KB » Computer » Printen

Printen

    Tweeten

Afdrukken van webpagina's

Printen van webpagina's geeft vaak een hoop ellende. Ik loop regelmatig o.a. tegen de volgende zaken aan:

Ik leg hier uit hoe je de meeste van deze problemen kunt voorkomen.


Afdrukken van een lijst van de bestanden in een map

Het rare is dat Windows (voor zover ik weet) geen manieren heeft om een lijst van de bestanden in een map af te drukken. Het zou zelfs handig kunnen zijn om meteen ook de bestanden in de submappen (en binnen de submappen daar weer van, etc.) af te drukken.

Gelukkig zijn er wel wat programma's die dit soort dingen kunnen. Het programma Q-dir is vooral een file manager, Directory Printer is speciaal voor dit doel gemaakt.

Qdir

Dit is een file manager met 4 subschermen. Je kan hem hier downloaden. Het programma hoeft niet geïnstalleerd te worden.

Je kan de inhoud van de huidige map in het huidige subscherm afdrukken door te klikken op File - Print

Toen ik dit vandaag (11-1-2013) voor het eerst probeerde liep ik nog wel tegen een klein probleempje aan. Ik heb (56 jaar jong) nog geen leesbril, maar voor de uitvoer van dit programma had ik er wel 1 nodig gehad (+ loep).

Maar als je klikt op het icoontje rechts van Printer Setup krijg je een uitklap menu waar je de 'Aspect Ratio' kunt instellen. Geen idee wat dat is, maar toen ik voor 800 a 1000% koos kreeg ik een perfecte lijst, die het blad mooi vulde.

Je kan volgens mij een soortgelijk effect bereiken door op het icoontje van de loep (rechts van de 1e schuifregelaar) te klikken. Dan zoom je een bepaald percentage in. Ik zou ze niet allebei op 1000% zetten, tenzij je hele slechte ogen hebt :-).

Karen's Directory Printer

Dit programma kan veeeeeel meer dan Q-dir, maar moet je helaas wel installeren. Je kan het hier downloaden.

Ik heb er in een ver verleden regelmatig mee gewerkt, en op basis van de ervaringen toen kan ik het zeer aanbevelen. Omdat ik zo weinig mogelijk programma's op mijn PC's geïnstalleerd wil hebben, heb ik er nu nog niets mee gedaan.


Afdrukken naar PDF files (doorzoekbaar)

Sommige programma's staan je niet toe informatie uit de uitvoer van het programma te knippen en het elders weer in te plakken. Dat is op zichzelf begrijpelijk, want in wezen zou je daarmee nl. alle kennis in het programma in je eigen bestanden kunnen zetten, en dat dan bv. gebruiken in een programma dat je zelf maakt. Denk bv. aan programma's met examenvragen, of aan programma's die je computer analyseren en informatie laten zien over de services die er draaien.

Maar het staat haaks op mijn belang, want ik wil nl. ook kunnen zoeken naar informatie over bepaalde examenvragen of over bepaalde services. En veel van dat soort programma's hebben zelf geen fatsoenlijke zoekfunctie ingebouwd. Ik heb daar de volgende truc op gevonden.

Deze programma's laten vaak wel toe dat je de informatie op papier afdrukt. Het leuke is nu, dat er een programma is dat na het installeren in je lijst met printers verschijnt, maar als je naar die printer afdrukt krijg je de spullen niet op papier maar in een PDF-file. En PDF-files kan je wel doorzoeken. Je kan zelfs een index op een verzameling van die files maken, hoewel je dan waarschijnlijk wel de Professional versie van Acrobat Reader nodig hebt.

Het programma heet PDF Printer, is van het bedrijf Bullzip, en hier te downloaden. Het is gratis, hoewel een donatie op prijs wordt gesteld als je het programma waardeert en/of intensief gebruikt.

Na installatie verschijnt in de lijst met printers een nieuwe: Bullzip PDF PrinterEen draadloze print server is een apparaatje dat communiceert met je draadloze router (en dus ook met de andere PC's in je lokale netwerk). De print server heeft vaak de volgende aansluitingen:

Problemen met de print server

Maakt geen verbinding met lokale netwerk

In een situatie waarin de print server niet meer werkte verbond ik hem via de netwerkkabel met een switch. Desondanks ging het LAN-lampje (dat aangeeft of er verbinding is met het Local Area Network, oftewel het lokale netwerk) niet branden.

Oplossing: Even de stekker van de print server er uit en er weer in.

Is draadloos niet te benaderen

Pingen van de print server gaf alleen maar time outs, dus hij was volledig onbereikbaar.

Oplossing: Toen ik ging kijken naar de instellingen van de print server (via een bedrade verbinding) werd me de reden al snel duidelijk. Ik had een aantal weken eerder de naam van het draadloze netwerk (SSID) en de manier van encryptie veranderd (van WEP, een zeer makkelijk te kraken protocol, naar WPA2). De print server stond echter nog op de oude waarden ingesteld.

Helaas is mijn print server hierdoor in feite waardeloos geworden, want WEP encryptie is tegenwoordig te riskant. Ik heb nu 3 alternatieven:


    Tweeten

© Henk Dalmolen
Reageer via E-mail (dalmolen@xs4all.nl)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op: 05-02-23 13:48:35