KB » Computer » Windows Update: het verhelpen van fouten en veiligheidsproblemen in Windows

Windows Update

    Tweeten

System Update Readiness tool (SUR)

Dit programma is bedoeld om fouten te herstellen die je krijgt als je Windows Update gebruikt. Het programma controleert op inconsistenties op je PC, en verhelpt ze (als het goed is, zie mijn praktijkervaringen!!!).

Het programma werkt alleen onder Windows Vista en 7. Op de site van Microsoft staat een uitgebreid artikel over deze tool. Vanaf Windows 8 moet je DISM gebruiken, en deze tool is al standaard aanwezig in Windows.

SUR staat niet standaard op je PC, maar je moet hem via bovengenoemde pagina ophalen of automatisch laten uitvoeren. Als je hem download krijgt hij een nogal ingewikkelde naam, bv. Windows6.1-KB947821-v25-x64.msu (waarbij x64 staat voor een 64-bits versie van Windows).

Na afloop van het programma krijg je een vrij korte melding, maar je kan ook een uitgebreid verslag bekijken.

Windows Update Error codes

De tool zou moeten werken voor de volgende error codes die je kunt krijgen tijdens Windows update:

Code Error Beschrijving
0x80070002 ERROR_FILE_NOT_FOUND The system cannot find the file specified.
0x8007000D ERROR_INVALID_DATA The data is invalid.
0x800F081F CBS_E_SOURCE_MISSING The source for the package or file not found.
0x80073712 ERROR_SXS_COMPONENT_STORE_CORRUPT The component store is in an inconsistent state.
0x800736CC ERROR_SXS_FILE_HASH_MISMATCH A component's file does not match the verification information present in the component manifest.
0x800705B9 ERROR_XML_PARSE_ERROR Unable to parse the requested XML data.
0x80070246 ERROR_ILLEGAL_CHARACTER An invalid character was encountered.
0x8007370D ERROR_SXS_IDENTITY_PARSE_ERROR An identity string is malformed.
0x8007370B ERROR_SXS_INVALID_IDENTITY_ATTRIBUTE_NAME The name of an attribute in an identity is not within the valid range.
0x8007370A ERROR_SXS_INVALID_IDENTITY_ATTRIBUTE_VALUE The value of an attribute in an identity is not within the valid range.
0x80070057 ERROR_INVALID_PARAMETER The parameter is incorrect.
0x800B0100 TRUST_E_NOSIGNATURE No signature was present in the subject.
0x80092003 CRYPT_E_FILE_ERROR An error occurred while Windows Update reads or writes to a file.
0x800B0101 CERT_E_EXPIRED A required certificate is not within its validity period when verifying against the current system clock or the time stamp in the signed file.
0x8007371B ERROR_SXS_TRANSACTION_CLOSURE_INCOMPLETE One or more required members of the transaction are not present.
0x80070490 ERROR_NOT_FOUND Windows could not search for new updates.

Praktijkervaringen

Vanuit het Programma's en onderdelen (Programs and Features) Configuratiescherm applet kan je naast de normale lijst van geïnstalleerde programma's ook lijsten oproepen van geïnstalleerde updates Geïnstalleerde updates weergeven (View installed updates) en Windows features je uit en aan kunt zetten via klikken op Windows-onderdelen in- of uitschakelen (Turn Windows features on or off)

Voordat ik het hierboven beschreven programma uitvoerde stonden beide lijsten vol informatie, na afloop waren ze compleet leeg. Gelukkig waren er wel 334 fouten gerepareerd, maar voor de rest was de zaak nu helemaal naar de kloten.

Kortom, hopelijk kan ik via Systeemherstel de zaak nog weer repareren.


Updates installeren buiten Windows Update om

Soms lukt het niet om een update via Windows Update te installeren.

Noteer in dat geval het nummer van de update (bv. KB822798) en probeer de update handmatig te installeren. De kans dat het lukt is niet groot, maar je hebt er ook weinig mee te verliezen.

Tik in de adresbalk van je browser support.microsoft.com/kb/nummer/nl-nl (i.p.v. 'nl-nl' moet je 'en-us' intikken als je een Engelse versie van Windows hebt). In bovenstaande geval wordt dat dus http://support.microsoft.com/kb/822798/nl-nl. Je kan ook gewoon op de algemene site van Microsoft in het zoekvenster bv. 'kb822798' intikken. Dan beland je (met een beetje geluk) op dezelfde pagina.

Op die pagina vind je een download-knop, waarmee je de betreffende update kunt ophalen. Zo'n update is soms een simpel programma, maar vaker een zichzelf uitpakkend programma (een archiefbestand, normaal met een ZIP-extensie) met een EXE-extensie. Je kan dus indien nodig ook zelf de inhoud er uit halen.

Op de download-pagina moet je soms een aantal keuzes maken, bv. voor taal en, afhankelijk van het besturingssysteem (welke Windows-versie en 32-bits of 64-bits) uit verschillende programma's. Ik moest bv. kiezen uit:
NDP40-KB2656351-IA64.exe
NDP40-KB2656351-x64.exe
NDP40-KB2656351-x86.exe

Na het downloaden kan je het programma gewoon uitvoeren (mogelijk als Administrator onder Vista en hoger).


Hoe kan je zien of een update al is aangebracht?

Soms heb je een probleem, en zie je dat een bepaalde fix in de Microsoft kennisdatabase (KB) het probleem mogelijk oplost. De vraag is dus of die update al in jouw Windows is aangebracht.

Hoe en waar kan je zien welke fixes er in jouw Windows zitten? Je kan gebruik maken van een eenvoudige manier die standaard in Windows aanwezig is, maar er bestaan ook tools die een lijst kunnen produceren. Hieronder bespreek ik er 1. Het voordeel van de tool is dat je kan sorteren op het nummer van de update (zoals KB31493), maar er lijken er wel minder in te staan dan in de uitvoer van Windows zelf.

De Windows methode

Open het appwiz Configuratiescherm applet.

Klik linksboven op Geïnstalleerde updates weergeven(View Installed Updates)

Je krijgt dan een lijst met updates voor verschillende componenten, zoals het Microsoft .NET Framework 4 Client Profile, Microsoft Office en meestal helemaal onderaan Microsoft Windows.

Het vervelende is dat onder de kolom Naam (Name) eerst een beschrijving staat en dan tussen haakjes het KB-nummer. Je kan dus wel sorteren op beschrijving, maar niet op KB-nummer. Met in mijn geval 180 Windows-updates wordt dat wel even zoeken.

De tool WinUpdateList (versie 1.31)

Je kan het gratis programma hier downloaden, en hoeft het niet te installeren.

Dit programma laat wel een kolom (Description) zien met daarin KB-nummers, zodat je daarop kunt sorteren.

Het programma kan ook een rapport maken in de vorm van een webpagina, en je kan ermee zoeken (Edit - Find).

Het vreemde is wel dat Windows zelf 180 Windows-updates laat zien, en dit programma in totaal maar 104. Ik kan het verschil nog niet verklaren.


Het deïnstalleren van een fix/patch/update

Microsoft wil nog wel eens updates uitrollen die voor meer problemen zorgen dan ze oplossen.

Als je in de problemen komt door zo'n update (of je nou handmatig of automatisch update) kan je 2 dingen doen: een herstelpunt van voor de updates terugzetten, of proberen alleen de update te verwijderen die voor de problemen zorgt (aannemende dat er meer dan 1 update was).

Dat laatste is in principe heel simpel, hoewel het soms natuurlijk zo kan zijn dat updates met elkaar samenhangen. Voordat je deze actie gaat uitvoeren zou je daarom het beste eerst kunnen proberen te begrijpen waar de update toe dient.

Open het appwiz Configuratiescherm applet.

Klik op Geïnstalleerde updates weergeven (View installed updates)

In de 1e kolom zie je nu tussen haakjes de nummers van de updates, bv. KB2589275.

Onderaan het scherm staat het adres van de webpagina waar de update beschreven wordt. In bovenstaand geval zou dat waarschijnlijk http://support.microsoft.com/?kbid=2589275 (kbid staat voor KnowledgeBase IDentification).

Als je zeker weet dat je het wilt proberen, dan kan je de update deïnstalleren door rechts te klikken op de betreffende regel, en dan op (Uninstall)


Logbestand van Windows Update

Het logbestand dat gevuld wordt met informatie over wat er tijdens Windows Update gebeurt, beschrijf ik op mijn speciale pagina over Windows logbestanden.


Windows 10: blokkeren van updates

In Windows 10 duwt Microsoft ons de updates door de strot, of we nou willen of niet. Je kan niet, zoals in vorige versies, bepalen of je alleen gewaarschuwd wilt worden als er updates zijn, of je ze wel wilt downloaden maar niet onmiddellijk installeren, etc.

Dat zou allemaal nog niet zo erg zijn als Microsoft bekend stond om de grote betrouwbaarheid van zijn update-proces. Maar helaas, het tegendeel is waar. Om de haverklap ontstaan er flinke problemen na het uitrollen van updates.

Je zou dus op zijn minst het liefst een paar weken willen wachten voor je updates op je PC toelaat.

Er zijn een heleboel mogelijke oplossingen voor dit probleem, maar of je ze *definitief* kunt blokkeren...:

Windows Update uitschakelen

Die houdt in dat je de service Windows Update gewoon uitschakelt.

Hou er wel rekening mee dat sommige updates nogal belangrijk zijn, dus dat je van tijd tot tijd de service weer even inschakelt. En op dat moment kan je dan niet selecteren welke je wel en niet wilt, maar krijg je ze allemaal.

Datalimiet gebruiken

Je kan aangeven dat het gebruikte Wi-fi netwerk (dus je PC moet niet aan een vaste netwerkkabel hangen) een datalimiet heeft.

Dit moet je dus wel doen voor elk Wi-Fi netwerk waarmee je verbinding maakt.

Updates selectief terugdraaien

Als een bepaalde update problemen veroorzaakt op je PC kan je deze terugdraaien, en daarna verbergen voor Windows 10, zodat hij niet opnieuw geïnstalleerd wordt (zie dit (Engelstalige) artikel op webwereld.nl), en deze pagina van een Nederlandstalig artikel op Computerworld.nl.

Je kan bij Microsoft een tool downloaden om updates te verbergen (of verborgen updates te tonen). De file die je krijgt heeft extensie .DIAGCAB, maar kan je gewoon uitvoeren.

Group Policy instelling gebruiken

Dit werkt alleen in Windows 10 Pro, Enterprise e.d.

Open het gpedit console.

Navigeer aan de linkerkant van het venster naar Computer Configuration - Administrative Templates - Windows Components - Windows Update - Defer Windows Updates

Dubbelklik aan de rechterkant op Select When Quality Updates Are Received, klik op Pause Quality Updates en dan op OK

Updates worden hiermee voor maximaal 35 dagen geblokkeerd.


Windows 10: ervaringen met updates

Fall Creators Update (herfst 2017)

In plaats van de service packs van vroeger worden er nu geregeld grote updates uitgerold, en in de herfst van 2017 was dat de Fall Creators Update.

Nou heb ik Windows Update meestal geblokkeerd, omdat mijn vertrouwen in de programmmeer- en of testcapaciteiten bij Microsoft maar zeer beperkt is. Ik snap dat niet alle mogelijkheden te testen zijn, maar er gaan mij bij elke update toch iets teveel dingen mis. Dus ik wacht liever even af tot de ergste bugs eruit zijn.

Helaas was het kort geleden noodzakelijk dat ik Windows Update even inschakelde, en vergeten na afloop weer blokkeren. Dus kwam eind nov. 2017 bij mij alsnog de Fall Creators Update binnen.

En dat leverde 2 flinke problemen op. Het 1e was dat ik geen geluid meer had, in geen enkel programma en met geen enkel uitvoerapparaat.

Het 2e was voor mij een flink stuk erger. Ik gebruik een zogenaamd flashcardprogramma om een vreemde taal (Chinees) te leren. In het programma kan je vragen en antwoorden invoeren, en het programma bepaalt dan de beste manier om ze in je geheugen te stampen.

Dit programma (Supermemo) is weliswaar van 2004, maar het had tot nu toe zonder problemen gewerkt, in alle versies van Windows (XP, Vista, 7, 8, 10). Maar deze keer ging het mis. Het programma startte keurig, en toonde de correcte informatie (huidige vraag en antwoord). Alleen kon ik niets meer intikken. Zelfs de navigatietoetsen werkten niet altijd.

Ik ben teruggerold naar de vorige versie (volgens instructies op de site van thewindowsclub.com (ga het binnenkort in het Nederlands beschrijven). Dat gaat een stuk sneller dan de update zelf, waarbij de PC ook talloze keren herstart wordt. En na afloop waren de problemen over. En heb ik vanzelfsprekend Windows Update weer uitgeschakeld :-).


Events die met Windows Update te maken hebben

De wat meer ernstige gebeurtenissen (events), zoals waarschuwingen en fouten, zijn terug te vinden op 1 plek in Logboeken (Event Viewer).

Maar het kan soms ook lonen om naar informatieve meldingen te kijken, en waarschuwingen en fouten in meer specialistische categorieën belanden niet altijd in bovengenoemde categorie.

Voor veel van die specialistische categorieën moet je klikken op Applications and Services - Microsoft - Windows. En in dit geval gaat het om Bits-client - Operational.

'Bits' staat voor Background Intelligent Transfer Service. De gebeurtenissen die hier staan hebben vaak te maken met taken voor het afhandelen van updates.


Praktijkgeval: Probleem met Framework 4 updates

Probleembeschrijving

Als ik Windows Update mijn PC liet controleren kreeg ik 2 critical updates en een aantal optional updates. 3 van de optional updates, en 2 van de critical, hadden allemaal betrekking op Microsoft .NET Framework 4

Iedere keer als ik deze updates installeerde (of het nou alleen de 2 critical waren, of 1 tegelijk, of met de optional erbij) kreeg ik de melding dat het gelukt was. Maar als ik dan Windows Update opnieuw liet controleren kreeg ik precies dezelfde 5 updates weer te zien.

Op mijn pagina over Windows logbestanden is te zien wat er in het bestand WindowsUpdate.log verschijnt als ik 1 critical update probeer te installeren.

Troubleshooting

Artikel 822798 van Microsoft bevat 11 stappen om Windows Update problemen met XP te troubleshooten. Zie de sectie Links voor een soortgelijk artikel over Vista en hoger.

Stap 1 t/m 5

Je kan een programma downloaden om de stappen 1 t/m 5 automatisch te laten uitvoeren.

Dat heb ik gedaan, maar het heeft niets geholpen.

Stap 6

Je moet vanaf de commandoregel het commando
ren %systemroot%\system32\catroot2\Edb.log *.tst
uitvoeren.

Je kan het bestand ook gewoon in Verkenner (Explorer) opzoeken en een andere naam geven, als het bestand maar niet in gebruik is. Ik moest het systeem eerst herstarten om dat voor elkaar te krijgen.

Geen succes.

Stap 7

Haal de update op deze manier op.

Ga op commandoregel in de map staan waarin de update staat. De update is in wezen een archiefbestand, en je kan het uitpakken met een commando als dit
NDP40-KB2656351-x86.exe -x:C:\Update-2656351
waarbij C:\Update-2656351 de map is waar de uitgepakte bestanden heen gaan (die naam kan je dus compleet vrij kiezen).

In punt 3 van deze stap moet je iets doen met een bestand met extensie CAT
Helaas was er bij mij geen enkel bestand van dat type in de map of de submappen te vinden.

Dus ook deze stap mislukt (misschien gaat het hele update-proces wel mis *omdat* er geen CAT-bestand is).

Stap 8

Je moet van 4 certificaten controleren of ze in de gewenste toestand verkeren. Bij mij kloppen in een aantal gevallen de data niet 100% met die in het artikel, maar het scheelt meestal maar heel weinig.

Het enige vreemde is dat ze bij het certificaat van punt 9 t/m 11 suggereren dat er perse OK moet staan, en dat is bij mij niet het geval. Maar in de 'note' eronder zeggen ze dat het certificaat expired mag zijn.

Ik sla deze stap voorlopig even over, om onnodig gepruts met certificaten te vermijden. Bovendien zie ik dat de status op een andere XP PC precies hetzelfde is, dus het heeft weinig zin om het certificaat van die computer naar deze over te brengen.

Stap 9

Punt 2

In punt 2 moet je vanaf de commandoregel de volgende 4 commando's uitvoeren (na elk commando Enter geven):

net stop cryptsvc ren %systemroot%\System32\Catroot2 oldcatroot2 net start cryptsvc exit

Ik kreeg bij het 1e commando al de volgende foutmelding:

D:\Documents and Settings\Henk\My Documents\Downloads>net stop cryptsvc The following services are dependent on the Cryptographic Services service. Stopping the Cryptographic Services service will also stop these services. TrueVector Internet Monitor Do you want to continue this operation? (Y/N) [N]: y The requested pause or stop is not valid for this service. More help is available by typing NET HELPMSG 2191.

TrueVector Internet Monitor heeft met de firewall ZoneAlarm te maken, dus ik heb dat programma helemaal gestopt. Toen gingen de 4 commando's wel goed.

Punt 4

Punt 3 was op mij niet van toepassing, en punt 4 besloot ik ook vanaf de commandoregel te doen. %systemroot% zal voor de meeste mensen C:\WINDOWS zijn, maar ik heb Windows op schijf D staan.

Het simpelste is dan om vanaf de commandoregel naar (in mijn geval) de map D:\WINDOWS\inf te gaan, en dan het commando
del oem*.*
in te tikken (gevolgd door Enter)

Dit betekent gewoon dat je alle bestanden die beginnen met 'oem' verwijdert (del(ete)). Bij een aantal lukte dat ook, maar ik kreeg ook de volgende foutmeldingen (ik kreeg er 9, maar er volgen hieronder 3):

D:\WINDOWS\inf>del oem*.* D:\WINDOWS\inf\oem0.inf Access is denied. D:\WINDOWS\inf\oem146.inf Access is denied. D:\WINDOWS\inf\oem150.inf Access is denied.

Het bleek dat deze bestanden verborgen (hidden) waren en alleen gelezen mochten worden (read only). Met het 1e commando hieronder zorg ik dat beiden eigenschappen verwijderd worden (vandaar het minteken). Daarna lukte het wel.

D:\WINDOWS\inf>attrib -r -h oem*.* D:\WINDOWS\inf>del oem*.*

Echter, probleem niet opgelost.

Stap 10

Ik moest opnieuw herstarten om de map D:\WINDOWS\SoftwareDistribution leeg te kunnen maken, wat je gewoon vanuit Verkenner kan doen.

Weer Windows Update uitgevoerd, en weer blijven de updates terugkomen.

Stap 11

Dit is de meest drastische stap (vandaar dat ie ook aan het eind staat). Ik sla hem eerst over, en probeer een suggestie van een vriend.

Framework 4 verwijderen en opnieuw installeren

Op deze pagina kan je de zgn. dotnetfx_cleanup_tool downloaden. (Klik met rechts op het vakje waar deze naam in staat, en klik dan op Download).

Op deze pagina wordt wat meer over de tool verteld (zoek naar het antwoord van 'crossland').

Als je na download de file uitpakt heb je een map met 3 bestanden, en 1 daarvan is cleanup_tool.exe

Voer die uit en pas nu zeeeeeeer goed op!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Na een paar inleidende vragen kom je bij een scherm met een uitklaplijst, en daar staat standaard ingevuld dat je alle versies van .NET Framework wilt deïnstalleren. Dat zou ik niet aanraden :-).

Selecteer in de lijst .NET Framework 4, en klik dan op Cleanup Now

Herstart dan de computer, en voer Windows Update uit.

Bij de optional updates staat dan als het goed is Microsoft .NET Framework 4 Client Profile for Windows XP x86 (KB982670) . Selecteer die en installeer.

Na herstart opnieuw Windows Update uitvoeren. Er waren 5 critical updates, allemaal voor Framework 4.

Na installatie geen herstart nodig en opnieuw Windows Update. Nu alleen 3 optional updates voor Framework 4.

En toen was het probleem verholpen.


Windows 7 update problemen (2016 en later)

In 2016 zijn de problemen met Windows 7 updates groter en groter geworden. Soms moet je uren wachten voordat het proces ten einde komt, hoewel vermoedelijk weinig gebruikers zoveel geduld zullen hebben.

Op verschillende plekken worden vaak nogal ingewikkelde oplossingen geboden, maar ik kan ze helaas niet zelf testen. Mijn eigen Windows 7 is zo verziekt dat niets nog soelaas biedt.

Maar ik zal hier wel de links naar de artikelen geven, voor diegenen die een poging willen wagen.

Dit artikel verscheen eerst, en daar kwam later deze update op.

In de artikelen wordt verwezen naar deze Duitse site (tekst in het Engels), die het allemaal duidelijk uitlegt.


Windows 7 in combinatie met nieuwe processoren

In principe wordt Windows 7 nog ondersteund tot 14 januari 2020 (en Windows 8.1 tot 10-1-2023).

Maar als je een PC hebt of koopt met een 7e-generatie processor (maakt niet uit of het Intel of AMD is), dan krijg je geen updates meer. De 7e-generatie processor van Intel heet Kaby Lake, en die van AMD Ryzen Bristol Ridge.

De bedrijven Intel en AMD collaboreren beide met Microsoft.

Als je zo'n processor hebt krijg je een melding als deze:

Niet ondersteunde hardware - Jouw PC gebruikt een processor die niet wordt ondersteund door deze versie van Windows en je zal geen updates ontvangen.

Aangezien veel bedrijven nog op Windows 7 zullen zitten, is het de vraag hoe lang Microsoft dit wanbeleid vol kan houden.


Windows-componenten toevoegen of verwijderen

Soms zijn Windows-componenten wel (gedeeltelijk) geïnstalleerd, maar niet geactiveerd. Je kan ze niet gebruiken tot je ze activeert.

Ook is het mogelijk dat je wel geactiveerde componenten wilt deactiveren.

Beide acties doe je in hetzelfde Configuratiescherm-applet als waarmee je ook programma's kan deïnstalleren of herinstalleren.

Windows features

Open het appwiz.cpl-applet en klik dan op de link (Turn Windows features on or off)
Als dit niet lukt kan je ook klikken op Start, en dan optionalfeatures intikken, gevolgd door Enter

Je krijgt nu een nieuw venster, met daarin een lijst van alle features die aan of uit te zetten zijn. Daar horen bv. de ingebouwde Windows-spelletjes bij, maar ook een aantal netwerkcomponenten, zoals Telnet.

Als je een component activeert zullen er soms (altijd?!) nog dingen opgehaald moeten worden (Feature on Demand). Je krijgt dan een extra vraag voor je kiezen ( (Windows needs files from Windows Update to finish installing some features)).

Als je dingen wijzigt door een vinkje weg te halen of er 1 te plaatsen, zal je in veel gevallen de PC moeten herstarten.


.NET Framework

Dit onderwerp hoort niet helemaal op deze pagina thuis, maar voorlopig heb ik geen betere plek.

Als je met appwiz.cpl wel eens kijkt naar de geïnstalleerde programma's, zie je dat er (bijna altijd) meerdere versies van .NET Framework op je PC zitten.

.NET Framework is programmatuur van Microsoft waarmee het maken van andere programma's gemakkelijker zou moeten worden.

Ik heb mezelf vaak afgevraagd waarom al die versies nodig zijn, of ze elkaar niet in de weg zitten, etc. Op basis van een goed (Engels) artikel probeer ik in dit stuk wat antwoorden te geven.

Meerdere versies nodig?

In principe zou het niet nodig moeten zijn om meerdere versies te hebben, omdat elke versie backwards compatible is. Dat betekent dat alle functionaliteit van lagere versies ook in hogere zit.

Helaas zijn er programmeurs die hier blijkbaar niet van op de hoogte zijn (of geen risico willen nemen). Ze ontwikkelen bv. een programma voor versie 3.5, en controleren dan in hun programma of versie 3.5 wel op het systeem zit. Zo niet, houdt het programma er mee op.

Dat is de enige reden dat je (soms) meerdere versies nodig hebt.

Relatie tussen .NET Framework versie en Windows versie

In Windows XP begonnen we met versie 1.0. Vaak zie je op een XP systeem ook versies 1.1, 2.0, 3.0, 3.5 en 4.0

In Windows 7 zijn versies 2.0, 3.0 en 3.5 onderdeel van het besturingssysteem, dus die zie je niet meer terug in de lijst van geïnstalleerde programma's.

In Windows 8.1 is versie 4.51 opgenomen.

Installeren (inschakelen) en deïnstalleren van versies

Als je een oudere versie nodig hebt dan standaard geïnstalleerd is, zou je eerst kunnen kijken in de lijst van Windows features.

In Windows 8.1 is bv. versie 4.51 standaard actief, maar enkele lagere versies zijn ook geïnstalleerd maar niet geactiveerd. In dat geval is het plaatsen van een vinkje (en evt. de PC opnieuw starten) voldoende om het probleem op te lossen.

Versies 2.0, 3.0 en 3.5 van .NET Framework zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wanneer je bv. versie 3.5 activeert in Windows 8.1, krijg je automatisch ook versies 2.0 en 3.0

Als je een oudere versie wilt verwijderen van deze 3, moet je beginnen met de hoogste versie (3.5) en dan naar beneden werken.

Versie 4 en versie 1 zijn onafhankelijk van de rest, en kunnen altijd gedeïnstalleerd worden.

Als je toch nog problemen hebt, bv. met versie 3.5 onder Windows 10, zou je ook eens naar deze thread op tenforums.com kunnen kijken. De thread heeft ook veel links naar andere nuttige info.


Problemen

Op dit moment de volgende problemen:

Code 0x80248007 bij upgraden naar 20H2

Ik kreeg deze code op een Asus Transformer hybride laptop. Na een herstart (vanwege andere updates) leek de upgrade naar 20H2 wel te lukken, want het proces ging wel van start. Maar uiteindelijk is het toch weer mislukt.

Op Internet worden zoveel mogelijke oorzaken van deze foutcode genoemd, dat ik er verder weinig over kan zeggen.

Code 0x80070070

Ik kreeg deze fout bij het installeren van 1 update op een vrij verse Windows 7 installatie.

Omdat er verder bijna nooit zinvolle informatie achter de foutcode staat keek ik niet verder dan mijn neus lang was, maar een vriend die er naast zat zag het wel: Free up disk space and then try again

Ik had inderdaad nog maar zo'n 100 MB (MB!!!) vrije ruimte, en dat was kennelijk een beetje te weinig.

Code 643

Ik had 19 updates in Windows 7, waarvan 2 niet lukten. Ik kreeg de volgende melding:
Code 643 Windows Update encountered an unknow error.

Je kan ook nog klikken op (Get help with this error), maar zoals gebruikelijk leidt dat tot niets.

Verder wordt je verteld dat Windows in een draaiend systeem niet alles kan bijwerken, dus dat een herstart nodig is. Nou, dat moet dan maar.

Na de herstart had ik een stuk of 4 updates, en kreeg ik de error nog een keer. Daarna ging ik over op een andere error.

Code 0x80246007

Deze fout kreeg ik toen ik Internet Explorer 9 op mijn Windows 7 PC probeerde te installeren.

Dat ik een fout kreeg is logisch, want IE is compleet verziekt op deze machine (ik zweef tussen 8, 9 en 10 in).

Ik ken ook iemand die deze fout kreeg bij het installeren van IE11 op een Windows 7 PC (gelinked aan dit event).

Deze pagina van Microsoft is gewijd aan dit probleem.


Zo blokkeer je de Windows 10 Fall Creators Update (16-10-2017)
Er wordt weer eens een nieuwe Windows 10 versie uitgerold, en in het begin kan je die maar beter even aan je voorbij laten gaan (vanwege alle te verwachten bugs). Hier wordt uitgelegd hoe je dat doet.
Unable to install updates in Windows Vista, Windows 7, Windows Server 2008 and Windows Server 2008 R2
Een lijst met stappen die je kan afwerken als je problemen hebt met Windows Update in de bovengenoemde versies van Windows.
You cannot install some updates or programs
Een lijst met stappen die je kan afwerken als je problemen hebt met Windows Update in Windows XP, Windows Server 2003 en Windows 2000.
2 stappen om Windows 7-updates weer te versnellen
Het controleren op updates kan soms uren duren. Dit artikel suggereert dat je een stuk of 5 updates moet aanbrengen, en dat het proces daarna veel sneller gaat.
Wat zijn de verschillen tussen Windows 7-updates? (27-12-2017)
Uitleg over wat er allemaal is veranderd in het nieuwe patchbeleid.
IT'ers worstelen met cumulatieve updates Windows 7 (20-12-2017)
Windows 7 heeft een nieuw patchsysteem, waar niet iedereen even blij mee is.
How to block Windows 10 Fall Creators Update from installing (17-10-2017)
Hierin wordt voor 4 versies van Windows 10 (1607, 1703, Home, Pro/Enterprise) uitgelegd hoe je versie 1709 kunt blokkeren. Overigens is mijn eigen stuk een stuk vollediger (maar misschien leg ik het summierder en/of beroerder uit).


    Tweeten

© Henk Dalmolen
Reageer via E-mail (dalmolen@xs4all.nl)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op: 12-02-23 20:10:20