KB » Computer » Bluetooth-apparaten aan de PC koppelen

Bluetooth-apparaten aan de PC koppelen


Introductie

Bluetooth is 1 van de vele vormen van draadloze communicatie, net zoals Wifi (de manier waarop laptops met het draadloze netwerk communiceren) dat is. Alleen gebruiken beide verschillende frequenties, en is het mechanisme ook verder totaal verschillend.

Desktop computers waren vaak niet berekend op Bluetooth-communicatie, omdat er immers genoeg andere mogelijkheden zijn: denk aan Wifi, en vooral aan het gebruik van netwerkkabels (gaat een stuk sneller). Op laptops heb je tegenwoordig een goede kans dat je Bluetooth aantreft.

Hoe dan ook, elke computer is eenvoudig geschikt te maken voor Bluetooth, door er een Bluetooth adapter (meestal met USB-aansluiting) in te stoppen.

Hoe weet je of Bluetooth is geïnstalleerd op je PC?

Je kan dat op minimaal 3 manieren zien:

Nut van Bluetooth?

Maar ik zou me kunnen voorstellen dat het bijv. bijzonder handig is voor de mobiele telefoon. Die moet ik nu met een kabeltje met de PC verbinden, en dat kabeltje is natuurlijk altijd zoek. Bovendien is het een priegelstekker aan de telefoon-kant.

Adapters en apparaten

Op desktop computers moet je dus iets doen om hem met Bluetooth-apparaten te laten communiceren. In (bijna?) alle gevallen betekent dat dat je een adapter in een USB-poort doet, en die adapter fungeert als Bluetooth-zender en -ontvanger.

Na enig experimenteerwerk is me duidelijk geworden dat er 2 soorten Bluetooth-adapters (en -apparaten) zijn. Het ene apparaat heeft een speciale adapter nodig die alleen met dat apparaat kan communiceren, en er zijn ook algemene adapters die met alle andere apparaten kunnen communiceren.

Ik heb bv. een Logitech draadloze headset met een eigen adapter, en een headset voor spraakherkenning en mobiele telefoons, ook met eigen adapter.

Pairing

Het tot stand brengen van de verbinding tussen 2 bluetooth apparaten (in dit geval tussen een adapter in een PC en een "normaal" apparaat) heet pairing.

Je kan bij pairing kiezen voor contact maken zonder een code uit te wisselen, maar dat is niet erg veilig. Aan de andere kant is dat voor sommige apparaten ook niet erg belangrijk, zoals voor muizen en MP3-spelers (zie dit voorbeeld).

Als er wel een code uitgewisseld wordt dan kan het apparaat een (meestal vaste) code produceren, die je dan dus op de computer moet intikken. Of de computer kan een willekeurige code genereren, die je dan op het apparaat moet intikken. Dat laatste is natuurlijk alleen mogelijk als het apparaat 1 of andere vorm van toetsenbord heeft (zoals bv. een mobiele telefoon).


De verschillende Bluetooth-standaards

De hoogst beschikbare versie op dit moment (maart 2018) is Bluetooth 5. Dit zit o.a. in de Samsung Galaxy S8 telefoon.

De 4.x versies (4.0, 4.1 en 4.2) zullen echter meer in omloop zijn.

De snelheid van 4.2 is 25 MBps.

Bepalen van de Bluetooth-versie van een adapter

Open Apparaatbeheer.

Als je PC met Bluetooth kan werken behoort er in Apparaatbeheer (Device Management) een categorie Bluetooth te zijn. Klap deze open.

Er zou een waarde moeten zijn met iets van "Bluetooth radio" erin. Klik er met rechts op, en open dan Eigenschappen (Properties).

Klik op het tabblad Geavanceerd (Advanced). Daarop staat achter Firmware een LMP-waarde, bv. 6.8891. Je kan nu op deze pagina (Ned.) of op de Engelstalige pagina zien welke Bluetooth-versie bij de LMP-waarde hoort. In het voorbeeld is dat 4.0

Bepalen van de class van een adapter


Het installeren van een Bluetooth adapter

Ik had nog een oude Zolid Bluetooth adapter liggen, die ik nog vrijwel nooit had gebruikt.

Windows 7

Ik heb de adapter eerst maar eens in mijn nieuwste Windows 7 PC gestoken, en hij werd moeiteloos herkend. Ik hoefde er verder niets voor te doen.

Ik heb vooraf en achteraf gecontroleerd welke drivers er op het systeem zaten, en er zijn er 5 bijgekomen. Ik noem in onderstaand lijstje eerst de categorie in Apparaatbeheer (Device Management), dan het apparaat wat er bij gekomen is, en dan de drivers die daar bij horen.

Categorie Apparaat Driver(s)
(Bluethooth Radios) (Generic Bluetooth Adapter) bthport.sys
BTHUSB.SYS
fsquirt.exe
(Bluethooth Radios) (Microsoft Bluetooth Enumerator) bthenum.sys
Netwerkadapters (Network adapters) (Bluetooth Device (Personal Area Network)) bthpan.sys
Netwerkadapters (Network adapters) (Bluetooth Device (RFCOMM Protocol TDI)) bthenum.sys
rfcomm.sys

Verder heb je (afhankelijk van bepaalde instellingen) een Bluetooth-icoontje in het systeemvak (rechtsonder) er bij gekregen. Het is een donkerblauwe ellips, met een soort gestileerde witte 'B' erin.


Stuurprogramma's bijwerken: pas op voor IVT Bluesoleil!!

Ik had zoals hierboven vermeld een aantal standaard drivers voor Bluetooth, gewoon van Microsoft.

Ik probeerde met het programma Driver Genius de stuurprogramma's bij te werken. Het voorstel was om op te waarderen naar drivers van het merk IVT Bluesoleil.

Dat heb ik gedaan, maar het was geen verstandige keuze. Ik had ineens een 15-dagen evaluatieversie, die bovendien maar 2 MB aankon.

IVT Bluesoleil is een bedrijf dat blijkbaar snel geld wil verdienen, want ook al doen ze allerlei suggesties om gratis van hun drivers gebruik te kunnen maken, het werkt niet.

Er was bv. een link voor mensen die drivers van versie 6 gebruikten (ik) om gratis versie 8 te downloaden. De link leidde naar een pagina met de betaalde versie 10.

De driver van IVT Bluesoleil zal ongetwijfeld prachtig zijn, maar zolang je met die van Microsoft (of die van je moederbord, bv. Asus) toekan, zou ik me er verre van houden!!


Bluetooth beheren in Windows

Het Bluetooth Configuratiescherm applet

Eigenschappen van een apparaat

Op het tabblad Algemeen (General) zie je o.a. de categorie van het apparaat, bv. (Entertainment device) (voor een MP3-speler) of (Phone) (voor een mobiele telefoon).

Als het niet gelukt is de stuurprogramma's voor het apparaat te installeren (zie de voorbeelden verderop) dan zie je op het tabblad Hardware onderaan de melding (The drivers for this device are not installed. (Code 28))

Op het 3e tabblad, Services, zie je welke faciliteiten het apparaat aanbiedt, bv. (Remote Control), (Handsfree Telephony), (Headset) of SMS

Acties

De voornaamste 2 acties die je kunt uitvoeren zijn het toevoegen van apparaten (Add a device) en het verwijderen ervan met (Remove device)

Van de 1e optie zullen we hieronder 4 voorbeelden zien.Het installeren van een Bluetooth apparaat

Ik ga hier voorlopig alleen in op apparaten die geen speciale Bluetooth adapter nodig hebben (hoewel ik aan het eind een klein testje beschrijf van 1 die wel een speciale nodig heeft.

Ik heb 4 apparaten geprobeerd, een Samsung Galaxy S II mobiele telefoon, een Garmin Nüvi 660 navigatie-apparaat (voor in de auto), een Cowon S3 (heet tegenwoordig iAudio) muziek- en videospeler, en tenslotte een apparaat met zijn eigen USB-adapter, een Akono HBH-300 headset (voor gebruik met spraakherkenning, mobiele telefoons, e.d.).

Windows 7

Open het Configuratiescherm applet

Dubbelklik op het Bluetooth icoontje in het systeemvak (system tray) rechtsonder, of klik op het icoontje en dan op (Show Bluetooth Devices)

Als je geen icoontje ziet is er nog geen man overboord. Open dan het bthprops applet

In beide gevallen zit je nu in een deel van het Configuratiescherm (Control Panel) met de naam (Devices and Printers - Bluetooth Devices)

2 fases: herkennen van het apparaat en stuurprogramma's installeren

Er zijn 2 fases in het proces van het koppelen van een Bluetooth-apparaat aan de PC:

Als de 2e fase niet lukt zie je in (Bluetooth Devices) een zwart uitroepteken in een gele driehoek in het icoontje van het apparaat, en verschijnt er ook een (Bluetooth Peripheral Device) (met zwart uitroepteken in gele cirkel) in de categorie (Other devices) in Apparaatbeheer (Device Manager)

Het apparaat toevoegen

Klik op (Add a device)

Er komt nu een dialoogvenster met als title (Add a device), en met erin de tekst:

Add a device Select a device to add to this computer Windows will continue to look for new devices and display them here. Searching for devices... Make sure your device is discoverable. Next Cancel

Galaxy S II

Hij kon hem eerst niet vinden omdat ik op de GSM niet had ingesteld dat hij discoverable moest zijn. (Ik kan op de telefoon, i.v.m. veiligheid, ook instellen hoe lang hij zichtbaar moet zijn, bv. 5 minuten of een uur). Toen ik dat had gecorrigeerd verscheen hij in het venster met de correcte naam:

Add a device Select a device to add to this computer Windows will continue to look for new devices and display them here. Galaxy S II Bluetooth Phone Wat if Windows doesn't find my device? Next Cancel

Je moet het gewenste apparaat selecteren, en dan klikken op Volgende (Next)

Je krijgt het volgende scherm:

Add a device Type the following code in to your device This will verify that you are connecting to the correct device. 8-cijferige code Note: After you type this code, you might need to press Enter, OK, or a similar button on your device. Waiting for you to enter this pairing code on your device... How do I enter this code on my device? (link) Try Again Close

Als je te lang wacht krijg je na een paar keer allerlei foutcodes. Van de volgende weet ik niet helemaal zeker meer in welk stadium ik hem kreeg (en daarvoor had ik ook al deze gehad):

Add a device Adding this device to this computer failed Adding this device failed resulting in an unknown error. The reported error code is: 0x80004005. Contact your device manufacturer for assistance. How can I fix device adding errors? (link) Try Again Close

De foutcode betekent: "E_FAIL", "An undetermined error occurred"

Na het intikken van de code op de GSM kwam het volgende scherm:

Add a device This device has been successfully added to this computer Windows is now checking for drivers and will install them if necessary. You may need to wait for this to finish before your device is ready to use. To verify if this device finished installing properly, look for it in Devices and Printers. Close

Bij het Bluetooth-icoontje in het systeemvak stond:

Device driver software was not successfully installed
Click here for details.

Als je daar dan op klikt krijg je het dialoogvenster Driver Software Installation:

Device driver software was not successfully installed Bluetooth Peripheral Device (rood kruis) No driver found What can I do if my device did not install properly? (link) Close

Zoals eerder vermeld zal je voor veel apparaten voor- of achteraf apart software en/of stuurprogramma's moeten installeren. Maar in elk geval is het apparaat goed herkend (ook qua naam) en is de verbinding dus tot stand gekomen.

Garmin

Het navigatie-apparaat verscheen onmiddellijk in het venster, alleen ziet Windows hem als een headset.

Ik had nu mijn 2e apparaat in het venster, selecteerde de Garmin, en klikte op Volgende (Next)

Ik kreeg weer het volgende scherm, al was dat iets verschillend van dat voor de Galaxy:

Add a device Enter the pairing code for the device This will verify that you are connecting to the correct device. Leeg invoerveld om code in te vullen The code is either displayed on your device or in the information that came with the device. What if I can't find the device pairing code? (link) Next Cancel

In het display van de Garmin verscheen een 4-cijferige code. Voordat ik de kans had gekregen die in te voeren kreeg ik het volgende scherm:

Add a device Adding this device to this computer failed Adding this device failed because of an authentication error. This might be due to the use of an incorrect pairing code. Try adding again using the correct pairing code for the device. You might need to refer to your device's documentation for details. Check your device's documentation to seeif you need to first install special software or security certificates. Check for any firmware or software updates for your device. How can I fix device adding errors? (link) Try Again Close

Nadat ik gekozen had voor (Try Again) kreeg ik opnieuw de vraag om de code in te voeren, maar ik was te langzaam:

Add a device Adding this device to this computer failed Adding this device failed resulting in an unknown error. The reported error code is: 0x80070057. Contact your device manufacturer for assistance. How can I fix device adding errors? (link) Try Again Close

De foutmelding betekent: The parameter is incorrect.

Nog een poging:

Add a device Adding this device to this computer failed Adding this device failed resulting in an unknown error. The reported error code is: 0x800704dc. Contact your device manufacturer for assistance. How can I fix device adding errors? (link) Try Again Close

De foutmelding betekent: ERROR_NOT_AUTHENTICATED

Nog een poging, en nu werd er helemaal niets meer gevonden. Het leek me handig om even met een schone lei te beginnen, dus ik heb de Garmin uit en weer aangezet, en ben het hele proces opnieuw begonnen. Deze keer ging het invoeren van de code goed:

Add a device The device has been successfully added to this computer Windows is now checking for drivers and will install them if necessary. You may need to wait for this to finish before your device is ready to use. To verify if this device finished installing properly, look for it in Devices and Printers Close

En net als bij de GSM verscheen bij het Bluetooth-icoontje de melding:

Device driver software was not successfully installed
Click here for details.

Cowon MP3-speler

Na herkenning moet je het gewenste apparaat selecteren, en dan klikken op Volgende (Next)

Je krijgt het volgende scherm:

Add a device Select a pairing option Create a pairing code for me The device has a keypad. Enter the device's pairing code The device comes with a pairing code. Check for one on the device or in the device manual. Pair without using a code This type of device, such as a mouse, does not require a secure connection. How can I tell if my device has a pairing code? (link) Next Cancel

De 1e optie komt overeen met die van de GSM. De computer genereert een willekeurig getal, en omdat de GSM een toetsenbord (keypad) heeft kan je dat getal op de GSM invoeren.

De 2e optie geldt voor het navigatie-apparaat, want dat vertoonde een kant-en-klare code in het display. En die code moest ik juist op de computer invoeren.

In dit geval heb ik maar gekozen voor de laatste optie, want waarom zou je het afluisteren van een MP3-speler willen beveiligen? Na het selecteren van die optie kwam het volgende scherm:

Add a device This device has been successfully added to this computer Windows is now checking for drivers and will install them if necessary. You may need to wait for this to finish before your device is ready to use. To verify if this device finished installing properly, look for it in Devices and Printers Close

Bij het Bluetooth-icoontje in het systeemvak stond wederom:

Device driver software was not successfully installed
Click here for details

Akono headset

Na (Add a device) kan hij hem gewoon helemaal niet vinden.

Deze headset heeft een speciale Bluetooth adapter nodig.


Het installeren van een Bluetooth apparaat (W7, jaren na 1e pogingen)

Mijn vorige experimenten waren uit ca. 2013, toen Bluetooth nog iets meer in de kinderschoenen stond. Inmiddels zijn we wat jaren verder (2017).

Ik heb nu andere adapters (stuk of 3 nieuwe) en diverse nieuwe Bluetooth-apparaten, Windows 7 opnieuw geïnstalleerd, dus nieuwe ronde, nieuwe kansen.

De adapter: Belkin F8T065 mini Bluetooth adapter 4.0

Volgens de specificaties zou deze moeten werken met Windows XP t/m Windows 8, over een afstand van 10 meter.

Als ik hem in een USB-hub stop krijg ik de melding dat ie niet herkend is. Of ik heb geen driver meegekregen toen ik hem kocht, of ik heb hem niet in mijn driver database gezet.

In zeer kleine letters staat het model op het dingetje te lezen, en dan vindt je met Google gemakkelijk voor alle Windows-versies een uitvoerbaar programma (.EXE). Na het uitvoeren daarvan wordt hij keurig herkend.

Apparaat nr. 1: een JBL portable luidspreker

Nadat hij opgeladen is, en je op de aan-knop drukt, gaat hij langzaam blauw knipperen. Dat betekent dat hij niet verbonden is.

Ik ga in het Configuratiescherm naar (Devices and Printers) en klik op (Add a device).

Er gebeurt niets.

Maar dan zie ik dat er ook een knopje voor Bluetooth op het luidsprekertje zit. Kort indrukken helpt niet, maar als ik hem wat langer indruk herkent de PC hem ineens als JBL GO.

Je moet dan op de PC op het icoontje van de luidspreker klikken, dan op Volgende (Next), en de klus is gepiept. Bijna te gemakkelijk om leuk te zijn :-).

Het apparaat staat in het (Sound)-applet van het Configuratiescherm als
Headphones
Bluetooth Hands-free Audio
Connected

En hij werkt als een tierelier.

Bluetooth icoon in systeemvak (system tray)

Na het installeren van je 1e Bluetooth apparaat heb je er een nieuw icoontje bij in het systeemvak rechtsonder.

Het bijbehorende programma is onderdeel van het Configuratiescherm, nl. via het pad (All Control Panel Items) - (Devices and Printers) - Bluetooth Devices

Ik kan dat onderdeel nergens in het Configuratiescherm vinden, maar er is wel een andere snelle manier om het te starten. Natuurlijk kan je dat doen via het icoontje, als dat aanwezig is, maar je kan ook het bthprops applet openen.

Apparaat 2: Philips SBH5500 headset

Alweer een eitje. Als je de play-knop van de headset (na opladen) een tijdje ingedrukt houdt, gaat hij wit en blauw flikkeren (als je het te kort doet alleen blauw). Hij blijft 5 minuten in een toestand waarin je hem kunt koppelen aan een ander apparaat.

Als je de handleiding leest lijkt het of je hem alleen aan een telefoon kunt koppelen. Waarschijnlijk hebben ze alleen hier aandacht aan besteed, omdat niet veel mensen tegenwoordig de desktop nog voor dit soort doeleinden gebruiken. Maar ik wel.

En het werkt. De headset wordt onmiddellijk gedetecteerd. Hij wordt op dezelfde manier weergegeven als de speaker in een vorige sectie.


Het installeren van een Bluetooth apparaat (W8, W10)

Volgt spoedig (16-3-2017).


Problemen

Er is geen Bluetooth applet in het configuratiescherm, of je kunt het niet starten

Probleembeschrijving

(Bijn) alle onderdelen in het Configuratiescherm (Control Panel) komen overeen met bestanden met de extensie CPL

Zo ook voor Bluetooth. Het applet heet bthprops.cpl

Ik kon dat bestand wel vinden op mijn computer, maar er gebeurde niets als ik het probeerde te starten. In het Configuratiescherm zelf was ook niets aanwezig.

Oorzaak 1

Een bepaalde service was uitgeschakeld.

Oplossing 1

Schakel de Bluetooth Support Service weer in, en zorg ervoor dat hij automatisch wordt gestart (Handmatig is onder Windows XP niet voldoende). Dit is het tegengestelde van een service uitschakelen.


Op een USB 3 hub:

Driver Software Installation Device driver software was not successfully installed Please consult with your device manufacturer for assistence getting this device installed. Generic Bluetooth Adapter Failed

In een USB 3 poort:

Driver Software Installation Device driver software was not successfully installed Generic Bluetooth Adapter Ready to use Bluetooth Device (RFCOMM Protocol TDI) #2 Ready to use Microsoft Bluetooth Enumerator Ready to use Bluetooth Device (Personal Area Network) #2 Ready to use Bluetooth Peripheral Device No driver found
Researcher finds huge security flaws in Bluetooth locks
Voor het geval iemand met Bluetooth te bedienen sloten wil kopen: think again! Ze zijn zo lek als een mandje.
Bluetooth – Class Of Device Lijst (CoD)
Nederlandstalige lijst (en uitleg) over 3 waarden die met de Bluetooth class te maken hebben.
https://www.scienceabc.com/innovation/what-is-the-range-of-bluetooth-and-how-can-it-be-extended.html
Zeer interessant artikel over hoe ver Bluetooth reikt, in relatie tot power en class

    Tweeten

© Henk Dalmolen
Reageer via E-mail (dalmolen@xs4all.nl)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op: 24-01-23 16:10:39