KB » Computer » Gegevens verzamelen over je PC

Gegevens verzamelen over je PC

    Tweeten

Introductie

In allerlei situaties kan het handig zijn om te weten wat de toestand van je PC is: wat voor hardware zit er in, welke programma's worden gestart en welke draaien er nu, wat voor netwerkverbindingen zijn er actief, enz., enz.

Voor een leek is het handig als hij antwoord kan geven op vragen van iemand die hem op afstand helpt, of het nou een helpdesk of een vriend is. Voor iemand die zelf problemen oplost kan het handig zijn om bv. te weten wat voor type geheugen of wat voor grafische kaart er in de PC zit.

Veel van die informatie is ook via andere routes te bereiken, maar er zijn ook programma's die het hele systeem onder de loep nemen. Op deze pagina concentreer ik me op programma's die informatie over het hele systeem geven. Diagnostische programma's voor specifieke onderdelen, zoals video, netwerken, etc., behandel ik op de pagina's die over die onderwerpen gaan.

Ik noem als eerst het programma Msinfo32, omdat het in vrijwel alle versies van Windows is te vinden.

Andere, niet Microsoft programma's zijn SIW (zeer aan te bevelen), Speccy, Everest en Aida32

Microsoft Product Support Reports is niet automatisch op het systeem aanwezig, maar kan je wel gratis bij Microsoft downloaden. Er is een 32-bits en een 64-bits versie. Deze programma's lijken echter meer bedoeld voor experts.


MSINFO32

Klik op Start - Uitvoeren (Run). Tik dan in msinfo32, gevolgd door Enter

Er verschijnt een nieuw venster met daarin alle gegevens, onderverdeeld in categorieën en sub-categorieën.

Je kan de gegevens op het scherm bekijken of ze exporteren naar een simpel tekstbestand (met de TXT-extensie). Het voordeel daarvan is, is dat je natuurlijk veel gemakkelijker kan zoeken op de dingen die je nodig hebt. Je hebt de complete informatie in 1, groot (!!), bestand.

Het exporteren doe je door te klikken op Bestand (File) - Exporteren (Export)


SIW (System Information for Windows)

Dit programma biedt net als msinfo32 zeer veel informatie, en in mijn ogen nog een stukje overzichtelijker.

Je kan het programma hier downloaden, en het bestand (siw.exe) dan direct uitvoeren, ook vanaf een USB stick.

De informatie is onderverdeeld in 3 hoofdcategorieën, Software, Hardware en Network. Binnen elke hoofdcategorie zijn er een hoop subcategorieën.

Dit programma (Ik gebruik versie 2011, build 1029) haalt de informatie pas op zodra je een subcategorie selecteert. Dat betekent dat je dan steeds even moet wachten.

Een van de mooie dingen van dit programma is, is dat het ook de SMART-parameters van harde schijven kan laten zien, hoewel ze enigszins verborgen zijn. Je moet eerst klikken op Storage Devices (subcategorie van Hardware), en dan in het rechterdeel van het venster op het plusteken voor SMART Support (vanzelfsprekend zijn de gegevens alleen beschikbaar als er in de rechterkolom Yes staat).

Door te klikken op File - Create Report File - HTML krijg je een rapport in de vorm van een webpagina.

Je moet vooraf bepalen wat je allemaal in het rapport wilt hebben. Dat kan door te klikken op Tools - Options. In de linkerkolom klik je achtereenvolgens op de 3 hoofdcategorieën, en in het rechtervak kan je aanvinken welke subcategorieën je wilt hebben. Door te klikken op All worden ze allemaal in 1 keer aangevinkt.


Speccy

Dit programma (ik gebruik version 1.17.340) is hier te downloaden.

Je hoeft het bestand alleen te ont-zippen, en kan dan kiezen tussen de 32-bits versie (speccy.exe) of de 64-bits versie (speccy64.exe). Het programma werkt ook vanaf een USB stick.

Dit programma werkt niet overal probleemloos. Op mijn werk crasht het terwijl het gegevens aan het verzamelen is, terwijl ik wel voldoende administratieve rechten heb.


Everest

Dit programma is tegenwoordig in principe uitsluitend commercieel te krijgen, maar de laatste versie (2.20) die gratis voor thuisgebruikers is uitgebracht is hier nog te downloaden.

Je hoeft het gedownloade bestand alleen te ont-zippen, en kan dan het bestand everest.exe uitvoeren (ook vanaf een USB stick).

Een van de mooie dingen van dit programma is, is dat het ook de SMART-parameters van harde schijven kan laten zien.

Het programma is zo slim dat het merkt als je het binnen een bedrijf probeert uit te voeren, en het heette niet voor niets "Home edition". Dat lukt dus niet.


Aida32

Dit programma (Ik gebruik versie 3.94.2) is o.a. hier te downloaden.

Onder Windows 7 kan het programma mogelijk niet alle informatie weergeven, omdat het blijkbaar een unsigned driver (stuurprogramma) gebruikt. Dat is onder Windows 7 niet meer toegestaan. De ontwikkeling van Aida32 is al lang geleden stopgezet.

Er is ook een Aida64, maar dat is een commercieel programma.


Microsoft Product Support Reports

De programma's kan je gratis downloaden bij Microsoft, en de bestanden heten mpsreports_x86.exe en mpsreports_x64.exe

Deze programma's zijn waarschijnlijk vooral bedoeld om mensen bij Microsoft die ondersteuning moeten bieden informatie over je PC te laten verzamelen. Je kan zowel informatie over je eigen PC als over een andere in het netwerk verzamelen.

Nadat je voor een PC gekozen hebt moet je een aantal categorieën aanvinken. Standaard zijn (General) en (Internet and Networking) aangevinkt. De overige opties zijn meer voor bedrijfsnetwerken bedoeld.

Het nadeel van dit programma is dat de informatie over een heleboel submappen verdeeld wordt. Dus als je niet weet waar je moet zoeken kan het nog een hele toer worden om de benodigde info te vinden.



    Tweeten

© Henk Dalmolen
Reageer via E-mail (dalmolen@xs4all.nl)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op: 25-01-23 14:52:05