KB » Computer » Geluid opnemen en afspelen

Geluid opnemen en afspelen

    Tweeten

Introductie

Waar geluid vandaan komt (boxen, headset, bluetooth speaker) wordt bepaald door de Instellingen.

Op (bijna) alle moederborden zit een geluidschip, die geluid produceert van voldoende kwaliteit. Mensen met hogere eisen (spraakherkenning, games) kunnen ook een speciale geluidskaart in de PC zetten. De consequenties worden hier besproken.


Instellingen

In Windows 10 kan je op 2 manieren bij de instellingen voor het geluid komen:

In alle Windows-versies (XP, 7, maar ook 10) is er nog een andere plek met geluidsinstellingen, nl. het oude Configuratiescherm-applet. Het is me onduidelijk of dit applet in Windows 10 nog steeds voor bepaalde zaken nodig is.

Windows 7 en lager

Er zijn grote verschillen tussen Windows XP en Windows 7, hoewel in beide gevallen het beheren van geluid via het Configuratiescherm (Control Panel) te regelen is. Alleen heet het applet in Windows 7 Geluid (Sound) en in Windows XP Geluiden en audioapparaten (Sounds and Audio Devices Properties)


Chip versus geluidskaart

Bijna alle moderne PC's (van bv. 2015 en later) hebben een geluidschip op het moederbord. Die chip is vaak van prima kwaliteit, zodanig dat je hem zelfs voor spraakherkenning kunt gebruiken.

Als er uitgangen voor headset/speakers en microfoon op de voorkant van de PC zitten zijn die bijna altijd verbonden met de chip.

Als er een geluidskaart in de PC zit heb je aan de achterkant 2 sets ingangen. De geluidskaart heeft vaak meer mogelijkheden.


Geluid applet

Start het mmsys applet (of ga via het configuratiescherm zoals in de introductie is beschreven).

Windows 7

Het 1e tabblad heet (Playback) en het 2e (Recording).

Er zijn een aantal principes die voor beide tabbladen gelden.

Zichtbare apparaten

Er zijn een aantal apparaten zichtbaar, afhankelijk van de status van dat apparaat.

Door rechts te klikken op een apparaat, of beter nog, in het witte vlak onder de apparaten, zie je de menukeuzes (Show Disconnected Devices) en (Show Disabled Devices).

Als er voor beide keuzes een vinkje staat zie je alle beschikbare apparaten die met geluid te maken hebben.
Als er geen vinkje staat voor (Show Disconnected Devices) mis je de apparaten met status (Not plugged in)
Als er geen vinkje staat voor (Show Disabled Devices) mis je de apparaten met status (Disabled)

Standaardapparaat

N.B.: Let goed op!!! Alles wat in deze sectie staat moet je apart instellen voor opnemen en afspelen. Je kan dus voor beide een ander standaardapparaat kiezen!!!

Naast de statussen uit de vorige sectie heb je ook de 2 zeer belangrijke Standaardapparaat (Default Device) en Standaardcommunicatieapparaat (Default Communication Device).

In een correcte situatie is er alleen een Standaardapparaat, of is er daarnaast ook nog een Standaardcommunicatieapparaat. Er kan niet alleen een Standaardcommunicatieapparaat zijn.

Als er een Standaardcommunicatieapparaat is, dan wordt dat (alleen!!) gebruikt voor communicatie via Skype, Windows Messenger, etc. Het Standaardapparaat wordt dan gebruikt voor overige zaken, zoals het afspelen van YouTube filmpjes.

Als er alleen een Standaardapparaat is, dan wordt dat gebruikt voor alles.

Niveau's (van afspelen en opnemen)

Deze sectie is vooral van belang voor opnemen, omdat je het afspelen ook kunt regelen via het luidspreker-icoontje rechtsonder op je scherm.

Selecteer op het tabblad voor afspelen of opnemen het gewenste apparaat door er op te klikken.

Klik dan op Eigenschappen (Properties), en vervolgens op het tabblad (Levels)

Opnemen

Wat je ziet kan nu een beetje varieren per Windows 7, maar meestal zal je een balkje zien voor (Microphone) en een voor (Microphone Boost).

Als het niveau bij opnemen te laag is kan je beide schuifregelaars verder naar rechts trekken.

Icoontjes

De icoontjes zeggen niet zoveel, want die kan je makkelijk zelf veranderen.


Omschakelen tussen verschillende apparaten

Wel of geen headset

Veel mensen werken tegenwoordig met een laptop, met ingebouwde webcam, microfoon en luidsprekers. Soms wil je via de microfoon en luidsprekers van de laptop werken, soms wil je via een headset werken.

Als je de instellingen in het applet goed hebt gemaakt zou dat automatisch goed moeten gaan.

Op veel laptops zie je bij zowel afspelen als opnemen een icoontje voor een laptop. Door dat als Standaardapparaat te kiezen (bij afspelen *en* opnemen) zou het goed moeten gaan. Zo niet, dan je de ingestelde geluidsniveau's nog even controleren.


Headsets

Je hebt bedrade en draadloze headsets. De laatste zijn doorgaans een stuk duurder.

Zowel bij bedrade als bij draadloze headsets heb je 2 soorten (voor zover ik weet).

Bij het kopen van headsets moet je ook rekening houden met:

Bedrade headsets

Je hebt USB-headsets en headsets met 1 of 2 stekkertjes aan het eind. Over de USB-headset kan ik kort zijn: steek de USB stekker in een USB-poort, en hij moet het doen (als de instellingen op de PC goed zijn).

Bij headsets met 2 stekkertjes is het probleem: welke stekker moet in welke ingang. Nu is er al een hoop verbeterd t.o.v. vroeger. Tegenwoordig zijn veel ingangen voorzien van kleurcoderingen, en zowel op de stekker als bij de ingang is vaak een symbooltje te zien.

Helaas komen de kleuren van de stekkertjes niet altijd overeen met de kleurcoderingen van de ingangen.

Wat betreft de headset kan je er van uit gaan dat de stekker voor de microfoon vrijwel altijd rood of roze is. De stekker voor het luisteren is vaak zwart, maar soms ook groen of blauw (aldus deze Engelstalige ehow-pagina).

Voor de codering bij de ingangen geldt:

Alle poorten maken gebruik van zo'n dun stekkertje, een 3.5 mm jack, behalve de gouden. Dat is een ander soort stekker (gamepoort/MIDI).

Draadloze headsets/koptelefoons

Koptelefoon via radiosignaal

Deze hebben meestal een basisstation met een snoer met een 3.5 mm jack die in de groene ingang van de PC moet. Ze zijn dus alleen bedoeld om te luisteren.

Headset via Bluetooth

De enige vorm die ik op dit moment ken is een basisstation met een USB-snoer. Die stekker kan je dus in de PC doen.

In het basisstation plaats je de Bluetooth zender. De headset (en misschien ook wel alleen koptelefoon) communiceert via Bluetooth met de zender.

In het basisstation wordt het Bluetooth-signaal omgezet in USB of vice versa.



    Tweeten

© Henk Dalmolen
Reageer via E-mail (dalmolen@xs4all.nl)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op: 11-02-23 15:38:05