KB » Computer » Checklist voor het inrichten van een nieuwe PC

Checklist voor het inrichten van een nieuwe PC

    Tweeten

Introductie

De meeste mensen zullen een kant en klare PC kopen, met al de nodige software (waaronder Windows) geinstalleerd. Ik ben echter begonnen met een compleet lege PC, en vanuit dat perspectief is onderstaand verhaal geschreven. Veel van de beschreven acties zijn echter voor iedereen nuttig, afhankelijk van de eisen die je stelt aan een PC (ik wil bv. altijd onderstreepte letters zien in de menu's).

Onderstaande voorbeeld is gemaakt aan de hand van een Windows 7 Ultimate installatie, waarmee ik op 19-1-2012 begonnen ben, en die wel enige tijd zal duren. In de tussentijd werk ik deze pagina af en toe bij. Aangezien deze Windows in het Engels is volgen de Nederlandse benamingen van menu's e.d. nog wat later (op dezelfde PC ga ik ook een Nederlandstalige Windows 7 installeren).


Acties die je regelmatig tussendoor uitvoert

Probeer te begrijpen wat er draait op de PC

Je kan het beste vanaf het begin (ongeacht of je met een lege of een kant-en-klare PC begint, dus in het 1e geval onmiddellijk na de installatie van Windows)) proberen te begrijpen wat er op je PC draait. Herhaal dit na iedere keer dat je een programma installeert of de-installeert.

Je kan dit doen zonder programma's te installeren, door gebruik te maken van Process Explorer en AutoRuns.


Voorbeeld van een W10 PC (10-2021)

Installatie

W10 is al voorgeïnstalleerd. Wel moet de gebruikelijke serie vragen worden beantwoord. Daar ga ik hier niet verder op in.

Ik heb minimale apparatuur aan de PC hangen: toetsenbord, muis, monitor en netwerkkabel. Een wireless netwerkverbinding kan natuurlijk ook, als je PC die mogelijkheid heeft.

Begincheck

Voor ik ook maar iets ga installeren wil ik weten of de Windows-installatie redelijk OK is.

Ik doe dat door:

Logboeken


Installatie van Windows

Deze sectie is tegenwoordig (2021) nauwelijks interessant meer, omdat de meeste PC's niet eens een DVD-speler meer hebben. Dus onderstaande is alleen voor als je Windows vanaf DVD wilt installeren.

Zorg ervoor dat in het BIOS de bootvolgorde zo is ingesteld dat als 1e naar de DVD/Blu-ray speler wordt gekeken.

Doe de Windows DVD in de speler, en boot de PC. Het installatieproces ga ik op dit moment niet verder beschrijven. Het wijst grotendeels zichzelf.

1 belangrijke tip: laat de netwerkkabel uit de PC tot je op zijn minst een firewall hebt geinstalleerd, en bij voorkeur ook een virusscanner. De kans is trouwens groot dat bij de installatie van Windows (en ook als je de PC kant-en-klaar hebt gekocht) de ingebouwde Windows firewall automatisch is geactiveerd.


Werk Windows bij

Als je heel erg afhankelijk bent van werken met het toetsenbord i.p.v. werken met de muis, dan kan je ook eerst een paar instellingen veranderen. Je ziet dan streepjes onder de menu's bovenin elk venster, en kan (dubbel)klikken met het toetsenbord.

Om Windows updates op te halen moet je verbinding maken met Internet, dus zorg ervoor dat op zijn minst Windows firewall is ingeschakeld. Zolang je alleen maar naar 100% betrouwbare sites gaat (zoals die van Windows Update) kan je de virusscanner nog wel even uitstellen. N.B.: zodra je verbinding maakt met PC's in je eigen netwerk of dingen vanaf niet 100% betrouwbare DVD's of USB sticks haalt kan je natuurlijk ook besmet raken met een virus of andere malware.

Als je netwerkkaart het doet kan je deze stap nu uitvoeren. In mijn geval deed de netwerkchip op het moederbord het niet, omdat de goede drivers niet geinstalleerd waren. Ik moest dus eerst de volgende stap (hardware controleren) uitvoeren.

Het voordeel van eerst de updates voor Windows ophalen is dat een deel van je hardwareproblemen er ook mee opgelost zouden kunnen worden. 1 van de gele uitroeptekens die ik in Apparaatbeheer (Device Management) had verdween spontaan na het uitvoeren van Windows Update.


Controleer of alle hardware functioneert

Introductie

Je kan 2 benaderingen volgen:

De 1e stap is er voor zorgen dat Apparaatbeheer (Device Manager) geen gele uitroeptekens of andere signalen bevat die aangeven dat bepaalde apparatuur niet werkt.

Ook als Apparaatbeheer (Device Manager) er "schoon" uitziet wil dat niet zeggen dat alles werkt. Als je toevallig aanloopt tegen een niet werkend onderdeel, probeer dan de drivers bij te werken.

Tenslotte kan je alle onderdelen van de PC aan een test gaan onderwerpen:

Controleer Apparaatbeheer (Device Manager)

Open Apparaatbeheer (Device Manager)

Kijk of er gele uitroeptekens in het scherm te bekennen zijn. Zo nee, kan je doorgaan met de volgende stap. Zo ja, installeer dan geschikte drivers voor de niet werkende hardware.

Drivers ophalen

Als je met een schone PC begint, maar misschien soms ook wel als je een kant-en-klare PC koopt, heb je een CD/DVD die bij je moederbord hoort.

Doe in dat geval eerst die DVD in de speler, en laat Windows zoeken naar de geschikte driver .

Als je geen DVD hebt of Windows kan geen driver vinden, laat Windows dan op Internet zoeken naar een geschikte driver.

Als dat ook niet helpt (ik geloof dat ik nog nooit heb meegemaakt dat Windows op Internet een driver kon vinden), dan zal je zelf moeten bepalen om welk type apparaat (bv. een Realtek RTL8111E netwerk chip) het gaat, en zelf op Internet moeten gaan zoeken.


Instellingen voor Verkenner (Explorer)

Ik wil in Verkenner (Explorer) graag zo veel mogelijk informatie zien over bestanden (zoals de extensie, de tekens die komen na de laatste punt in een bestandsnaam), en ik wil alle bestanden zien (dus ook verborgen en systeembestanden). Voor een beginnende gebruiker is dat minder nodig of soms zelfs gevaarlijk, dus die kan deze sectie evt. overslaan.

Open Verkenner (Explorer).

Klik op Extra (Tools), en dan op Mapopties (Folder options).

Klik op tabblad Weergave (View).

Verander nu de volgende instellingen:

Klik op Toepassen (Apply), en dan op Op mappen toepassen (Apply to Folders).

Dat laatste betekent dat alle mappen er uit gaan zien volgens de keuzes die je hebt gemaakt. Je krijgt een dialoogvenster met de vraag Wilt u dat alle mappen van dit type overeenkomen met de weergave-instellingen voor deze map? () . Klik op Ja (Yes)


Andere instellingen

Gebruik toetsenbord om te (dubbel)klikken

Windows 7

Klik op Alle programma's (All Programs) - Bureau-accessoires (Accessories) - Toegankelijkheid (Ease of Access) - Toegankelijkheidscentrum (Ease of Access Center) - Het toetsenbord eenvoudiger in het gebruik maken (Make the keyboard easier to use) (onderaan het scherm), en tenslotte op Muistoetsen inschakelen (Turn on Mouse Keys) en op (OK).

Onderstreepte letters in menu's

Windows 7

Open het Toegankelijkheidscentrum (Ease of Access Center). Het toetsenbord eenvoudiger in het gebruik maken (Make the keyboard easier to use) (onderaan het scherm), en dan op de checkbox (bijna onderaan) Toetsenbordsnelkoppelingen en sneltoetsen onderstrepen (Underline keyboard shortcuts and access keys).

Gooi die doorzichtige 'look' van vensters het raam uit

Windows 7

Vanaf Vista bestaat er een feature dat Aero heet, en dat er voor zorgt dat als je met Alt+Tab door de openstaande vensters heen bladert, je een compleet onoverzichtelijke brij van doorschijnende 'dingen' ziet.

Klik op Start - Configuratiescherm (Control Panel) - Het thema wijzigen (Change the theme) (net onder Vormgeving en persoonlijke instellingen (Appearance and Personalization))
Als je het Configuratiescherm niet hebt ingesteld op Categorie maar op Pictogrammen (kan je rechtsboven zien), dan moet je meteen klikken op Persoonlijke instellingen

Onder het kopje Basisthema en thema's met hoog contrast (Basic and High Contrast Themes) vind je Windows-klassiek (Windows Classic).


Regel een backup mechanisme

Introductie

Van een aantal zaken wordt automatisch een backup gemaakt, nl. van alle onderdelen die bij het maken van een herstelpunt worden meegenomen.

2 belangrijke zaken die daar in elk geval niet onder vallen zijn programma's die door jezelf geinstalleerd zijn en bestanden die je niet opslaat in je profiel. Veel gebruikers slaan hun documenten op in Mijn Documenten (My Documents), foto's in Mijn Afbeeldingen (My Pictures), etc. Bovenstaande 2 mappen, en nog een aantal andere, maken onderdeel uit van je profiel, en dus van een herstelpunt. Maar als je veel foto's, muziek e.d. hebt, wordt je profiel wel ongelooflijk groot, en nemen herstelpunten (waarvan je er graag een aantal wilt hebben) ook heeeeel veel ruimte in beslag.

Het is dus aan te raden om grote hoeveelheden muziek, video's e.d. in aparte mappen op te slaan. En dan moet je die dus ook zelf backuppen.

Bij de dingen die je zelf backupt kan je kiezen tussen verschillende systemen:

Voor Windows XP kan je hieronder zien hoe je het ingebouwde programma kan gebruiken voor het maken van een backup.

Voor hogere versies van Windows moet je kijken op mijn pagina over backup.

Windows backup (XP)

Vanaf in elk geval Windows XP is het programma NTBackup op elke Windows PC aanwezig.

Klik op Start - Uitvoeren (Run), en tik in ntbackup, gevolgd door Enter. De Backup or Restore Wizard wordt gestart.

Klik op Volgende (Next).

Klik op (Back up files and settings).

Je kunt nu kiezen tussen 4 opties, waarvan er 2 overeenkomen met de backup strategieën die ik hierboven genoemd heb:

Handy Backup

Dit *was* een gratis programma, maar nu volgens mij niet meer. Het biedt wel veel mogelijkheden, en is redelijk gebruikersvriendelijk.

Je kan het programma hier downloaden.


Regel bescherming tegen virussen en andere malware

Zie mijn pagina over malware.


Installeer programma's die je onvermijdelijk snel nodig zult hebben

Acrobat Reader

Om .PDF files te kunnen openen ligt het gratis programma Acrobat Reader het meest voor de hand.

Je kan het programma makkelijk genoeg vinden via Google, maar op de standaard download pagina wordt automatisch voor je bepaald welke Windows versie je hebt, en welke taal je gebruikt. En vooral dat laatste gaat niet altijd goed. Als je Acrobat Reader hier download, kan je zelf de nodige keuzes maken (Windows versie, taal, programmaversie).

Flash Player

Je web browser zal vroeger of later aanlopen tegen een site waarvoor Flash Player (ook van Adobe) nodig is.

Net als in het geval van Acrobat Reader prefereer ik het maken van een paar keuzes boven het opgescheept zitten met een verkeerde versie.


Zorg ervoor dat bepaalde programma's automatisch starten

Sommige programma's starten automatisch terwijl je dat helemaal niet wilt, andere programma's heb je eigenlijk altijd nodig en starten niet automatisch. Ik denk bv. aan het mailprogramma (dat van mij, Thunderbird, doet dat in elk geval niet).

Met Task Scheduler kan je er heel eenvoudig voor zorgen dat programma's altijd automatisch gestart worden als de PC start. Je kan daarbij nog een groot aantal extra dingen instellen.


Verwijder crapware (nutteloze voorgeïnstalleerde software)

Deze stap is alleen nodig op PC's die je kant-en-klaar koopt, en kan je op allerlei momenten uitvoeren.

Afhankelijk van welk merk PC je koopt, is er meer of minder "software-bagger" op geïnstalleerd.

Een merk wat er volgens mij heel erg negatief uitspringt is Packard Bell, maar bv. HP en Compaq kunnen er ook wat van.

Wat er vaak aanwezig is, is bv. een 3 maanden gratis versie van een virusscanner. Gooi die troep eraf, tenzij je zeker weet dat je die virusscanner wilt gaan gebruiken, en er ook voor wilt betalen.

Anders kost het je alleen een hoop tijd om de virusscanner goed in te stellen, en moet je 3 maanden later alsnog overschakelen op een andere. En er zijn genoeg goede gratis scanners (bv. Avast).

Afgezien van de virusscanner is het moeilijk om algemene richtlijnen te geven. Ik denk dat er vaak ook veel multimediasoftware aanwezig is. Het is de vraag of je daar ooit iets van zult gebruiken, of dat je programma's blijft gebruiken die je tot nu toe altijd voor bv. videobewerking gebruikte.



    Tweeten

© Henk Dalmolen
Reageer via E-mail (dalmolen@xs4all.nl)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op: 04-02-23 16:47:50