KB » Computer » Op afstand besturen van PC's

Op afstand besturen van PC's

    Tweeten

Introductie

Er zijn verschillende situaties denkbaar waarin het handig is om de ene PC vanaf een andere te besturen. Binnen Windows zijn een paar mogelijkheden ingebouwd om dat te doen ((Remote Assistance) en (Remote Control)), maar er zijn allerlei beperkingen. In juli 2012 probeerde ik met Remote Assistance iemand te helpen die ongeveer 100 km bij me vandaan woont, maar na ongeveer 2 uur proberen was het me niet gelukt een verbinding tot stand te brengen. Ik heb al vaker problemen gehad met Remote Assistance, hoewel het me 1 keer wel gelukt is (met diezelfde persoon trouwens).

Er zijn ook een aantal gratis programma's, waarvan een aantal is afgeleid van VNC (Virtual Network Computing). Ik gebruik deze programma's in het lokale netwerk in mijn huis, en ben er behoorlijk tevreden over. Ik heb nog niet geprobeerd met deze programma's een verbinding te maken met personen in een andere plaats, buiten mijn lokale netwerk.

Maar kort na de mislukking met Remote Assistance (zie hierboven) hoorde ik over het fantastische produkt TeamViewer. Zowel ik als de persoon die ik probeerde te helpen werken op een computer in een (verschillend) lokaal netwerk, maar desondanks werkte alles binnen een paar minuten. Het produkt is gratis voor niet-commercieel gebruik.

Motivatie

Ik heb meerdere redenen om PC's op afstand te willen besturen:


TeamViewer

Introductie

TeamViewer is gratis voor non-commercieel gebruik. Het programma heeft 2 hoofdfuncties:

  1. Op afstand besturen van een andere PC;
  2. Vergaderingen houden via Internet.

De handleidingen zijn net zo duidelijk als het gemak waarmee je met het programma werkt. Je kan ze hier downloaden.

Het opzetten van een Remote Control sessie

Ik heb nog niet veel ervaring met dit programma, dus ik beschrijf alleen de situatie waarin ik het nodig had: iemand helpen die ver weg woont. Ik gebruik de termen helper en leek om te verwijzen naar de persoon die de hulp geeft en degene die de hulp ontvangt (en het probleem heeft).

Beide personen downloaden TeamViewer (ik heb voor het volledige produkt gekozen, hoewel er volgens mij ook uitgeklede versies zijn die voor die doel voldoende zijn).

Beide personen installeren het produkt, en starten het.

Aan de linkerkant van het scherm zie je je eigen 'id' en wachtwoord (password). De leek geeft die gegevens door aan de helper (via de telefoon, mail of hoe dan ook).

De helper typt het id van de leek in in het invoerveld Partner ID aan de rechterkant van het scherm, en klikt vervolgens op Remote control

Dan klikt de helper op Connect to partner, waarna je het password van de leek in het dialoogvenster TeamViewer Authentication moet intikken.

Klik op Log On, en het venster met het scherm van de leek zal verschijnen.

Toetscombinaties naar de andere computer sturen

Als het venster met het scherm van de leek (het partnervenster) het huidige venster is (titelbalk blauw), dan gaat "normale" invoer met het toetsenbord naar dat venster.

Maar als je speciale combinaties wilt sturen, zoals Ctrl+Alt+Del, dan moet je andere opties gebruiken. Deze specifieke combinatie kan je sturen via het Actions menu van het partnervenster.

Andere speciale combinaties, zoals Alt+Tab, kan je sturen door te klikken op Actions, en dan op Send key combinations. I heb het niet geprobeerd, maar het zou ook mogelijk moeten zijn om de toets ScrollLock te gebruiken om speciale toetscombinaties te sturen.

Herstarten van de andere PC

Je kan de andere PC op afstand herstarten, en krijgt een signaal wanneer hij weer bereikbaar is (zelfs nog voordat de inlogicoontjes van gebruikers op het scherm verschijnen, zodat je zelf kan inloggen).

Dit doe je door te klikken op het Actions menu, en dan op Reboot


Algemene principes van de VNC-programma's

In alle gevallen heb je een server-programma en een viewer-programma. De server is de PC die je wilt besturen, en op de PC waarmee je wilt besturen (de host) heb je alleen de viewer nodig.

Het is handig om het server-programma altijd automatisch te laten starten, want dan kan je zelfs een herstart van de PC compleet op afstand regelen. Op het moment dat je op de server-PC het inlogscherm krijgt (met de icoontjes van de gebruikers) kan je nl. op de host de viewer al starten, waardoor je zelfs met de viewer kunt inloggen.

Het viewer-programma zorgt ervoor dat je op de host een nieuw venster krijgt dat overeenkomt met het scherm van de bestuurde PC. In de verschillende VNC-klonen wordt op een verschillende manier bepaald wanneer toetsaanslagen en muisklikken naar de host gaan of naar de server.

Je moet er in principe voor zorgen dat het server-programma draait voordat je het viewer-programma start. De viewer heeft een IP-adres nodig om te weten met welke PC hij verbinding moet maken. Verder moet je daarna eventueel ook nog een wachtwoord intikken.


RealVNC

Dit programma gebruik ik om vanaf een XP Professional PC een XP Home laptop te besturen. Voor het besturen van een Vista Home Premium laptop vanaf dezelfde desktop gebruik ik UltraVNC. Ik heb deze keuzes bewust gemaakt, maar ik weet helaas niet meer waarom.

Je kan RealVNC herkennen aan een icoontje met links een grote groene 'V' en rechts een kleinere blauwe 'N' en rode 'C' boven elkaar.

Download, installatie en configuratie

Op de officele site van RealVNC kan je de gratis versie downloaden, en ook de nodige documentatie ophalen.

De installatie is niet zo moeilijk. Deze procedure beschrijf ik misschien later nog een keer.

Bij de configuratie is een hoop mogelijk. Ik geloof dat ik (vrijwel) alles op standaardwaardes heb staan.

Uitvoering

Je start de viewer, en krijgt een nieuw venster dat de server-PC weergeeft.

Zodra dit venster actief is (wat je kan zien aan de blauwe titelbalk) gaan alle toetsen naar de server, dus ook bv. de Start-toets of de Alt+Tab-combinatie (om naar een ander venster over te schakelen, wat nu dus een ander venster binnen het venster van de server-PC wordt). Dit is een duidelijk verschil met UltraVNC.

Als je eenmaal bezig bent in het server-venster kan je zelfs niet meer met de muis buiten dit venster bewegen. Je moet daarvoor de Ctrl-toets indrukken, en dan met de muis buiten het venster klikken. Vanaf dat moment gaat alle toetsenbord- en muis-invoer weer naar de host-PC.

Problemen

Time out

Je krijgt de volgende melding: unable to connect to host: Connection time out (10060)

1 van de mogelijke oorzaken is dat je firewall de verbinding blokkeert. Zorg er dan voor dat de firewall het programma RealVNC toegang geeft, of dat de poort die bij dit programma hoort open wordt gezet. Het gaat om poort 5900.


UltraVNC

Dit programma gebruik ik om een Vista Home Premium laptop vanaf een XP Professional desktop te besturen.

Je kan het herkennen aan een groen icoontje met een oog erin in je system tray.

Download, installatie en configuratie

Je kan UltraVNC hier downloaden.

De installatie is niet zo moeilijk. Deze procedure beschrijf ik misschien later nog een keer.

Bij de configuratie is een hoop mogelijk. Ik geloof dat ik (vrijwel) alles op standaardwaardes heb staan.

Uitvoering

In tegenstelling tot bij RealVNC kan je met de muis gewoon afwisselend klikken in of buiten het venster dat de server-PC weergeeft.

Zodra het venster van de server-PC actief is (kan je zien aan de blauwe titelbalk) gaan alle "normale" toetsen naar de server. Je kan het venster actief maken door er in te klikken of er met Alt+Tab naar toe te gaan.

Start-knop en andere speciale toetsen

Zelfs als het venster van de server actief is levert het indrukken van de Start-toets alleen het startmenu van de host op. Hetzelfde geldt voor een toetscombinatie als Alt+Tab, om te schakelen tussen vensters.

De oplossing voor dit probleem is de Scroll Lock-toets. Als je die ingedrukt hebt (kan je vaak zien aan een lampje op je toetsenbord) hebben speciale toetsen en toetscombinaties betrekking op de doel-PC, anders op de host-PC.

Problemen

Je kan niets doen op de host-PC (door full screen mode)

Als UltraVNC in full screen mode draait, kan je niets doen op de host. In full screen mode zie je alleen het venster van de server PC, en een zwarte achtergrond.

Om uit full screen mode te komen klik je op het 2e icoontje linksboven.

De muispointer staat stil in het scherm van de server, hang?

Ik kan nog wel met de muis bewegen, maar dat is maar een klein puntje. De echte muispointer staat stil. Je kan daardoor ook niet terugschakelen naar de normale toestand van de PC (tenminste als je in full-screen mode draait). Kortom, in feite ben je opgeknoopt.

Aangezien Ctrl+Alt+Del nog wel naar de host PC gaat kon ik Taakbeheer (Task Manager) starten en het process vncviewer.exe de nek om draaien.

Failed to connect to server!

Alles lijkt goed ingesteld te staan maar de viewer gaan geen verbinding krijgen met de server.

Een 1e probleem waar je aan kan denken is de firewall op beide PC's. Op de client-PC heb ik de firewall uitgeschakeld, en op de server draaide geen firewall. Dat hielp niet.

Vervolgens zag ik dat de server-PC, die draadloos verbinding maakt met de router, helemaal geen IP-adres had, en geen draadloze verbinding. Vanaf hier wordt het dus een draadloos-netwerk probleem, en dat komt t.z.t. op mijn pagina over dit onderwerp (die nog in ontwikkeling is). Even geduld dus nog.


Remote Assistance (Microsoft)

Met Remote Assistance kan iemand (hierna aan te duiden als de leek) iemand anders (de helper) om assistentie vragen op afstand.

Een mooi concept, alleen heb ik er tot nu toe in de praktijk maar 1 keer succesvol mee kunnen werken, en verplaatst het troubleshooten zich nu vaak van het echte probleem naar "hoe krijg ik Remote Assistance in godsnaam werkende?"

XP naar XP

Dit zou 1 van de meest simpele vormen moeten zijn.

Via mail

Leek: klik op Start - Help and Support, en dan op (Invite a friend to connect to your computer with Remote Assistance)

De helper krijgt nu een mailtje met bijlage. De bijlage heeft als naam RcBuddy.MsRcIncident

De helper moet deze bijlage openen, maar hier rijst het eerste probleem (in elk geval als je geen Microsoft mailprogramma gebruikt). Ik gebruik Thunderbird als mailprogramma, en dan krijg je de vraag waarmee je de bijlage wilt openen. Geen idee :-(.

Als je de bijlage echter op de disk opslaat, en er dan op dubbelklikt, wordt er wel automatisch een dialoogvenster van Remote Assistance geopend. Je moet daar het wachtwoord invullen wat door de leek is gekozen, en dan loopt alles vanzelfsprekend op rolletjes.

Behalve dat je de volgende melding krijgt: (A Remote Assistance connection could not be established because the DNS name of the remote computer could not be resolved.)

In het bestandje dat ik per mail kreeg zat o.a. het volgende stukje:

RCTICKET="65538,1,IP-adres:3389;Servernaam:3389,*

Het IP-adres was iets als 192.168.2.2, een adres binnen het lokale netwerk van de leek, en de servernaam was de naam van de computer van de leek. Ik weet niet of dat zo hoort, maar hier praten ze weliswaar over bestand met een iets andere naam (RAInvitation.msrcincident), maar de inhoud lijkt grotendeels identiek te zijn. Behalve dat bovenstaand stuk er daar als volgt uitziet:

RCTICKET="65538,1,IP-Address:3389;172.27.12.58:3389;ServerName:3389,*

Het 1e IP-adres moet dat van de helper zijn, dan volgt dat van de leek en dan de Servernaam van de leek. De volgorde van de laatste 2 is dus omgedraaid.

Hoe dan ook, ik heb een heleboel mogelijke volgordes geprobeerd, en bij de meest waarschijnlijke kreeg ik toch steeds bovenstaande melding.

Windows (Live) Messenger

Ik zou net beginnen aan het schrijven van dit stuk toen ik het produkt TeamViewer ontdekte. Aangezien dat 100 keer beter en eenvoudiger werkt laat ik dit deel voorlopig zitten.


Terminologie

KVM
Staat voor Keyboard - Video - Monitor.
Een KVM-switch is een schakelkastje waarop je tot 4 PC's aansluit, en maar 1 toetsenbord, muis, monitor en soms zelfs luidsprekers of headset. Met een druk op een knop schakel je over van de ene naar de andere PC.


    Tweeten

© Henk Dalmolen
Reageer via E-mail (dalmolen@xs4all.nl)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op: 09-02-23 14:33:02