KB » Chinees » Apps gerelateerd aan China en het studeren van Chinees

Apps gerelateerd aan China en het studeren van Chinees

    Tweeten

Pleco

Deze app (of collectie van apps) is niet gratis, maar wordt door ongeveer iedereen aangeraden die serieus bezig is met het studeren van Chinees.

Mogelijk is Pleco OCR (Optical Character Recognition) ook interessant voor mensen die geen Chinees kennen, omdat je telefoon er Chinese tekens mee kan herkennen. Maar ik heb hier nog niet mee geëxperimenteerd.

De meest interessante app voor mij is Pleco zelf, omdat ik daarin karakters kan tekenen, en ze dan worden herkend. Zeer handig als je ingewikkelde teksten aan het lezen bent.

Maar er is bv. ook nog een Pleco Flashcards, waarmee je waarschijnlijk kunt oefenen (ook nog niet geprobeerd).


Chinese Test

Deze app van Clavis Sinica laat je random een aantal karakters zien, om een schatting te kunnen maken van hoeveel je er kent.

Je kan kiezen tussen 4 verschillende niveau's. Het aantal te testen karakters is minimaal 24 en maximaal 72, en je kan kiezen tussen vereenvoudige of traditionele karakters.

Als je bv. het 2e niveau kiest en 36 karakters, krijg je 18 karakters van het laagste niveau te zien en 18 karakters van het 2e niveau. De karakters worden dus gelijkmatig over de te testen niveau's verdeeld.

Je moet steeds eerst uit 5 mogelijkheden het correcte pinyin kiezen, en dan uit 5 mogelijkheden de correcte betekenis. Het is niet de bedoeling dat je gaat gokken, want dan deugt de schatting niet.


Tang poetry

Met de app Tang Poetry van Clavis Sinica kan je je bekwamen in het voordragen van gedichten uit de Tang-dynastie (maar alleen bestuderen mag ook, als je ambities iets minder groots zijn).

5 gedichten worden uitvoerig besproken, je kan er naar luisteren, je kan de karakters uit de gedichten oefenen, etc.

Een hele leuke app!


Memrise

Ik vind dit een geweldige app om een woordenschat mee op te bouwen en in stand te houden.

De app is gratis, en heeft een aantal hele mooie features.

Er zijn veel gratis vocabulaires, o.a. voor alle HSK-niveau's.

De training werkt 2 kanten op, bv. van Chinees naar Engels en omgekeerd.

Voor de competitief ingestelde personen onder ons, je krijgt punten voor elk goed antwoord, en er worden wekelijkse, maandelijks en totaalranglijsten bijgehouden. Je kan ook mensen volgen met wie je je wilt meten.

In de meeste Chinese HSK-vocabulaires zit ook uitspraak, dus bij elke training van een woord hoor je ook weer de uitspraak.

Voor diegenen die het zichzelf *echt* moeilijk willen maken: de training via de website memrise.com is veel zwaarder. In de app zijn het eigenlijk altijd multiple choice vragen, op de website zijn het open vragen. En dat is een stuk moeilijker.


Chinese writer

Deze app is van Trainchinese.com

Deze app biedt een speelse manier om karakters te leren schrijven. Je kan kiezen voor een variant waarbij je de karakters moet "tracen", d.w.z. de lijntjes die al op het scherm staan volgen, of de karakters uit het hoofd tekenen (hoewel je wel eerst kort een voorbeeld krijgt te zien).

De karakters vallen naar beneden vanaf de bovenkant van het scherm, en zodra je er op tikt krijg je een aantal seconden (3 varianten) om het karakter, dat ondertussen blijft vallen, na te tekenen.

Je krijgt punten, je kan een overzicht krijgen van hoe goed of slecht je welke karakters gedaan hebt, etc.

Er is bv. een character pack voor HSK 1 (en ook hogere HSK niveau's).

Het is me nog niet helemaal duidelijk wat gratis is en wat niet.



Duolingo - Talen leren

Deze app is gratis, maar werkt nu (25-3-2015) nog niet voor Chinees.

Deze app is net als Busuu heel leuk, hoewel ik aan Busuu de voorkeur geef.

In deze app zijn er heel veel categorieën, bv. Basics, Food, Animals, Plurals, Questions, Present, Colors, etc.

Binnen zo'n categorie zijn 1 tot wel 10 lessen.

Op het beginscherm krijg je de nieuwe woorden uit die les te zien, maar alleen in de taal die je leert, dus je weet nog niet per definitie wat ze betekenen.

De hele les bestaat uit alleen maar vragen die je moet beantwoorden, maar wel van een heleboel verschillende types:


Busuu - Talen leren

Je kan deze app wel proberen, maar hij is niet gratis. Een maandabonnement kost iets van 8 Euro, en een jaarabonnement 48 Euro. Ik was na de proefperiode meteen zo enthousiast dat ik een jaarabonnement heb afgesloten.

Er zijn een aantal verschillende niveau's, en ik ben begonnen op Intermediate niveau. Ik kan dus niet zeggen of het op andere niveau's heel anders werkt, maar ik vermoed van niet.

Hoewel ik een hele grote vocabulaire heb (meer dan 20.000 woorden in mijn database) kom ik op dit niveau regelmatig nieuwe woorden tegen. Vaak zijn het wel samenstellingen van woorden die ik al ken.

Je hebt steeds een hoofdcategorie (bv. Opinions, The news, Weekend away) en daarbinnen een aantal lessen (soms maar 1, soms 3, etc.).

In elke les zijn er 3 vaste onderdelen: Vocabulary, Dialogue en Quiz.

Vocabulaire

Je leert een aantal (10 tot 20) nieuwe woorden of uitdrukkingen, elk voorzien van een plaatje een uitspraak.

Na ca. elke 3 nieuwe woorden krijg je een testvraag, waarbij je op basis van karakters en uitspraak uit 3 plaatjes moet kiezen.

De laatste vraag is iets moeilijker. Daarbij moet je 3 antwoorden aan 3 plaatjes matchen.

Quiz

Hoewel de quiz het 3e onderdeel is doe ik hem vaak als tweede (de volgende dag, zodat ik weet of ik het een beetje onthouden heb).

Je krijgt 10 a 20 vragen. Soms 3 plaatjes met uitspraak, soms 3 plaatjes met uitspraak en karakters, soms 3 x alleen karakters, etc. In alle gevallen moet je 1 van de 3 kiezen.

Dialoog

Je krijgt een behoorlijk langzaam en duidelijk uitgesproken dialoog over de onderwerpen uit deze les te horen.

Op het volgende scherm staat de dialoog nog een keer (en kan je hem ook afluisteren), maar er staan lege vakken tussen. Als je op zo'n vak klikt staan er onder aan het scherm een aantal keuzemogelijkheden in karakters, en je moet er 1 van kiezen.


HelloTalk - Anderen helpen en geholpen worden om talen te leren



    Tweeten
© Henk Dalmolen
Reageer via E-mail (dalmolen@xs4all.nl)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op: 25-10-17 17:46:28