie, maar altijd voor een aangepaste(?) (custom).

Op die manier vermijd je o.a. dat er allerlei componenten geinstalleerd worden die je niet wilt, zoals de vermaledijde toolbars.

Onder Windows 7 gaan heel veel installaties mis met de meest bizarre foutmeldingen als je niet voldoende rechten hebt.

Kies voor een aangepaste installatie (niet standaard)

Als je kiest voor een aangepaste installatie, en je klikt vervolgens alsnog steeds op Volgende (Next) o.i.d., dan krijg je in de meeste gevallen alsnog de standaard-installatie.

Het kan dus volgens mij nooit kwaad om een paar schermen extra door te lopen, zodat je zelf kan bepalen of je bv. een icoontje op het bureaublad wilt (niet doen) en vergelijkbare zaken.

Maar het belangrijkste is dat je de echt vervelende dingen kunt vermijden, zoals het installeren van toolbars.

Toolbars

Veel gratis programma's willen toolbars van zichzelf of vooral van anderen (levert ze alsnog geld op) installeren.

Al die toolbars leveren weinig of geen voordelen voor jou op, maar wel nadelen. De PC wordt er nl. trager van, en ongetwijfeld doen sommige toolbars ook dingen die je helemaal niet wilt, zoals informatie over je verzamelen en doorspelen aan derden.

Tijdens de aangepaste installatie krijg je keuzes over het al of niet installeren van die toolbars.

Zorg dat je voldoende rechten hebt

Vooral onder Windows 7 (en Vista?) gaan installaties heel vaak fout als je niet voldoende rechten hebt, d.w.z. als je ze doet onder je normale gebruikersnaam.

Het is mij nog niet duidelijk of dit in alle gevallen noodzakelijk of zelfs verstandig is, maar ik klik tegenwoordig bijna standaard met rechts op het installatie-bestand, en daarna op Als administrator uitvoeren (Run as administrator)

Je hebt tegenwoordig vaak de mogelijkheid om programma's van Internet te installeren zonder ze op je PC op te slaan, maar dan heb bovenstaande keuze niet. Ik kies dus altijd voor Opslaan (Save) en niet voor Uitvoeren (Run). Daarna volg ik alsnog bovenstaande procedure.


Reguliere deïnstallatie

Introductie

Redenen om een programma te willen deinstalleren:

In principe hoort bij een goed geinstalleerd programma ook een deinstallatieprogramma.

Vooral virusscanners willen er nog wel eens een handje van hebben dat ze moeilijk te verwijderen zijn. De bedrijven die de scanners maken hebben dan vaak speciale deinstallieprogramma's beschikbaar gesteld.

De officiele manier

Als je de kans op een nette deïnstallatie zo groot mogelijk wil maken, doe het dan op de officiele manier.

Klik op Start - Uitvoeren.

Tik dan in appwiz.cpl, gevolgd door Enter.

Het kan vervolgens heel lang duren, maar uiteindelijk verschijnt er een lange lijst met alle geinstalleerde programma's op je scherm.

Klik met rechts op het programma dat je wilt deinstalleren, en klik dan op Verwijderen (Uninstall)

Mogelijke vragen bij de deïnstallatie

Instellingen e.d. bewaren?

Als je bv. een browser als Firefox deinstalleert, zal hij je waarschijnlijk de vraag stellen of je allerlei persoonlijke instellingen zoals favorieten (bookmarks) wilt bewaren.

Die instellingen nemen vaak niet veel ruimte in beslag, en als je na een paar weken alsnog besluit dat je toch niet zonder het programma kan, scheelt het je een hoop werk.

Kortom: tenzij je 100% zeker weet dat je het programma nooit meer gaat gebruiken zou ik er voor kiezen om de gegevens te bewaren.


Deïnstallatie van speciale programma's

Verschillende programma's zijn wat moeilijk van het systeem te krijgen. Sommige van de makers ervan hebben daarom speciale deinstallers gemaakt. Let er wel op dat de je versie download die met jouw programma te maken heeft.

Virusscanners

Het gaat vaak om virusscanners e.d. Ik ken 3 programma's die speciale deinstallers hebben: Norton, McAfee en AVG AntiVirus. Het zijn trouwens ook alle 3 virusscanners die ik niet zou aanbevelen.


Speciaal programma voor deïnstallatie van MSI-files

De extensie MSI staat voor MicroSoft Installer. Veel van de Microsoft programmatuur wordt via dit mechanisme geïnstalleerd.

Soms wilde je zo'n programma ook weer deïnstalleren, en ging dat niet goed. Daarvoor was een speciaal programma, MSIZAP ('zap' staat in het Engels voor grondig verwijderen, om niet te zeggen vernietigen).

Ik heb het produkt maar zelden nodig gehad, en toen werkte het naar behoren. Maar ik lees nu op de Microsoft-site conflicterende berichten over het programma. Het zou soms ook (behoorlijk drastische) ongewenste bij-effecten hebben.

In elk geval bestaat er nog steeds een pagina waar je MSIZAP kunt downloaden, als onderdeel van een veel groter pakket, nl. als onderdeel van Windows SDK Components for Windows Installer Developers

Dat pakket is hier te downloaden, en dit is de pagina over MSIZAP

Gezien dat de pagina's van het pakket zeer recent zijn (30-11-2012), neem ik aan dat het nog wel mee zal vallen met de onbetrouwbaarheid van dit produkt. Op bovengenoemde pagina wordt uitgelegd hoe het werkt.


Een speciaal programma om mee te deïnstalleren (Revo)

Omdat bekend is dat deinstalls vaak niet helemaal vlekkeloos verlopen, en er restanten op het systeem achterblijven, zijn er fabrikanten die programma's hebben ontwikkeld om bij de complete verwijdering te helpen.

1 zo'n programma is Revo Uninstaller. Op de webpagina vind je in de linkerkolom onderaan de download knop voor de freeware versie. Zoals je in de vergelijkingskolom kunt zien heeft die nogal wat beperkingen t.o.v. de professionele versie.

Maar er valt desondanks prima mee te werken. Omdat dit programma niet alles op eigen houtje kan beslissen moet je soms wel enige kennis van zaken hebben om te kunen bepalen wat wel en wat niet weg kan.


Problemen bij de deïnstallatie

Hang

Het deïnstallatieproces lijkt niets meer te doen. Geef het uitgebreid de tijd (beter te lang dan te kort), maar als je er van overtuigd bent dat er niets meer gebeurt zit er niets anders op dan het proces te beëindigen. Soms is de installatie wel gelukt, maar eindigt het proces gewoon niet (zoals ik onlangs meemaakte bij de deïnstallatie van virusscanner AVG).

Als de deïnstallatie niet gelukt lijkt te zijn kan je het nog een keer proberen (evt. in veilige modus). Of je kan een produkt als Revo proberen.


Wat doet een installatie in het register?

Uit interesse, omdat je een programma niet vertrouwt, of om wat voor reden dan ook, kan het zijn dat je wilt weten wat een programma verandert in het register van Windows.

Dat kan op de volgende manier.


Portable software: wat is het en hoe gebruik je het?

Introductie

Als je geen behoefte hebt aan een intro, kan je direct naar sites met portable software gaan, of naar hoe je portable software moet gebruiken.

Programma's die je moet installeren zijn eigenlijk helemaal niet handig. Ze zijn op allerlei manieren gekoppeld aan het systeem waarop ze geïnstalleerd zijn, dus je kan ze niet zomaar op een USB stick zetten en ook op een ander systeem gebruiken.

Om maar 1 voorbeeld te noemen: bijna elk programma dat je installeert schrijft informatie in het register, de grote verzameling van instellingen die Windows bijhoudt. Als je 5 computers gebruikt, moet je het zelfde programma dus 5 keer installeren en configureren. En dan hebben we het nog niet eens over evt. licenties.

Ik ben dan ook al jaren een groot fan van programma's die je niet hoeft te installeren. Die kan je dus wel op een USB stick zetten, en in principe draaien ze op elke Windows computer waar je de stick indoet.

Toch zijn dergelijke programma's niet per definitie onafhankelijk van het systeem. Denk bv. aan een editor (om programma's mee te schrijven/bewerken), die in een configuratiebestand bijhoudt welke bestanden hij bij het sluiten geopend had staan, en die automatisch opnieuw opent bij het herstarten. Die bestanden zijn gebonden aan de specifieke computer waarin de USB stick de laatste keer zat, dus tenzij ze toevallig ook allemaal op de nieuwe computer aanwezig zijn gaat dat niet werken.

Wat zijn de eisen aan portable software?

De basiseis is: een echt portable programma zou als het goed is *volledig* onafhankelijk moeten zijn van de computer waarop het gedraaid heeft, en *geen enkel* spoor achter moeten laten.

In dit blog worden 12 voorwaarden genoemd waaraan portable software zou moeten voldoen:

  1. Geen installatiepakket.
  2. Geen frameworks nodig. Denk daarbij bv. aan de Microsoft .Net frameworks.
  3. Geen DLL's van het systeem nodig.
  4. Geen gebruik maken van resources van de computer, zoals het aanmaken van tijdelijke bestanden op een harde schijf.
  5. Er moeten geen speciale rechten nodig zijn. Op het werk hebben veel mensen niet de mogelijkheid om zich die rechten toe te eigenen, dus dan zou het programma daar niet kunnen draaien.
  6. Niet afhankelijk zijn van een specifieke Windows versie, nou ja, binnen redelijke grenzen dan. Ik zou persoonlijk alles boven XP en Windows 2000 al heel acceptabel vinden.
  7. Mag geen stuurprogramma (driver) aanmaken. Software die met hardware werkt doet dat vaak.
  8. Er mogen geen tijdelijke bestanden achterblijven (op de USB stick?).
  9. Er mogen vanzelfsprekend geen registerinstellingen worden aangemaakt.
  10. Er mogen geen bestanden in de profielmap van de gebruiker worden aangemaakt.
  11. Er mogen geen sporen achterblijven van meest recent geopende bestanden (vergelijkbaar met wat ik hierboven over editor zei?).
  12. Er mogen geen bestanden van bepaalde types automatisch aan deze software gekoppeld worden.

Ik heb de hele lijst maar even overgenomen, hoewel ik sommige dingen niet 100% snap en een aantal dingen dubbel genoemd zijn (voor mijn gevoel). Punt 12 is bv. een logisch gevolg van punt 9.

Waar je bij echte portable software natuurlijk rekening mee moet houden is dat het niet voldoende is om dingen die je aanmaakt op het systeem na afloop weer netjes op te ruimen. Want als de PC crasht zal het daar dus niet meer van komen, en blijft er troep achter.

Voor- en nadelen van portable programma's

Voordelen:

  1. Je kan ze op een USB stick zetten en op elke computer gebruiken.
  2. Als er iets mis gaat met het programma is je Windows niet verziekt.
  3. Er wordt als het goed is niet geknoeid in het register of in de mappen met applicatiegegevens, wat o.a. kan zorgen voor vertraging.

Nadelen:

  1. Het automatisch ophalen van updates is niet mogelijk.
  2. Hoewel dat niet zou moeten, worden configuratie- en tijdelijke bestanden nog wel eens op het systeem gezet. Die raak je dus niet makkelijk weer kwijt.
  3. Ze kunnen niet integreren met Verkenner. Een portable browser, zoals Firefox zal dus niet voorkomen in het Openen met... (Open with...) context menu (als je rechtsklikt op een bestand).
  4. Ze missen soms bepaalde functionaliteit.

Kortom, wat kan je het beste kiezen? Deze auteur raadt aan om voor portable te kiezen als het om redelijk eenvoudige programma's gaat, of programma's die wat riskanter zijn. Hij kiest voor te installeren programma's die belangrijker zijn (zoals de browser), zodat je kunt profiteren van de integratie met Windows en automatische updates (hoewel ik dat laatste niet altijd een voordeel vind).

Verzamelingen van portable software

The portable freeware collection is een goede plek om te beginnen. Er wordt van elk programma ook duidelijk aangegeven hoe portable het is.

Een andere zeer grote collectie is PortableApps.com

Onderstaand wat extra uitleg over beide sites.

Portable Freeware Collection

Als je wilt zoeken op programma's voor een bepaald doel kan je 2 dingen doen: rechtsboven een zoekterm invullen (bv. compression, als je een programma zoekt dat iets met ZIP-bestanden kan), of, en dit is een beetje verstopt maar veel handiger:
naar de pagina met categorieën gaan (en dan naar Files - Compression/Decompression).

Als je naar de pagina van een specifiek programma gaat, zijn er 2 dingen het belangrijkst: de Download-link, en
het stukje How to extract in de beschrijving. Over het 2e onderdeel vertel ik hier meer.

Bij bijna elk programma zijn wel een aantal commentaren, en die kunnen ook heel leerzaam zijn (om te zien wat de ervaringen van anderen met het programma zijn). Verder kan elk programma maximaal 5 sterren krijgen, waardoor je ook een beetje weet hoe goed het is.

Als je absoluut niet wilt dat het programma sporen op je PC achterlaat, moet je een programma kiezen met Yes achter Stealth

Als je met vreemde talen en/of vreemde tekens werkt, kan je ook letten op de ondersteuning voor Unicode. Neem in dat geval een programma met Yes achter Unicode support

Tenslotte wordt achter System requirements aangegeven onder welke Windows-versies het programma in elk geval werkt. Dat wil niet perse zeggen dat het onder nieuwere versies niet werkt.

PortableApps

Op deze site zie je links op de pagina de categorieën.

Als je een programma wilt downloaden moet je 5 seconden wachten.

Voor de rest staan de instructies hier.

Hoe moet je portable software "installeren"?

Dat verschilt per programma, hoewel de 2e site hierboven een uniforme aanpak heeft. De 1e site legt per programma uit hoe je het moet aanpakken, in de sectie 'How to extract'.

Van alle stukjes hieronder gaat alleen het laatste over de 2e site.

EXE-bestand dat je moet uitpakken

Een voorbeeld hiervan is het programma ZIP Repair.

Hoewel dit geen bestand is met extensie .ZIP, kan je het toch uitpakken (met bv. 7-Zip).

In de uitgepakte map zit als het goed is het .EXE-programma wat je nodig hebt.

Het is mijn ervaring dat het uitpakken niet op alle computers even vlekkeloos gaat, maar de oorzaak is mij nog onduidelijk. Als op de 1e site hierboven staat dat het mogelijk is kan je er wel van uitgaan dat dat klopt. Soms heb je wel een speciaal (de)compressieprogramma nodig, maar dat wordt dan aangegeven.

ZIP-bestand dat je moet uitpakken

Dit is gewoon een kwestie van uitpakken en gaan.

Speciale instructies

Soms heb je nog wat extra dingen die je moet uitvoeren voor je het programma kan gebruiken.

Een voorbeeld zie je hier.

In principe moet je net als hier gewoon het EXE-programma decomprimeren (als ik het goed begrijp met een speciaal ander programma), maar dan ben je er nog niet.

In de gedecomprimeerde spullen staat blijkbaar een map app, en alleen de inhoud daarvan heb je nodig.

Bestanden met de extensie .PAF.EXE

Op de site PortableApps hebben alle bestanden dit formaat.

Je kan het bestand gewoon uitvoeren, en dan lijkt het alsof het programma op het systeem geïnstalleerd wordt, maar dat is niet zo.

Er wordt een map met het portable programma aangemaakt op de plek die jij aangeeft, en die kan je daarna verhuizen naar waar je maar wilt.


Foutcodes

Als het programma met Windows Installer wordt geinstalleerd (hoe kan je dat zien?) en je krijgt een foutcode, dan kan je de betekenis op de site van Microsoft vinden.

Men heeft 2 lijsten, 1 met MsiExec.exe and InstMsi.exe Error Messages, en 1 met algemene Windows Installer Error Messages.

Dezelfde (volgens mij) codes zijn ook terug te vinden op Windows Installer Error Codes (Exit Codes) en Windows Installer Error Reference - MSI Error Reference.

1 categorie programma's die hieronder valt zijn programma's die eindigen met de extensie .MSI (MicroSoft Installer).


Problemen met installeren van programma's

Eerst een paar algemene tips:

Op dit moment de volgende problemen:

Internal error 2738

Probleembeschrijving

De installatie van een programma (schijnt bij heel veel verschillende te gebeuren) houdt er mee op met deze melding. Bij mij gebeurde dat in een 64-bits versie van Windows 7.

Oorzaak 1

In Windows worden heel veel .DLL-files gebruikt. Daarin zitten kleine stukjes programma die door veel andere programma's gedeeld worden. Dit soort files moet wel bij Windows bekend (geregistreerd) zijn.

Het probleem schijnt veroorzaakt te worden door een fout bij de registratie van de .DLL-file van JavaScript of VBScript (Visual Basic Script).

Oplossing 1

De oplossing vereist gepruts in het register, en dat is altijd linke soep. Weet dus wat je doet en/of neem voorzorgsmaatregelen voor het geval het fout gaat!!!!!!!

Open een commandoregel in elevated mode.

Voer de volgende 4 commando's uit:

reg delete "HKCU\SOFTWARE\Classes\CLSID\{B54F3741-5B07-11CF-A4B0-00AA004A55E8}" /f reg delete "HKCU\Software\Classes\Wow6432Node\CLSID\{B54F3741-5B07-11cf-A4B0-00AA004A55E8}" /f regsvr32 vbscript.dll regsvr32 jscript.dll

Met de 1e 2 commando's worden de oude verwijzingen (indien aanwezig) uit de registry verwijderd (in principe is de 1e alleen voor 32-bits Windows en de 2e voor 64-bits, maar ik heb ze beide uitgevoerd). Met de laatste 2 commando's worden de beide .DLL-files weer geregistreerd bij Windows.

Draai daarna de installatie opnieuw. Bij mij trad de error niet meer op.

Ik heb later het probleem nog op een ander systeem gehad, en opnieuw heeft bovenstaande methode gewerkt.

Handmatige Java-update lukt niet, doordat Configuratiescherm applet weg is

Probleembeschrijving

Ik laat Java niet automatisch updaten, maar Secunia PSI maakte mij erop attent dat het nodig was.

Ik open dan normaal gesproken het Java-applet in het Configuratiescherm (Control Panel), klik op het tabblad (Update), etc.

Natuurlijk is dat applet er alleen als je het produkt geïnstalleerd hebt, maar ik heb dat. Desondanks geen applet meer (in het verleden wel).

Toen ik op de PC zocht naar javacpl.cpl, vond ik hem wel, maar in een map van Java zelf.

Ineens kreeg ik het goede idee om eens te gaan kijken bij de plugins in Firefox, de browser die ik het meeste gebruik. En daar had ik Java blijkbaar een keer uitgeschakeld.

Toen ik hem inschakelde was ook het applet in het Configuratiescherm weer terug. Gek genoeg kan ik dat niet reproduceren door de plugin opnieuw uit te schakelen.


Engelstalige troubleshooting pagina van Microsoft voor (de)installeren van programma's
Is geldig voor alle op dit moment (eind 2012) geldige versies van Windows.


    Tweeten

© Henk Dalmolen
Reageer via E-mail (dalmolen@xs4all.nl)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op: 30-01-23 22:19:15