KB » Computer » Problemen

Problemen

    Tweeten

Algemene tips

De allerbelangrijkste: zorg dat je up-to-date bent!!

Daarmee bedoel ik dat je bij bent met Windows Update, en evt. dat je ook de nieuwste stuurprogramma's (drivers) voor je hardware en BIOS geinstalleerd hebt. Ik heb al meerdere keren meegemaakt dat problemen waren opgelost na het uitvoeren van Windows Update.


Algemene Windows problemen

Op dit moment de volgende problemen:

Waarschuwingen van Windows 7 bekijken levert foutmelding op

Beschrijving

In het systeemvak (system tray) rechtsonder staat normaal gesproken een wit vlaggetje. Als Windows (7) vindt dat er dingen mis zijn (bv. dat hij geen virusscanner kan vinden) komt er bij dat vlaggetje een melding dat er waarschuwingen zijn.

Ik had 3 waarschuwingen. Ik wilde ze gaan bekijken, dus ik klikte op het vlaggetje. En vervolgens krijg ik een dialoogvenster met als titel
::{26EE0668-A00A-44D7-9371-BEB064C98683}\0\::{BB64F8A7-BEE7-...} en als inhoud:

This file does not have a program associated with it for performing this action. Please install a program or, if one is already installed, create an association in the Default Programs control panel.

Ik beschrijf hier hoe je kan achterhalen waar zo'n ingewikkelde identifier (het ding tussen { en }, een zgn. GUID) bij hoort.

De 1e bleek te horen bij het Configuratiescherm, de 2e gaf de volgende resultaten:

Name Type Data (Default) REG_SZ Action Center CPL InfoTip REG_EXPAND_SZ @%SystemRoot%\System32\ActionCenterCPL.dll,-2 LocalizedString REG_EXPAND_SZ @%SystemRoot%\System32\ActionCenterCPL.dll,-1 System.ApplicationName REG_SZ Microsoft.ActionCenter System.ControlPanel.Category REG_DWORD 0x00000005 (5) System.ControlPanel.EnableInSafeMode REG_DWORD 0x00000003 (3) System.Software.TasksFileUrl REG_SZ Internal

Het Onderhoudscentrum (Action Center) applet in het Configuratiescherm kan dus blijkbaar niet gestart worden.

Dit riekt heel erg naar 1 of andere corruptie van (een) Windows-bestand(en).

De meest voor de hand liggende manier om te controleren of belangrijke systeembestanden nog in goede toestand verkeren is het uitvoeren van System File Checker.

Dat programma meldde inderdaad dat er bestanden waren gerepareerd, ik denk zelfs wel tegen de 100, hoewel de meeste te maken hadden met talen. Maar het probleem bleef bestaan.

Ik kan het Configuratiescherm zelf nog wel starten, maar bij het starten van het Onderhoudscentrum (Action Center) krijg ik dezelfde melding als hierboven, met 1 verschil: in de blauwe titelbalk staat nu Explorer.EXE

Ik vind het raar dat de extensie in hoofdletters staat, maar misschien heeft het niets te betekenen.

Als ik zoek naar bestanden met ActionCenter in de naam, vind ik vnl. ActionCenter.dll (bibiotheekbestand), ActionCenter.dll.mui (mui heeft volgens mij iets te maken met verschillende talen), en vergelijkbare bestanden voor ActionCenterCPL (CPL staat voor Control Panel).

Ik ontdekte het probleem nadat ik de virusscanner en firewall van Emsisoft had geïnstalleerd, maar ik kan me nauwelijks voorstellen dat die er iets mee te maken hebben.

Wat wel opvallend was, is dat na het installeren van bovengenoemde programma's, ik nogal verontrustende programma's kreeg toen bitcoin-qt.exe wilde starten, nl. dat het programma explorer.exe wilde veranderen. Ik heb het dus ook geblokkeerd, maar daarvoor heeft het wel 1 a 2 weken gelopen. (Bitcoin is een virtuele munt, en het programma beheert je portemonnaie met virtueel geld :-). Maar ook nogal wat criminelen hebben zich op Bitcoins gestort.)

Ik heb het bestand bitcoin-qt.exe ge-upload naar Jotti, waar het bestand door zo'n 20 virusscanners gehaald wordt. Die vonden geen van allen iets verontrustends.

Oorzaak 1

Oplossing 1

Irritante meldingen over ongebruikte icoontjes op je desktop (XP?)

Probleembeschrijving

Er verschijnt rechtsonder regelmatig een ballonnetje met de tekst:

There are unused icons on your desktop The desktop cleanup wizard can help you clean up your desktop. Click this balloon to start the wizard.

Oorzaak 1: Bepaalde standaard-instelling in Windows (alleen XP?)

Het is gewoon de standaard-instelling in Windows XP dat er elke 60 dagen gekeken wordt of je wel iets doet met de icoontjes op je bureaublad. Ik kan de instelling in Windows 7 nergens vinden.

Oplossing 1

Open het desk Configuratiescherm applet.

Klik op het Bureaublad (Desktop)-tabblad, en dan op Bureaublad aanpassen... (Customize Desktop...)

Haal tenslotte het vinkje weg in het keuzevakje Elke 60 dagen de wizard Bureaublad opruimen uitvoeren (Run Desktop Cleanup Wizard every 60 days), en bevestig door op OK te klikken.


Toetsenbordproblemen

Op dit moment de volgende problemen:

Na speciale tekens zoals dubbele quote moet ik eerst een spatie intikken

Probleembeschrijving

Als je een dubbele quote intikt verschijnt hij niet onmiddellijk op het scherm. Je moet eerst een spatie of andere letter intikken om dat te bereiken.

Hetzelfde geldt voor de tilde (~), circonflexe (^), enkele quote en het aanhalingsteken dat onder de Esc-toets zit.

Oorzaak 1

Eigenlijk is dit niet echt een probleem, maar meer een kwestie van voorkeur.

Het heeft te maken met toetsenbordinstellingen, en dit systeem heeft ook zijn voordelen.

Je kan nu tekens met trema (zoals ä) maken door eerst dubbele quote in te tikken, en dan de letter 'a'.
Of tekens met een accent grave (zoals à) door het tekentje onder de tilde in te toetsen en dan de 'a', tekens met accent aigu (á) via enkele quote gevolgd door 'a', en tekens met tilde of accent circonflexe door eerst die tekens in te toetsen en daarna het teken.

Ik gebruik echter veeeeeel vaker dubbele en enkele quotes dan dit soort speciale tekens, dus ik vind dit een zwaar irritante instelling. En als ik op Internet zoek ben ik bepaald niet de enige.

Oplossing 1

Open het Configuratiescherm applet intl

Voeg de taal English (United States) toe als deze nog niet bestaat.

Kies als toetsenbord voor US (en niet voor United States-International).

Stel het toetsenbord US als standaard in, en daarna kan je evt. zelfs de taal Dutch (Netherlands) verwijderen.

Binnenkort volgt op een andere pagina meer uitleg over hoe dit applet werkt.

De combinatie Alt+Tab (naar ander venster) werkt niet meer (W7/W10) (opgelost)

Probleembeschrijving

Zie dit soortgelijke probleem voor een beschrijving van hoe deze toetscombinatie hoort te werken.

Soms houdt deze toetscombinatie op met functioneren (zowel in Windows 7 als 10 geconstateerd).

Oorzaak 1

Een ander programma heeft de toetscombinatie gekaapt?!

Ik merkte dat het probleem soms (of altijd?!) optrad enige tijd nadat ik TeamViewer had gestart.

Oplossing 1

Even (met de muis) overschakelen naar het hoofdvenster van TeamViewer.

Ik kan niet verklaren waarom dit werkt, maar heb het proefondervindelijk meerdere keren vastgesteld.

De combinatie Alt+Tab (naar ander venster) werkt niet meer (W7) (opgelost)

Probleembeschrijving

Normaal, als je Alt ingedrukt houdt, en je drukt dan op Tab, dan kan je naar andere openstaande vensters gaan (werkt in alle versies van Windows). Je krijgt een overzichtje van alle vensters in beeld, en met elke volgende Tab ga je naar een volgend venster. Zodra je de toetsen loslaat wordt het venster waar je gestopt was het actuele venster.

Bij mij gebeurden er 2 rare dingen. Ten eerste was ik soms al bij het 3e of 4e venster, en sprong ik plotseling terug naar het 1e venster in het overzicht. Dat gebeurde soms meerdere malen achter elkaar, waardoor ik de Tab-toets bv. wel 12 keer moest indrukken terwijl 6 keer voldoende had moeten zijn.

Ten tweede moest ik bv. naar het 5e venster, ik liet op dat punt de toetsen los, en er veranderde niets op het scherm. M.a.w., de Alt+Tab werd volkomen genegeerd.

Oorzaak 1

Iedereen werkt in Windows met een bepaald thema. Dat thema bepaalt de basisinstellingen voor muispointer, scherm, etc.

Ik dacht dat ik op mijn PC's Windows Classic (verreweg het duidelijkste, meest overzichtelijke thema) had ingesteld, maar tot mijn verbazing had ik op deze PC Windows 7 Basic. Het was een nog vrij nieuwe laptop op mijn werk, en kennelijk was ik deze instelling vergeten. En doordat ze wel wat op elkaar lijken, was het me niet opgevallen.

Oplossing 1

Schakel over naar het thema Windows Classic, en alle problemen zijn over.

Je doet dat als volgt. Open het Configuratiescherm (Control Panel).

Klik op (Personalization)

Het Windows Classic-thema staat meestal onderaan in de lijst.

Ik heb een toetsenbord/invoertaal verwijderd, maar hij blijft zichtbaar in de taalbalk

Probleembeschrijving

Ik wil alleen werken met Engelse en Chinese toetsenbordinstellingen, en niet met Nederlandse. Vaak komen in de Nederlandse instellingen de toetsen op het toetsenbord niet overeen met wat je krijgt als je ze indrukt (bv. een dubbele quote die een apestaartje oplevert, e.d.).

Je beheert toetsenborden en talen met het intl.cpl-applet, en wel het 3e tabblad (Windows 7 in elk geval), (Keyboards and languages), gevolgd door klikken op (Change keyboards).

Je ziet daar de geïnstalleerde talen en toetsenborden. Ik was ooit begonnen met Engels en Nederlands, had later Chinees toegevoegd, en vervolgens Nederlands verwijderd.

Het zag er in dit venster prima uit, maar in de taalbalk (het meestal 2-letterige icoontje rechtsonder, bv. NL of EN) bleven bij mij gewoon alle 3 opties staan.

Oorzaak 1

Op zijn minst een deel van de oorzaak lijkt te zijn dat ik op het werk in een domein zit, waar ze nogal veel dingen zitten te bedisselen voor de gebruikers.

Elke keer als ik de PC herstart heb ik het NL-icoontje weer terug. Hartelijk dank, heren systeembeheerders!

Oplossing 1

Nederlands installeren, en weer deïnstalleren.

  1. Installeer de taal die je probeert kwijt te raken nog een keer. Hij komt dan waarschijnlijk onderaan in de lijst te staan.
  2. Klik op Toepassen (Apply).
  3.  
  4. Verwijder de taal.
  5. Klik op OK.
  6.  

De oorzaak zal wel een of andere corruptie zijn (bv. in het register), dus het eerst weer installeren van de taal die je kwijt wilt is logisch. Daarmee herstel je de instellingen van die taal weer.

Toetsenbord gedraagt zich vreemd

Probleembeschrijving

Bij het intikken van allerlei toetsen verschijnen ze dubbel, zoals bij het aanhalingsteken ('), accent grave (`), tilde (~) of accent circonflex (^). Er kunnen allerlei andere verschijnselen optreden.

Bij iemand anders leverde het intikken van bv. een 'l' de '3' op, maar bij die persoon heb ik nog niet kunnen controleren of de oorzaak dezelfde is.

Tenslotte heb ik zelf op een Windows 7 PC meegemaakt dat, nadat hij uit de slaapstand (hibernation) was ontwaakt, er plotseling allemaal onzintekens op het scherm verschenen als ik dingen intikte. Ik begin hieronder met dit probleem, omdat de oplossing ervan het simpelst was.

Oorzaak 1: ???

Ik heb overal gekeken, bij toetsenbordinstellingen, landinstellingen, etc., maar kon geen vreemde dingen ontdekken.

Oplossing 1: Stop en start de PC

Let wel: dit is niet hetzelfde als een herstart, hoewel ik vermoed dat dat ook zou hebben geholpen. Op aanraden van een vriend heb ik de PC gestopt, de stroom er ca. 5 seconden afgehaald, en daarna de PC weer gestart. Door de stroom er af te halen weet je zeker dat er geen restanten in het geheugen achterblijven, hoewel ik nog nooit bewijs heb gezien voor het feit dat dat wel gebeurt als je de stroom er niet afhaalt. In elk geval was het probleem na deze actie verholpen.

Oorzaak 2: Je bent geinfecteerd door een virus

Het feit dat je een min of meer bekende virusscannner hebt draaien, en zeer voorzichtig bent, is geen garantie dat er toch niet een virus actief kan zijn.

In het geval dat ik in de praktijk ben tegengekomen zag BitDefender niet dat er een virus was, Panda wel.

Oplossing 1: Andere scanner

Gebruik evt. een aantal online scanners om je PC te controleren.

Oplossing 2: Herstelpunt terugzetten

Je zou ook kunnen proberen een herstelpunt terug te zetten. Bij de persoon met de dubbele toetsen lukte dat niet, maar je zou het dan ook nog in veilige modus (safe mode) kunnen proberen.


Schermproblemen

Op dit moment de volgende problemen:

Te weinig contrast (bv. zoekvak in Google nauwelijks zichtbaar)

Probleembeschrijving

De titel is misleidend, maar dat zal straks blijken.

Het probleem drong eigenlijk voor het eerst goed tot me door toen ik in Google Maps de wegen nauwelijks kon zien. Alles was wit, zowel de wegen als de omgeving.

Later merkte ik dat ik ook het zoekvenster in Google, en invulvakken in allerlei schermen (bv. voor wachtwoord) nauwelijks kon zien.

Het was duidelijk dat het probleem met het scherm en niet met de computer te maken had, want toen ik een nieuwe computer (met hetzelfde scherm) installeerde bleef het probleem bestaan.

Oorzaak 1

Het contrast staat te hoog!!!

Een vriend van mij kwam langs, en loste het probleem binnen een paar minuten op door het contrast lager te zetten.

Ik had in mijn hoofd dat hoger contrast betekent dat je alles scherper ziet, maar het houdt in dat alle wit- en grijstinten nog witter worden, en alle donkere tinten nog donkerder. Aangezien de rand van het zoekvenster in Google lichtgrijs is, verdwijnt het dus in de witte achtergrond als je het contrast hoger zet.

Oplossing 1

Contrast verlagen m.b.v. de knoppen op het scherm.

Dunne horizontale en/of verticale lijnen over het scherm

Probleembeschrijving

Een vriendin van mij had over het scherm van haar laptop 2 dunne lijnen, 1 verticaal, iets links van het midden, en 1 horizontaal, vrijwel onderaan.

Helaas woont ze ver weg, dus ik moest haar een aantal vragen stellen om duidelijk te krijgen of het probleem met hardware te maken had of bv. veroorzaakt werd door een stuurprogramma in Windows of een virus.

Ik wilde weten of:

Oorzaak 1

In dit geval is vrijwel zeker het scherm kapot.

Oplossing 1

Reparatie van een scherm is waarschijnlijk vrij kostbaar, hoewel ik heb gelezen dat je het evt. zelf kan doen.

Als je de laptop vooral thuis gebruikt kan je evt. een goedkoop scherm ernaast plaatsen. Dat bespaart je in elk geval geld t.o.v. het kopen van een nieuwe laptop of nieuw scherm.

Mijn scherm werd na 5 minuten zwart, ondanks onbeperkt aan in Energiebeheer

Probleembeschrijving

Ik dacht dat het uitgaan van het scherm geregeld was in de instellingen die je in het energiebeheer (power) applet van het Configuratiescherm (Control Panel) geregeld was.

Ik had daar ingesteld dat het scherm nooit uit mocht gaan, maar desondanks zat ik na 5 minuten weer met een zwart scherm.

Oorzaak 1

Dit probleem werd veroorzaakt door een combinatie van 2 dingen: ik had als screensaver gewoon een zwart scherm ingesteld, en ik had daar opgegeven dat hij na 5 minuten moest beginnen.

Het scherm ging dus niet uit na 5 minuten (effectief wel), maar de screensaver trad in werking, met hetzelfde effect.

Screensaver en het uitgaan door energiebeheer werken volkomen los van elkaar. Als de 1e bv. is ingesteld op 5 minuten, en de 2e op een kwartier, dan zal na 5 minuten de screensaver gaan lopen, en wordt het scherm na 15 minuten zwart.

Oplossing 1

Als je wilt dat je scherm minimaal 30 minuten aan blijft staan (en ook zonder screensaver, dus met het normale beeld), dan moeten zowel de waarden in energiebeheer als die voor de screensaver minimaal 30 minuten zijn.

Beeld wordt even zwart, en dan een melding over display driver (Vista en hoger)

Probleembeschrijving

Beeld wordt even zwart

Heel soms wordt het beeld even zwart (1 a 2 seconden). Dan komt het weer terug, en er verschijnt een venster met de melding:
Display driver stopped responding and has recovered

Ik heb een nVidia grafische kaart op een Windows 7 PC.

De volgende gebeurtenissen (events) hebben vrijwel zeker met dit probleem te maken: NvStreamSvc, 1, nvlddmkm, 14, en Display, 4101

Krijg geen beeld meer als het door de energiebeheer-instellingen is weggevallen

Ik heb ook nog een ander probleem dat er mogelijk mee te maken heeft.

Soms ga ik een tijd weg bij mijn PC, en is de screen saver ingetreden.

Als ik terugkom is het beeld zwart. Normaal gesproken beweeg je dan de muis even, of je drukt bv. op de Shift-toets, en het beeld komt terug.

In dit geval gebeurt er echter helemaal niets. Het helpt zelfs niet om andere muizen of toetsenborden via USB-poorten op de PC aan te sluiten. Daarmee lijkt het ook niet erg waarschijnlijk dat mijn KVM-switch de oorzaak is.

Doordat ik niets meer kon zien, wist ik niet in wat voor toestand de PC verkeerde. Maar inmiddels heb ik daar bij toeval toch iets over kunnen achterhalen.

Ik was een keer naar muziek aan het luisteren via mijn draadloze koptelefoon. Ik wilde boodschappen doen, maar had geen zin om de muziek op de PC stil te zetten, en heb alleen de koptelefoon uitgezet. Toen ik terugkwam kreeg ik weer geen beeld, maar de muziek liep nog steeds. De PC was dus niet volledig afgestorven.

PC bevriest en blijft in hang-situatie als ik iets in Firefox doe

En vandaag (25-10-2013) heb ik 2 keer een hang meegemaakt terwijl ik bezig was met de PC.

In het 1e geval sloot ik het venster van Facebook in Firefox.
In het 2e geval klikte ik in de adresbalk van Firefox.

Oorzaak 1

Hardware acceleratie staat ingeschakeld in de instellingen van je browser.

Hier is een zeeeeeeer uitgebreid thread (23 pagina's) op een nVidia-forum over een uitleg van o.a. de interactie met Firefox en nog een hoop andere mogelijke oorzaken.

Oplossing 1

Schakel hardware acceleratie uit in je browser.

Ik heb dat gedaan voor de 2 browsers die ik gebruik, Firefox en Google Chrome. Het begint er na een dag of 5 zonder hangs en zwarte schermen op te lijken dat dit bij mij gewerkt heeft.

Oorzaak 2

Stuurprogramma's voor de grafische kaart zijn niet up-to-date.

Oplossing 1

Download en installeer de nieuwste stuurprogramma's.

Ik heb dat gedaan voor mijn nVidia kaart, maar ik had het nog niet zo lang geleden ook al gedaan. En de enige verschillen tussen de oude en nieuwe driver leken te zijn dat allerlei problemen voor spelletjes waren opgelost.

Ik denk persoonlijk dus niet dat dit de bepalende factor is geweest.

Oorzaak 3 t/m ....

In de hierboven genoemde thread op het nVidia-forum worden nog talloze mogelijke antwoorden genoemd:

Alle onderdelen worden uitgebreid uitgelegd.

Icoontjes zijn van het bureaublad verdwenen

Probleembeschrijving

Het hele bureaublad is leeg, alle icoontjes zijn verdwenen.

De taakbalk onderaan (met de Start-knop linksonder) is nog wel zichtbaar.

Oorzaak 1

Er is een instelling in Windows veranderd, maar in dit geval was het onduidelijk hoe dat gebeurd was.

Oplossing 1

De instelling weer goed zetten. Dat werkt anders onder Windows XP en Windows 7.

In Windows XP moet je met rechts op het bureaublad klikken.
Dan klikken op Pictogrammen schikken op (Arrange Icons By) en tenslotte op Bureaubladpictogrammen weergeven (Show Desktop Icons)

In Windows 7 moet je ook met rechts op het bureaublad klikken.
Dan klikken op Beeld (View), en dan op Bureaubladpictogrammen weergeven (Show desktop icons)

Scherm wordt niet ververst of maar gedeeltelijk

Probleembeschrijving

Je voert een actie uit in een programma, en er verandert niets op het scherm. Of delen van het scherm raken verziekt (sommige delen wel ververst, andere niet). Kortom, op grafisch gebied gaat er van alles mis.

Oorzaak 1: De ruimte voor GDI objects is uitgeput

Elk grafisch object in Windows heeft een beetje ruimte nodig. En er zijn veel meer grafische objecten dan je denkt. Als je de PC een paar dagen laat draaien heeft alleen Verkenner (Explorer) er vaak al meer dan 1000 te pakken. Voor een programma als Firefox geldt hetzelfde.

Er is maar beperkte ruimte voor deze GDI (Graphical Device Interface) objecten. Als de ruimte op is krijg je bovenstaande verschijnselen.

Oplossing 1: PC herstarten

Voor de meeste mensen aan te raden. Je begint gewoon weer met een schone lei.

Oplossing 2: Sluit sommige boosdoeners af (en herstart ze evt.)

Onderzoek eerst met Task Manager hoeveel GDI objects er door de verschillende programma's in gebruik zijn. Sluit dan degenen af die er het meeste hebben, zoals bv. Firefox.

NB: Pas op met het beëindigen van Verkenner (Explorer). Dit programma is cruciaal voor het functioneren van de PC, en als je geen voorzorgsmaatregelen neemt kan je Verkenner (Explorer) niet meer starten. Open vooraf een commandoregel, schakel na het beeindigen van Verkenner (Explorer) over naar die commandoregel en tik in explorer, gevolgd door Enter.

Een programma heeft een venster, maar het is niet zichtbaar te krijgen

Probleembeschrijving

Ik had een programma geinstalleerd en gestart. Er was dus gewoon een venster te zien waarin ik dingen kon doen.

Terwijl het programma bezig was schakelde ik over naar andere bezigheden, waardoor het venster naar de achtergrond verdween. Het was daarna niet meer op de voor mij gebruikelijke manier terug te vinden, nl. via de toetscombinatie Alt+Tab. Op de taakbalk was het ook niet te zien.

Ik kon dus in feite niets meer doen met het programma, omdat ik de interface niet meer tot mijn beschikking had.

Oorzaak 1: ????

Oplossing 1: Gebruik Process Explorer

Process Explorer is gratis te downloaden bij Microsoft.

Als je het gestart hebt klik je met rechts op de regel met het programma met het probleemvenster.

Klik dan op Window en vervolgens op Bring to Front

Dit werkt vrijwel altijd.

Video afspelen in Internet Explorer lukt niet vanwege Silverlight problemen

Probleembeschrijving

Ik ging op een nieuwe PC (Windows 7 Ultimate) voor het eerst met Internet Explorer naar de site van RTLNieuws.nl. Ik kreeg de melding "Install Silverlight" linksboven in het beeld, en de installatie leek probleemloos te verlopen. Desondanks bleef de melding verschijnen.

Ik heb geprobeerd de browser te herstarten en de PC te herstarten, maar de situatie bleef hetzelfde. Silverlight was wel geinstalleerd op de PC. Normaal gesproken hoort Silverlight ook te zien zijn in de Invoegtoepassingen (Add-ons) van de browser, maar dat was niet het geval.

Oorzaak 1: Silverlight is 32-bits, en kan niet samenwerken met IE 64-bits

Er is nog geen 32-bits versie van Silverlight beschikbaar, en ik werkte met een 64-bits versie van Internet Explorer. Dat kan niet met elkaar samenwerken.

Oplossing 1: 32-bits versie van IE gebruiken

Het schijnt geen enkel voordeel op te leveren om de 64-bits versie van Internet Explorer te gebruiken, dus je kan net zo goed de 32-bits versie gebruiken.

64-bits is vooral van belang voor het besturingssysteem, omdat je daardoor veel meer geheugenruimte tot beschikking krijgt. Het heeft dus wel zin om 64-bits Windows i.p.v. 32-bits te draaien.

Het venster van een programma (hier Firefox) is niet zichtbaar (Windows 7)

Probleembeschrijving

In dit geval draaide het probleem om Firefox, maar ik denk dat ook andere programma's in dezelfde situatie zouden kunnen belanden.

De gebruiker startte Firefox, en in de taakbalk verscheen keurig een blokje met Firefox erin, en zelfs een tekst die aangaf dat de startpagina geladen was. Ook in Taakbeheer (Task Manager) kon je zien dat Firefox actief was. Desondanks was er geen venster van Firefox te zien, en kon je er dus helemaal niets mee doen.

Oorzaak 1: Verkeerde instellingen in het configuratiescherm applet voor beeldscherm

Je kunt in Windows het bureaublad uitbreiden naar meerdere schermen, maar ik heb daar zelf nog nooit mee gewerkt. Het nut ervan zal wel zijn dat je veel schermen open wilt hebben, en er zoveel mogelijk tegelijk wilt zien.

In dit geval stond een instelling op dit gebied verkeerd, hoewel de gebruiker zich er niet bewust van was dat zij er zelf iets mee gedaan had. Misschien dat bepaalde programma's ook met deze instellingen knoeien.

Oplossing 1: Instelling weer goed zetten

Open het desk configuratiescherm applet. Als je nu geen 2 (of meer) beeldschermen weergegeven ziet (waarvan 1 met een wit cijfer 1 in een witte cirkel) dan zal onderstaande je waarschijnlijk niet helpen. Bij de gebruiker die het probleem had was er een groot vierkant met een '1' te zien, en een klein vierkant met een '2'.

Klik op de lijst achter Meerdere schermen (Multiple displays).

Als je, zoals de meeste stervelingen, maar 1 beeldscherm op je PC hebt aangesloten, ligt het voor de hand om uit de 4 opties te kiezen voor Het bureaublad alleen weergeven op 1 (Show desktop only on 1).

Door deze keuze te maken werkte Firefox ineens weer. De daarvoor geselecteerde optie was Deze beeldschermen uitbreiden (Extend these displays). Het venster van Firefox was dus misschien op de niet aanwezig 2e monitor te zien.

Op een pagina van Microsoft (Nederlands) (of in het Engels) kan je o.a. zien welke opties er allemaal zijn.

Scherm is compleet wit

Probleembeschrijving

Na het starten van de PC is het scherm volledig wit. Soms duurt dat wel een kwartier of langer. Daarna komt er meestal wel beeld, maar niet altijd.

Oorzaak 1: Het scherm is kapot

Om te bepalen waar het probleem zit kan je het beste het scherm aan een andere computer koppelen. In dit geval ging het om een plat scherm van een desktop, maar je kan aan een laptop vaak ook een extern scherm koppelen. Mijn vriendin had een laptop met een poort voor een beeldscherm, en daar trad hetzelfde probleem op (toen ze even een kwartier bij de computer weg was geweest was er wel hetzelfde beeld als op het laptop-scherm). De oorzaak zat dus of in de kabel, of in het scherm.

Als je op Internet zoekt op dit soort fenomenen, kom je al snel op een veel voorkomende oorzaak. In een beeldscherm zitten condensatoren, en voor wie geen natuurkunde heeft gehad, dat zijn electronische onderdeeltjes die tijd nodig hebben om op te laden en dan die lading weer geleidelijk kunnen afgeven (o.i.d.). Als die condensatoren defect zijn kan het heel lang duren om ze op te laden, en vandaar dat pas na lange tijd het beeld verschijnt.

Oplossing 1: Kijk of technisch geschoolde mensen de condensatoren kunnen vervangen

Als iemand voldoende technische kennis heeft om te bepalen welke condensator kapot is, kan hij er gewoon een nieuwe in solderen (vooropgesteld dat het inwendige van het beeldscherm goed bereikbaar is). Dan praat je alleen over werkloon + een paar Euro voor een condensator.

Oplossing 2: Nieuw beeldscherm kopen

Je kan een compleet nieuwe kopen, je kan ook kijken op Marktplaats. Daar worden soms voor een paar tientjes beeldschermen aangeboden.

Oorzaak 2: De kabel is kapot

Dit is gezien de symptomen niet zo waarschijnlijk, maar ook niet uit te sluiten.

Oplossing 1: Kabel vervangen

Als je nog een reservekabel in huis hebt (bv. van een andere PC), probeer die dan eerst. Ik denk dat nieuwe videokabels ergens tussen de 10 en 20 Euro kosten.

Scherm flikkert en rare grafische patroontjes

Probleembeschrijving

Verschijnselen

Het voornaamste is dat er allerlei gekke grafische dingetjes op het scherm te zien zijn, niet continu (bv. nu niets), maar soms ineens verticale dikke korte balkjes door het systeemvak (rechtsonder), dan weer een patroontje met compleet willekeurig gekleurde pixels (allemaal verschillende) in de adresbalk van de browser, enz.

En ik heb al een keer of 3 de afgelopen week meegemaakt dat mijn scherm ineens begint te flikkeren, ongeveer 8 seconden aan, dan heel even uit en weer aan. Dat werkt niet echt fijn.

Maar vandaag (29-6-2013), toen mijn scherm weer flikkerde, zag ik de volgende gebeurtenis in Logboeken (Event Viewer).
(Nu had ik een gestreept lijntje in 2 of 3 kleuren aan de bovenkant van een invoerveld.)

Hardware of software probleem?

De belangrijkste vraag in deze situatie is of het probleem in de software (bv. stuurprogramma voor de grafische kaart) zit of in de hardware (grafische kaart, monitor of zelfs kabel).

Gezien de steeds terugkerende identieke patroontjes op allerlei plaatsen op het scherm, leek software mij de meest waarschijnlijk oorzaak.

Stuurprogramma updaten

Ik heb een nVidia GeForce 7300 GS in mijn PC zitten. Als ik op de site van nVidia ga kijken blijkt deze kaart al zo oud te zijn dat er volgens mij geen nieuwere stuurprogramma's meer te krijgen zijn. Ik heb nog eerder het idee dat mijn driver *te* nieuw is.

Desondanks heb ik Driver Detective even laten kijken, en die meende wel een nieuwere driver te hebben. Waarna de installatie ervan jammerlijk mislukte, en ik een rollback heb gedaan.

Mijn display adapter (grafische kaart) staat nu in Apparaatbeheer (Device Management) in de categorie Overige apparaten (Other Devices), hopelijk slechts tot ik een herstart heb gedaan.

Na de herstart zat ik nog steeds met de verziekte driver, dus ik heb een herstelpunt teruggezet. Daarna was alles in Apparaatbeheer weer in orde.

Ik had ook nog het vermoeden gehad dat Firefox misschien de oorzaak van de problemen was, omdat ik 120 tabbladen had open staan. Maar ook toen na een herstart van de PC dat programma nog niet draaide, had ik toch al de rare verschijnselen.

Hardware controle

Dan toch maar even de hardware checken. Ik heb de monitor en kabel door een andere vervangen, en het probleem bestaat nog steeds.

Dus: het is of de grafische kaart (dat is wat lastiger te controleren) of iets met de software.

Software controle en toch nieuwe driver

Ook System File Checker leverde niets op.

Ik heb driver 6.14.12.9573 van 9-2-2012 op het systeem (als je kijkt in Apparaatbeheer). Het is met die drivers van nVidia altijd lastig om te bepalen of je up-to-date bent, want het installatieprogramma heeft een heel ander nummer.

Maar uiteindelijk vond ik op de site van nVidia de meest recente driver voor mijn grafische kaart, die heb ik geïnstalleerd, en het hielp niets.

Alle hardware oorzaken uitsluiten

Voordat je de grafische kaart gaat vervangen kan je nog 3 dingen controleren:

Na herstart vreesde ik dan ook dat ik de kaart definitief om zeep had geholpen, want de verschijnselen waren erger dan ooit (voor het Windows gedeelte). Maar in Windows zelf dacht ik zelfs eerst een tijdje dat het probleem over was, maar helaas toch weer wat minimale verschijnselen.

Het gekke is dat er momenteel bv. 8 verticale balkjes rechts aan de cursor vastgeplakt zitten. Als ik met de cursor over het scherm beweeg gaan de balkjes mee. Tenzij de cursor van vorm verandert (omdat ik bv. van tekst naar een invoerveld ga), dan zijn de balkjes ineens weg.

Mogelijke zwakke hardware-onderdeel zwaar belasten

Volgende fase: een burn-in test, waarbij je de grafische kaart flink belast. Voor een toch al gammele kaart zou dat de doodssteek kunnen zijn.

Maar mijn kaart doorstond de test, hoewel het programma Furmark beweert dat de temperatuur van de GPU (Graphical Processing Unit) 318 graden Celsius is (en tijdens de test opliep naar 321 graden). Lijkt me onwaarschijnlijk.

Later was de temperatuur weer normaal.

Nieuwe grafische kaart inbouwen

Ik had al een nieuwe kaart aangeschafd (pas op: er zijn verschillende types!!), maar ik kreeg de oude er niet uit.

In bijna alle kasten zitten de adapters (kaarten) met een schroefje vast, en soms zit er ook een klemmetje (of 2) vlak bij het moederbord. In deze kast werden adapters met een raar palletje op hun plaats gehouden, en ik had geen idee hoe ik dat los moest krijgen. Bij het proberen brak ik zelfs iets af.

Later kreeg ik het goede idee om op de nota van de PC uit 2007 te kijken naar het type van de kast, en op die manier kon ik een handleiding van Internet plukken.

Maar al voor het me dus alsnog lukte de nieuwe grafische kaart in de PC te zetten, deed ie het helemaal niet meer.

Na mijn geruk aan de oude kaart ging ongeveer 2 seconden na het starten het lampje van de harde schijf uit, en ook booten vanaf een CD lukte niet meer. Het power-lampje brandde nog wel.

Omdat ik vreesde dat ik het moederbord om zeep had geholpen, heb ik de PC naar de winkel gebracht (Asci.nl in Groningen), en daar ontdekten ze dat het probleem toch niet zo ernstig was. Er was vlak bij het moederbord iets afgebroken, en ze hebben nu de kaart alsnog met een schroefje vastgezet en zelfs de nieuwe drivers geïnstalleerd. Een topservice voor maar 30 Euro (ze hadden me moeiteloos een nieuw moederbord aan kunnen smeren).

Oorzaak 1

Grafische kaart was kapot.

Oplossing 1

Kaart vervangen.


DVD/CD-problemen

Op dit moment de volgende problemen:

Probleembeschrijving

Ik probeer onder W10 een game DVD (Thief - The Dark Project) te kopiëren naar de harde schijf. Bij 3 files van het type .AFP krijg ik de error Invalid MS-DOS function.

Aangezien het alleen maar om files gaat met hetzelfde type heb ik het vermoeden dat het niet gaat om DVD-problemen. Het is trouwens niet helemaal uit te sluiten, want het zijn wel 3 grote files. Dus als de DVD behoorlijk rot is, zouden ze alle 3 kunnen zijn getroffen. En er is 1 kleine .AFP-file die wel is te kopiëren.

Als je kijkt in Logboeken (Event Viewer) heb je zo'n 5 cdrom, 51 meldingen (An error was detected on device \Device\CdRom1 during a paging operation).

XCOPY (W10)

Ik probeer het vanaf de commandoregel met XCOPY. De files blijken helemaal niet zichtbaar te zijn, omdat ze hidden (en read-only) zijn. Je kan daar achter komen met het commando: attrib filename.AFP

Je moet dus wat opties meegeven: XCOPY /H *.AFP destination. Dat levert de volgende foutmelding: The target volume does not support symbolic links

Op deze pagina heb ik een stukje staan over symbolic links (en aanverwante zaken).

Als je kijkt in Logboeken (Event Viewer) heb je zo'n 900 cdrom, 51 meldingen (An error was detected on device \Device\CdRom1 during a paging operation).

WXP

Aangezien het om een oude game gaat, is het geen slecht idee om het te proberen ondere Windows XP. Eerst heb ik dat gedaan met Explorer, en krijg ik na lange tijd: Cannot copy filename: Data error (cyclic redundancy check)

Als je kijkt in Logboeken (Event Viewer) krijg je andere informatie dan onder W10, nl. enkele tientallen cdrom, 7 meldingen (The device, \Device\CdRom0, has a bad block), en vervolgens nog meer cdrom, 51 meldingen (An error was detected on device \Device\CdRom1 during a paging operation).

XCOPY (WXP)

Dat duurde zo lang dat ik de operatie onderbroken heb.

Nero DiscSpeed (W10)

Met een oude versie (5.4.24.0) van dit programma heb ik de DVD onderzocht, en hij lijkt 100% OK te zijn.

Oplossing 1

Nog niet gevonden.

Kopieren vanaf of lezen van of afspelen van een DVD/CD gaat zeeeer traag

Probleembeschrijving

Bij het kopieren van een aantal files vanaf een DVD (met in dit geval XCOPY, maar waarschijnlijk is dat niet essentieel) liep de vertraging op tot ongekende hoogte.

Oorzaak 1: Er is iets mis met de DVD/CD-speler

Dit is makkelijk te controleren door dezelfde actie met een andere CD/DVD te proberen.

Oorzaak 2: Er is iets mis met de DVD/CD

Dat is gemakkelijk te controleren met het gratis programma (dat je niet hoeft te installeren) DiscSpeed (van Nero, staat ergens op deze pagina, waarschijnlijk rechts onderaan).

Met dit programma kan je de DVD/CD controleren op rotte plekken en nog een heleboel meer nuttige dingen. In mijn geval kwamen er een flink aantal bad spots op de DVD aan het licht, en precies in die gebieden waar XCOPY bleef hangen.


Problemen met account en inloggen

Op dit moment de volgende problemen:

Er kan niet worden aangemeld bij uw account

Probleembeschrijving

Bij een vriendin was de stroom uitgevallen. Na het herstarten van de PC kreeg ze de melding:

Er kan niet worden aangemeld bij uw account Dit probleem kan vaak worden opgelost door u af te melden bij uw account en u dan opnieuw aan te melden. Als u zich nu niet afmeldt en vervolgens bestanden maakt of wijzigingen aanbrengt, gaan al deze bestanden en wijzigingen verloren.

Ze kon o.a. niet meer bij haar mail, haar documenten, etc.

Oorzaak 1

Nadat ik haar eerst even niets had laten doen, om wat info op Internet te verzamelen, probeerde ik via Teamviewer haar computer te benaderen, en dat ging gelukkig nog goed.

Als je in deze situatie de commandoregel opent, en je tikt in: set u, dan zie je een aantal regels, waaronder de volgende 2:
USERNAME=...
USERPROFILE=...

In haar geval was de gebruikersnaam Administrator, en het gebruikersprofiel had dan c:\Users\Administrator moeten zijn. Maar het was c:\Users\Temp

Windows had dus een tijdelijk profiel aangemaakt, omdat het oorspronkelijke profiel niet meer beschikbaar was, waarschijnlijk door het crashen van de PC.

Oplossing 1

Simpelweg proberen de PC te herstarten. Gelukkig hielp dat in haar geval.

Oplossing 2

De zaak handmatig weer rechtbreien in het register.

Omdat ik zelf nog niet het genoegen heb mogen smaken dit te hoeven doen, geef ik alleen een paar links naar sites waar het m.i. duidelijk wordt uitgelegd.

Op de site van pcwebplus is uitleg in het Nederlands, met de nodige plaatjes.

Microsoft legt het in het Engels zo uit, maar het verhaal van tenforums.com is beter, met veel plaatjes.

Op tweakers.net staat nog een thread in een forum, maar die vind ik iets minder.


PC is traag

Op dit moment de volgende problemen:

Melding in logboeken over beperking processorsnelheid

De PC start zeer traag, en in logboeken (event log) zie je dit soort meldingen:
De snelheid van processor 3 in groep 0 wordt beperkt door de firmware van de computer. De processor heeft deze lage prestatiestatus gedurende 78222 seconden sinds het laatste rapport. (The speed of processor 1 in group 0 is being limited by system firmware. The processor has been in this reduced performance state for 14 seconds since the last report.)

Ik heb een aantal mogelijke oorzaken, maar nog geen van allen kunnen testen. Eigenlijk ben ik tot de conclusie gekomen dat deze meldingen volkomen normaal zijn, en dat ze geen verklaring zijn voor de trage PC.

Oorzaak 1

Intel(R) SpeedStep Technology staat aan in het BIOS.

Op een forum lees ik dit: "Intel speedstep is technology which automatically changes the speed of your CPU depending upon the situation. This technology is designed to save on power consumption and heat generation when your PC is not doing intensive tasks."

Normaal gesproken zou je de instelling dus aan willen laten staan, maar misschien werkt het mechanisme soms niet goed. Het is natuurlijk niet 100% zeker dat vertraging en meldingen met elkaar te maken hebben.

Oplossing 1

Zet de instelling in het BIOS uit.

Oorzaak 2

Het BIOS is verouderd.

Oplossing 2

Ga naar de site van de fabrikant van je moederbord, haal het nieuwste BIOS op, en installeer het.

Oorzaak 3

De instellingen in het Energiebeheer (Power Options)-applet staan verkeerd.

Oplossing 3

Ga naar de geavanceerde instellingen van het Energiebeheer (Power Options)-applet.

Klik in het grote witte vak op het plusje voor Energiebeheer voor processor (Processor power management), en dan op het plusje voor Minimale processorstatus (Minimum processor state)

Goede kans dat er nu achter zowel Op batterij (On battery) als achter Aangesloten (Plugged in) 5% staat. Verander beide waarden in 100%.

Daarmee verhinder je dat de processor terugschakelt naar een lager niveau, hoewel je wel het risico loopt dat de accu sneller leeg is.

PC is (soms) zeer traag bij het starten

Probleembeschrijving

De PC heeft minuten langer nodig dan normaal bij het starten, maar dit is niet perse elke keer zo.

Oorzaak 1: Er is iets mis met een USB-apparaat

In het geval dat ik in de praktijk ben tegengekomen was er een USB stick die niet in orde was. Windows probeert bij het starten alle aangesloten USB apparaten te herkennen, en dat ging in dit geval een beetje moeizaam. Aangezien de stick er niet altijd in zat, trad het probleem dus ook niet altijd op.


USB problemen

Eerst een algemene opmerking: veel problemen met USB-apparaten zijn bij mij veroorzaakt door USB-hubs die slecht, half of helemaal niet functioneren. Dat is dus 1 van de eerste dingen die je zou kunnen onderzoeken.

Op dit moment de volgende problemen:

USB-disk wordt niet herkend (W10)

Probleembeschrijving

Ik heb een externe SSD-schijf, die ik geregeld aan een laptop aankoppel. Om duistere reden is er soms een poort waarin de disk niet meer wordt herkend. Het power-lampje brandt wel, dus hij krijgt wel stroom. De disk is in Verkenner (Explorer) of in Schijfbeheer (Disk Management) niet te zien.

Vaak zijn er dan nog wel andere poorten waarin de disk wel herkend wordt. Dus ik werk vrolijk door, tot ook die poort uitvalt. En uiteindelijk werkt geen enkele poort meer (dat kan maanden of jaren duren).

Op een andere PC heb ik met dezelfde USB-disk hetzelfde probleem, alleen is daar tot nu toe altijd minimaal 1 poort overgebleven die werkte. Voor zover ik weet draait het proces nooit spontaan om, dus dat een poort ineens weer *wel* werkt.

Wat soms wel helpt, is dat ik in een poort die niet werkt een USB-hub stop, en daarin dan de SSD-disk. En dan doet ie het soms ineens weer wel.

Oorzaak 1

In sommige situaties worden blijkbaar drivers geïnstalleerd als je een USB-apparaat in een poort stopt. Ik zou verwachten dat dat maar eenmalig gebeurt, en dat als het dan werkt het altijd blijft werken.

Kennelijk worden door wat voor reden dan ook soms toch verkeerde drivers aan het USB-apparaat gekoppeld.

Oplossing 1

Deïnstalleer het apparaat in Apparaatbeheer (Device Management).

Stick wordt niet herkend (set address failed) (W10)

Ik stak een PNY USB-stick van 64 GB (lange tijd niet gebruikt) in de PC en kreeg de melding (USB device not recognized)

Als ik in Apparaatbeheer (Device Manager) kijk moet ik even zoeken voor ik de stick gevonden heb. Hij staat in de categorie Universal Serial Bus controllers, met als melding Unknown USB Device (Set Address Failed) (er staat een geel driekhoekje met zwart uitroepteken voor de regel). Bij de eigenschappen staat als foutcode 43.

Ik heb dezelfde stick ook geprobeerd in Windows 7 en Windows XP (foutcode 10).

Oplossing

Geen, want als de stick door geen enkele PC zelfs maar herkend wordt kan je er niet veel meer mee beginnen.

USB-stick is write-protected (kan niet beschreven worden) (W10) (onopgelost)

USB hub werkt niet meer na stroomuitval (XP)

Probleembeschrijving

De stroom was uitgevallen. Na herstart van mijn verschillende PC's leek alles in orde op 1 ding na. Een USB hub functioneerde niet meer.

Na het openen van het devmgmt console (Apparaatbeheer) zag ik een geel uitroepteken voor de USB hub staan.

Als ik rechtsklikte op de hub, en dan op Eigenschappen (Properties), zag ik in het vak Apparaatstatus (Device status) staan This device cannot start. (Code 10)

Oorzaak 1

De stroomuitval natuurlijk, maar wat er in Windows precies is gebeurd is mij niet duidelijk.

Oplossing 1

Een lijst van al dit soort codes (voor XP in elk geval, ik heb nog geen identieke lijst voor Vista/Windows 7 kunnen vinden) staat op de site van Microsoft.

Op bovenstaande lijst raden ze aan de driver te updaten.

Verder is er nog een hele aparte pagina gewijd aan code 10 problemen.

Ik heb het nog iets drastischer aangepakt (maar ook simpeler), en dat werkte prima: deïnstalleren van het apparaat, en daarna Apparaatbeheer laten zoeken naar nieuwe apparaten (via Actie - Zoeken naar gewijzigde apparaten (Action - Scan for hardware changes)).

USB-stick onbenaderbaar, hoewel hij wel zichtbaar is in Verkenner

Probleembeschrijving

Als ik via Verkenner (Explorer) de inhoud van een USB-stick wil bekijken krijg ik de melding:

E:\ is niet toegankelijk. Kan de opdracht niet uitvoeren door een fout in een I/O-apparaat.

In het Engels:

F:\ is not accessible. The request could not be performed because of an I/O device error.

Dit probleem trad op na een soort hang (maar doordat het in de nacht gebeurde en ik met mijn KVM-switch op een andere PC zat kon ik geen beeld krijgen).

In Logboeken (Event Log) stonden ladingen van de volgende meldingen:
(An error was detected on device \Device\Harddisk8\D during a paging operation.)

Oorzaak 1: USB hub functioneert niet goed

Toen ik een chkdsk losliet op de USB stick kreeg ik de volgende verontrustende resultaten:

D:\Documents and Settings\Henk>chkdsk l: /f The type of the file system is NTFS. Volume label is Emtec zwart. CHKDSK is verifying files (stage 1 of 3)... File verification completed. CHKDSK is verifying indexes (stage 2 of 3)... Index verification completed. CHKDSK is verifying security descriptors (stage 3 of 3)... Security descriptor verification completed. CHKDSK is verifying Usn Journal... Usn Journal verification completed. Correcting errors in the master file table's (MFT) BITMAP attribute. Insufficient disk space to fix master file table (MFT). CHKDSK aborted.

Daarna deed ik de stick in een andere PC, en die had geen enkel probleem. Op de XP PC met het probleem had ik de stick oorspronkelijk in een USB hub zitten, en toen ik hem in een andere poort deed had ik ook geen probleem meer. En toen ik hem weer in de hub deed was het weer mis.

In de dump die genomen is tijdens de hang/crash van Windows zie je ook dat de hub de oorzaak lijkt te zijn van het probleem. Maar bv. een USB-Bluetooth headset die in dezelfde hub zat functioneerde nog goed.

Oplossing 1: Hub opnieuw installeren

Ongeveer elke seconde verschijnt er een zandlopertje naast de muispointer (XP)

Probleembeschrijving

1 van de dingen die je zou kunnen zien (naast het verschijnsel uit de titel) als je met Process Explorer of met Taakbeheer (2e tabblad) kijkt, is dat er in de lijst met processen steeds RUNDLL32 processen verschijnen en weer verdwijnen. Ik heb zelfs meegemaakt dat het aantal RUNDLL32 processen oneindig bleef doorgroeien tot de hele PC vastliep.

Oorzaak 1: Er zat bij het (her)starten van de PC een U3 USB stick in 1 van de poorten

Korte tijd is er een speciaal soort USB sticks populair geweest, nl. U3 sticks (voor wie er meer over wil weten).

Voor zover ik me kan herinneren is het probleem bij mij altijd alleen opgetreden (op minimaal 2 verschillende PC's met allebei XP Professional) als de stick al in de PC zat tijdens het (her)starten.

Oplossing 1

Doe de stick er pas in na het starten van de PC, en haal hem er voor een herstart even (op de nette manier) uit.

Je hangt een nieuw apparaat aan de PC, maar ziet hem niet in Verkenner

Probleembeschrijving

Ik stopte een USB-stick in de PC, maar in Verkenner was hij niet te vinden.

Oorzaak 1: Er is een conflict tussen meerdere apparaten die dezelfde schijfletter willen hebben

Windows houdt informatie vast over apparaten die ooit een keer aan de PC hebben gehangen. Je kan die informatie ook bekijken.

Windows probeert vaak USB-apparaten dezelfde letter te geven als die ze de vorige keer hebben gehad, of anders de eerste vrije letter die beschikbaar "lijkt" te zijn. Maar mogelijk heeft nu een ander apparaat die letter in gebruik, of is die vrije letter helemaal niet vrij.

Dat laatste was hier het geval. Schijfletter N was steeds in gebruik geweest door een netwerkschijf die aan een andere computer hing. Maar die andere computer stond uit, dus de letter was niet echt vrij, maar een beetje wel.

In het Disk Management diskmgmt console kon ik zien dat de USB-stick ook schijfletter N had gekregen.

Oplossing 1

Als je het apparaat inderdaad in het console ziet, verander dan de drive letter naar 1 die nog niet in gebruik is.


Disk problemen

Op dit moment de volgende problemen:

De PC is zeer traag, vooral bij intensieve schijf-acties (bv. video afspelen)

Dit probleem zal in moderne PC's (Windows 7 en hoger) vrijwel zeker geen rol meer spelen.

Probleembeschrijving

De PC is niet vooruit te branden. Je hoort heel veel activiteit van de harde schijf. Het afspelen van bv. video's of muziek gaat schokkerig en traag.

Oorzaak 1: De disk draait in de verkeerde mode

Harde schijven kunnen in een aantal verschillende mode's draaien. Als er een probleempje optreedt, ook al is het een eenmalig incident, schakelt Windows voor de veiligheid (definitief) terug naar een mode waarin de schijf trager werkt. Na een paar van dit soort gebeurtenissen (ca. 6) draait de schijf in de traagst mogelijke toestand (PIO mode).

Oplossing 1

Controleer of de disk in de goede mode draait , en zo ja, herstel de Ultra DMA mode.


Problemen met weergave en opnemen van geluid

Op dit moment de volgende problemen:

2 headsets aangesloten, geluid uit geen van beide

Probleembeschrijving

Op mijn Windows XP PC heb ik een normale headset op de Realtek geluidschip aangesloten, en een Logitech Bluetooth headset via een Bluetooth adapter op een USB-poort.

De 1e headset is afwijkend, in die zin dat hij via een KVM-switch is aangesloten. Op die manier kan ik in theorie op 4 verschillende computers dezelfde headset gebruiken, waar ik trouwens op dit moment geen gebruik van maak.

Als eerste na het starten van de PC stel ik in het mmsys applet altijd in dat het uitgaande geluid uit de Bluetooth headset moet komen. Windows Media Player (die ik permanent laat draaien) onthoudt nl. de instelling van het moment dat het programma gestart is, dus zodra dat eenmaal geregeld is kan ik heen-en-weer switchen zoveel ik wil.

Op een bepaald moment kreeg ik echter geen geluid meer uit de normale headset, ook al had ik het mmsys applet goed ingesteld.

Zelfs na een herstart van de PC veranderde er niets. WMP speelde nog keurig via de Bluetooth headset af, maar bv. een YouTube-filmpje kwam uit geen van beiden, hoe ik ook experimenteerde met de instellingen in het applet.

Uiteindelijk zag ik na overleg met een vriend maar 1 mogelijkheid: kijken wat er gebeurde als ik de gewone headset rechtstreeks met de PC verbond, zonder tussenkomst van de KVM-switch. En hij deed het weer.

Oorzaak 1

De Edimax KVM-switch (met USB-poorten) veroorzaakt wel vaker problemen. Soms reageert 1 van de aangesloten computers niet meer, nu dit weer. Hiervoor had ik een KVM-switch van hetzelfde merk met PS/2-poorten, en dat werkte probleemloos. Alleen wordt PS/2 bijna niet meer gebruikt.

Oplossing 1

KVM-switch niet meer gebruiken.

Niet erg handig als je regelmatig met 3 desktops tegelijk werkt.

Oplossing 2

Stroom van de KVM-switch af halen, zodat hij min of meer herstart wordt. Dat heb ik in dit geval nog niet geprobeerd, maar bij problemen met de aangesloten computers is het altijd effectief.

Opnemen met draadloze headset lukt niet, en rood lampje brandt op microfoon

Probleembeschrijving

Op mijn Windows 7 PC heb ik 2 draadloze headsets aangesloten.
De ene werkt met gewone radiosignalen, en is op de Realtek geluidschip aangesloten.
De andere is een Logitech Bluetooth headset. Hij communiceert met een Bluetooth stick in een houder, die Bluetooth naar USB omzet en op een USB-poort is aangesloten. (Hier een betere beschrijving van deze 2 methoden, die ik parallel naast elkaar gebruik.)

Regelmatig bel ik probleemloos met Skype, terwijl een dag later de andere partij me ineens niet kan horen. Verder brandt er dan aan het uiteinde van de microfoon een rood lampje.

Het rode lampje schijnt te betekenen dat de microfoon in de mute-stand staat (dus compleet uitgeschakeld), maar alle instellingen die ik maar kan controleren lijken goed te staan.

Skype geeft aan dat hij afspeelt en opneemt via de Bluetooth headset, en het geluidsvolume voor opname staat ook dicht tegen maximaal.

Vermoedelijk zou een herstart van de PC wel helpen, maar als ik voor elk van dit soort probleempjes moet herstarten doe ik de hele dag niets anders.

Oorzaak 1

???

Oplossing 1 (werkt in elk geval niet altijd)

Nog niet 100% zeker, maar het lijkt te werken om de Bluetooth-adapter even uit de houder te halen, en er dan weer in te zetten.

De laatste keer dat ik het probleem had werkte het zeker wel, maar de keer daarvoor niet.

Oplossing 2

Open het mmsys console, en klik op het tabblad (Recording)

Selecteer het apparaat waarmee je problemen hebt, en klik op Eigenschappen (Properties)

Klik op het tabblad Geavanceerd (Advanced)

In het onderste frame ((Exclusive Mode)) kan je 2 vinkjes zetten, maar bij mij waren ze beide "ontvinkt".

Nadat ik vinkjes had gezet voor (Allow applications to take exclusive control of this device) en (Give exclusive mode applications priority) was het probleem verholpen.

Als het probleem zich toch weer voordoet ga ik nu eerst hier kijken.

Het schuifje dat de geluidssterkte aangeeft is niet omhoog te krijgen (of te houden)

Probleembeschrijving

Ik heb 2 headsets op mijn XP PC aangesloten (1 draadloze via Bluetooth en USB, en 1 via van die ouderwetse dunne stekkertjes), en schakel soms over van de 1 naar de ander. De problemen die dat met zich meebrengt zijn voldoende voor een verhaal op zich, maar wat er nu gebeurde is wel zeer bizar.

Normaal gesproken komt er altijd uit minimaal 1 van de 2 headsets geluid (als je iets afspeelt, tenminste). In dit geval waren ze allebei muisstil.

Geen wonder, want door te klikken op het Volumeregeling (Volume Control) icoontje (ziet er uit als een luidsprekertje) in het systeemvak rechtsonder zag ik dat het schuifje helemaal onderaan stond. Dus probeerde ik het naar boven te slepen, maar het zakte steeds onmiddellijk weer naar beneden. Het zakte zelfs zo snel, dat ik er niet eens in slaagde om het helemaal naar boven te slepen. Ook op alle andere plekken waar je het volume kan regelen kon ik het niet boven het absolute nulpunt uit krijgen.

Oorzaak 1: ???

Ik vermoed dat het probleem iets te maken heeft met het feit dat ik 2 headsets heb aangesloten. Voor de rest geen enkel idee.

Oplossing 1: PC herstarten

Zoals ik al verwacht had was het probleem na een herstart verholpen.


Problemen met updaten van programma's

Op dit moment de volgende problemen:

Update Adobe Reader lukt niet (XP, workaround)

Probleembeschrijving

Ik had versie 11.0.05, en wilde upgraden naar versie 11.0.06. Die had ik gedownload van de Adobe website.

Het executable begon wel met uitvoeren, maar na een tijdje was er geen spoor van de installatie meer te vinden, en ik zat nog steeds op de oude versie.

In Gebeurtenissen (Event Viewer) zag ik wel een melding:

Product: Adobe Reader XI (11.0.06) - Update 'Adobe Reader XI (11.0.05)' could not be installed. Error code 1638. Windows Installer can create logs to help troubleshoot issues with installing software packages. Use the following link for instructions on turning on logging support: https://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=23127)

Vanzelfsprekend werkte de link naar Microsoft niet.

Door in Google "adobe reader update error 1638" in te tikken kon ik vrij hoog in de zoekresultaten een lijst vinden met Windows Installer error codes. Adobe maakt blijkbaar gebruik van Windows Installer, en de 1638 komt dus niet bij Adobe vandaan maar bij Microsoft.

En volgens die lijst betekent 1638:
ERROR_PRODUCT_VERSION
Another version of this product is already installed. Installation of this version cannot continue. To configure or remove the existing version of this product, use Add/Remove Programs on the Control Panel.

Oorzaak 1

Die blijft dus onduidelijk, want het is logisch dat er al een oude versie geïnstalleerd is. Dat is altijd zo bij upgrades, en dat werkt normaal gesproken ook.

Ik heb vanuit het bovengenoemde Configuratiescherm-applet nog geprobeerd een Repair (reparatie) van de oude versie te doen, maar dat hielp ook niet.

Desondanks is de meest waarschijnlijke oorzaak dat er iets corrupt is geraakt m.b.t. de oude versie.

Oplossing 1

Open het appwiz-applet

Deïnstalleer Adobe Reader.

Installeer de nieuwe versie.


Problemen met (starten van) programma's

Op dit moment de volgende problemen:

Acrobat Reader start niet bij dubbelklik op PDF-bestand

Probleembeschrijving

Als je dubbelklikt op een PDF-bestand, lijkt er helemaal niets te gebeuren. Pas na lange tijd (30 a 60 seconden) krijg je de melding:
Acrobat failed to connect to a DDE server

Het zou kunnen dat het probleem alleen optreedt als je al minimaal 1 document open hebt in Acrobat Reader.

Oorzaak 1

Sinds versie X van Acrobat Reader schijnt het programma standaard te draaien met Protected Mode ingeschakeld (enabled). Ik weet niet zeker of dit de oorzaak van het probleem is, want dan zou je verwachten dat Adobe er inmiddels iets aan gedaan had. (Hoewel, gezien de geschiedenis van Adobe met Flash lijken ze daar niet erg capabel te zijn.)

Maar de oorzaak zou ook kunnen liggen in foute instellingen van de Remote Procedure Call service.

Oplossing (/workaround) 1

Schakel Protected Mode uit door te klikken op Edit - Preferences - Security (Enhanced) - Enable Protected Mode at startup

Dat hielp, maar toen ik het later weer inschakelde kon ik het probleem niet reproduceren.

Meer informatie over Protected Mode en Protected View (nog drastischer) op de site van Adobe.

Oplossing 2

Als ik op het werk naar het tabblad Log On van de service Remote Procedure Call ga, zie ik dat deze service start onder het account Network Service. Ik kan de gegevens niet veranderen.

Iemand suggereert dat het probleem kan worden opgelost door de service te laten starten onder het Local System account, met een vinkje voor Allow service to interact with desktop.

Maar ik heb thuis dezelfde instellingen voor de service als op het werk, en geen problemen.

Oplossing (/workaround) 3

Gooi het verschrikkelijke Acrobat Reader aan de kant, en ga werken met het portable programma FoxitReaderPortable.

Resource Monitor wil niet starten (W7) (opgelost)

Probleembeschrijving

Met Resource Monitor kan je grafiekjes en gegevens over CPU-gebruik, harde schijven, geheugen, etc. bekijken.

Je kan het bv. starten via Start - Uitvoeren (Run), en dan resmon, gevolgd door Enter.

Ik kreeg echter alleen een vrijwel leeg venster. De menu's waren wel te zien, maar voor de rest niets.

Oorzaak 1

Het thema dat ik gebruikte, nl. Windows Classic.

Oplossing 1

Het gaat waarschijnlijk sowieso goed als je een Aero Theme gebruikt, maar dat vind ik een ramp. Als je zoals ik met Alt+Tab door de verschillende openstaande applicaties bladert, is nauwelijks te zien waar je bent.

Gelukkig blijkt er een acceptabele vervanging van Windows Classic waarin Resource Monitor ook werkt, nl. Windows 7 Basic.

Ik moet de situatie onder Windows 10 nog even verkennen.

Process explorer start niet vanuit Task Scheduler onder 64-bit W7

Probleembeschrijving

Ik wil Process Explorer altijd gestart hebben als mijn PC opnieuw start. (Task Scheduler) is daarvoor ideaal. Zie hier hoe dat moet.

Desondanks kreeg ik de melding

Unable to extract 64-bit image. Run Process Explorer from a writeable directory.

Desondanks startte Process Explorer wel, maar dat kwam doordat ik 2 entries in Taakplanner (Task Scheduler) had gedefinieerd, met verschillende eigenschappen.

Oorzaak 1

Het basisprobleem zit hem er in dat je het programma procexp.exe start, maar dat het programma ontdekt dat het in een 64-bits omgeving draait. Het gaat dan uit zijn eigen code een nieuw 64-bits versie van Process Explorer creëren, met de naam procexp64.exe

Het programma probeert dus een nieuw bestand aan te maken in de map waarin het zit. En zoals de melding al aangeeft, er mag blijkbaar niet geschreven worden naar die map.

Op zich is dat vreemd, want ik heb procexp.exe gewoon in een eigen map staan, ver buiten de Windows-omgeving. Maar toen ik de verschillen bekeek tussen mijn 2 versies zag ik waar waarschijnlijk het probleem zit.

De versie die wel werkte had ik in Taakplanner (Task Scheduler) gezet in een eigen submap (Henks tasks) van (Task Scheduler Library). De versie die niet werkte stond in (Task Scheduler Library) zelf.

En als ik op de taak klikte, en keek op het tabblad Algemeen (General) achter (Location:), dan stond daar voor de versie die wel werkte \Henks tasks en voor de versie die niet werkte \

Ik vermoed dat de '\' staat voor iets in de Windows-omgeving. Zie ook een vergelijkbaar probleem dat ik op Internet vond.

Oplossing 1

Nieuwe taken (zeker als ze speciale privileges nodig hebben) in een eigen submap binnen Taakplanner (Task Scheduler) aanmaken.

Oorzaak 2

Iemand had procexp.exe in de map \System32 gezet.

Oplossing 1

Haal zelf het programma procexp64.exe uit procexp.exe

Dan zou het wel moeten werken vanuit de Windows-omgeving, omdat er dan niets geschreven wordt. Het is echter de vraag of dit legaal is gezien de gebruiksovereenkomst van het programma.

Programma wil niet starten

Probleembeschrijving

Om 1 of andere reden beëindig je een programma. Sommige programma's hebben last van lekken (van geheugen), waardoor ze steeds meer geheugen gaan gebruiken. Firefox is daar een goed voorbeeld van. Als je het programma dan stopt en start begin je weer met een schone lei.

Een ander programma dat ik soms wil herstarten is Windows Media Player. De reden is dat ik 2 koptelefoons aan mijn PC heb gekoppeld, en soms de ene en soms de andere wil gebruiken. Als WMP met de verkeerde begint moet ik even iets veranderen in het Configuratiescherm voor ik hem herstart.

En nu komen we bij het probleem: je beëindigt het programma, je herstart het, en er gebeurt ... helemaal niets.

Oorzaak 1: Programma is een beetje traag met stoppen

Dit zie ik vaak bij Firefox. Het kan echt ettelijke minuten duren voor Firefox eindelijk verdwenen is. Je kan dat controleren m.b.v. Taakbeheer (Task Manager)

Oplossing 1: Geduld hebben

Je kan het programma natuurlijk gewelddadig om het leven brengen met Taakbeheer, maar beter is het om het een natuurlijke dood te laten sterven.

Oorzaak 2: Venster is verdwenen, maar programma blijft draaien

Op een XP PC sluit ik het venster van Windows Media Player, maar hij blijft gewoon draaien (kan je in Taakbeheer zien). De resterende component vertoont overigens geen enkele activiteit meer.

Oplossing 1: Taak beëindigen

In dit geval moet je hard zijn, en het programma uit zijn lijden verlossen.

Skype geeft een foutmelding bij het starten, maar lijkt normaal te werken (XP)

Probleembeschrijving

Skype geeft bij het starten de melding

Skype.exe - Entry Point Not Found

The procedure entry point NtAlpcSendWaitReceivePort could not be located in the dynamic link library ntdll.dll.

Oorzaak 1

Er is wel iets behoorlijk niet lekker, want ntdll.dll is een Windows bestand met stukken code die door veel programma's gedeeld worden. Skype probeert blijkbaar een stuk code aan te roepen met een naam die niet in het bestand gedefinieerd is. De consequenties zouden van alles kunnen zijn.

Het blijkt dat het probleem veroorzaakt wordt door iets wat het programma Kies, wat je voor sommige (alle?) Samsung smartphones nodig hebt. Dit programma zet het bestand avrt.dll in de map Windows\System32

Oplossing 1

Hernoem het bestand avrt.dll naar iets anders. Je moet daarvoor wel Administrator zijn, en ik weet niet wat voor gevolgen het voor Kies heeft. Maar het wordt veel aangeraden op forums op Internet.

Ik heb deze oplossing zelf geprobeerd en hij werkt.

Zie hier (vrij onderaan) voor meer informatie.

Oplossing 2

Probeer Kies te upgraden.

Ik heb dat daarnet (15-12-2012) gedaan, en met de nieuwste versie bestaat het probleem nog steeds.


Problemen met hangende programma's

Op dit moment de volgende problemen:

Skype is wel gestart, maar de status-icoontjes worden niet ingevuld

Probleembeschrijving

Ik had in verschillende programma's, waaronder Skype, updates aangebracht, en moest de PC herstarten.

Skype startte wel, maar de icoontjes die de status aangeven van je contacten werden niet ingevuld. Het programma leek te hangen.

Tegelijkertijd had ik nog een probleem, nl. dat ik met mijn browser geen enkele site meer kon bezoeken.

Als je de 2 problemen met elkaar combineert leek het dus wel of ik geen Internet-verbinding meer had (hoewel ik me dat toen niet realiseerde).

Oorzaak 1

Een belangrijk ander programma (of het programma zelf), zoals de firewall, heeft, zonder dat je dat ziet, een dialoogvenster open staan, dat eerst moet worden ingevuld voordat Skype verder kan.

In dit geval was dat (een weliswaar hele oude versie van) ZoneAlarm, een firewall. Dat programma meldt eens in de zoveel tijd dat je dringend moet upgraden naar een nieuwe versie, maar in dit geval was het dialoogvenster verborgen achter allerlei andere.

Normaal gesproken had Skype ondanks het dialoogvenster waarschijnlijk wel gewerkt, alleen was het nu (voor de firewall) een nieuw programma geworden vanwege de updates.

Ik heb ZoneAlarm zo ingesteld dat hij met een vraag komt als er een nieuwe programma het Internet op wil, maar voor hij die vraag kon stellen (over de "nieuwe" Skype) moest blijkbaar eerst het andere dialoogvenster worden afgehandeld.

Eerlijk gezegd snap ik niet helemaal meer waarom ik niet met de browser kon werken, want die had ik niet bijgewerkt. Het zou kunnen zijn dat ZoneAlarm ook het Internet-verkeer i.h.a. niet kon controleren voor de vraag beantwoord was.

Oplossing 1

Dialoogvenster beantwoorden, en daarna de vraag over de nieuwe Skype.


Programma's die crashen

Op dit moment de volgende problemen:

Programma crasht met melding over Just-in-Time debugging (onopgelost)

Probleembeschrijving

Ik kon reproduceerbaar de file manager Everything laten crashen met de volgende melding:

Visual Studio Just-In-Time Debugger : An unhandled win32 exception occurred in Everything-1.2.1.371.exe [272]. Just-In-Time debugging this exception failed with the following error: No installed debugger has Just- In-Time debugging enabled. In Visual Studio, Just-In-Time debugging can be enabled from Tools/Options/Debugging/Just-In-Time.

Troubleshooting

Omdat ik deze melding vaak krijg (ook in andere programma's) wilde ik wel eens weten hoe je dat Just-in-Time debugging moet aanzetten, maar ik heb geen Visual Studio geïnstalleerd.

Wat ik wel heb geïnstalleerd zijn de Debugging Tools for Windows, waaronder het programma WinDbg.

Ik ben dus maar eens gaan zoeken in de help-informatie van dat programma, en het blijkt dat je met een simpel commando er voor kan zorgen dat de debugger automatisch start als een programma met deze melding crasht.

Als je naar de commandoregel gaat, en in de map zit waar WinDbg staat, dan kan je intikken: windbg -I (de hoofletter is belangrijk), gevolgd door Enter

En inderdaad, bij de eerstvolgende crash werd de debugger automatisch gestart, en had ik de volgende boeiende informatie op mijn scherm staan:

Microsoft (R) Windows Debugger Version 6.6.0007.5 Copyright (c) Microsoft Corporation. All rights reserved. *** wait with pending attach Symbol search path is: srv*n:\symbols*https://msdl.microsoft.com/download/symbols Executable search path is: ModLoad: 00400000 00499000 N:\Portable tools\Everything Ikbenstil\Everything-1.2.1.371.exe ModLoad: 7c900000 7c9b2000 D:\WINDOWS\system32\ntdll.dll ModLoad: 7c800000 7c8f6000 D:\WINDOWS\system32\kernel32.dll ModLoad: 773d0000 774d3000 D:\WINDOWS\WinSxS\X86_Microsoft.Windows.Common-Controls_6595b64144ccf1df_6.0.2600.6028_x-ww_61e65202\COMCTL32.dll ModLoad: 77c10000 77c68000 D:\WINDOWS\system32\msvcrt.dll ModLoad: 77dd0000 77e6b000 D:\WINDOWS\system32\ADVAPI32.dll ModLoad: 77e70000 77f03000 D:\WINDOWS\system32\RPCRT4.dll ModLoad: 77fe0000 77ff1000 D:\WINDOWS\system32\Secur32.dll ModLoad: 77f10000 77f59000 D:\WINDOWS\system32\GDI32.dll ModLoad: 7e410000 7e4a1000 D:\WINDOWS\system32\USER32.dll ModLoad: 77f60000 77fd6000 D:\WINDOWS\system32\SHLWAPI.dll ModLoad: 71ab0000 71ac7000 D:\WINDOWS\system32\WS2_32.dll ModLoad: 71aa0000 71aa8000 D:\WINDOWS\system32\WS2HELP.dll ModLoad: 763b0000 763f9000 D:\WINDOWS\system32\comdlg32.dll ModLoad: 7c9c0000 7d1d7000 D:\WINDOWS\system32\SHELL32.dll ModLoad: 774e0000 7761e000 D:\WINDOWS\system32\ole32.dll ModLoad: 76390000 763ad000 D:\WINDOWS\system32\IMM32.DLL ModLoad: 629c0000 629c9000 D:\WINDOWS\system32\LPK.DLL ModLoad: 74d90000 74dfb000 D:\WINDOWS\system32\USP10.dll ModLoad: 74720000 7476c000 D:\WINDOWS\system32\MSCTF.dll ModLoad: 10000000 1000c000 D:\Program Files\LetMeType\lmthook.dll ModLoad: 76b40000 76b6d000 D:\WINDOWS\system32\WINMM.dll ModLoad: 77b40000 77b62000 D:\WINDOWS\system32\apphelp.dll ModLoad: 755c0000 755ee000 D:\WINDOWS\system32\msctfime.ime ModLoad: 5ad70000 5ada8000 D:\WINDOWS\system32\UxTheme.dll ModLoad: 76fd0000 7704f000 D:\WINDOWS\system32\CLBCATQ.DLL ModLoad: 77050000 77115000 D:\WINDOWS\system32\COMRes.dll ModLoad: 77120000 771ab000 D:\WINDOWS\system32\OLEAUT32.dll ModLoad: 77c00000 77c08000 D:\WINDOWS\system32\VERSION.dll ModLoad: 00ee0000 00ef7000 D:\Documents and Settings\Henk\Application Data\Dropbox\bin\DropboxExt.14.dll ModLoad: 59a60000 59b01000 D:\WINDOWS\system32\dbghelp.dll ModLoad: 7c3a0000 7c41b000 D:\Documents and Settings\Henk\Application Data\Dropbox\bin\MSVCP71.dll ModLoad: 7c340000 7c396000 D:\Documents and Settings\Henk\Application Data\Dropbox\bin\MSVCR71.dll ModLoad: 77a20000 77a74000 D:\WINDOWS\System32\cscui.dll ModLoad: 76600000 7661d000 D:\WINDOWS\System32\CSCDLL.dll ModLoad: 77920000 77a13000 D:\WINDOWS\system32\SETUPAPI.dll ModLoad: 00bc0000 00bd8000 D:\Program Files\Malwarebytes' Anti-Malware\mbamext.dll ModLoad: 76b20000 76b31000 D:\WINDOWS\system32\ATL.DLL ModLoad: 00c00000 00c40000 D:\Program Files\JetAudio\JetFlExt.dll ModLoad: 00c80000 00c8f000 D:\Program Files\SUPERAntiSpyware\SASCTXMN.DLL ModLoad: 01e10000 01e21000 D:\Program Files\WinMerge\ShellExtensionU.dll ModLoad: 01e30000 01eaa000 D:\Program Files\Lavasoft\Ad-Aware\ShellExt.dll ModLoad: 78480000 7850e000 D:\WINDOWS\WinSxS\x86_Microsoft.VC90.CRT_1fc8b3b9a1e18e3b_9.0.30729.6161_x-ww_31a54e43\MSVCP90.dll ModLoad: 78520000 785c3000 D:\WINDOWS\WinSxS\x86_Microsoft.VC90.CRT_1fc8b3b9a1e18e3b_9.0.30729.6161_x-ww_31a54e43\MSVCR90.dll ModLoad: 78e20000 78e4b000 D:\WINDOWS\WinSxS\x86_Microsoft.VC90.ATL_1fc8b3b9a1e18e3b_9.0.30729.6161_x-ww_92453bb7\ATL90.DLL ModLoad: 76bf0000 76bfb000 D:\WINDOWS\system32\PSAPI.DLL ModLoad: 01ee0000 02072000 D:\Program Files\Lavasoft\Ad-Aware\Resources.dll ModLoad: 023c0000 0245d000 D:\PROGRA~1\IZArc\IZArcCM.dll ModLoad: 5edd0000 5ede7000 D:\WINDOWS\system32\olepro32.dll eax=000000c0 ebx=7ca2b0a3 ecx=000001fa edx=000001fa esi=000001f0 edi=00000000 eip=7c90e514 esp=01d1fc68 ebp=01d1fccc iopl=0 nv up ei pl zr na pe nc cs=001b ss=0023 ds=0023 es=0023 fs=003b gs=0000 efl=00000246 ntdll!KiFastSystemCallRet: 7c90e514 c3 ret 0:005> !analyze -v Last event: 17fc.17a0: Exit process 0:17fc, code c0000417 debugger time: Fri Feb 8 23:45:37.750 2013 (GMT+1)

Vanaf dat moment kan je dus ook commando's binnen de debugger geven (zie ook mijn pagina over dump analyse), maar daar ben ik nog niet zo bedreven in.

In het begin (executable search path) zie je het programma dat ik start (heb ik vetgedrukt). Vervolgens worden er een aantal modules (bibliotheek-bestanden) geladen (de ModLoad-regels. De laatste is olepro32.dll), en daarna volgt de crash.

Je ziet een aantal registers (de eax, ebx etc.), en een aanroep van een stukje Windows-code (ntdll!KiFastSystemCallRet) om het programma te beëindigen.

Tenslotte geef ik zelf het enige commando dat ik altijd als eerste gebruik (!analyze -v), en zie je nog een error code (c0000417). Maar dat is voor mijn gevoel een vrij algemene.

Wat mij opviel waren 2 regels vrij onderaan, die ik vet heb gedrukt.

Visual C Runtime 2008

De 1e gaat over msvcr90, en dat is het pakket Microsoft Visual C Runtime 2008. Programma's die in Visual C zijn geschreven maken soms gebruik van stukjes code uit dit pakket.

Mijn versie zou up-to-date moeten zijn, maar ik heb voor de zekerheid het pakket gedeïnstalleerd en weer geïnstalleerd. Dat hielp niet, het programma crashte nog steeds.

Ad-Aware

De 2e regel gaat over een module van Ad-Aware, een anti-spyware programma. Aangezien ik wel een nog ondersteunde versie heb, maar niet de nieuwste, en het pakket toch bijna niet meer gebruik, besloot ik het te deïnstalleren.

En ziedaar, probleem opgelost. Een beetje meer geluk dan wijsheid misschien, maar ook een beetje intuïtie en ervaring. Ik heb op een Windows 7 PC hele slechte ervaringen met Ad-Aware opgelopen, dus mijn vertrouwen erin was al gedaald.

Toegift: stack

Voor de aardigheid nog even iets wat ik gedaan heb voor ik naar de 2 verdachte programma's ging kijken, maar wat me niet verder hielp.

Als ik de stack bekijk zie ik:

0:005> k ChildEBP RetAddr 01d1fc64 7c90df5a ntdll!KiFastSystemCallRet 01d1fc68 7c8025db ntdll!NtWaitForSingleObject+0xc 01d1fccc 7c802542 kernel32!WaitForSingleObjectEx+0xa8 *** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for N:\Portable tools\Everything Ikbenstil\Everything-1.2.1.371.exe 01d1fce0 0042e68d kernel32!WaitForSingleObject+0x12 WARNING: Stack unwind information not available. Following frames may be wrong. 01d1fd18 7c919902 Everything_1_2_1_371+0x2e68d 01d1fd7c 00000000 ntdll!_LdrpInitialize+0x246

Je moet de stack van onderen naar boven lezen, dus de laatste stukken code die aangeroepen zijn staan bovenaan. Dit zette me niet op een spoor.


Verkenner (Explorer)

Op dit moment de volgende problemen:

Je maakt een map aan en kan hem niet openen

Probleembeschrijving

Ik denk niet dat het verschil zou hebben uitgemaakt, maar even voor de duidelijkheid: alle acties heb ik uitgevoerd met toetsen, en niet met de muis.

Ik wilde in Verkenner op een USB stick (schijfletter G) een nieuwe map aanmaken, en dan die map openen. Dat deed ik met achtereenvolgens de menukeuzes File - New - Folder

Je moet dan de naam intikken (in mijn geval Rapid Environment Editor), met Enter bevestigen, en met nog een keer Enter opende ik de map (dacht ik).

Maar in plaats daarvan kreeg ik een dialoogvenster met de naam (Item not found), en de volgende melding:

Kan dit item niet vinden Dit item bevindt zich niet langer in mapnaam. Controleer de locatie van het item en probeer het opnieuw.

In het Engels:

Could not find this item This is no longer located in G:\. Verify the item's location and try again. Rapid Environment Editor Type: File Folder Date Modified: 30-8-2012 16:16

Als opties in het dialoogvenster had ik (Cancel) of (Try Again)

De map had de naam Nieuwe map (New folder), hetzelfde wat je krijgt als je geen naam invoert en onmiddellijk Enter geeft.

Oorzaak 1

Wat er blijkbaar aan de hand was, was dat de map wel degelijk de nieuwe naam had (die ik had ingetikt), maar dat dat niet was doorgedrongen tot Verkenner

Verkenner probeerde dus de map Nieuwe map (New folder) te openen, maar die was er niet. Dat verklaart de foutmelding.

Dit lijkt een soort timing probleem in Verkenner. Inmiddels is Windows (vanwege andere redenen) opnieuw geinstalleerd op mijn PC, en kan ik het probleem niet meer reproduceren.

Oplossing 1

Het probleem werd duidelijk en was op te lossen door een refresh te doen (kan met F5, of met Beeld - Vernieuwen (View - Refresh)).


Randapparatuur

Op dit moment de volgende problemen:

KVM-switch doet het niet meer

Probleembeschrijving

Ik had 3 computers via de KVM-switch aangesloten op 1 muis, 1 toetsenbord en 1 headset. Ze hadden alleen nog alle 3 hun eigen monitor.

Op een bepaald moment deed de Edimax-switch het gewoon niet meer. Het is een switch die geen eigen stroomvoorziening heeft.

Oorzaak 1

??????

Oplossing 1

De switch krijgt blijkbaar zijn stroom van de aangesloten computers. De oplossing is om hem even helemaal van de stroom af te halen.

Dat kan alleen door de kabels van de switch uit de computers te halen. Het uitzetten van de computer bleek niet voldoende.    Tweeten

© Henk Dalmolen
Reageer via E-mail (dalmolen@xs4all.nl)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op: 05-02-23 13:54:46