KB » Computer » Video afspelen, downloaden, etc.

Video afspelen, downloaden, etc.

    Tweeten

Video afspelen

Introductie

Ik kan me niet voorstellen dat veel mensen in een staat van gelukzaligheid raken door het gebruik van Windows Media Player (tenzij ze nooit iets anders hebben gezien dan Microsoft produkten). WMP is traag, groot, kan meer niet dan wel, en blijft om de haverklap hangen.

Gelukkig zijn er meerdere goede (gratis!) alternatieven. Ik heb tot nov. 2012 voornamelijk Media Player Classic Homecinema en KMPlayer gebruikt, maar ik ben nu bezig grote fan te worden van het portable programma VLC. Dit lijkt *nog* beter te werken dan de andere 2, en hoef je bovendien niet te installeren (en kan je dus ook vanaf een USB-stick uitvoeren).

Media Player Classic Homecinema

Dit programma krijg je er automatisch bij als je het K-Lite Codec Pack ophaalt en installeert. Er zijn verschillende uitvoeringen, maar de Standard-versie is voor de meeste doeleinden voldoende. Doorgaans zijn de default (standaard) instellingen OK.

Na installatie heb je dus ook een nieuw afspeelprogramma, nl. Media Player Classic Homecinema. Dit programma is klein, snel, kan zo ongeveer alles afspelen, en heeft veel mooie mogelijkheden. Je kan met toetsen een heleboel handige acties doen, zoals versnellen/vertragen, stukjes voor- en achteruit in de tijd, het geluid harder/zachter zetten.

DVD bekijken met dit programma

Dat kan op 2 manieren:

    • Start het programma via Start - Programma's - K-lite Code Pack - Media Player Classic
    • Klik op File - Open DVD (of doe Ctrl+D)
    • Ga dan naar de map VIDEO_TS op de DVD.
    • Ga in Verkenner (Explorer) naar de map VIDEO_TS op de DVD.
    • In de map zitten een aantal bestanden met namen als VTS_03_1.VOB. Het cijfer tussen de liggende streepjes geeft de volgorde aan. Klik met rechts op het gewenste bestand, en dan op Openen met... (Open with...) en Media Player Classic - Home Cinema. Als je wilt beginnen met het startmenu van de DVD, moet je kiezen voor VIDEO_TS.IFO

KMPlayer

Een vergelijkbaar alternatief is KMPlayer (klik niet op de rode Download knop bovenaan de pagina, maar op Download KMPlayer iets verderop).

Ik vind KMPlayer iets minder gebruikersvriendelijk, maar vooral als je DVD's vertraagd wilt afspelen (bv. als je yoga- of taiji-DVD's wilt bestuderen) lijkt hij beter te zijn dan Media Player Classic Homecinema. Voor de rest hebben beide programma's dezelfde voordelen. Ook KMPlayer is met toetsen te bedienen.

DVD bekijken met dit programma

Dat kan op 2 manieren:

    • Start het programma via Start - Programma's - The KMPlayer - KMPlayer
    • Klik op rechts in het venster en dan op (of doe Ctrl+V)
    • Ga dan naar de map VIDEO_TS op de DVD.
    • Ga in verkenner naar de map VIDEO_TS op de DVD.
    • In de map zitten een aantal bestanden met namen als VTS_03_1.VOB. Het cijfer tussen de liggende streepjes geeft de volgorde aan. Klik met rechts op het gewenste bestand, en dan op Openen met...

VLC Portable

Dit programma is hier te downloaden (groene knop).

Hier wordt meer uitgelegd over de manier van "installeren" (het .EXE-bestand pakt zichzelf uit).

Binnenkort meer over dit programma.


Video afspelen in browsers

Browsers kunnen zelf geen video afspelen, maar hebben daarvoor een hulpprogramma nodig: een plugin, extension of iets vergelijkbaars. 1 van de bekendste plugins is Adobe Flash Player, die o.a. nodig is voor het bekijken van YouTube-filmpjes.

Alles wat te maken heeft met video in browsers staat op de pagina over browsers.

Er is een sectie over plugins, een stuk speciaal over Flash Player en Shockwave Player en een van index voorziene sectie met problemen die allemaal met video te maken hebben.


YouTube sneltoetsen

Toetsen Betekenis
Spatiebalk Stop/start met afspelen
Pijltje naar links Ga 5 seconden terug
Pijltje naar rechts Ga 5 seconden naar voren
0 (niet op het keypad) Herstart de video
f Full screen
Escape Beëindig full screen mode
Home Ga naar het begin van de video
End Ga naar het eind van de video
Pijltje naar boven Verhoog het geluidsvolume met 5%
Pijltje naar beneden Verlaag het geluidsvolume met 5%
m Geluid uit/aan
1-9 Ga naar een bepaald punt in de video (bv. 5 gaat naar het midden)
Punt (.) Ga 1 frame vooruit als de video gepauseerd is
Komma (,) Ga 1 frame achteruit als de video gepauseerd is
c Zet ondertitels aan/uit
Shift+P Ga naar de volgende video in een playlist
Shift+P Ga naar de vorige video in een playlist

Omzetting van het ene naar het andere formaat

Om verschillende redenen kan het handig zijn om video-bestanden van het ene type om te zetten in een ander type. Bv. om (zonder kwaliteitsverlies) veel kleinere bestanden te krijgen, of omdat je geen speciale player wilt installeren voor een bepaald soort exotisch bestand (zoals QuickTime filmpjes met de .MOV extensie).

De 2 programma's die ik hieronder heb genoemd raad ik nu (nov. 2012) niet meer aan. Op deze site met portable tools vind je een lijst met 15 programma's die video's kunnen omzetten (categorie Video - Conversion), gesorteerd op waardering door gebruikers (en als bonus: je hoeft ze niet te installeren, en ze werken dus ook prima vanaf een USB-stick). De waardering wordt met sterren (maximaal 5) aangegeven. De bovenste in de lijst is TEncoder.

Ik ga met dit programma experimenteren, en kom er binnenkort op terug.

Freemake Video Converter

Dit programma is gratis en kan heel veel. Het kan o.a. bestanden van DVD's omzetten naar een formaat geschikt voor Android (het besturingssysteem van o.a. Samsung telefoontoestellen) of voor Nokia, YouTube, Apple, etc.

Het enige wat je hoeft te doen is een aantal bestanden te selecteren, en dan de knop te kiezen voor het medium waarop je de bestanden wilt zetten. Ik had een aantal taiji-DVD's waarvan ik de filmpjes op mijn Galaxy IIS GSM wilde hebben, en dat is perfect gelukt. Als je kiest voor Android maakt het programma er MP4 van.

Prism

Dit programma is minder gratis dan het eerst was, maar op de site kom je heel weinig te weten over de prijs. Bovendien begint het heel opdringerig te worden met proberen je een betaalde versie aan te smeren.

In elk geval kan je met de gratis versie geen bestanden van DVD's (VOB) omzetten naar andere gangbare formaten, zoals MP4 en MPG.

In tegenstelling tot eerst ben ik dus nu (2012) geen fan meer van Prism.


Speciale types video-bestanden

.MOV bestanden (QuickTime)

.MOV bestanden zijn in veel spelers (Windows Media Player, Media Player Classic Homecinema) wel af te spelen, maar je hoort dan vaak geen geluid.

Er zijn een aantal oplossingen voor dit probleem:


Filmpjes downloaden van YouTube (en andere sites)

YouTube

Via een site (zoals keepvid)

Het kan zijn dat de site een bepaald soort filmpje (van een bepaald soort site) niet aankan. Dan krijg je de melding:
The website you are trying to download from (rnw.nl) is not supported by KeepVid.

M.b.v. een programma (YouTube Downloader)

Je kan dit programma downloaden bij CNET. Klik op de grote knop Download Now (met een groene pijl naar beneden er in).

Pas bij het installeren van het programma goed op alle opties op de schermen. Ze proberen je een hoop extra en onnodige software te laten installeren. Op het moment dat je het probeert kunnen de extra's verschillen van wat ik hieronder beschrijf, maar kies ervoor niets te installeren behalve het programma zelf.

Als eerste willen ze je een toolbar laten installeren (FileBulldog). Verwijder het vinkje in het aankruisvakje.

In het volgende scherm staan 4 aankruisvakjes. De 1e 2 kan je zelf beslissen, maar de 3e (over AutoCompletePro, geen idee wat dat is, maar je hebt het niet nodig) en 4e zou ik weghalen.

Tenslotte willen ze in het volgende scherm PC Speed Up op je PC zetten. Selecteer de 2e keuze (niet installeren).

Als het programma geinstalleerd is, en je hebt het gestart, werkt het als volgt:


Windows Media Recorder (niet gratis)

Omdat ik op een bepaald moment zat was van alle geklungel met sites als keepvid.com, en gratis programma's als YouTube Downloader, besloot ik een professioneel programma aan te schaffen voor het downloaden van allerlei soorten video (en waarschijnlijk ook audio).

Je kan het produkt WMRecorder hier downloaden. Het kost 40 Euro, maar voor 20 Euro meer krijg je er nog 4 produkten bij, waaronder een conversieprogramma (dat het ene naar het andere formaat omzet).

Dit programma werkt zeeeeer simpel als je eenmaal de goede instellingen hebt. Ik heb het in elk geval getest met Een Vandaag, Nieuwsuur, De Wereld Draait Door en 'Pauw en Witteman'. YouTube werkt natuurlijk ook. In de meeste gevallen wordt er een MP4-filmpje gedownload.

Je start het programma, en dat houdt op de achtergrond in de gaten of er een video start op je PC. Dus zodra je een YouTube-filmpje gaat bekijken begint WMRecorder automatisch met opnemen. En dat gaat met dezelfde snelheid als waarmee de buffer volloopt. (Je ziet vaak in de balk onderin dat er al veel meer gedownload is dan jij bekeken hebt. Het programma werkt met dezelfde snelheid.)

In het kleine venstertje van het programma zie je wanneer 100% binnen is, en dan klik je op Stop, en daarna op Exit Recording Session

Het filmpje staat dan in de map die je in de Settings hebt opgegeven op het tabblad General achter de knop Set Recording Folder onder het kopje Miscellaneous

Dat automatische opnemen hoeft niet, als je het vinkje weghaalt (ook op het tabblad General achter Save all visited video and audio URLs).

Er is tot nu toe 1 site waarvan het me tot mijn grote frustatie niet lukt filmpjes op te nemen, en dat is die van de Wereldomroep. Maar het lijkt erop dat het maar aan 1 specifiek filmpje ligt. Of liever gezegd, vooral aan de Chinese video's. Want bij een andere crasht het hele programma. Terwijl het opnemen van een Engelse video wel lukte.

Hoewel een leek niet van alle opties direct snapt wat het betekent, is dit toch wel een waardevol programma.


Naamgeving van bestanden op een DVD

Op een normale video DVD vind je 2 mappen: AUDIO_TS en VIDEO_TS. De eerste is vaak leeg.

In de VIDEO_TS map zitten gewoonlijk 3 types bestanden:

  1. IFO: deze bestanden bevatten informatie over de structuur van de (bestanden op de) DVD;
  2. BUP: verkorting van BackUP (van de IFO bestanden. De BUP en IFO bestanden hebben dezelfde grootte);
  3. VOB: verkorting van Video OBject?? Hoe dan ook, deze bestanden bevatten het echte videomateriaal.

Als je het bestand VIDEO_TS.IFO met je afspeelprogramma opent, krijg je het startmenu van de DVD.

De echte video bestanden hebben namen als VTS_xx_y, bijvoorbeeld VTS_03_7.VOB. In dit geval gaat het om hoofdstuk 7 van titel 3 (een titel kan uit een aantal hoofdstukken bestaan).

Vaak is de verdeling in hoofdstukken en titels niet erg logisch. Soms is de DVD gemaakt op basis van een videoband, en hebben ze de video willekeurig in stukken (titels) van gelijke lengte verdeeld. In zo'n situatie is er dus geen enkel verband tussen het startpunt van de onderwerpen op de video en het startpunt van de titels.


Extra scherm aankoppelen

Er zijn allerlei dingen die je kan doen met een 2e scherm, maar voorlopig heb ik het alleen over een extra scherm aan een laptop koppelen, om beter en groter beeld te hebben.

Grotere monitor (zelfde beeld) aan laptop koppelen

Sluit de monitor aan op de videopoort van de laptop.

Open het Configuratiescherm.

Als je in de lijst Intel HD Graphics ziet staan, open dan dat applet, en click op Display

Klik links op Multiple Displays, en rechts op Clone Displays

Je hebt als het goed is nu 2 uitklaplijstjes waar je een monitor kan selecteren. Bij de bovenste kan je Built-in Display kiezen, bij de 2e de andere keuze (als het goed is de externe monitor).

Na klikken op Apply zou het moeten werken.


Hardware acceleratie en browsers

Introductie

Alle programma's (software) bestaan uit een verzameling instructies, die worden uitgevoerd door hardware, normaal gesproken de CPU.

Bij hardware acceleratie wordt de CPU of andere hardware gebruikt om functies sneller uit te kunnen voeren dan mogelijk is als je op de "normale" manier van de CPU gebruik maakt.

Een bekend voorbeeld is het gebruik van de Graphics Processing Unit (GPU) voor het doen van berekeningen die niets met grafische doeleinden te maken hebben.

Maar, aan het gebruik van hardware acceleratie kleven ook risico's. Het kan leiden tot problemen als hangs, crashes, etc.

Onderstaand stukken over

Controleren of hardware acceleratie op systeemniveau aan staat

Start hiervoor het programma dxdiag

Op het 2e tabblad (Beeldscherm (Display)), in het frame DirectX-funcies (DirectX Features), zie je 3 regels die op hardware acceleratie betrekking hebben.

Achter elk hoort Beschikbaar (Enabled) te staan.

Veranderingen aanbrengen in hardware acceleratie

Open het Configuratiescherm met icoontjes

Klik op Beeldscherm (Display), en dan op Resolutie aanpassen (Adjust resolution)

Klik rechtsmidden op Geavanceerde instellingen? (Advanced settings)

Er opent een nieuw venster, en klik op het tabblad Probleem oplossen (Troubleshoot)

Als de knop niet grijs is, klik dan op Instellingen wijzigen (Change settings)

Er wordt een nieuw dialoogvenster geopend met een schuifregelaar met de naam Hardwareversnelling (Hardware acceleration), die je bv. zo ver mogelijk naar rechts kan slepen als je maximale acceleratie wil (Maximaal).

Browsers

Waar komen de browsers in het spel? Die kunnen blijkbaar op bepaalde manieren ook van hardware acceleratie gebruik maken, en dat kan je in de instellingen specificeren.

Het uitschakelen van hardware acceleratie werkt als volgt in de 3 verschillende browsers, Internet Explorer, Firefox en Google Chrome.

Internet Explorer

Ik heb de instelling in deze browser nog niet kunnen vinden.

Firefox 24.0

Klik op Extra (Tools) - Opties (Options), en dan op tabblad Geavanceerd (Advanced)

Klik vervolgens op tabblad Algemeen (General), en haal dan het vinkje weg voor het keuzevakje Hardwareversnelling gebruiken wanneer beschikbaar (Use hardware acceleration when available)

Google Chrome 30.0

Klik op de 3 zwarte horizontale streepjes rechtsboven, en dan op Instellingen (Settings)

Klik op de link onderaan, Geavanceerde instellingen weergeven... (Show advanced settings...)

Bijna helemaal onderaan (onder het kopje Systeem (System)) moet je het vinkje weghalen voor het keuzevakje Hardwareversnelling gebruiken indien beschikbaar (Use hardware acceleration when available)


Timeout Detection and Recovery (zeer technisch)

Sinds Windows Vista is er blijkbaar een nieuw feature in Windows geïntroduceerd: Timeout Detection and Recovery.

1 van de mogelijke oorzaken van hangende of bevroren systemen is dat de grafische kaart het heel druk heeft met het verwerken van intensieve grafische operaties, zoals tijdens het spelen van games.

Als zo'n hang-situatie te lang duurt denkt de gebruiker dat het systeem echt hangt, en gaat hij het systeem herstarten (door bv. op de reset-knop te drukken).

Het nieuwe feature houdt in dat Windows bewaakt of de Graphical Processing Unit (GPU) te lang met een bepaalde taak bezig is.

Als Windows dat vindt, probeert hij het programma dat de boosdoener is tijdelijk te onderbreken, en gaat hij een bepaalde periode wachten (de TDR timeout waarde) om te zien of de taak tot een einde komt of tijdelijk opzij geschoven kan worden. Die periode was 2 seconden onder Vista.

Als geen van beiden lukken, concludeert Windows dat de GPU hangt. In dat geval wordt er informatie verzameld, om achteraf het probleem te kunnen vaststellen, en krijgt de WDDM-driver de opdracht de GPU te resetten.

De informatie die verzameld wordt bestaat o.a. uit DMP-bestanden in de map \Windows\LiveKernelReports\WATCHDOG
Deze bestanden kunnen geanalyseerd worden met de gebruikelijke dump-analyse technieken.

In de dump staat dan waarschijnlijk deze foutcode:
VIDEO_TDR_TIMEOUT_DETECTED (117) The display driver failed to respond in timely fashion.

Wat je er in de praktijk van merkt, is dat het scherm even zwart wordt, net als wanneer je (als je dat ooit gedaan hebt) de resolutie van het scherm verandert, dan weer verschijnt, met een venstertje met een boodschap:
Display driver stopped responding and has recovered

Als je een grafische kaart van nVidia hebt is de kans groot dat zowel in het venstertje als in de dump de display driver (stuurprogramma) lddmkm genoemd wordt.

Uitgebreide informatie bij Microsoft over TDR vind je op de volgende plekken:

Het is mogelijk om TDR uit te zetten, of om de timeout periode langer te maken. Dat doe je door wijzigingen in het register aan te brengen, maar het wordt door Microsoft niet aanbevolen of zelfs ondersteund.

Als je er toch mee aan de slag wilt moet je op de pagina TDR Registry Keys van Microsoft zijn.


Problemen met het afspelen van videobestanden

Algemene troubleshooting

In elke versie van Windows is het programma dxdiag aanwezig. Je kan met dit programma controleren of DirectX, een cruciale component van Windows voor werken met geluid en video, in principe goed functioneert.

Als dat geen oplossing oplevert is de kans groot dat het probleem te maken heeft met codecs, vooral als je sommige video's wel en sommige niet kan afspelen.

Ik heb 1 situatie meegemaakt waarin ik geen enkele video meer kon afspelen.

Codecs

Elke video is gemaakt m.b.v. een coderingsprogramma, en om hem af te kunnen spelen heb je een decoderingsprogramma nodig dat de code kan lezen. Je belandt hiermee in de nogal ingewikkelde wereld van codecs, de programma's die het COderen en DECoderen voor hun rekening nemen.

Een specifieke video niet af kunnen spelen

Als je niet in staat bent een video af te spelen kan dat betekenen dat de benodigde codec niet op je PC geinstalleerd is. Helaas is het voor eenvoudige stervelingen, zoals de meeste van ons, nauwelijks mogelijk om te achterhalen wat er mis is op het gebied van codecs. Gelukkig is er een programma dat soms de vinger op de zere plek kan leggen: GSpot. Dit programma hoeft niet geinstalleerd te worden, mijn favoriete soort.

Via File - Open kan je het programma een videobestand laten bekijken, en het zal vervolgens alle informatie vertonen die het er uit kan halen. Drie onderdelen van het venster zijn het meest interessant:

  1. Audio (linkerkolom, iets onder het midden)
  2. Video (rechterkolom, bovenaan)
    In het veld Status zou je graag Codec(s) are Installed willen zien.
  3. Proposed Codec Solutions and Tests (onderaan het venster)

Problemen met alle video-programma's

Als ik een nieuwe DVD in het laatje deed (van mijn Windows 7 PC) kwam Windows Media Player met de melding

(Windows Media Player cannot play DVD video. You might need to adjust your Windows display settings. Open display settings in Control Panel, and then try lowering your screen resolution and color quality settings.)

Ook PowerDVD 10 van Cyberlink en Windows Live Movie Maker deden het niet meer.

Om te beginnen slaat de suggestie van Windows Media Player helemaal nergens op. Dit zal maar zeer zelden tot de oplossing van het probleem leiden. Je moet veel eerder aan een probleem met een codec denken. Zie ook 1 van de vragen (over dezelfde foutmelding) op deze pagina (2012).

Nu had ik een dag of 5 eerder Windows Update uitgevoerd (ik liep ver achter). Als je plotseling problemen hebt is het altijd wijs om te kijken wat er is veranderd op de PC, dus ik ging kijken in Programma's en onderdelen (Programs and Features) in het Configuratiescherm (Control Panel)

Je kunt de geinstalleerde programma's sorteren op datum, en 1 dat wel heel erg in het oog sprong (gezien de problemen) was (Windows Media Encoder 9 Series).

Mijn 1e neiging was om het pakket te deinstalleren (hoewel ik nog niet eens goed had uitgezocht waar het goed voor was), maar ik had inmiddels ook gezien dat er al weer 9 nieuwe Windows updates klaar stonden (ik laat ze niet automatisch installeren, en ik zou dat ook alleen leken aanraden).

Na het installeren van deze updates was het probleem ineens over. 1 van de nieuwe updates was KB2709981, met als titel "Windows Media Player 12 displays scrambled DVD content in Windows 7 or in Windows Server 2008 R2".

Eigenlijk had ik eerst alleen deze update moeten installeren, om zeker te weten dat er een relatie was, maar ik vind het allemaal wel heel frappant.

Wijze levensles: check in geval van softwareproblemen eerst Windows Update.


Top 10 Best Screen Recording Software For Windows OS run computers
Voor een deel gratis software waarmee je (delen van) je scherm kan opnemen.


    Tweeten

© Henk Dalmolen
Reageer via E-mail (dalmolen@xs4all.nl)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op: 12-02-23 13:29:52