KB » Computer » Problemen met het starten van de PC

Problemen met het starten van de PC

    Tweeten

Introductie

Het kan bij het troubleshooten van een PC die niet wil starten behoorlijk helpen als je het hele proces van begin tot een draaiende Windows enigszins doorgrondt. Op deze pagina vind je een betrekkelijk eenvoudige globale beschrijving, die ik later ga uitbreiden met veel meer details, tools, en de koppeling tussen wat er gebeurt en wat je op het scherm ziet.

Als de PC niet (volledig) wil starten, is de 1e belangrijke vraag: kan ik in veilige modus komen of niet. Je kan evt. alle 3 soorten veilige modus proberen.

Zo ja, dan heb je nog een enigszins werkzame Windows-omgeving, en kan je proberen het probleem van daar uit op te lossen.

PC niet te starten in safe mode

Koppel zo weinig mogelijk hardware aan de PC

Als je het veilige modus menu niet eens meer kunt bereiken, of als je het nog wel bereikt, maar de PC hangt of herstart uit zichzelf voor je een keuze kunt maken, probeer dan een soort veilige modus op het gebied van hardware te bereiken.

Veilige modus houdt in dat je met een minimum aan software start, zodat de software die het probleem veroorzaakt mogelijk niet gestart wordt, en het probleem dus niet optreedt. Diezelfde truc kan je natuurlijk ook toepassen op het gebied van hardware.

Koppel alle apparaten los behalve het absolute minimum wat je nodig hebt: toetsenbord, muis en monitor. Haal alle USB-sticks uit de PC, ontkoppel webcams, externe USB-disks (het is tenminste niet aannemelijk dat daar Windows op staat, sterker nog, ik weet niet eens of het mogelijk is), enz. Haal evt. ook de netwerkkabel uit de PC.

Als de PC dan weer start kan je 1 voor 1 de apparaten weer aankoppelen, tot je tegen hetzelfde probleem aanloopt. Dan weet je welk apparaat de boosdoener is.

Als de PC met een minimum aan hardware nog niet wil starten, ga dan verder met de volgende stap.

Starten vanaf een DVD, CD, of USB-stick

Er zit nu niets anders meer op dan de PC te starten vanaf een DVD, CD of USB-stick. Ik beschrijf hier kort hoe je kunt bepalen of er gestart wordt vanaf de harde schijf, of vanaf een ander medium.

Als starten vanaf een DVD of stick ook niet meer lukt, ga dan hier door.

De volgende vraag is of je een Windows DVD hebt met dezelfde versie als de versie die op je PC geïnstalleerd is. Zo ja, en het is een DVD van Windows 7, 8, 10 of Vista, voer dan nu eerst Opstartherstel (Startup Repair) uit. Op Windows XP kom ik later terug. Zo nee, probeer dan aan een andere bruikbare boot CD/DVD te komen, en ga verder met de volgende stap.

Na Opstartherstel (Startup Repair)

Je zou als eerste kunnen kijken of je iets kunt halen uit de bootlog file.

Kopiëer nu de 2 belangrijkste logboeken met gebeurtenissen (event logs) van je PC naar een andere met dezelfde of een hogere Windows-versie, en kijk wat voor gebeurtenissen er als laatste gegenereerd zijn.

Verdere stappen volgen binnenkort (ik heb zelf een Vista PC die ik al heel lang niet kan starten, dus daar kan ik mooi op oefenen :-) ).

PC wel te starten in safe mode

Als de PC het kort geleden nog wel deed, en je hebt in de tussentijd niet een heleboel programma's geinstalleerd, dan zou je kunnen overwegen terug te gaan naar een herstelpunt (dat zo kort mogelijk ligt voor het moment dat het mis ging).

Troubleshooting

Verder kan je, nu je weer in Windows kan komen, algemene troubleshooting technieken kunnen gebruiken.

In het bijzonder loont het de moeite om te kijken in de Logboeken (Event log), om te zien of er tijdens de laatste normale boot (die dus niet lukte) een foutmelding is geregistreerd.

Minimale hardware

Net als wanneer de PC helemaal niet meer kan starten, kan je ook nu proberen zoveel mogelijk apparatuur los te koppelen. Het kan zijn dat een apparaat of het stuurprogramma ervan de problemen veroorzaakt.

Schoon opstarten (clean boot)

Ik weet niet of er veel verschil is tussen veilige modus en een clean boot. Maar het is maar heel weinig werk om het uit te proberen.

Interne upgrade (In-place upgrade) (alleen Windows 7 en lager)

Dit is de laatste stap die je moet overwegen voor je *alles* opnieuw moet installeren. De optie is helaas niet beschikbaar onder Windows 8 en 10.

De interne upgrade (geef mij maar de Engelse term) wordt beschreven in dit Microsoft artikel (Engelse versie).

Ik heb er hier nog iets meer over geschreven.


Start de PC in veilige modus (safe mode)

Introductie

Als je niet in staat bent de PC op de gebruikelijke manier te starten, kan dat komen door een probleem met een stuurprogramma, service, gewoon programma of andere component van Windows.

In Veilige Modus worden maar een beperkt aantal componenten gestart, dus met een beetje geluk is de probleemveroorzakende component er niet bij. Vervolgens kan je die component uitschakelen (als je er achter kan komen welke het is), of andere troubleshooting activiteiten verrichten.

Hoe kom je in veilige modus?

Windows 10

Je kan nog bij het inlogscherm komen

Op het punt waar je moet inloggen (wachtwoord invoeren onder de gebruikersnaam) moet je de Shift-toets ingedrukt houden, en dan klikken op Herstarten (Restart) rechts onderin.

W10 herstart dan, en je krijgt een scherm met ca. 4 opties. Klik op (Troubleshoot)

Je krijgt nu een scherm met 2 opties, (Reset this PC) en (Advanced options). Klik op de laatste.

Op het volgende scherm staan 6 opties. Je moet klikken op (Startup Settings), maar als die niet op het scherm staat moet je als tussenstap eerst op (See more recovery options) onderaan het scherm klikken.

Klik op Herstarten (Restart)

Na deze 2e herstart kom je eindelijk op het scherm waar je voor veilige modus kunt kiezen. Met 4 of F4 kom je in de "gewone" veilige modus, met 5 / F5 in (Safe Mode with Networking) en met 6 / F6 in (Safe Mode with Command Prompt)

Windows 7 en lager

In theorie werkt het onderstaande ook in Windows 10, maar omdat de bootprocedure veel sneller is, is er nauwelijks tijd om de benodigde toetsen in te drukken.

Het rare is dat het starten in veilige modus soms langer duurt dan een normale start, hoewel er in wezen een kleiner deel van Windows actief wordt.


In-place upgrade (W10) (files en apps onaangetast)

De USB stick die ik gebruik heb ik gemaakt op een andere PC (wel met dezelfde Windows-versie) met de Media Creation Tool.

Steek de USB stick in de PC waar je een in-place upgrade wilt doen. Schakel de virusscanner en onnodige programma's uit. Je schijnt 30 GB vrije ruimte op je harde schijf nodig te hebben.

Start setup.exe vanaf de USB stick, en klik in het 1e scherm op Next.

Klik in het volgende scherm op Accept. Je moet nu waarschijnlijk een flinke tijd wachten.

Daarna komt er een scherm dat samenvat wat er gaat gebeuren. In mijn geval:

Als dat inderdaad is wat je wilt, klik dan op Install

Na 25 minuten, op mijn behoorlijk krachtige PC, wordt de PC 3 keer herstart (in een periode van ca 4 minuten). De 1e keer gebeurt dat bij ongeveer 30% updates, de 2e bij ca. 80% en dan bij 100%.

Daarna is Windows weer bruikbaar (je kan inloggen met Pin), al komt er nog wel een melding over updates.

Het hele proces (inclusief maken van de stick) wordt in dit artikel op wintips.org duidelijk uitgelegd.


De reparatiemogelijkheden van W10, W8, W7 en Vista

Als je Windows 7, 8, 10 of Vista hebt, en je hebt een DVD/CD met dezelfde versie van Windows die op je systeem zit, dan is dit 1 van de 1e stappen die je kunt proberen.

Boot vanaf de Windows DVD.

Je krijgt eerst een venster waarop je de taal (in mijn geval Engels), layout van tijd en geld (Nederlands), en toetsenbord (United States-International)) moet kiezen.

Op het volgende scherm moet je *niet* klikken op Nu installeren (Install now), maar op Opstartherstel (Repair your computer)

Er wordt dan gezocht naar Windows installaties. De meeste mensen zullen er maar 1 hebben.

Selecteer je Windows-versie (door er op te klikken), en klik dan op Volgende (Next)

Je kan kiezen uit 5 opties:

  1. Opstartherstel (Startup Repair)
    Dit is de 1e optie die je moet proberen als je systeem niet meer wil starten.
  2. Systeemherstel (System Restore)
    Je kan op deze manier toch nog proberen een herstelpunt terug te zetten, ook al kan je niet meer op het systeem zelf komen. Het kan ook zijn dat Opstartherstel (Startup Repair) je aanbeveelt een herstelpunt terug te zetten.
  3. Herstel van systeeminstallatiekopie (System Image Recovery)
    Met backup tools (maar daar heb ik nog vrijwel niets over geschreven) kan je af en toe een image van je installatie te maken. Een image is een volledige kopie van een partitie (logische schijf), dus als je die terug zet raak je alles kwijt wat er gebeurd is sinds het maken van de image. Alleen voor uiterste noodsituaties dus.
  4. Windows Geheugencontrole (Windows Memory Diagnostic)
    Controleren op problemen met het interne geheugen.
    Het kan geen kwaad om te proberen, maar er zijn veel betere programma's die veel meer fouten vinden.
  5. Opdrachtprompt (Command Prompt)
    Hier moet je zeker niet aan beginnen als je een beginneling bent. Ik zal later beschrijven wat je in deze situatie kan doen.

Startup Repair


Hoe kom je aan een boot-DVD/CD?

Introductie

Er zijn een aantal (minimaal 4) gratis boot-CD's te downloaden, die allemaal een heleboel tools hebben die handig van pas komen in noodgevallen.

Wat voor veel mensen belangrijk zal zijn is dat sommige van deze CD's naar een soort Linux-omgeving gaan. Voor iemand die gewend is aan Windows is dat even slikken.

De meeste boot-CD's bieden echter, zelfs als ze vanuit Linux werken, een duidelijke menustructuur. En er zijn zelfs wat mogelijkheden om vanuit een Windows-achtige omgeving te werken.

Ook kan je de meeste van deze CD's aanpassen aan je eigen wensen. Je kan er dus je eigen favoriete tools aan toevoegen. Maar dat zijn vaak wat meer ingewikkelde procedures. 4 van de 5 onderstaande CD's zijn kant-en-klaar te downloaden, en op een CD te branden.

Het kost ongelooflijk veel tijd om uit te zoeken wat deze CD's allemaal kunnen, dus ik beperk me voorlopig tot de hoofdzaken: hoe heet de CD, wat is het laatste versienummer, waar kan je hem downloaden, is er een menustructuur, kan je vanuit een Windows-omgeving werken.

Veel van deze CD's starten automatisch als je het systeem herstart terwijl ze in je DVD-drive zitten. Als je wilt booten vanaf de Windows DVD moet je vaak op de spatiebalk drukken (en als je niets doet wordt gewoon vanaf de harde schijf gestart).

De beschikbare CD's

Eerst een globaal overzicht (6-2-2013):

Naam Versie Windows? Ook USB? Menu's? Beschrijving
Ultimate Boot CD 5.1.1 n y y Ziet er overzichtelijk uit. Plezierige layout van het scherm en prettige kleuren.
Hiren's Boot CD 15.2 y y y De menu's zijn hier wel een beetje ouderwetse stijl, waarschijnlijk omdat je in 1e instantie in een Linux (of DOS?) omgeving belandt. Maar je kan in het menu ook kiezen voor een code.
SystemRescueCD 3.3.0 n y y Zeker niet aan te raden voor de beginneling.
Hier kan je vinden hoe je een bootable USB-stick met SystemRescueCD kunt aanmaken. Dat gaat behoorlijk gemakkelijk.
Emergency Boot CD-ROM 1.3t ? Niet gratis!

Ultimate Boot CD

Wat kan je ermee?

Op de hoofdpagina zie je zowel het beginscherm (vrij bovenaan), als een complete lijst van alle tools op de CD. Die tools zijn onderverdeeld in dezelfde categorieën als je op het beginscherm ziet.

Oordeel

Volgens my kan je met deze CD zo ongeveer alles wat je maar zou willen. Samen met Hiren's boot CD 1 van de 2 toppers.

Hiren's boot CD

Om te beginnen een lijst met FAQ over deze CD.

Booten vanaf USB

Wordt hier beschreven.

Wat kan ik er allemaal mee?

Hier een grote verzameling screenshots, zodat je kun zien wat voor schermen je allemaal kunt verwachten, en wat de mogelijkheden zijn.

In elk geval bevat deze CD een password changer (voor als je je Windows wachtwoord bent vergeten), die in elk geval werkt voor alle versies t/m Windows 7. Tenzij je je bestanden ge-encrypt hebt. Lees er hier meer over.

Verder de beste geheugentester die er is, een boot manager, een DiscWizard van Seagate (geen ideee wat die kan), en nog wel wat meer.

Mini Windows XP

In het Windows XP deel van deze CD heb je heel veel van de vertrouwde mogelijkheden, van een registereditor, tot Kladblok (Notepad), tot chkdsk, een file manager, netwerkverbindingen, Schijfbeheer (Disk Management), etc.

Oordeel

Dit is mogelijk de meest aan te bevelen CD.

SystemRescueCD

Wat kan je ermee?

Heel veel waarschijnlijk, maar het aantal menu's is zo groot en (in mijn ogen) onoverzichtelijk, dat ik me hier eerst meer in zal moeten verdiepen.

Je kan hier een beeld krijgen van de schermen die je allemaal voor je kiezen kunt krijgen.

Er is ook zeer veel documentatie van dit produkt.

Booten vanaf USB stick

Dat wordt hier beschreven.

Oordeel

Waarschijnlijk zeer geschikt voor Linux-kenners, of anderen met veel computerkennis. Zou hem voor de gemiddelde persoon niet aanraden.

Emergency Boot CD-ROM

Is voor zover ik het kan bekijken niet gratis, en er zijn genoeg wel gratis en goede alternatieven. Dus voor noodgevallen kan je deze nog in gedachten houden.

Oordeel

Op de site van CNet krijgt hij 4 sterren van de 5, dus wel een goede beoordeling.


Maken van een bootable USB-stick

Er zijn talloze methodes en tools om bootable USB sticks te maken. Sommige kunnen dat rechtstreeks, maar er zijn ook tools om van een ISO-bestand van een bootable DVD een bootable stick te maken.

N.B.: Deze tools zullen doorgaans je stick formatteren, dus controleer van tevoren dat er geen belangrijke dingen op staan.

Als je om 1 of andere obscure reden nog een DOS-omgeving nodig hebt kan je deze methode proberen.

Een stick met een Windows-omgeving maken

Veel van deze tools maken een zgn. PE-omgeving. Dis is een sterk uitgeklede Windows, waarin je echter juist wel alle benodigde recovery-acties kan uitvoeren.

2 die ik zelf in 2020 getest heb (en allebei goed mee te werken), zijn de Media Creation Tool van Microsoft zelf, en PE Builder van AOMEI.

Het voordeel van de Microsoft tool is dat je de 5 bekende opties, zoals Opstartherstel (Startup Repair) tot je beschikking hebt. De AOMEI-omgeving ziet er plezieriger uit (vind ik) en bevat weer andere tools.

USBToWin heb ik ooit (2017, 2018??) een keer zonder veel succes geprobeerd, maar zou op basis van je bestaande Windows-installatie ook een bootable stick moeten kunnen maken.

Media Creation Tool (van Microsoft)

Deze tool zet Windows 10 op een USB stick van minimaal 8 GB groot. Ga naar Microsoft en download de tool door te klikken op Hulpprogramma nu downloaden.

Start de tool (op 18-10-2022 is de naam MediaCreationTool21H2.exe), en klik op Accept. Klik op Create installation media... for another PC. (Je kan deze optie natuurlijk ook gewoon gebruiken als je de stick op dezelfde PC maakt als waar je hem voor de installatie gaat gebruiken. Het cruciale punt is dat de 3 opties in het volgende scherm goed gekozen zijn.) Klik tenslotte op Next.

Controleer of de bovenste 3 invoervakken (Language, Edition en Architecture) de waarden bevatten die overeenkomen met de PC waar je de stick wilt gaan gebruiken. In dat geval kan je het vinkje voor Use the recommended options for the PC laten staan. Zo niet, moet je het vinkje weghalen en kan je de installingen aanpassen. Klik dan op Next.

Ik ga er van uit dat je een USB stick wilt gebruiken (geen ISO-file, al dan niet op DVD), en op het volgende scherm is USB flash drive standaard al geselecteerd. Klik op Next.

Je krijgt nu een lijst met beschikbare USB disk (en sticks) te zien. Pas op dat je hier geen fout maakt, en per ongeluk een externe disk selecteert!!! (want alles op de geselecteerde drive wordt weggepoetst). Selecteer de stick en klik op Next.

Je nu een aantal bakken met koffie gaan drinken, want zoals gebruikelijk met software van Microsoft verloopt het proces nogal sloom. Je kan in de tussentijd ook gewoon andere dingen op de PC doen.

Als het beschrijven van de stick klaar is krijg je de melding Your USB flash drive is ready te zien, en kan je op Finish klikken.

Hier is een uitgebreide handleiding in het Engels te vinden (met plaatjes).

AOMEI PE Builder

Deze tool is hier gratis te downloaden.

USBToWin

Het gratis programma USBToWin claimt een bestaande Windows 7, 8 of 10 te kunnen klonen naar een stick, zodat je de betreffende Windows ook vanaf die stick kan booten.

Mijn 1e poging was met een Windows 8 computer en een 8 GB USB-stick. Helaas kreeg ik een melding over te weinig ruimte.

Overschakelen op een 64 GB stick levert ook een probleem op:
The system can not write to the specified device. (0x0005006300F20000)

ISO-bestand omzetten naar bootable USB-stick

DOS stick m.b.v. HP utility

Hier vind je de HP USB Disk Storage Format Tool - v2.1.8

Download die en installeer hem op je systeem.

Hier vind je de benodigde Windows 98 en DOS bestanden, in een ZIP-file.

Zet de bestanden uit die file ergens in een map (maakt niet uit waar, als je hem maar onthoudt).

Start dan het HP-programma dat je zopas hebt geinstalleerd. Als je klikt op Start - Programma's, dan zit hij onder het kopje Hewlett-Packard Company

Selecteer onder Device de USB-stick die je wilt gebruiken. De namen zijn misschien niet onmiddellijk duidelijk, maar zodra je een keuze hebt gemaakt worden automatisch ook het bestandssysteem ( File system) en (vooral belangrijk) het Volume label ingevuld, zodat je kan zien of de naam klopt.

Want besef dat het uitvoeren van deze tool alle oorspronkelijke informatie op de stick weg is!!!!

Zet een vinkje voor Create a DOS startup disk, klik dan op de 3 puntjes onder using DOS system files located at:, en selecteer daar de map waarin je de ontzipte bestanden had gezet.

Klik tenslotte op Start, en je hebt een USB-stick waarmee je de computer kan starten (als die tenminste niet te oud is en dit mechanisme ondersteunt).

Je kan er daarna andere programma's bijzetten die je tijdens je DOS-sessie nodig hebt. Ik gebruik hem zelf bv. voor het programma Spinrite, waarmee je harde schijven kan testen.


Het gebruiken van een bootable USB-stick

Op nieuwere PC's, met UEFI i.p.v. het oudere BIOS, is dat iets minder eenvoudig.

Op de meeste PC's staat nl. standaard een parameter met de naam Secure Boot op Enabled (ingeschakeld). Deze parameter verhindert dat je kan booten vanaf de meeste USB-sticks, omdat ze als onveilig worden beschouwd. De waarde moet dus worden veranderd in Disabled (uitgeschakeld).

2 andere parameters, die hiermee samenhangen, zijn UEFI/Legacy Boot (of iets dergelijks) en CSM Support (ondersteuning voor CSM).

De 1e parameter staat standaard ingesteld op UEFI Only (of iets dergelijks), m.a.w., een USB-stick waarop je met 1 of andere tool DOS hebt gezet, kan je wel vergeten. Een betere waarde is Both, zodat je zowel oudere als nieuwere sticks kunt gebruiken.

De 2e parameter staat standaard ingesteld op No, m.a.w.: geen compatibiliteit met oudere systemen. Wij willen dat juist wel.

Kortom, deze 3 waarden moet je vrijwel zeker veranderen voor je iets kan doen met een gemiddelde bootable USB-stick.


Bekijk de log van het boot-proces

Als je in het F8-menu kiest voor Logboekregistratie bij opstarten inschakelen (Enable boot logging), dan wordt er tijdens de startfase van de PC een logfile aangemaakt met de naam c:\Windows\ntbtlog.txt (in het zeldzame geval dat je Windows op een andere disk hebt geinstalleerd moet je 'c' vervangen door de letter van die disk).

In de logfile vindt je dit soort informatie:

Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\usbhub.sys Loaded driver \SystemRoot\system32\drivers\RtkHDAud.sys Did not load driver \SystemRoot\System32\Drivers\lbrtfdc.SYS Did not load driver \SystemRoot\System32\Drivers\Flpydisk.SYS Did not load driver \SystemRoot\System32\Drivers\Sfloppy.SYS

Als de PC dus op een bepaald moment blijft hangen zou je in deze file mogelijk informatie kunnen krijgen over het stuurprogramma waar Windows als laatste mee bezig was, of die als laatste goed is gegaan. Als je ook een recent voorbeeld hebt van deze file in een situatie waarin de start goed is gegaan is het natuurlijk nog veel mooier, dan kan je de 2 files vergelijken.


Monitor het boot-proces

Er is een tool waarmee je precies kan zien wat er tijdens het boot-proces gebeurt, maar het kan wel logbestanden van 100 MB opleveren. Die tool is Process Monitor.

Als je het programma gestart hebt, en je klikt op Options - Enable Boot Logging, dan wordt bij de eerstvolgende start van de PC alles geregistreerd.

Als je dan Process Monitor opnieuw start wordt je gevraagd om de boot log naar een map op de harde schijf op te slaan:
A log of boot-time activity was created by a previous instance of Process Monitor. Do you wish to save the collected data now?

Als je Ja (Yes) antwoordt moet je nog een locatie en naam voor het bestand kiezen (dat extensie .PML heeft). Standaard gaat het naar Mijn documenten (My Documents).

Het bestand wordt automatisch geopend in Process Monitor , maar als je het later nog een keer wilt bekijken kan je dat met File - Open doen.

De hoeveelheid informatie in het bestand is immens, en je moet daarom gericht gaan zoeken naar bepaalde zaken, bv. door het maken van filters. Als de PC heel traag start zou je kunnen gaan kijken naar drivers, die vaak als extensie .SYS hebben.

Het zoeken naar problematische drivers wordt enigszins uitgelegd op deze pagina.

Veel uitvoeriger uitleg staat er op deze zeer interessante pagina.


Foutmeldingen te snel van het scherm af tijdens het booten

Als je PC nog wel wat doet, en hij een stuk van het boot-proces doorloopt, dan komen er soms misschien wel hele interessante meldingen voorbij. Alleen zijn ze ook soms zo snel van je scherm verdwenen dat je ze niet kan zien.

In de allereerste beginfase van het booten kan je het scherm bevriezen door op de Pause-toets te drukken (boven de Page Up).

Als dat ook niet werkt is er 1 oplossing die altijd werkt, tenminste als je de benodigde apparatuur in huis hebt: maak een foto.

Overigens is dat nog iets moeilijker dan het lijkt. Ik denk dat je het beste geen flitser kan gebruiken (heb ik vandaag juist geprobeerd met een problematische Vista PC), maar dat betekent dat je de camera stil moet houden en langer moet belichten. Bij mij stond een nogal ingewikkelde identificatie van een harde schijf op het scherm, en daarvan waren de tekens dusdanig wazig maar ook vervloeid (juist door het lange belichten?) dat ik ze niet allemaal kon lezen. Maar je kan het natuurlijk zo vaak proberen als je wilt (als het tenminste een reproduceer probleem is).


No bootable device (W10)

Een vriend had een probleem met een nog maar 1 jaar oude laptop (W10) die niet meer wilde starten. De melding die heel snel verscheen was "No Bootable Device".

Tijdens het starten van de PC wordt eerst de code in een stukje vast geheugen gestart, en die code zoekt naar een disk, stick of DVD waarmee het systeem gestart kan worden. Normaal is dat de harde schijf, en uit de melding kunnen we dus vrijwel zeker concluderen dat er hardwarematig of softwarematig iets met de disk mis is.

Hoe dan ook, zal je er in zo'n situatie voor moeten zorgen dat je kan booten vanaf DVD of stick, en deze PC had geen DVD-speler.

Hardwarematige controle (niet perse nodig)

Ik heb een bootable stick opgestuurd, met daarop het programma HDSentinel, dat de "gezondheidstoestand" van disks kan bepalen en weergeven. De disk was 100% OK.

Softwarematige controle

Op grond van bovenstaande informatie is niet te bepalen of de Windows-installatie problemen heeft, maar wel dat het stuk daarvoor problemen heeft. Als de hardware nog goed is, en de bootcode op de disk desondanks niet gevonden kan worden, is waarschijnlijk het Master Boot Record of de boot sector corrupt geraakt. Die zijn te repareren met de tool bootrec, maar die is alleen toegankelijk als je vanaf een Windows installatiemedium (of iets soortgelijks) boot.

Als je een DVD of stick hebt waarvan je Windows kan installeren (bv. dezelfde versie als op de PC die je wilt repareren, maar anders op zijn minst hoger) kan je de PC daarvan starten. Op het 1e scherm moet je taal e.d. invullen, op het 2e staat linksonder (Repair your computer)

Klik op die link. Kies in het volgende scherm voor de commandoregel, en voer dan de volgende 2 commando's in (je kan evt. ook eerst alleen de 1e proberen, en kijken of de PC het dan al weer doet):
bootrec /fixmbr
bootrec /fixboot


Voorbeeld van een Vista-PC die tijdens de boot blijft hangen (onopgelost)

Tussen dat de PC voor het eerst niet meer wilde starten (begin 2009!!) en nu heb ik voor zover ik weet geen drastische dingen gedaan.

Omdat ik niet meer weet wat ik precies met het systeem heb gedaan (aanmaken partities, 1 of meerdere keren dezelfde Windows geïnstalleerd, etc.) heb ik geprobeerd aan de hand van bestanden enigszins te reconstrueren wat er allemaal is gebeurd sinds ik het systeem (vermoedelijk 11-2006) heb gekocht.

Beschrijving PC

Chronologie van het systeem:

2-11-2006 - 18-8-2007
1e Vista in gebruik (afgeleid uit WindowsUpdate.log ) op schijf C
23-8-2008 - 11-1-2009
2e (of 3e?) Vista in gebruik (afgeleid uit WindowsUpdate.log in de map \Windows.old\Windows) op schijf I
31-3-2009 - nu (15-3-2013)
Server 2003 in gebruik (afgeleid uit \Windows\Repair) op schijf C
2-4-2009 - ? (of 29-8-2009 - ?))
1e Windows XP in gebruik (afgeleid uit Setup.log) (1e datum) of uit \Windows\Repair (2e datum)) op schijf D (?)
16-12-2012 - nu (15-3-2013)
2e Windows XP in gebruik (afgeleid uit WindowsUpdate.log) op schijf D

De PC was oorspronkelijk een Vista PC, met 2 fysieke disks. Ik weet niet meer wanneer ik op 1 van de 2 disks 2 partities heb aangemaakt.

Toen Vista niet meer wilde starten (of al eerder) heb ik er ook Windows XP en Windows Server 2003 op geïnstalleerd. Vista en Server 2003 staan op de 1e disk, en Windows XP op de 2e. Ik ben sindsdien gewoon Windows XP gaan gebruiken.

Hoe je het moet oplossen om XP later dan Vista te installeren komt later nog wel eens aan de orde, want als je een oudere Windows naast een nieuwere Windows installeert, heb je goede kans dat de nieuwe niet meer wil starten. Omgekeerd kan wel. Het is dus bv. geen probleem om een dual-boot systeem te maken en eerst Windows XP op een partitie te installeren, en later nog een keer Windows 7 op een andere partitie.

Maar ik weet zeker dat Vista nog werkte toen ik de beide andere al had draaien, dus daar kan het in principe niet aan liggen.

Wat gebeurt er nu als ik Vista start?

Om zoveel mogelijk problemen te elimineren, heb ik bijna alle USB-apparaten losgekoppeld van de PC, op een IOMega USB-disk en een KVM-switch na.

Als 1e krijg ik een scherm van American Megatrends. Het bevat informatie over de CPU (AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 4600+), over de toets die je moet gebruiken voor Setup (DEL), dat de USB Controllers geinitialiseerd worden, dat er 5120 MB geheugen in zit (en OK is), en dan een lijst met informatie over de USB-apparaten die aan de PC gekoppeld zijn en de SATA harde schijven.

Vervolgens krijg ik een melding over het BIOS dat geïnstalleerd is:

MV61xx BIOS V0.2.25 A29 Copyright 2005 Marvell, Inc. All Rights Reserved Not Found Any Disk !! , Please wait

Soms krijg ik dan nog een scherm waar onderin staat

CPU Fan Error! Press F1 to Resume

Omdat er 3 besturingssystemen zijn krijg ik een keuzemenu, sterker nog, ik krijg er soms 2: in de 1e moet ik kiezen tussen Vista en XP/Server 2003 (omdat de laatste 2 van een heel andere generatie zijn en een ander boot-mechanisme gebruiken), en als ik voor XP/Server 2003 kies moet ik daarna nog 1 van die 2 kiezen.

Na keuze voor Vista zie ik behoorlijk lang een zwart scherm en geen schijfactiviteit (bijna 30 seconden).

Dan krijg ik de vraag of ik safe mode wil (omdat het systeem niet normaal is afgesloten, dat is ook een beetje lastig in een hang-situatie), maar ik kies voor Start Windows Normally

Ik zie dan alle drivers die geladen worden voorbijkomen. De laatste is BTHidMgr.sys

Op het volgende scherm staat:

Microsoft (R) Windows (R) Version 6.0 (Build 6001: Service Pack 1) 2 System Processors [3328 MB Memory] MultiProcessor Kernel

In dit stadium hoor je de printer rammelen, dus wordt die blijkbaar herkend.

Verder wordt gemeld:

Checking file system on D: The volume is clean.

Die melding blijft vrij lang op het scherm staan, en dan schuift het scherm ineens op en verschijnen er nog 3 soortgelijke meldingen. Het lastige is dat de schijfletters anders zijn wanneer je een andere versie van Windows start, dus ik moet nog even uitzoeken hoe de link tussen letters van Windows XP en die van Vista is.

Op datzelfde scherm verschijnen er echter andere boodschappen, die ik na diverse pogingen eindelijk goed heb kunnen fotograferen (want ze blijven maar heel kort staan). Het totale scherm ziet er als volgt uit:

The volume is clean. Checking file system on E: The volume is clean. Checking file system on C: The volume is clean. Cannot determine file system of drive \??\Volume{e084d5e2-d26c-11dc-8817-0018f3162e22} Cannot determine file system of drive \??\Volume{e084d5f6-d26c-11dc-8817-0018f3162e22} Cannot determine file system of drive \??\Volume{e084d5e8-d26c-11dc-8817-0018f3162e22} Checking file system on I: The volume is clean. Cannot determine file system of drive \??\Volume{e084d607-d26c-11dc-8817-0018f3162e22} Windows has finished checking the disk.

Tenslotte eindig ik met een volledig zwart scherm. Het lampje van de harde schijf knippert behoorlijk stabiel, met een frequentie van ongeveer 1 keer per seconde.

Starten in Veilige Modus (Safe Mode)

Er verandert niets t.o.v. wanneer ik Windows normaal start, behalve dat de 1 na laatste fase, waarin de schijven gecontroleerd worden, wordt overgeslagen.

Voorlopige conclusies

Op grond van deze regels (Windows version 6.0) lijkt het erop dat Windows Vista al wel aan het starten is. We zijn dus al in de laatste fase van het boot-proces beland.

Ten tweede lijkt het op geen enkele manier mogelijk in een toestand te komen dat je daadwerkelijk wat kan doen. Dat betekent dat er in feit maar 1 ding op zit: booten vanaf een DVD.

Booten vanaf de Vista DVD

Het is verstandig om geen herstart te doen als je gaat booten vanaf de DVD, maar het systeem te stoppen, dan een seconde of 10 te wachten, en dan pas te starten (terwijl je de DVD van tevoren al in de lade hebt gedaan).

Je moet onmiddellijk aan het begin op een toets drukken om vanaf de DVD te starten.

Dan verschijnt de melding
Windows is loading files...

Verder zie je een balkje om de voortgang weer te geven.

Vervolgens hoor ik het geluid van de printer die aan de tand gevoeld wordt, en tenslotte verschijnt het Vista-scherm.

Even wachten...

In een venster met de titel
Install Windows
moet je nu de taal, tijd en toetsenbord kiezen (Language to install, bij mij standaard English, Time and currency format, bij mij standaard English (United States), beter veranderen in Dutch (Netherlands) en Keyboard or input method, bij mij standaard United States-International, de goede keuze). Klik dan op Volgende (Next)

Het venster houdt dezelfde naam, maar je moet nu links onderaan klikken op (Repair your computer)
Pas op dat je niet klikt op de grote knop in het midden, Nu installeren (Install now)

Je komt in de een dialoogvenster met de titel
System Recovery Options
Er wordt gezocht naar geïnstalleerde versies van Windows, en in dit geval vindt hij er maar 1 (?!), namelijk alleen de Vista op schijf E
Selecteer die, en klik dan op Next

System Recovery Options

Vervolgens krijg je het belangrijkste dialoogvenster, met nog steeds de zelfde titel, maar met 5 acties die je kan ondernemen.

  1. Opstartherstel (Startup Repair)
    Laat Windows proberen automatisch problemen te verhelpen. Er worden een aantal zaken gecontroleerd, en aan het eind krijg je een rapport met foutcodes per onderdeel.
  2. Systeemherstel (System Restore)
    Zet het systeem terug naar een herstelpunt.
  3. Windows Complete PC terugzetten (Windows Complete PC Restore)
    Zet een backup van het hele systeem terug. Die heb ik niet, dus deze optie valt sowieso uit.
  4. Windows Geheugencontrole (Windows Memory Diagnostic Tool)
    Test het interne geheugen. Dit is een waardeloze tool. Zie mijn pagina over geheugen voor betere tools. Met het geheugen van deze computer is in elk geval niets mis.
  5. Opdrachtprompt (Command Prompt)
    Open een commandoregel. Dat geeft je de kans om een hoop commando's op het systeem uit te voeren, hoewel het voor de minder gevorderde gebruiker niet veel nut zal hebben.

De meest voor de hand liggende keuze in mijn geval is Opstartherstel (Startup Repair)

Na afloop kan je klikken op Diagnose- en hersteldetails weergeven (View Diagnostic and repair details), en krijg je een lange lijst met controles die gedaan zijn.

In dit geval krijg ik vrij snel de melding dat (Startup Repair could not detect a problem).

Als ik de lijst bekijk, en die doorloop om te zien of er ergens een fout gevonden is, zie ik onderaan:

Root cause found: Boot status indicates that the OS booted successfully.

Door te klikken op Sluiten (Close), en dan op (View advanced options for system recovery and support) ben ik teruggegaan naar het scherm met de 5 opties, en heb ik gekozen voor Opdrachtprompt (Command Prompt)

Ik had tussendoor ook nog Systeemherstel (System Restore) geprobeerd, maar dan krijg ik:
No restore points have been created on your computer's
system disk. To create a restore point open System Protection.

In het Nederlands zou dat zijn:

Er zijn geen herstelpunten op de systeemschijf van uw computer gemaakt.
Open systeembeveiliging als u er een wilt maken.

Chkdsk

1 voor de hand liggende actie is controleren of de disk in orde is.

Dat was zo, alleen kreeg ik als laatste regel de melding:
Failed to transfer logged messages to the event log with status 50.

Dat is niet zo verwonderlijk, want ik voer chkdsk uit vanaf de DVD, en het programma wil de resultaten schrijven in de Logboeken (Event logs) van de draaiende (DVD!) Windows. Dat lukt dus niet.

Systeembestanden controleren

Volgens stap is controleren of de systeembestanden in een goede staat zijn, met sfc /scannnow of sfc /veriffyonly

Dan krijg ik de melding: Windows Resource Protection could not perform the requested operation.

Waarschijnlijk komt dit doordat System File Checker vanaf de DVD gedraaid wordt, en dus de systeembestanden op de DVD wil controleren en evt. vervangen.

Schijfletters en waarom vreemde meldingen?

Ik wilde weten waarom ik bij het starten van 4 logische disks de melding krijg dat er geen problemen zijn, en van 4 andere dat het bestandssysteem niet herkend wordt.

Vanaf de commandoregel is er een tool met de naam diskpart, waarmee je heel veel informatie over schijven, partities, e.d. kunt achterhalen, en ook dingen kunt veranderen.

Door de volgende 2 simpele commando's (vetgedrukt) krijg je de volgende uitvoer:

X:\Sources>diskpart Microsoft DiskPart version 6.0.6000 Copyright (C) 1999-2007 Microsoft Corporation. On computer: MINWINPC DISKPART> list volume Volume ### Ltr Label Fs Type Size Status Info ---------- --- ----------- ----- ---------- ------- --------- -------- Volume 0 F LRMCFRE_EN_ UDF DVD-ROM 2555 MB Healthy Volume 1 H LUMIX SD FAT32 Removable 30 GB Healthy Volume 2 K Removable 0 B No Media Volume 3 E Vista Ultim NTFS Partition 98 GB Healthy Volume 4 C Server 2003 NTFS Partition 135 GB Healthy Volume 5 G DATA-IOM1 NTFS Partition 699 GB Healthy Volume 6 D XP Pro En NTFS Partition 373 GB Healthy Volume 7 J Removable 0 B No Media Volume 8 I Removable 0 B No Media

Dat verklaarde ineens de 4 foutmeldingen: het zijn mijn kaartlezers (in dit geval is 1 in gebruik, nl. schijfletter H).

Verder zie je hier mooi dat Vista op schijf E geïnstalleerd is.

Boot record herstellen

Eerder zagen we dat Vista wel gestart wordt, dus het probleem zit niet in het Master Boot Record. Het MBR moet verwijzen naar de partitie waarop de Windows staat die gestart moet worden, en de code die dat moet doen staat in het boot record. Het zou dus kunnen zijn dat dat corrupt is geraakt.

Onder XP kon je vanaf de commandoregel gewoon de commando's (voer ze niet uit als je niet weet wat je doet!!!) fixboot en fixmbr geven, om resp. het boot record en de het MBR te repareren.

Sinds Vista hebben we het commando bootrec, en wat het kan zie je als je bootrec /? intikt.

Ik heb eerst het volgende geprobeerd (commando vetgedrukt):

X:\Sources>bootrec /scanos Scanning all disks for Windows installations. Please wait, since this may take a while... Successfully scanned Windows installations. Total identified Windows installations: 1 [1] E:\Windows.old\Windows The operation completed successfully.

Dit zou een indicatie kunnen zijn van het hele probleem. Hij vindt niet de nieuwe Vista installatie ( E:\Windows), maar de oude (zie ook de chronologie).

Vanaf de commandoregel kan je ook een commando geven om het boot record van de systeempartitie (welke is dat?) opnieuw naar die partitie te schrijven. Het effect daarvan is:

X:\Sources>bootrec /fixboot The operation completed successfully.

Maar het helpt niets.

Wordt spoedig vervolgd.


Starten totaal onmogelijk, ook van CD/DVD

Ik heb momenteel (juli 2013) zelf zo'n situatie. Als ik de PC start (met een bootable DVD in de drive) gaan zowel het lampje van de harde schijf als dat van de DVD-speler kort branden, en daarna is er geen enkele activiteit meer te bespeuren.

Alleen het lampje van de voeding brandt nog, en de ventilatoren binnenin de kast draaien nog. Daarmee zijn we meteen bij 1 van de 1e dingen die je kunt afstrepen.

Voeding kapot?

Als de voeding kapot is, dan kan de PC echt helemaal niets meer doen. Als er dus nog lampjes branden, meldingen op het scherm verschijnen, of ventilatoren draaien, dan is de voeding zeker niet stuk.

Piepjes

In geval van fouten in de hardware kan het zijn dat je bij het aanzetten van de PC een aantal piepjes hoort.

Die piepjes vormen een soort code die aangeeft wat er aan de hand is. Helaas heeft elk type moederbord zijn eigen codes, maar zoek in Google naar "beep codes", en je vindt genoeg pagina's met informatie.

O.a. is deze pagina (Engels) een goed startpunt.

Batterij

Er zit in je PC een batterij om de CMOS-instellingen (bv. datum en tijd) vast te houden.

Als deze batterij bijna of helemaal leeg is kan je ook van alles verwachten, hoewel een foutmelding mij logischer lijkt dan een vrijwel dode PC (zoals ik nu heb).

Je kan proberen de batterij (niet duur) te vervangen. Ik ben bepaald niet handig, maar ik heb het al een paar keer gedaan, dus het is niet supermoeilijk (op de meeste moederborden).

Kaarten of stekkers zitten niet goed vast

Controleer in het binnenste van je kast of alles goed vast zit.

PAS GOED OP: Zorg bij alles wat je in de kast doet ervoor dat je goed geaard bent, want veel computeronderdelen zijn zeer gevoelig voor statische electriciteit. Je kan jezelf aarden door permanent (maar dat is soms een beetje lastig als je beide handen nodig hebt, hoewel er wel speciale kabeltjes voor zijn) of zeer regelmatig iets van metaal (de buitenkant van de kast) aan te raken.

Druk alle stekkers en kaarten (geheugen, grafische kaart, netwerkkaart, etc.) goed aan. Probeer zo weinig mogelijk van de fragiele componenten op de kaarten aan te raken.

Helaas, pindakaas...

Als dit allemaal niet helpt, dan zou het wel eens kunnen zijn (zoals ik in mijn geval ook vrees) dat het moederbord naar zijn grootje is.

Iemand die zeer handig is, en de nodige kennis van zaken heeft over de hardware in de PC, kan zo'n moederbord zelf wel vervangen, maar daar waag ik me niet aan. Volgende week gaat mijn PC waarschijnlijk naar de winkel voor nader onderzoek.

Het bleek zeer mee te vallen: er was iets vlak bij het moederbord afgebroken, waardoor de grafische kaart waarschijnlijk niet stevig meer in het slot zat. Na vastzetten met een schroefje draait de PC weer als een zonnetje.

Zo zie je dat een kaart die net niet helemaal jofel contact maakt, door wat voor oorzaak dan ook, dergelijke drastische problemen kan veroorzaken.



Alleen een flikkerende cursor op het scherm

Je probeert de PC te starten, en het enige wat je (al heel snel) krijgt is een flikkerende cursor in de linkerbovenhoek. Voor de rest gebeurt er niets meer.

Deze situatie is een stuk duidelijker en beter dan wanneer het scherm helemaal zwart zou blijven. We weten nu dat het scherm nog (gedeeltelijk) functioneert en dus ook de grafische chip/kaart, dat de voeding het nog doet en dat de processor ook nog iets doet.

Waar het in dit geval waarschijnlijk spaak loopt is in het starten van Windows.

Om te beginnen zou je kunnen kijken of je nog bij de BIOS-instellingen kunt komen. Ik ga er hieronder van uit dat dat lukt, omdat ik me niet kan voorstellen dat je nog een cursor krijgt als BIOS naar de knoppen is.

Je zou ook kunnen proberen of je nog in veilige modus kunt komen. Maar ook dat kan ik me niet voorstellen, want dan zou je m.i. meer moeten krijgen dan een knipperende cursor.

Om dit probleem verder te troubleshooten moet je booten vanaf een DVD of USB-stick. Dan kan je bv. testen of de harde schijf in orde is.

Voorbeeld

Ik ben momenteel bezig met een PC met dit probleem. De PC heeft geen DVD-drive, dus ik heb een bootable stick gemaakt met daarop Ultimate Boot CD.

UBCD biedt o.a. de mogelijkheid tot het doen van disktests. Je kan kiezen uit die van allerlei fabrikanten, dus je moet bij voorkeur wel weten van welke fabrikant je disk is.

1 van de diagnostische tools die ik gebruikte gaf aan dat de disk ongeformatteerd was, en een 2e liet zien dat de disk op zich in orde was.

Samen met de knipperende cursur en enige kennis van het boot-proces leidt dan al snel tot de conclusie dat het Master Boot Record corrupt is geraakt. Dan houdt na de code in het BIOS alles op.

Ik ben nog aan het nadenken over de reparatie.


Foutmeldingen tijdens het begin van de boot

Onderstaande meldingen komen allemaal voort uit het Master Boot Record (MBR) of uit de boot sector (BS):

DOS W98 XP Vista W7 W8 W10 Melding
MBR MBR MBR MBR MBR Invalid partition table
MBR MBR MBR MBR MBR Error loading operating system
MBR MBR MBR MBR MBR Missing operating system
BS BS BS A disk read error occurred
BS BS BS BOOTMGR is compressed
BS BOOTMGR is missing
BS BS BS Press Ctrl+Alt+Del to restart

Bootmgr is missing

Voorbeeld 1

Ik kreeg deze melding op een Windows 7 PC, nadat ik de PC had herstart om updates door te kunnen voeren. De melding stond linksbovenin op een zwart scherm, gevolgd door de regel
Press Ctrl+Alt+Del to restart

Maar dat laatste veranderde natuurlijk niets aan de situatie. Dus probeerde ik maar op F12 te drukken, omdat je dan een menu krijgt met o.a. de keuze om wat diagnostische tests te laten doen.

Dat leverde ook niets op, dus probeerde ik nog maar een keer de PC te herstarten. Wat ik me op dat moment niet realiseerde, is dat ik de 2 USB-sticks die met de PC verbonden waren ondertussen had verwijderd, om de situatie zo eenvoudig mogelijk te houden. En ziedaar, probleem opgelost.

Enkele dagen eerder had ik de PC zo ingesteld dat hij eerst moest proberen te booten vanaf een USB-stick, en pas dan vanaf harde schijf of DVD-speler. En omdat(???) beide USB-sticks in de PC niet bootable waren, gaf de PC er de brui aan.

Dit is volgens mij niet hoe het hoort te werken. Je geeft in het BIOS een lijstje aan met de volgorde van potentiele boot-apparaten, en als de 1e niet werkt moet de PC de 2e proberen. Dat is hier dus niet gebeurd.

En een dag later (op de 1e dag had ik bovenstaande allemaal nog niet bedacht) liep ik er nog een keer tegenaan :-(, maar dan met een iets andere melding.

Invalid partition table

Voorbeeld 1

De situatie was vrijwel gelijk aan die hier beschreven.

In dit geval had ik de sticks al in de PC gedaan, terwijl ik nog geen beeld had op de extra aangesloten monitor, en het scherm van de laptop naar beneden geklapt stond.

Ik drukte op Ctrl+Alt+Del om mijn wachtwoord te kunnen invoeren (het was de PC op mijn werk), en toen kreeg ik de melding:
Invalid partition table

Het lag dus ook hier aan de USB-sticks, en het feit dat ik de bootvolgorde had veranderd.


Melding: non-system disk or disk error

Introductie

Deze melding krijg je meestal vrij snel in het start-proces, en kan meerdere oorzaken hebben. Voorlopig beperk ik me tot 1 hele simpele situatie die ik onder XP ben tegengekomen.

Boot volgorde en inhoud van de CD/DVD-lade

Dit probleem is (bij mij) niet reproduceerbaar, en is m.i. een bug in het BIOS van de betreffende PC of in Windows XP.

Ik meldde een keer aan een vriend dat ik bovengenoemde foutmelding kreeg, en hij had bij toeval ooit een keer dezelfde melding opgelost door een CD/DVD in de lade te doen. Helaas weet ik niet meer of het een willekeurige CD/DVD mocht zijn, of dat het perse een Windows XP CD/DVD moest zijn. Maar ik ben er bijna van overtuigd dat het niet uitmaakte.

Hoe dan ook, bij mij loste dat het probleem ook op. Ik ben het later nog diverse keren op diezelfde PC tegengekomen, en steeds werkte bovenstaande strategie. Ik gebruik meerdere XP PC's, en het probleem is alleen op die ene opgetreden, dus dat zou eerder op een probleem in het BIOS wijzen.

Helaas weet ik ook niet zeker meer hoe de bootvolgorde stond ingesteld. Ik vermoed dat Windows eerst probeerde vanaf CD/DVD te booten, en pas daarna vanaf de harde schijf. Soms, als er dan geen CD/DVD (of in elk geval geen bootable) in het laatje zat, ging hij blijkbaar niet verder zoeken naar het volgende type apparaat uit het rijtje in het BIOS.


Windows kan niet worden gestart omdat het volgende bestand is beschadigd of niet kan worden gevonden

Beschrijving

De volledige melding is:

Windows kan niet worden gestart omdat het volgende bestand is beschadigd of niet kan worden gevonden: \system32\ntoskrnl.exe. Installeer het bovengenoemde bestand opnieuw.

(Engelse versie:

Windows could not start because of the following file is missing or corrupt: \system32\ntoskrnl.exe. Please re-install a copy of the above file. )

Ik ben helaas vergeten op welke PC of onder welke omstandigheden ik deze melding ben tegengekomen.

Oorzaak 1

Timing probleem.

Oplossing 1

Druk geen toetsen in tijden het starten van Windows. Zie dit Engelstalige artikel (dat alleen van toepassing is op Windows XP, Vista en een paar server-versies, niet op Windows 7 of 8).


Versneld starten van Windows

Uitschakelen van versneld starten

Tik in: Win+R, gevolgd door powercfg.cpl en Enter

Je bent nu in de Energiebeheer-applet. Klink in de linkerkolom op Gedrag van de aan/uit-knoppen bepalen (Choose what the power button does).

Helemaal onderaan dit scherm staan Instellingen voor afsluiten (Shutdown settings), en 1 van die instellingen is Snel opstarten inschakelen (aanbevolen) (Turn on fast startup (recommended)). Haal het vinkje bij die instellingen weg.

Als dit niet kan, omdat het vinkje grijs is, ga dan eerst naar bovenin het scherm, waar een link staat Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn ()


Bootmgr is missing

Zondag 25-2 heb ik mijn Windows 10 PC in 2 stappen bijgewerkt. Ik lag nl. 3 versies achter. Eerst ben ik van 1703 naar 1709 gegaan, toen in 1 keer naar 1809.

Dat leek goed te zijn gegaan, maar toen ik 's ochtends beneden kwam (mijn PC blijft 's nachts doordraaien) was er alleen een zwart scherm te zien. Opnieuw starten leverde de beruchte melding: Bootmgr is missing, een probleem dat veroorzaakt wordt doordat er iets met de boot sector mis is (en dus misschien met de hele harde schijf).

Als ik de bootvolgorde verander, en een DVD of USB-stick als eerste zet, terwijl die niet in de PC zit, krijg ik de volgende foutmelding: Reboot and Select proper Boot device
or Insert Boot Media in selected Boot device and press a key

De meest voor de hand liggende oplossing is te proberen te booten van mijn W10 USB-stick, om de problemen te repareren. Na het scherm van het MSI-moederbord, waarin ik kan kiezen om naar het UEFI of het boot-menu te gaan, zie ik een tijdje de bekende ronddraaiende Windows-puntjes, en daarna een blue screen: Driver PnP watchdog error.

Booten vanaf een Seatools for DOS CD levert niets op, omdat deze de grote disks niet aankan en geen enkele disk detecteert.

Booten met W10PEx64 4.6.9 levert een scherm op met mooie verticale oranje lijntjes (alle op Windows gebaseerde boot-DVD's leveren waarschijnlijk niets op).

Booten met de Bob.Ombs.WinPE DVD levert de bekende Driver PnP watchdog error op.

Na booten met Hirens DVD kan ik in elk geval bv. een memory test doen met Memtest86, en dat gaat goed.

De SystemRescueCD doet het wel, maar in die Linux-omgeving kan ik nog niet veel interessants ontdekken.

Booten met W7 DVD: na het 'loaden' van de files gebeurt er niets meer.

Gecontroleerd of het mogelijk is om de PC i.p.v. in UEFI mode in legacy mode te laten draaien. Hij blijkt al in een gecombineerde legacy + UEFI mode te draaien. Als ik hem in UEFI (only) zet komt hij spontaan weer met het menu terug, dus hij is er niet happy mee.

ahcicho: Timeout on slot 10 port 0 ahcicho: ... ahcicho: ... READ_FPDMA_QUEUED AHCI reset... CAM status: Command timeout Retrying command ahcicho: SATA connect time=100us status=00000133 ahcicho: AHCI reset: device found ahcicho: AHCI reset: device ready after 0ms ses1: enc_update_request: queing requested action 3 ses1: enc_fsm_step enter 0xc8750000 ses1: ses_process_status: enter (0xc8750000) READ_DMA. ACB: ... CAM status: ATA Status Error ATA status 51 (DRDY SERV ERR), error: 04 (ABRT) RES: ... Error 5, Retries exhausted
How to analyze boot logs (Windows 7)
Engelse info over hoe je een bootlog moet interpreteren
8 ways to boot into Windows 10 Safe Mode
Een zeer uitgebreid artikel (in het Engels) over hoe je W10 in veilige modus kunt starten

    Tweeten

© Henk Dalmolen
Reageer via E-mail (dalmolen@xs4all.nl)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op: 24-01-23 16:23:24