KB » Computer » Werken met services

Werken met services

    Tweeten

Introductie

Een service is een programma dat een soort tussenlaag vormt tussen Windows (het besturingssysteem) en andere programma's. Ze hebben vaak meer rechten dan normale programma's.

Je start ze meestal niet zelf, al kan je ze via het Services console wel stoppen en starten. Meestal draaien ze op de achtergrond om dingen voor andere programma's te doen of te bewaken, en het zijn dan ook die programma's die ze starten (of stoppen). Bij virusscanners hoort vaak een achtergrondservice.

Er zijn minimaal 3 plekken waar je dingen met services kan doen: in Taakbeheer (Task Manager) (in hogere versies van Windows, en zeker vanaf 7), in msconfig en in het Services console. Dat laatste is de beste manier om ze te beheren.

Om iets met services te kunnen doen moet je eerst het Services console openen.


Een beschrijving van het Services console

Bij het openen van het Services console is het linkerdeel van het venster meestal actief.

In het rechterdeel zie je een lijst van services, die je op elk van de velden kunt sorteren. Door bv. te klikken op de header Status komen alle services die gestart zijn bovenaan of onderaan te staan (omdat er eigenlijk maar 2 mogelijke waarden zijn, wel of niet gestart. Er is overigens nog wel een 3e, die je sporadisch ziet: wordt gestart).

Door te dubbelklikken op een service krijg je de eigenschappen van de service te zien.


Eigenschappen van een service

Open het Services console

Zoek de service in het rechtervak, en dubbelklik erop.

Er zijn de volgende tabbladen: Algemeen, Aanmelden (Log On) Afhankelijkheden (Dependencies) en Systeemherstel (Recovery).

Tabblad Algemeen (General)

Onder het kopje Pad naar uitvoerbaar bestand (Path to executable) zie je waar het programma staat dat bij de service hoort.

Tabblad Aanmelden (Log On)

Elke service start onder een bepaald account, en meestal is dat 1 van 3 accounts die bij het systeem horen (en dus niet jouw account). Die 3 accounts zijn Local System, Local Service en Network Service.

Dit tabblad kan daarom in veel probleemsituaties van belang zijn, omdat elk account zijn eigen permissies heeft (voor het benaderen van bestanden, register, etc.). Als die permissies verkeerd staan heeft de service geen toegang tot bepaalde essentiele zaken.

Tabblad Systeemherstel (Recovery)

Met dit tabblad kan je regelen wat er moet gebeuren als een service niet wil starten, en dat is zelfs onder te verdelen in de 1e keer, de 2e keer en volgende keren.

Een van de opties is herstarten, en je kan ook opgeven na hoeveel minuten dat dan moet.

Tabblad Afhankelijkheden (Dependencies)

Dit tabblad zou ook handig kunnen zijn bij troubleshooting, omdat je ziet van welke andere services een services afhankelijk is, en omgekeerd.

Als een service niet wil starten zou dat dus ook kunnen liggen aan een andere benodigde service die niet gestart is (om wat voor reden dan ook).


Service uitschakelen

N.B.: Services kunnen cruciaal zijn voor het functioneren van je PC. Als je de verkeerde service uitschakelt of stopt kan het zijn dat je PC niet meer te starten is of blijft hangen!!

Als je je PC onverhoopt toch opknoopt kan je nog proberen de PC in safe mode te starten.

Ga naar de eigenschappen van de service

Klik op de lijst achter Opstarttype (Startup type) en kies Handmatig (Manual) of Uitgeschakeld (Disabled):

Bij twijfel kies eerst Handmatig (Manual), om te zien of je geen problemen krijgt. Als alles lijkt te blijven werken, en de service wordt nooit automatisch gestart, dan kan je evt. proberen de service uit te schakelen.


Service stoppen

N.B.: Services kunnen cruciaal zijn voor het functioneren van je PC. Als je de verkeerde service uitschakelt of stopt kan het zijn dat je PC niet meer te starten is of blijft hangen!!

Als je je PC onverhoopt toch opknoopt kan je nog proberen de PC in safe mode te starten.

Ga naar de eigenschappen van de service

Klik dan op de knop Stoppen (Stop) (dat lukt natuurlijk niet als de service al gestopt was).

Deze actie is nuttig om een service te stoppen waar je last van hebt, maar om hem definitief uit te schakelen moet je de actie uit de vorige sectie uitvoeren.


Service starten

Ga naar de eigenschappen van de service

Klik dan op de knop Starten (Start)Onnodige services

Introductie

Sommige services zijn 100% nutteloos, andere zullen door veel gebruikers nooit gebruikt worden. Hieronder een paar van dat soort services, en de situaties waarin je ze toch nodig zou kunnen hebben. Ik geef alleen aanbevelingen waarvan ik 99% zeker ben.

100% nutteloos

Service voor het rapporteren van fouten (Error Reporting Service) (XP)

Deze service bestaat niet meer sinds Windows 7 (of Vista?!).

Deze service zorgt voor het venstertje dat je soms krijgt als bv. een programma crasht of niet tot een einde wil komen (terwijl je hebt geklikt op het kruisje). Microsoft vraagt of je hen informatie over de fout wilt toesturen. Kwaad kan het niet, maar de kans dat Microsoft iets doet met de informatie acht ik vrijwel 0.

Zonder gevaar uit te schakelen, maar soms nuttig

Windows Search (alle Windows-versies)

Er zijn veeeeeel betere zoekprogramma's dan het ingebouwde zoekmechanisme van Windows, dus ik zou deze service onmiddellijk uitschakelen.

Het probleem is dat deze service continu bezig is indexen op te bouwen van de tienduizenden (zo niet honderdduizenden) bestanden op je PC, terwijl andere zoekprogramma's dat veel efficienter doen (en bij het zoeken ook veel sneller resultaten geven).

Het is niet voldoende de service op Handmatig (Manual) te zetten, want dan is hij binnen de kortste keren weer terug. Compleet uitschakelen dus.

Help en ondersteuning (Help and Support) (XP)

Deze service bestaat niet meer sinds Windows 7 (of Vista?!).

Juist amateurs (die het het meeste zouden kunnen gebruiken) drukken volgens mij zelden op F1 om te zoeken in de Help-informatie. Het gaat bij deze service alleen om de Help-info van Windows zelf, dus niet om die van individuele programma's (waarin je vaak ook op F1 kunt drukken). Als je dat inderdaad nooit doet kan je deze service zonder gevaar uitschakelen.


Services besturen vanaf de commandoregel

Er zijn meerdere commando's die je kunt gebruiken om iets met services te doen, o.a. net en sc (service control?).

In elk geval moet je voor al dit soort commando's eerst een commandoregel openen.

sc-commando

Je kan zien wat er met dit commando allemaal mogelijk is door gewoon
sc in te tikken, gevolgd door Enter

Als je te veel uitvoer krijgt kan je dat zo toch allemaal te zien krijgen.

Status-informatie (*en* foutcode)

1 zeer nuttige vorm van dit commando is
sc query service-naam
De service-naam is de naam die staat achter Servicenaam (Service name)) in de eigenschappen van een service.

Als je de hele lijst wilt zien doe je gewoon sc query zonder servicenaam.

Twee voorbeelden. In het 1e zien we een service die actief is (RUNNING) en geen problemen heeft.

D:\SysinternalsSuite>sc query mmcss SERVICE_NAME: mmcss TYPE : 20 WIN32_SHARE_PROCESS STATE : 4 RUNNING (STOPPABLE, NOT_PAUSABLE, IGNORES_SHUTDOWN) WIN32_EXIT_CODE : 0 (0x0) SERVICE_EXIT_CODE : 0 (0x0) CHECKPOINT : 0x0 WAIT_HINT : 0x0

In het 2e zien we een service die gestopt (of niet gestart) is, en een foutcode (31) vertoont.

C:\Windows\system32>sc query sbre SERVICE_NAME: sbre TYPE : 1 KERNEL_DRIVER STATE : 1 STOPPED WIN32_EXIT_CODE : 31 (0x1f) SERVICE_EXIT_CODE : 0 (0x0) CHECKPOINT : 0x0 WAIT_HINT : 0x0

Dit voorbeeld wordt verderop verder behandeld.


Problemen met services

Je opent het Services console en ziet niets (behalve een leeg venster)

In het Services-console heb je 2 tabbladen, Uitgebreid (Extended) en Standaard (Standard)

In de meeste (waarschijnlijk alle) versies van Windows zie je onder beide tabbladen dezelfde informatie, maar in een iets andere layout. Echter, in 1 van mijn Windows 7 installaties (Ultimate) belandt je standaard op het Uitgebreid (Extended)-tabblad, en daar is niets te zien.

Klik dus gewoon op het Standaard (Standard)-tabblad.

SBRE driver start niet bij het starten van de PC

Probleembeschrijving

In Logboeken (Event Viewer) zie ik de volgende foutmelding na het starten van de PC:
The following boot-start or system-start driver(s) failed to load: SBRE

Troubleshooting

Ik moest eerst uitvissen bij welk produkt SBRE hoorde. Hoewel de melding spreekt over een driver, komt de melding van de Service Control Manager. Ik ging er dus van uit dat het sc-commando ook zou werken voor deze "driver". En dat was ook zo, gezien onderstaande uitvoer:

C:\Windows\system32>sc query sbre SERVICE_NAME: sbre TYPE : 1 KERNEL_DRIVER STATE : 1 STOPPED WIN32_EXIT_CODE : 31 (0x1f) SERVICE_EXIT_CODE : 0 (0x0) CHECKPOINT : 0x0 WAIT_HINT : 0x0

De betekenis van de WIN32_EXIT_CODE kan je vinden m.b.v. het commando-regel commando net helpmsg

In dit geval levert net helpmsg 31 het volgende op: A device attached to the system is not functioning.
Daar schoot ik niet veel mee op.

Omdat je met de systeeminformatie-tool SIW informatie over het hele systeem in 1 overzicht krijgt, besloot ik die eens te draaien, om te zien of ik de tekst 'SBRE' op meer plaatsen zou tegenkomen. Er kwam het volgende uit:

SBRE Device ID ROOT\LEGACY_SBRE\0000 Status 0x01803401 Has Problem Has Been Moved Problem 0x00000018 (24) Service SBRE Capabilities 0x00000000 Config Flags 0x00000000 Class LegacyDriver Class GUID {8ECC055D-047F-11D1-A537-0000F8753ED1} Enumerator name ROOT Description SBRE Physical Object Name \Device\00000032 Install State 0x00000000

Hoewel er achter Status en Problem mogelijk interessante waardes staan, kwam ik toch niet echt verder.

Ik ben vervolgens maar met Google naar SBRE gaan zoeken, en deze driver/service wordt o.a. genoemd i.v.m. het anti-virusprogramma Viper en het anti-spywareprogramma Ad-Aware. Dat laatste programma heb ik al heel lang geleden gedeïnstalleerd, maar ik krijg de foutmelding ook al heel lang. En Viper heb ik nooit op die computer gehad.

Kortom: ik vermoed dat Ad-Aware zijn zaakjes niet netjes heeft opgeruimd. Om de driver kwijt te raken doe je heel simpel:
sc delete sbre

Firefox opent niet als je dubbelklikt op een HTM-bestand

Dit probleem hoort meer thuis op de pagina over browsers, hoewel een bepaalde service een onduidelijke rol speelt in deze situatie.Black Viper's website
Een Engelstalige beschrijving van de (meeste) Microsoft services.
Deze site is zeer volledig, omdat o.a. de standaard-instellingen worden gegeven voor alle uitvoeringen van alle versies van Windows, dus bv. van Home Premium, Professional, Ultimate, etc.
Verder geeft de schrijver 3 aanbevelingen voor configuratie van de services: een behoorlijk veilige waarbij toch een aantal zijn uitgeschakeld t.o.v. de standaard; een flink uitgeklede configuratie, maar met dus meer risico's en meer beperkingen; en een minimale configuratie, die in heel veel situaties niet bruikbaar is.
Windows 7 Services (The Elder Geek)
Goede informatie, zowel algemeen als over specifieke services.
Services guide for Windows XP (The Elder Geek)
Een Engelstalige beschrijving van de (meeste) Microsoft services.
De schrijver geeft naast de soms onduidelijke Microsoft uitleg ook een eigen beschrijving. Verder geeft hij advies over of de service al dan niet nodig is, en een aanbeveling over de instelling.

    Tweeten

© Henk Dalmolen
Reageer via E-mail (dalmolen@xs4all.nl)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op: 09-02-23 20:14:56