KB » Computer » Werken met USB-apparaten

Werken met USB-apparaten

    Tweeten

Alle informatie die zowel geldt voor normale harde schijven als voor USB-sticks staat op de pagina over harde schijven.


Uitbreiden van het aantal beschikbare poorten

In principe heb je 4 mogelijkheden om het aantal poorten uit te breiden:

Zie ook dit Engelstalige artikel.

Externe hub zonder power adapter

Dit soort hubs haalt zijn stroom van de PC.

Het voordeel is dat je minder kabels hebt (geen extra stroomvoorziening), en het geheel minder ruimte in beslag neemt.

Het nadeel is dat je minder stroom hebt, waardoor zo'n hub minder geschikt is voor externe USB-disks, USB-sticks e.d.

Externe hub met power adapter

Dit is de meest gemakkelijke en meest veelzijdige oplossing, hoewel dit soort hub (vanwege de power adapter) meer kost dan een bus-powered hub.

Je kan er in principe alle apparaten op aansluiten, en ze zijn er met 4 poorten, 7 poorten, etc.

Enige nadeel is dat je een extra stopcontact nodig hebt, en er weer een kabel bij hebt.

Een PCI-adapter inbouwen

Er zijn PCI-kaartjes met extra USB-poorten. Dit vereist dus wel dat je PC openmaakt, en de kaart op het moederbord bevestigt.

Als je zo'n kaartje koopt, let er dan wel op dat de poorten van de snelste soort zijn (tenzij je er alleen maar toetsenborden e.d. op wilt aansluiten). Op dit moment (2017) is dat USB 3.0.

Aansluitingen op het moederbord gebruiken

Dit zal voor de meeste gebruikers niet de meest aangewezen manier zijn, want je moet er de PC voor openmaken.

In sommige PC's zitten op het moederbord ongebruikte USB-aansluitingen, die dan dus niet aan de buitenkant zichtbaar zijn.

Het is me nog niet duidelijk hoe je die dan moet gebruiken, want ik heb hier zelf geen ervaring mee. Ik kom er later op terug.


Veilig een USB-apparaat verwijderen

Introductie

Het is niet verstandig om een USB-apparaat zomaar uit de PC te rukken, tenzij je 100% zeker weet dat er alleen maar gelezen is vanaf het apparaat, of dat de instellingen in Apparaatbeheer (Device Manager) voor het USB apparaat dit toelaten. Maar zelfs dan is het oppassen geblazen!!!

Windows schrijft gegevens nl. niet altijd onmiddellijk weg, maar houdt ze soms nog even in het geheugen. Als je dus net een foto naar een USB stick hebt geschreven, en je haalt hem er uit, loop je kans dat de foto nog niet compleet op de stick staat en mogelijk zelfs corrupt is geraakt (op de stick). Maar lees ook deze sectie!

Verwijderen via het systeemvak

In het systeemvak (system tray), de icoontjes rechtsonder, zit (als er een USB-apparaat aan de PC hangt) een icoontje met een grijze USB-stekker en een wit vinkje in een groen cirkeltje er overheen (in XP zie je een groene pijl die naar linksonder wijst, en iets grijs eronder).

Het werkt verschillend voor Windows 7 en Windows XP.

Windows 7

Het icoontje heet hier Hardware veilig verwijderen en media uitwerpen (Safely Remove Hardware and Eject Media)

Je kan er met links of rechts op klikken, maakt niet uit. In beide gevallen krijg je een lijst met bovenaan de keuze Apparaten en printers openen (Open Devices and Printers), en verder een apparaatnaam uitwerpen (Eject apparaatnaam)-regel voor elke disk die aan het systeem hangt (zelfs een solid state disk en een SATA disk worden weergegeven).

Klik op de eject-regel van de stick die je wilt verwijderen. Je krijgt dan als het goed is de melding Hardware kan veilig worden verwijderd (Safe to Remove Hardware)

En als het niet goed is, dan ga je hier verder.

Windows XP

Dubbelklik op dit icoontje. Je krijgt dan het venster Hardware veilig verwijderen (Safely Remove Hardware).

Voor elk apparaat zie je 1 regel of meerdere, afhankelijk van of er een vinkje staat in het aankruisvakje Apparaatonderdelen weergeven (Display device components). Met vinkje wordt het herkennen van de USB-apparaten makkelijker, vooral als je er meerdere aan de PC gekoppeld hebt.

Selecteer (klik op) de bovenste regel van het apparaat dat je wilt verwijderen, en klik dan op Stoppen (Stop). Als het goed is moeten de regels die op het apparaat betrekking hebben nu verdwijnen.

Foutmelding

Als de schrijfcache uitstaat, betekent het dat Windows onmiddellijk gegevens wegschrijft naar het USB-apparaat zodra je daar opdracht toe geeft. Maar er zijn 2 situaties die maken dat het toch verstandig kan zijn het apparaat veilig te verwijderen:

  1. Als je een groot bestand wegschrijft duurt het een tijdje, en als je in die tijd het apparaat er uittrekt, dan maakt een schrijfcache ook niet veel meer uit. Dan krijg je sowieso een inconsistente staat op je USB-apparaat.
    Het enige wat je nog kunt doen is letten op de lampjes die op de meeste USB-apparaten flikkeren als er naar geschreven wordt. Zodra die uit zijn ben je misschien veilig.
  2. Je kan bestanden van het apparaat in gebruik (en gewijzigd!) hebben, en die wijzigingen nog niet naar het apparaat hebben geschreven.

Het gekke (en wat mij betreft een fout in Windows) is dat het van het programma afhangt dat een bestand heeft gewijzigd (zonder het te saven!), of je in die toestand het apparaat veilig kunt verwijderen!!

Als ik in Wordpad een bestand op een USB-stick verander, en ik probeer hem veilig te verwijderen, dan gaat dat moeiteloos (zowel onder XP als onder Windows 7). Als ik hetzelfde probeer met een bestand dat gewijzigd is door de tekstbewerker (vooral voor programmeurs) PSPad, dan krijg ik onderstaande meldingen. Volgens mij is dat ook wat er zou moeten gebeuren.

Kortom, als ik een apparaat probeer te verwijderen terwijl er nog gewijzigde bestanden op dat apparaat open staan, krijg je in Windows 7 (hopelijk) het dialoogvenster:

(Problem Ejecting USB Mass Storage Device This device is currently in use. Close any programs or windows that might be using the device, and then try again.)

en in Windows XP het dialoogvenster:

Probleem bij het uitwerpen van USB-apparaat voor massaopslag Kan het apparaat apparaat_naam nu niet stoppen. Probeer het apparaat later opnieuw te stoppen.
(The device device_name cannot be stopped right now. Try stopping the device again later.)

Uitzoeken waarom het apparaat niet verwijderd kan worden

Soms is de oorzaak dat er nog een venster van Verkenner (Explorer) open staat, waarin bestanden van het apparaat zichtbaar zijn.

In Windows 7 kan je met Logboeken zien wie de boosdoener is, hoewel je door een bug in Windows Vista en Windows 7 er soms heel moeilijk iets aan kunt doen.
In Windows XP kan je het beste gebruik maken van Process Explorer.
En tenslotte zijn er nog andere bizarre gevallen .

Event Viewer (alleen Windows 7)

In Windows 7 is dit verreweg de simpelste methode.

Open het Logboeken (Event Viewer) console

Klik op het plusje voor Aangepaste weergaven (Custom Views), en dan op Beheergebeurtenissen (Administrative Events)

Als het goed is moet er nu vrij bovenaan in het rechtervenster een regel staan met onder Bron (Source) Kernel-PnP (de PnP staat voor Plug-and-Play) en 225 in de kolom Gebeurtenis-id (Event ID).

De boodschap in het middelste grijze vak zal iets zijn als (The application \Device\HrddiskVolume16\padnaam with process id 3592 stopped the removal or ejection for the device USB\VID_......) In de padnaam kan je zien om welk programma het gaat. In mijn geval was dat Tools\Files\HEXEdit.exe

Je kan in Taakbeheer (Task Manager) ook zien welk programma hoort bij process id 3592.

Process Explorer

Onder zowel Windows XP als onder Windows 7 kan je gebruik maken van Process Explorer

Klik op Find - Find Handle or DLL

Tik in het vakje achter Handle or DLL substring de schijfletter (drive letter) in van het USB-apparaat, gevolgd door :\, dus bv. R:\

Je krijgt dan in het onderste deel van het venster alle programma's te zien die nog bestanden open hebben op dat apparaat.

Systeemfiles verhinderen veilig verwijderen (Windows 7)

Op een Windows 7 computer (in elk geval die op het werk, maar misschien soms ook die ik thuis heb) kijk ik altijd met Process Explorer wat het veilig verwijderen in de weg staat.

En de laatste tijd zie ik steeds de volgende regels:

Process PID Type Name System 4 File R:\$Extend\$RmMetadata\$TxfLog\$TxfLogContainer00000000000000000001 System 4 File R:\$Extend\$RmMetadata\$TxfLog\$TxfLog.blf System 4 File R:\$Extend\$RmMetadata\$TxfLog\$TxfLogContainer00000000000000000002 System 4 File R:\$Extend\$RmMetadata\$Txf

Er zijn systeembestanden en systeembestanden, maar deze zijn zodanig "systeem", dat je ze zelfs met de hoogste privileges niet kan zien (voor zover ik weet). Dus waarom wordt mijn stick vastgehouden door een aantal systeembestanden???

Ik heb uitvoerig op Internet zitten zoeken, en op dit forum zegt iemand dat deze bestanden horen bij het "Transactional NTFS" file system.

Ik zal hier even in het midden laten wat het doel is van deze bestanden, maar het punt is dat ze helemaal niet zouden moeten bestaan op verwijderbare schijven als USB-sticks. Dat lijkt dus een bug in Windows Vista en 7 te zijn, alleen waarom het soms wel en soms niet gebeurt???

En de volgende vraag is: wat doe je eraan? Want ook in dit geval zou het tot corruptie kunnen leiden als je het apparaat zomaar loskoppelt.

Ik heb een paar strategieën gelezen die ik nog moet proberen:

Dit antwoord op een forum lijkt ook zeer waardevol, maar moet ik nog verder bestuderen.

Komende week wordt dit stuk aangevuld.

De resterende gevallen

In zeldzame gevallen zie je zelfs dan nog niet welk programma de boosdoener is, en kan je 2 dingen doen:

Als je de stick er rücksichtslos uitrukt, kan je een melding krijgen in de trant van:

iCare Data Recovery Software.exe - Application Error The instruction at "0x7825300c" referenced memomry at "0x7825300c". The required data was not placed into memory because of an I/O error status of "0xc0000098". Click on OK to terminate the program

Dit hoeft nog geen dramatische afloop te hebben, maar het zou in theorie kunnen leiden tot corruptie op het USB-apparaat. Je kan in zo'n situatie het beste een chkdsk doen.


USB-schijven (en hun nadelen)

Overdrachtssnelheid

Langzamerhand begint (eind 2012) de USB 3.0 standaard zijn intrede te doen, maar tot nu moesten we het vnl. met USB 2.0 doen.

Een externe USB disk is lekker handig, omdat je hem aan elke PC kunt hangen. Maar de USB 2.0 standaard is nog niet zo heel erg snel, en dat merk je als je grote bestanden van of naar een USB 2.0 disk kopieert.

Vertraging bij benadering

Ik heb een paar IOMega USB disks, en 1 van Seagate. Die laatste vertoont een bijzonder irritant fenomeen.

Om energie te besparen gaat hij blijkbaar "slapen", en dat zou nog niet zo erg zijn als hij iets sneller wakker werd. Dat duurt echter zo'n 30 seconden.

Ook dat zou nog niet zo'n ramp zijn als hij alleen wakker hoefde te worden als je er daadwerkelijk iets naar toe schrijft. Ik gebruik hem alleen voor backups die ik 's nachts automatisch laat starten, dus dan maakt het mij niet uit hoe lang het ontwaken duurt.

Maar helaas zijn er talloze andere acties en programma's op de PC die onder water tot gevolg hebben dat Windows gaat kijken welke opslagapparaten er allemaal aan de PC hangen. En dan moet dus ook die USB disk even aan de tand gevoeld worden. Dus je doet iets dat op zich niets met die disk te maken heeft, en je zit je vervolgens 30 seconden lang groen en geel te ergeren tot je eindelijk verder kunt.

Overigens veroorzaakt het ontwaken ook nog een melding in Logboeken (Event Log).


Testen van (de integriteit van) USB sticks

Ik kom nogal eens problemen tegen met USB sticks. Tot 2012 was nog maar 1 van mijn 7 USB sticks kaduuk gegaan (en dat was de eerste, een Sandisk, ergens in een ver verleden, maar inmiddels (begin 2020) zijn zo'n 10 van mijn 30 sticks kapot. Een deel daarvan was nog relatief nieuw.

Het kan dus geen kwaad USB-sticks eens aan de tand te voelen. Als het gaat om de bestandsstructuren op de stick, ligt het meest voor de hand om het programma te gebruiken dat op elke Windows PC aanwezig is, chkdsk.

In deze sectie ga ik het vooral hebben over hardwarematige controle. Dat kan door de hele stick blokje voor blokje alleen te lezen, maar sommige tools kunnen ook een read/write-test doen, waarbij eerst iets wordt geschreven, en dan wordt gecontroleerd of het ook weer te lezen is. Voor het laatste soort test moet de ruimte natuurlijk niet bezet zijn door bestanden van de gebruiker.

Er zijn ook enkele gratis tools die je niet eens hoeft te installeren. Hieronder noem ik er enkele.

N.B.: Vrijwel al deze programma's kunnen alleen de vrije ruimte testen. Je kan daarom het beste de stick meteen testen als je hem koopt. Als je het later nog eens wilt doen moet je een backup van de stick maken, hem formatteren, testen, en dan alles weer terug kopiëren.

H2testw versie 1.4

Je kan het programma hier downloaden.

Je hoeft het programma niet te installeren, alleen de bestanden uit de ZIP-file halen.

Werking

Voor diegenen die de voorkeur geven aan Engels boven Duits klik je eerst op English

Vervolgens klik je op Select Target en selecteer je de USB stick die je wilt testen.

Het programma selecteert standaard de knop all available space, en laat tussen haakje zien hoeveel vrije ruimte er op de stick is. Ik zou die keuze ongewijzigd laten.

Vervolgens kan je de test starten door te klikken op Write+Verify

Aan het eind krijg je resultaten die lijken op de volgende:

Warning: Only 1170 of 7636 MByte tested. Test finished without errors. You can now delete the test files *.h2w or verify them again. Writing speed: 5.75 MByte/s Reading speed: 20.0 MByte/s H2testw v1.4

De snelheid van lezen en schrijven wordt dus ook gemeten.

N.B.: Zoals in de melding hierboven al staat: er blijven na afloop van de test een aantal bestanden met extensie H2W op de stick staan. Gooi die handmatig weg (anders is je stick echt vol).

Check Flash versie 1.16.1

Je kan het programma hier downloaden.

Je hoeft het programma niet te installeren, alleen de bestanden uit de ZIP-file halen.

Werking

Dit programma lijkt meer te kunnen dan H2testw, maar de resultaten zijn iets minder overzichtelijk. Bovendien is het de vraag of je meer nodig hebt dan bovengenoemd programma.

De betekenis van de keuzes in het vak Access Type zijn mij niet geheel duidelijk. Ik heb gekozen voor Use temporary file

In het vakje eronder kies je de USB stick.

In het vak Action Type bepaal je of er een lees- of een lees- en schrijftest gedaan worden, en wat voor soort patronen er geschreven worden.
N.B.: Verder naar onderen in dit vak zitten ook hele gevaarlijke opties als Full erase (volledig wissen), dus pas op met deze tool!!

Overigens zijn bij mij lang niet alle opties beschikbaar, zoals Read stability test

In het vak Test length zou ik kiezen voor One full pass. Dat betekent waarschijnlijk dat de volledige test 1 keer uitgevoerd wordt.

Klik op Start! om de test te starten. In het rechterdeel van het venster kan je de voortgang volgen, en op het tabblad Log komen de eindresultaten.


USB-sticks/disks met 2 drive letters (bv. Samsung T1)

Bij sommige sticks of disks wordt er eerst een soort CD-drive (onbeschrijfbaar) aangemaakt. Op die drive (onderdeel van de stick/disk) staat dan een programma dat de "echte" stick/disk aanmaakt.

Een voorbeeld zijn de Samsung T1 externe disks (ik heb er 1 van 500 GB, maar ze zijn er ook nog groter en *razendsnel*). Tenminste, als je gebruik maakt van encryptie (ik weet niet of het anders ook zo werkt).

Problemen

Dit mechanisme werkt echter lang niet altijd vlekkeloos. Ik heb met de T1 disk o.a. de volgende problemen al meegemaakt:

Er gebeurt niets

De CD-drive, die eerst wordt aangemaakt, is wel zichtbaar (ga anders naar deze sectie).

Op die drive staat het programma waarmee (toegang tot) de echte disk aangemaakt wordt. Je kan dat dus gewoon handmatig starten.

Daarna krijg je het gebruikelijke venster om de disk te ontgrendelen.

CD-drive ontoegankelijk

Disk start in "unlocked"-status


Bepalen van de snelheid van USB sticks

De programma's H2testw en Check Flash testen niet alleen de integriteit van de USB stick, maar laten ook de lees- en schrijfsnelheid zien.

Hieronder een tabel met een aantal testresultaten van het programma H2testw

Naam USB stick Grootte Geteste grootte Lezen (MB/s) Schrijven (MB/s) Windows versie PC hoe oud (jaar) In PC? Andere USB apparaten aan zelfde PC Andere USB apparaten aan zelfde controller
Emtec 3.80 GB 3.67 GB 10.6 3.22 XP Pro 4 y USB 2 disk, 2 x USB 2 stick, Bluetooth adapter voor draadloze headset, KVM switch Niets
Dane-Elec 15.3 GB 10.1 GB 25.9 7.3 Vista HP 4 y Niets Niets
Sandisk Cruzer 32 GB 30 GB 13.8 8.3 XP Pro 4 y USB 2 disk, 2 x USB 2 stick, Bluetooth adapter voor draadloze headset, KVM switch Niets
Sandisk Cruzer 32 GB 30 GB 13.7 XP Pro 4 n USB 2 disk, 2 x USB 2 stick, Bluetooth adapter voor draadloze headset, KVM switch USB 2 disk, USB 2 stick, KVM switch
Sandisk Cruzer 32 GB 30 GB 13.7 XP Pro 4 y USB 2 disk, USB 2 stick, Bluetooth adapter voor draadloze headset, KVM switch USB 2 disk, USB 2 stick, KVM switch
Sandisk Cruzer 32 GB 30 GB 14.4 XP Pro 4 y USB 2 disk, USB 2 stick, KVM switch Niets
Sandisk Cruzer 32 GB 30 GB 14.3 W7 Ult 1 y Webcam, scanner, KVM switch, biofeedback apparaat Webcam
Sandisk Cruzer 32 GB 30 GB 14.7 W7 Ult 1 y Webcam, scanner, KVM switch, biofeedback apparaat Niets (USB 3.0 poort!!)

Betekenis van USB informatie in Apparaatbeheer (Device Manager)

Introductie

Ik vind zelf het hele USB gebeuren nogal ondoorgrondelijk. Ik krijg meldingen over dat USB-apparaten sneller kunnen functioneren als ze in een andere poort worden gestopt, maar in welke dan? Wat voor invloed hebben verschillende USB-apparaten op elkaar? In Apparaatbeheer zie ik heel veel informatie over USB-apparaten. Wat betekent dat allemaal en wat kan ik ermee?

Omdat ik met een flink aantal PC's werk en een handig programma heb ontdekt om informatie over USB-apparaten op te vragen, begin ik een beetje te snappen wat de termen in Apparaatbeheer betekenen.

Het onderstaande verhaal is nogal complex, maar als je daarna ook de plaatjes van de tool USBDeview en de bijbehorende uitleg bekijkt zal het hopelijk allemaal een stuk duidelijker worden.

Nadat ik dit verhaal geschreven had ontdekte ik een tool die het allemaal nog veel mooier weergeeft: USBTreeView. Ik zal de tool verderop nog beschrijven, maar het is nauwelijks nodig.

Hubs en controllers

Externe hubs

Veel mensen zullen wel eens een externe USB hub gezien hebben of er 1 hebben. Net als met stopcontacten kan je in een USB poort een de USB stekker van een apparaat doen, maar je kan er ook een externe hub mee verbinden (net als je een verlengsnoer met extra stopcontacten met een stopcontact kan verbinden). Zo'n hub bevat vaak 4 of meer poorten, dus je hebt er dan minimaal 3 extra bij.

Maar de poorten aan de buitenkant van de PC zijn ook onderdeel van externe hubs, al had ik er tot nu toe niet zo tegenaan gekeken.

Interne hubs

De externe hubs aan de buitenkant van de PC zijn verbonden met (interne) hubs. Mijn laptop op het werk heeft 4 poorten, maar 2 (interne) hubs. Een desktop PC heeft er misschien nog wel meer. Zeker nu de nieuwe 3.0 standaard meer gangbaar wordt (oktober 2012) zal je op een nieuwe PC al gauw 1 USB 3.0 hub, en 1 of meer USB 2.0 hubs hebben.

Sommige interne hubs lijken alleen interne poorten te hebben, en als gebruiker kan je er dus niet rechtstreeks iets mee.

Hubs in Apparaatbeheer

In de categorie USB-controllers (Universal Serial Bus controllers) zijn o.a. de volgende 3 soorten regels te vinden:

Voor zover ik nu begrijp, hebben de Root hub's betrekking op *interne* hubs. Ik denk ook dat er voor elke root hub 1 controller is, net als je voor elke harde schijf ook 1 controller hebt.

Voor elke *externe* hub (dus ook de poorten aan de buitenkant van de PC) vindt je alleen een Generic USB Hub regel.

Andere regels in Apparaatbeheer

USB-apparaat voor massaopslag (USB Mass Storage Device)

De naam zegt het al: dit gaat om USB-disks en -sticks.

Samengesteld apparaat (Composite device)

Composite staat voor samengesteld, en zo'n apparaat is volgens Wikipedia dan ook geschikt voor verschillende soorten invoer. Je kan dus denken aan game controllers e.d.

In de praktijk zie ik hier de volgende apparaten:

Een USB-muis zit nooit in deze categorie, hoewel je die ook als een composite device zou kunnen beschouwen. De muis heeft geen aparte regel in deze sectie in Apparaatbeheer, maar zit alleen in de categorie Human Interface Devices (Human Interface Devices)

Diversen

Deze apparaten hebben bij mij een eigen regel:

Nummering van hubs

Elke hub heeft een nummer en elke poort op een hub heeft een nummer. Ik heb de indruk dat vooral hub-nummers niet in elke computersessie gelijk zijn.

Op het Algemeen (General)-tabblad van de eigenschappen van een Generic Hub zie je achter Locatie (Location) een poort en een hub nummer (alleen Vista, Windows 7 en hoger). Let op: dit zijn het nummer van de *Root Hub* en de poort op die hub waar de Generic Hub aan gekoppeld is!!

In Windows XP staat achter Locatie (Location) wel een naam die je terugvindt in USBDeview in de 1e kolom ((Device Name).

Ik heb bv. een Windows 7 laptop met Root Hubs 1 en 2.
De 1e 2 Generic Hubs zijn nl. gekoppeld aan poort 1 op Root Hubs 1 en 2.
De 2 Generic Hubs zelf hebben nrs. 3 en 4 gekregen. Ik vertel zo hoe je achter die nummers kunt komen.
Tenslotte heb ik nog een externe (Generic) hub, die nummer 5 heeft.

Nummering van poorten

De enige manier om achter de nummers van alle beschikbare poorten te komen, en achter de nummers van de Generic Hubs waar ze bij horen, is door apparaten met die poorten te verbinden of er USB sticks in te steken.

Bij elk Composite Device (bv. USB toetsenbord), elke externe Generic USB Hub, en elk USB Mass Storage Device (disk of stick) kan je op het Algemeen (General)-tabblad van de eigenschappen ervan achter Locatie (Location) een poort- en hubnummer zien (dat geldt niet voor Windows XP!!).

Als je systematisch te werk wilt gaan zou je dus dezelfde USB stick achtereenvolgens in alle poorten van de PC en externe hubs kunnen prikken, en zo achter alle beschikbare poortnummers en de nummers van de Generic Hubs kunnen komen.

Op mijn Windows 7 laptop zitten 4 USB poorten, 2 links en 2 rechts.
Het blijkt dat die rechts horen bij Generic Hub 3, poorten 3 en 5.
Die links horen bij Generic Hub 4, poorten 1 en 2.
De externe Generic Hub heeft poorten 1 t/m 4.

Dan blijft de vraag: waar zijn de ontbrekende poortnummers van bv. hub 3, waar alleen poort 3 en 5 te vinden zijn. Sterker nog, het blijkt dat hub 3 8 poorten heeft, en hub 4 6 poorten. Daar kan je achter komen door te kijken op het Energie (Power)-tabblad van de eigenschappen ervan, of op het Energie (Power)-tabblad van de eigenschappen van de bijbehorende Root Hub. Op het laatste tabblad wordt het aantal poorten expliciet genoemd, op dat van de Generic Hub kan je zien welke poorten door wat gebruikt worden en hoeveel er nog beschikbaar zijn.

In hub 3 blijkt verder alleen poort 1 in gebruik (door een Validity Sensor). Dat is dus kennelijk een poort intern in de PC, die niet voor de gebruiker bestemd is.
In hub 4 zijn (de blijkbaar ook interne) poorten 4 en 6 in gebruik, door resp. een Composite Device (de webcam??) en een Generic Bluetooth Adapter.

De apparaten uit de vorige paragraaf kan je met enige zoekwerk wel in Apparaatbeheer terugvinden.
De Validity Sensor staat onder de Biometrische apparaten (Biometric Devices), met poort- en hub-nummer.
De Generic Bluetooth Adapter staat onder de categorie (Bluetooth Radios).
En het Composite Device kan je gewoon in de USB-sectie terugvinden, zoals eerder gezegd. Ik weet alleen niet waar het ding voor staat.
Maar er is een makkelijker manier om een overzicht te krijgen van deze poort- en hub-nummers, nl. met het programma USBDeview.

Verband tussen hubs en controllers

Ik heb sterk de indruk dat de hubs en controllers in dezelfde volgorde staan. Dus: de 1e Generic Hub hoort bij de 1e Root Hub en bij de 1e controller. Maar je kan nog wat extra dingen uitzoeken.

Controller vs. Root Hub

Op het Algemeen (General)-tabblad van de eigenschappen van een Root Hub zie je achter Locatie (Location) de naam van de controller (maar dat geldt wederom niet voor XP).

Als de controllers allemaal dezelfde naam hebben schiet je daar natuurlijk niet veel mee op, maar op mijn werk heb ik een Intel(R) 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller - 1C26 en een vergelijkbaar ding maar dan met 1C2D aan het eind.


Tool om meer inzicht in USB (poorten) te krijgen

Als ik problemen heb met USB apparaten wil ik kunnen doorgronden om welk apparaat het gaat, en in welke poort het zit.

In Apparaatbeheer (Device Manager) zit een categorie apparaten met de naam USB-controllers (Universal Serial Bus Controllers)

In die categorie zitten allerlei cryptische termen als Generic USB Hub, USB-hoofdhub (USB Root Hub), Samengesteld USB-apparaat (USB Composite Device), enz.

In het kort komt het er in elk geval op neer dat er hubs zijn, dingen met meer dan 1 USB poort, en USB poorten. Een (externe) hub is bv. zo'n apparaatje dat je aan een USB-poort hangt, en dat je weer 4 (of meer) nieuwe USB-poorten geeft. Maar je hebt natuurlijk ook interne hubs, anders zou je geen enkele USB-poort hebben. In principe heeft een USB-poort op je PC een poortnummer en een hubnummer.

De tool USBDeview

Het programma is hier te downloaden. Je hoeft alleen de ZIP-file uit te pakken en de inhoud op de door jou gewenste plek te zetten, en dan werkt het.

Er zijn 32-bits en 64-bits versies. De download links staan vrij onderaan de pagina, en je kan het programma ook in een andere taal dan Engels gebruiken, bv. Nederlands. Je moet daarvoor het bestand downloaden dat iets lager onder de link Dutch staat, het bestand uitpakken en de inhoud in dezelfde map als het programma zetten.

Als je ook product- en leveranciernamen wil zien in het programma, moet je deze lijst downloaden en in dezelfde map zetten als het programma.

Verder geeft het programma class, subclass en protocol weer, en voor de betekenis daarvan moet je kijken op deze pagina.

Voorbeeld (XP PC) met veel uitleg

Op dit moment heb ik alleen een voorbeeld van XP, maar binnenkort volgt ook een voorbeeld van Windows 7.

Het onderstaande is heel veel tekst en 2 plaatjes die eigenlijk horizontaal naast elkaar moeten liggen. Je zou ze eigenlijk het beste kunnen afdrukken, of ze op een ander scherm zetten naast het scherm waarop je de tekst bekijkt. Ik probeer nog een andere oplossing te verzinnen.


Ik heb als voorbeeld een Windows XP systeem gebruikt, met de volgende kenmerken (toen ik de plaatjes heb gemaakt):

  1. Aan de voorkant zit een insteekkaart met 1 USB-poort en een aantal kaartlezers. Ik heb met die kaart 2 dingen verbonden:
    1. Aan de USB-poort hangt een Belkin USB-hub met 7 poorten. Met de hub heb ik slechts 1 ding verbonden:
      1. Een Logitech Bluetooth draadloze headset.
    2. In de kaartlezer zit een SD-kaartje (uit een fototoestel) in zitten.
  2. Aan de voorkant zit nog een insteekkaart met 2 USB-poorten. Daarvan heb ik slechts 1 poort benut:
    1. Een Emtec USB-stick.
  3. Aan de achterkant zitten 4 USB-poorten, waarvan er in het plaatje 3 bezet zijn:
    1. Een IOMega harde schijf.
    2. Een externe USB-hub met 6 poorten. In deze hub heb ik 2 USB-sticks gestopt:
      1. Een Dane-Elec USB-stick.
      2. Een Corsair Flash Voyager USB-stick.
    3. Een USB KVM-switch.

Op de plaatjes zijn de componenten die verbonden zijn groen gemarkeerd. Ik heb op de 4e kolom (Connected) gesorteerd.

Hubs

Alle hubs staan onderaan in de plaatjes. Het zouden er voor mijn gevoel 5 externe (generic) moeten zijn, 3 aan de buitenkant van de computer (de 2 insteekkaarten aan de voorkant, en de 4 poorten aan de achterkant) en 2 die verbonden zijn met een poort op de computer (de Belkin en Sweex).

In het plaatje zijn er echter maar 4 te zien. Ik heb de indruk dat de externe Sweex hub niet gezien wordt door het programma, want in Apparaatbeheer is nog wel een extra hub te zien.

Hoeveel root hubs er zijn kan je aan de buitenkant van de PC niet zien. Ik dacht eerst dat er een overeenkomst was tussen het aantal generic en root hubs, maar ik denk nu dat het toeval is dat er op deze PC van allebei 5 zijn.

Apparaten

Ik ga de USB-apparaten 1 voor 1 bij langs, en probeer dan het verband uit te zoeken met onderdelen die verder naar het binnenste van de PC liggen. Ik begin met de apparaten, omdat die het meest herkenbaar zijn.

Logitech draadloze (wireless) headset

Op plaatje 1 zie je die op de 3e groene regel staan. Op plaatje 2 zie je dat hij in hub 7, poort 2 zit. Daarmee weten we meteen dat de externe Belkin hub nr. 7 heeft.

Belkin hub (generic hub nummer 7)

Op de 3 na onderste regel van plaatje 2 zien we dat de Belkin hub verbonden is met hub 3, poort 7. De bovenste insteekkaart aan de voorkant van de computer heeft dus hub-nummer 3.

We zien ook onder (Product Name) nog staan dat het een 7-poorts USB 2.0 hub is. Dat zou ook zo moeten zijn, alleen zegt het USB Protocol in de 3e kolom van plaatje 2 dat de hub een lagere snelheid gebruikt. Ik heb wel meer problemen met die hub, dus er is iets niet OK.

Bovenste insteekkaart (generic hub nummer 3)

Ik zou verwachten dat een externe (generic) hub op de computer, dus insteekkaarten en losse USB-poorten, rechtstreeks met een root hub zouden zijn verbonden. Dat zijn ze waarschijnlijk ook wel, maar desondanks staat er op de 1 na onderste regel van plaatje 2 ook nog hub 3, port 4, alsof deze hub ook met zichzelf verbonden is.

Hoe komen we er nu achter met welke root hub deze generic hub is verbonden? Door in Apparaatbeheer alle root hubs bij langs te gaan en te kijken op het Energie (Power)-tabblad.

Bij de bovenste 3 van de 5 staat bij mij 2 poorten beschikbaar, maar er is niets mee verbonden.

De vierde heeft blijkbaar ook 2 poorten, maar daar staat bij dat er een generic hub mee is verbonden.

De vijfde heeft 7 poorten, 3 beschikbaar, en met de overige 4 zijn 2 mass storage devices verbonden en 2 generic hubs. Dat moet dus de root hub zijn die verbonden is met de 4 poorten op de achterkant van de PC (1 USB stick, 1 USB harde schijf, 1 Sweex externe USB hub, en 1 externe hub die de 4 poorten bevat).

Kortom, de 4e root hub in Apparaatbeheer is gekoppeld aan generic USB hub nr. 3.

Emtec USB-stick

Deze zit in de onderste insteekkaart aan de voorkant van de PC. In Windows 7 kan je ook van USB-sticks en -disks hub-nummers en poort-nummers zien, maar helaas niet in Windows XP.

In plaatje 2 zie je 5 mass storage devices (disks en sticks), onder de kolom (Vendor name) van Dane-Elec tot Kingston. In de laatste kolom op dat plaatje zie je daar staan USBSTOR, oftewel USB storage (opslag).

Gezien de overeenkomst tussen de onderste 2 generic hubs (zelfde fabrikant, zie plaatje 2), zelfde naam (zie plaatje 1), gokte ik dat aangezien we hub nr. 3 al in gebruik hebben door de Belkin hub, dat de USB-stick in generic hub nr. 4 zou zitten.

Om zeker te zijn heb ik nog even een Bluetooth adapter in de overgebleven poort van de onderste insteekkaart gedaan, en inderdaad, het is hub nr. 4.

Onderste insteekkaart (generic hub nr. 4)

Opnieuw moeten we de bijbehorende root hub zien te vinden. Omdat de mass storage devices in Apparaatbeheer niet genoemd worden bij de root hubs, heb ik nog maar een keer gebruik gemaakt van de hierboven genoemde Bluetooth adapter, en het bleek de 3e root hub in het rijtje te zijn.

Daarmee zijn alle aan de buitenkant zichtbare root hubs bekend: de bovenste insteekkaart aan de voorkant is de vierde in het rijtje, de onderste insteekkaart is de derde en de 4 poorten aan de achterkant zitten vast aan de vijfde. Geen idee wat de betekenis is van de eerste 2.

Corsair Flash Voyager USB-stick

Hier hebben we weer het probleem dat USB mass storage devices niet zichtbaar zijn. Ik heb dus in dezelfde Sweex USB hub ook maar weer de Bluetooth adapter gedaan, en dan blijkt dat hij zit in een poort van generic hub nr. 1.

Externe Sweex generic hub nr. 1

Als ik de Bluetooth adapter steek in dezelfde hub (de 4 poorten aan de achterkant van de PC) waar ook de Sweex hub in zit, wordt opnieuw generic hub 1 gemeld door USBDeview. Dit lijkt dus of een bug in Windows, of een bug in het programma.

In elk geval hadden we eerder al vastgesteld dat deze hub verbonden is met de vijfde root hub in het lijstje in Apparaatbeheer.

SD-kaartje voor fototoestel

Ook dit is weer een mass storage device en dus niet te zien. Maar als je op plaatje 2 onder kolom (Vendor Name) kijkt zie je 2 keer Alcor Micro Corp., en de 1e keer voor een Flash Card Reader/Writer

We mogen dus aannemen dat dit hub nr. 0, poort 1 is. Hoewel zo'n kaartje in wezen natuurlijk weinig met USB te maken heeft.

De bovenste insteekkaart aan de voorkant heet dus hub 0 voor het SD-kaartje en hub 3 voor de USB-poort.

Nieuw overzicht

Dan kunnen we nu een nieuw overzicht maken, waarbij we uitgaan van het binnenste van de PC en naar buiten werken:

  1. Root hub 1 (in Apparaatbeheer) bevat 2 poorten, en is waarschijnlijk volledig intern.
  2. Root hub 2 bevat 2 poorten, en is waarschijnlijk ook volledig intern.
  3. Root hub 3 heeft 2 poorten, en hoort bij de onderste insteekkaart:
    1. Die insteekkaart heet generic hub 4, en heeft 2 USB-poorten:
      1. Emtec USB-stick (al moet je daar indirect achter komen onder XP).
      2. Leeg
  4. Root hub 4 heeft 2 poorten, en hoort bij de bovenste insteekkaart:
    1. Die insteekkaart heet generic hub 3, en heeft 1 USB-poort (en een aantal kaartlezers):
      1. Belkin USB-hub (generic hub 6) met 7 poorten:
        1. Logitech draadloze headset.
        2. De overige 6 zijn leeg.
  5. Root hub 5 heeft 8 poorten, en hoort bij de 4 poorten aan de achterkant:
    1. Die 4 poorten vormen samen generic hub 1:
      1. IOMega harde schijf (USB).
      2. KVM-switch.
      3. Sweex USB-hub (generic hub 1) met 7 poorten:
        1. Corsair Flash Voyager USB-stick.
        2. Dane-Elec USB-stick.
        3. De overige 5 zijn leeg.
      4. Leeg.

Wat opvalt in dit overzicht is dat generic hub 1 2 keer voorkomt, voor de achterste 4 poorten en de Sweex hub die op 1 daarvan is aangesloten.

Hub 2 en 5 komen in het verhaal niet voor, hoewel ik zie dat ze vroeger wel in gebruik zijn geweest (zie ook de lege regels boven de groene in plaatje 2).

Dat de KVM-switch (en muis en keyboard) in root hub 5, generic hub 1 zitten, haal ik uit Apparaatbeheer. Maar als je kijkt op plaatje 2 zie je dat ze zitten in hub 7. Terwijl er maar 1 poort in gebruik is voor de KVM-switch, en de muis en het toetsenbord niet op de computer maar op de KVM-switch zijn aangesloten.

Na het maken van de plaatjes heb ik de Sweex hub (nr. 1) er een keer uitgetrokken en weer aangesloten, en toen had hij ineens nr. 8. De hub-nummers zijn dus inderdaad niet vast, tenminste zeker niet die van de externe hubs *buiten* de computer (i.t.t. aan de buitenkant van de computer).

USBTreeView

Je hoeft het programma niet te installeren, en het is hier te downloaden. Het is zelfs al geschikt voor de nieuwste standaard USB 3.0.

Het programma geeft je een overzicht in de stijl van Verkenner (Explorer). Alleen zijn de mappen in de boomstructuur nu Host Controllers, Root Hubs en Generic Hubs. Op het laagste niveau zijn nu geen bestanden maar USB-apparaten te zien. In het rechtervenster zie je steeds de eigenschappen (dus niet de inhoud van mappen, zoals in Verkenner) van het links geselecteerde object te zien.



Hoeveel stroom hebben USB-apparaten nodig?

Open het devmgmt-console.

Ga naar de sectie Universal Serial Bus controllers, en klik op het plusje vooraan.

In deze sectie zie je een aantal Generic USB Hubs.

Dubbelklik op zo'n hub, en kijk dan op het tabblad (Power)

Je ziet daar bovenaan of de hub al dan niet self-powered is, en hoeveel stroom er per poort beschikbaar is. USB-disks en -sticks hebben meestal 200 a 500 mA nodig.

In het witte vak eronder zie je voor de apparaten die aan de hub hangen hoeveel stroom ze nodig hebben. Het is niet altijd helemaal duidelijk uit de beschrijving om welk apparaat het gaat.

Ik zie bv. een optische muis die 120 mA verbruikt, een interne wireless adapter die 500 mA verbruikt, een USB-stick (200 mA), en USB Composite Devices van 100 en 300 mA. Ik vermoed dat 1 ervan de webcam is.

Als je bepaalde vage apparaten ziet, en je wilt het echt doorgronden, dan moet je 1 van de tools in deze sectie gebruiken.


Troubleshooting USB problemen

Als je geen mogelijkheden (meer) ziet om je probleem met USB-apparaten op te lossen, dan kan je eens proberen de MountedDevices sleutel in het register te schonen. Als daar vervuiling optreedt, en dat gebeurt nogal snel, kan je allerlei soorten problemen verwachten.

Verder een link naar een pagina over problemen die door de stroomvoorziening veroorzaakt worden.


Problemen

Het stuk over USB problemen staat momenteel op de pagina over problemen.


Complete guide to troubleshooting USB problems
Redelijk uitgebreid verhaal (Engels) met duidelijke plaatjes, ook van de hardware (stekkers, e.d.). Informatie over problemen die veroorzaakt worden door de stroom die beschikbaar is voor elke USB-poort.
How to repair your USB Flash drive
Zeer complexe informatie over het repareren van kapotte USB-sticks, en misschien kan je er ook USB-disks mee aanpakken.
Running Out of USB Ports? Best and Worst Solutions - Mark Edward Soper
Zeer goede serie van 5 pagina's met enige basisuitleg en info over hoe je het aantal USB-poorten het beste kan uitbreiden.

    Tweeten

© Henk Dalmolen
Reageer via E-mail (dalmolen@xs4all.nl)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op: 11-02-23 22:39:58