KB » Computer » Performance, sneller maken van je (trage) PC

Performance, sneller maken van je (trage) PC

    Tweeten

Checklist tabel

Ik raad je aan te sorteren op moeilijkheidsgraad (makkelijkste eerst doen) en/of geschatte effect (meeste effect, mits niet al te moeilijk, eerst doen).

Sorteren doe je door te klikken op de kop boven een kolom, en door nog een keer klikken wordt in omgekeerde volgorde gesorteerd.

Actie Moeilijkheidsgraad (5 is hoog, 1 is laag) Risico (5..1) Geschatte effect (5..1) W10 W7 WXP
Schakel de Windows Search service uit 1 1 5 x x x
Verminder het aantal geïnstalleerde fonts 1 3 ? x x x
Start geen dingen die er niet meer zijn 3 2 3 x x x
Deinstalleer overbodige programma's 2 2 4 x x x
Betere performance, minder flitsend uiterlijk 2 1 2? x x x
Defragmentatie van de harde schijf 2 2 2? ? ? x
Haal onnodige snelkoppelingen van de desktop 2 2 2 ? ? x
Grootte van page file optimaliseren 3 4 3? x x x
CPU wordt zwaar belast door interrupts of DPC's 5 2 ? ? ? x
Vervang (bijna) alle programma's die op updates controleren door 1 ander 3 1 3 x x x
Laat Windows gegevens eerst in een buffer bewaren en dan pas naar disk schrijven 2 2 2 x x x

Ik heb inmiddels op meerdere PC's ervaren dat dit *de* grote klapper is.

De Windows Search service draait standaard op alle Windows PC's, en zorgt voor een grote belasting, zowel tijdens het starten als daarna. Net als alle andere Microsoft software is dit een superinefficient programma.

Heb je deze service nodig? Absoluut niet. Er zijn gratis tooltjes die je niet eens hoeft te installeren (portable dus), die het werk veel sneller en beter doen.

Een sterke aanrader is voor mij het programma Everything.


Betere performance, minder flitsend uiterlijk

Introduction

In Windows kan je allerlei dingen doen om het uiterlijk te verfraaiien, zoals menus die geleidelijk vervagen en te voorschijn komen. Maar prachtige visuele effecten kosten meer tijd en capaciteit dan dezelfde actie op de meest eenvoudige manier te doen. Dus als je PC niet 1 van de snelste is, zet dan (sommige van) deze effecten uit.

Hoe kan je kiezen voor optimale performance?

Open het systeem Control Panel applet. Je krijgt dan als het goed is het dialoogvenster Systeemeigenschappen (System Properties).

Klik op tabblad Geavanceerd (Advanced), en dan op Instellingen (Settings) in het vak Prestaties (Performance).

Klik op Beste prestaties (Adjust for best performance).

Evt. kan je ook kiezen voor Aangepast (Custom), en dan via de keuzevakjes eronder zelf bepalen welke eigenschappen je aan en uit wilt zetten.

N.B. Door te kiezen voor beste prestaties (dus geen enkel vinkje in de keuzevakjes) zouden er ook een paar nadeeltjes kunnen zijn. Bepaalde lettertypes (fonts) zouden er bv. iets minder fraai uit kunnen zien. Ik draai echter op vrijwel al mijn PC's met volle tevredenheid met deze instelling.


Deïnstalleer overbodige programma's

Introductie

Sommige mensen installeren vrijwel nooit nieuwe programma's, anderen, die wat meer met de computer doen, om de haverklap.

Soms kom je al na korte tijd tot de conclusie dat het geïnstalleerde programma niet voldoet, maar je de meeste mensen nemen maar zelden de moeite om het te deïnstalleren.

Op die manier kan je PC aardig vervuild raken. Misschien heeft het programma, zelfs als het niet actief is, achtergrondprocessen of -services draaien, je schijf is voller, het register is voller, etc.

Deïnstalleren

Je zal zelf voor elk programma moeten bepalen of je het nog nodig hebt of niet. Neem daarbij geen onnodige risico's. Een van de hulpmiddelen die je kan gebruiken is de datum van installatie (Windows 7) of die waarop het programma voor het laatst gebruikt is (Windows XP).

Verder herken je misschien programma's van bv. een oud fototoestel of andere apparaten die je niet meer gebruikt.

Volg deze procedure om de lijst met programma's te zien te krijgen, en de deïnstallatie uit te voeren.


Start geen dingen die er niet meer zijn

Introductie

Bij het starten van de PC worden, zonder dat je beseft, op de achtergrond heeeeeeel veel programma's, services, etc., gestart. Sommige van die processen blijven gewoon actief, andere draaien alleen in de startfase.

Bij het verwijderen van programma's blijven soms toch verwijzingen in Windows achter, waardoor hij nog iets van dat programma wil starten. Ik vermoed dat dit soort verwijzingen voor flink wat vertraging zorgt.

Not found verwijzingen uitschakelen

Start Autoruns

Zoek in de 4e kolom (Image Path) naar regels met Not found erin.

Haal het evt. aanwezige vinkje vooraan die regels weg, want het heeft weinig zin een bestand te starten dat Windows niet kan vinden.


Grootte van page file optimaliseren

Wat is de page file?

De page file (paging file, virtueel geheugen, wisselbestand, virtual memory, swap file) wordt gebruikt als er ruimte nodig is in het interne geheugen van de PC. Elk programma dat uitgevoerd wordt moet geladen worden in het interne geheugen. Als daar geen plek meer is moet er iets anders tijdelijk naar de page file.

(Hoe kom je in) het dialoogvenster Virtueel geheugen?

Open het systeem Control Panel applet. Je krijgt dan als het goed is het dialoogvenster Systeemeigenschappen (System Properties).

Klik op tabblad Geavanceerd (Advanced), en dan op Instellingen (Settings) in het vak Prestaties (Performance).

Klik op tabblad Geavanceerd (Advanced), en dan op Wijzigen (Change) in het vak Virtueel geheugen (Virtual memory).

In principe kan je op elke disk een page file aanmaken (en zelfs page files op meer dan 1 disk zetten). Bovenaan in het dialoogvenster zie je een lijstje met disks. Onder de kolom Paging File Size (MB) zie je of er een page file op die disk ligt. Als verder naar onderen de knop Aangepaste grootte (Custom size) is geselecteerd staan er 2 waarden onder Wisselbestandsgrootte (Paging File Size), een minimale grootte en een maximale grootte. Als de knop Door het systeem beheerde grootte (System managed size) is geselecteerd zou er ook Beheerd door het systeem (System managed) kunnen staan.

Richtlijnen voor een optimale page file

 1. Er is maar 1 reden om de (of ten minste 1) page file te zetten op de disk waarop ook Windows (de \Windows map) staat. Als je nog niet met de page file geprutst hebt zal hij normaal gesproken op die disk staan.
  Deze ene reden is niet erg relevant voor de gemiddelde gebruiker: de page file moet op de Windows disk staan om memory dumps te kunnen maken i.g.v. problemen (zoals blue screens).
 2. Vanuit het perspectief van performance is de beste optie om de page file op een aparte partitie (logische disk) van een snelle disk te zetten. Je kan zelfs een partitie exclusief voor de page file maken.
 3. Je kan het beste de minimale en maximale grootte gelijk maken.
  Als je dat niet doet zal de page file regelmatig kleiner en weer groter worden, waardoor het risico op fragmentatie groter wordt. Je kan het huidige aantal fragmenten van de page file controleren.
 4. In het verleden werd aangeraden de page file ongeveer 1,5 keer zo groot te maken als de hoeveelheid intern geheugen in je PC.
  Ik weet niet of deze regel nog steeds geldt bij nieuwere PC's met veel grotere hoeveelheden memory (bv. 8 GB of meer). Als je een hele oude PC hebt, met bv. maar 128 MB geheugen, moet je misschien ook van de regel afwijken.
 5. Zet de page file niet op een langzame (bv. externe USB) disk.

Keuzes in het dialoogvenster

Voor elke disk maak je een aparte keuze. Selecteer een disk, maak veranderingen, and bevestig de keuzes dan door te klikken op Set. Als je helemaal klaar bent met dit venster, klik dan op OK.


Haal onnodige snelkoppelingen van de desktop

Introductie

Voorlopig beschrijf ik alleen de situatie voor Windows XP. Onder Vista en Windows 7 zien de zaken er behoorlijk anders uit.

Bij veel mensen staat de desktop vol met icoontjes. Sommige daarvan zijn van bestanden of mappen, andere van snelkoppelingen.

Bestanden en mappen horen naar mijn mening sowieso niet op de desktop thuis. Als je een snelle manier wilt om een map te benaderen kan je nog beter een snelkoppeling naar die map op de desktop zetten.

Snelkoppelingen zijn kleine bestandjes, want ze bevatten in feite alleen voldoende informatie om het object te vinden waar ze naar verwijzen (programma, bestand of map). Maar een flink aantal ervan op de desktop kan voor zover ik weet op zijn minst het starten van de PC vertragen.

Als je iets gaat doen aan de objecten op de desktop, pas dan wel op!!! Het weggooien van een snelkoppeling is geen ramp, want het is alleen maar een verwijzing naar het echte object. Het verwijderen van een bestand of map is gevaarlijker, hoewel je ze soms nog kunt terughalen.

Je kan handmatig aan de slag of gebruik maken van de Desktop Cleanup Wizard.

Desktop Cleanup Wizard

Open het applet desk.

Klik op het tabblad Bureaublad (Desktop) op de de knop Bureaublad aanpassen (Customize Desktop...)

Klik op de knop Bureaublad nu opruimen (Clean Desktop Now)

Klik op Volgende (Next)

Er staan nu vinkjes voor een aantal snelkoppelingen waarvan Windows denkt dat ze weg kunnen (omdat ze zelden of nooit gebruikt worden). Als je het eens met de selectie klik dan op Volgende (Next), en haal anders eerst een aantal vinkjes weg.

Klik tenslotte op Voltooien (Finish)


Verminder het aantal geïnstalleerde fonts

Bovenaan dit artikel wordt gesuggereerd dat het een vaststaand feit is dat dit het starten van de PC versnelt (maar ze geven geen verdere info).

Ik heb hier zelf nog niet mee geëxperimenteerd.


CPU wordt zwaar belast door interrupts of DPC's

Introductie

Iedere keer als er iets gebeurt dat hoge(re) prioriteit heeft (dan iets anders) krijgt de processor van de PC een interrupt. Als je bv. een toets indrukt, of op de muis klikt, wil je graag dat de PC snel reageert, en niet eerst nog een minuutje of wat doorgaat met het scannen op virussen.

DPC's (Deferred Procedure Calls) zijn iets lastiger uit te leggen, en daar zal ik dan ook geen poging toe doen (want ik snap het zelf ook nauwelijks).

Hoe dan ook, de hoeveelheid tijd die de CPU (Central Processing Unit, oftewel processor) aan interrupts en DPC's besteedt zou niet al te hoog mogen zijn. Denk daarbij aan 0 tot 1 procent, soms misschien iets meer. Als je structureel veel hogere aantallen ziet is er iets mis.

Programma's om te kijken naar interrupts en DPC's

Process Explorer van System Internals, nu Microsoft) laat in de kolom CPU zien hoeveel tijd er aan deze 2 categorie¨n wordt besteed. Je kan ook gewoon de in Windows ingebouwde tool Task Manager (Start - Run - Taskmgr) gebruiken.

De beste manier om er achter te komen welk apparaat voor de interrupts verantwoordelijk is gebruik maken van een event tracing tool. Tot en met Windows 7 kon dat o.a. met RATTv3 (betrekkelijk simpel) en Kernrate (veel complexer). Maar beide tools werken niet meer onder Windows 10.

Er zijn nu 2 methodes:

Troubleshooting stappen


Vervang (bijna) alle programma's die op updates controleren door 1 ander

Het is prima als je Windows Update automatisch laat draaien, en hetzelfde geldt voor de updaters van virusscanners. Er zijn echter een hoop andere updaters die permanent draaien, terwijl ze misschien maar 1 keer per dag kijken of er nieuwe updates voor een programma zijn. Op zijn minst erg nemen ze dus onnodig geheugen in beslag.

Er is een gratis programma dat je automatisch om de zoveel tijd (bv. elke dag) een scan van je PC kunt laten doen, en dat van een hoop van de bekende programma's kan controleren of er nieuwe updates zijn. Dat programma heet Secunia PSI, waarbij PSI staat voor Personal Software Inspector.

Hier staat een lijstje van update-controlerende-programma's die dan uitgeschakeld kunnen worden.


Starten (booten) of afsluiten van de PC kost veel tijd

Het grote probleem is: hoe kan je zien wat er tijdens het booten of het afsluiten gebeurt? Ik ken 2 tools die in die fases informatie kunnen verzamelen, Process Monitor (alleen boot) en xbootmgr.

Besef wel dat de boot een behoorlijk stuk langer zal duren dan normaal, door de uitgebreide metingen die plaatsvinden.

Echter, de simpelste manier om informatie over vertragingen te krijgen is te kijken in Logboeken (Event Logs).

Performance informatie in Logboeken

Na het starten van Logboeken klik je op het plusje voor Logboeken toepassingen en services (Applications and Services Logs), en dan achtereenvolgens op Microsoft - Windows - DriverFrameworks-UserMode. Vervolgens klik je op de regel Operational, eronder.

Starten

Iedere keer als Windows start wordt er een event met code 100 ge-logged, met daarin informatie over de benodigde tijd om te starten. Het niveau (level) van zo'n event (zie 1e kolom) kan Waarschuwing (Warning), Fout (Error) of Kritiek (Critical) zijn, afhankelijk van hoe sterk de starttijd afwijkt van wat als normaal wordt beschouwd.

In alle gevallen kunnen er na zo'n event 1 of meerdere events met codes 101 t/m 110 volgen (en misschien nog wel hoger, maar die heb ik niet waargenomen). In die events wordt aangegeven wat de vertraging veroorzaakt heeft.

Event 102 gaat over drivers, event 103 over services.

Afsluiten

Vergelijkbaar met het starten (de events 100 t/m 110) heb je hier 200 t/m 203. 200 is er altijd bij het afsluiten, 201 en hoger als het te lang heeft geduurd.

Diversen

Ik heb hierin tot nu toe alleen de events 500 en 501 waargenomen.

Voorbeelden

Deze komen van een Windows 8 Lenovo laptop. Steeds eerst de event code, dan de beschrijving.

100 en hoger
100 Windows is opgestart: Duur van opstarten : 60424ms 101 Het opstarten van deze toepassing duurde langer dan verwacht, waardoor het prestaties tijdens het opstartproces van het systeem verslechterd zijn: Bestandsnaam : GWXUX.exe Beschrijvende naam : GWXUX Versie : 6.3.9600.18270 (winblue_ltsb.160318-1546) Totale tijd : 5766ms Tijd van degradatie : 766ms Tijd van incident (UTC) : ‎2016‎-‎05‎-‎04T15:31:36.840181800Z 101 Het opstarten van deze toepassing duurde langer dan verwacht, waardoor het prestaties tijdens het opstartproces van het systeem verslechterd zijn: Bestandsnaam : svchost.exe Beschrijvende naam : Hostproces voor Windows-services Versie : 6.3.9600.16384 (winblue_rtm.130821-1623) Totale tijd : 5517ms Tijd van degradatie : 3017ms Tijd van incident (UTC) : ‎2016‎-‎03‎-‎17T21:55:57.977316000Z 101 Het opstarten van deze toepassing duurde langer dan verwacht, waardoor het prestaties tijdens het opstartproces van het systeem verslechterd zijn: Bestandsnaam : explorer.exe Beschrijvende naam : Windows Verkenner Versie : 6.3.9600.17031 (winblue_gdr.140221-1952) Totale tijd : 6534ms Tijd van degradatie : 1534ms Tijd van incident (UTC) : ‎2016‎-‎03‎-‎17T21:55:57.977316000Z 101 (deze was kritiek) Het opstarten van deze toepassing duurde langer dan verwacht, waardoor het prestaties tijdens het opstartproces van het systeem verslechterd zijn: Bestandsnaam : igfxCUIService.exe Beschrijvende naam : igfxCUIService Module Versie : 6.15.10.3958 Totale tijd : 48460ms Tijd van degradatie : 43460ms Tijd van incident (UTC) : ‎2016‎-‎02‎-‎27T22:56:49.962753000Z 102 Het initialiseren van het stuurprogramma duurde langer dan verwacht, waardoor het prestaties tijdens het opstartproces van het systeem verslechterd zijn: Bestandsnaam : Psched Beschrijvende naam : QoS-pakketplanner Versie : 6.3.9600.16384 (winblue_rtm.130821-1623) Totale tijd : 42383ms Tijd van degradatie : 40883ms Tijd van incident (UTC) : ‎2015‎-‎09‎-‎12T20:18:43.823595300Z 107 Toepassing van computerbeleid heeft geleid tot een langzamer systeemopstartproces: Naam : MachinePolicyApplication Totale tijd : 2460ms Tijd van degradatie : 1460ms Tijd van incident (UTC) : ‎2015‎-‎09‎-‎12T15:33:43.966181100Z Toepassing van gebruikersbeleid heeft geleid tot een langzamer systeemopstartproces: Naam : PreShellInit Totale tijd : 10029ms Tijd van degradatie : 6029ms Tijd van incident (UTC) : ‎2014‎-‎06‎-‎29T06:46:52.751201900Z 109 Het initialiseren van het apparaat duurde langer dan verwacht, waardoor het prestaties tijdens het opstartproces van het systeem verslechterd zijn: Bestandsnaam : SCSI\Disk&Ven_ATA&Prod_HGST_HTS725050A7\4&1d2cc0b1&0&000000 Beschrijvende naam : Disk drive Versie : Totale tijd : 2895ms Tijd van degradatie : 395ms Tijd van incident (UTC) : ‎2016‎-‎02‎-‎27T22:56:49.962753000Z 110 Initialisatie van sessiebeheer heeft het opstartproces vertraagd: Naam : SMSSInit Totale tijd : 46087ms Tijd van degradatie : 11066ms Tijd van incident (UTC) : ‎2016‎-‎02‎-‎27T22:56:49.962753000Z
200 en hoger
200 Windows is afgesloten: Duur van afsluiten : 30991ms 203 Door deze service wordt het systeemafsluitingsproces vertraagd: Bestandsnaam : WSearch Beschrijvende naam : Versie : Totale tijd : 11133ms Tijd van degradatie : 7133ms Tijd van incident (UTC) : ‎2016‎-‎05‎-‎02T20:16:46.981868600Z
500 en hoger
500 Er treden bronconflicten op in beheer van vensters op het bureaublad. Scenario : De reactietijd van Beheer van bureaubladvensters is verminderd. 501 Er treden bronconflicten op in beheer van vensters op het bureaublad. Oorzaak : Processorbronnen worden teveel gebruikt.

Process Monitor

In dit stuk beschrijf ik het programma in het algemeen.

Om te zien wat er tijdens de boot gebeurt klik je op Options - Enable Boot Logging, en om extra veel informatie te krijgen kan je een vinkje zetten voor Generate thread profiling events

Na het booten moet je dan het programma weer starten, en krijg je de melding
A log of boot-time activity was created by a previous instance of Process Monitor.
Do you wish to save the collected data now?

Als je klikt op Yes gaat het bestand standaard naar de Documents-map, onder de naam Bootlog.pml
Het bestand wordt ook onmiddellijk in Process Monitor geladen, maar je kan het zoekwerk ook later doen met het bewaarde bestand.

Mark Russinovich, 1 van de makers van de System Internals tools, beschrijft hier een voorbeeld van een boot waarbij het scherm zo'n 5 minuten zwart blijft. Dit is niet echt een eenvoudig voorbeeld, maar toch leerzaam om te bekijken.

xbootmgr

De tool xbootmgr.exe is onderdeel van de Windows Performance Toolkit, en die is weer onderdeel van de Windows Assessment and Deployment Kit (Windows ADK).

Hieronder de volgende onderwerpen:

Download en installatie

Je kan de Windows Assessment and Deployment Kit (Windows ADK) hier downloaden. Hij is helaas niet beschikbaar in het Nederlands.

Het bestand dat gedownload wordt heet adksetup.exe
Voer dit uit.

Er wordt eerst het nodige voorbereidende werk verricht, en daarna moet je de PC herstarten. Je moet dan o.a. kiezen waar je de programma's wilt installeren.

Een paar schermen verder moet je bepalen welke onderdelen je wilt installeren. Standaard zijn er 4 geselecteerd, maar ik zou alleen de Windows Performance Toolkit installeren. De rest kan altijd later nog.

Ik heb 3 componenten geïnstalleerd, maar dat duurde heeeeel erg lang.

Uitvoeren van xbootmgr

xbootmgr.exe bevindt zich in de map
C:\Program Files (x86)\Windows Kits\8.1\Windows Performance Toolkit> (en de schijfletter C kan bij anderen natuurlijk anders zijn).

Ga via de commandoregel naar de bovenstaande map toe, en afhankelijk van of je de startfase of de afsluitfase wilt monitoren tik je in
xbootmgr -trace boot of
xbootmgr -trace shutdown

Analyse van de resultaten

Nadat de PC herstart is start je het programma Windows Performance Analyzer (niet vanaf de commandoregel).

Trace openen

Via File - Open kan je de trace van wat er tijdens de boot gebeurd is binnenhalen. Dit bestand staat in de map C:\Program Files (x86)\Windows Kits\8.1\Windows Performance Toolkit en heet boot_BASE+CSWITCH_1.etl

Layout van het scherm

In het smalle linkervenster zie je de Graph Explorer (Grafiekenverkenner).

Je ziet kleine voorbeeldjes van alle beschikbare grafieken, onderverdeeld in categorieën, bv. System Activity, Memory en Storage

Door op het plusje voor een categorie te klikken zie je alle grafieken in die categorie. De bovenste categorie is de meest interessante.

Het rechtervenster is bestemd voor analyse. Vul dit venster door met rechts te klikken op 1 van de kleine previewvensters aan de linkerkant (bv. Boot Phases in de bovenste categorie), en dan op Add graph to Analysis View

Helemaal onderaan rechts zie je de tijdsschaal, met start- en eindtijd. In mijn geval (Windows 7) is dat 213 seconden.

Bovenaan zie je de 5 fases van de boot, en in welke periode ze actief waren. Vanzelfsprekend kunnen bootfases elkaar niet overlappen, i.t.t. als je bv. de grafiek Processes had gekozen.

Onder de grafische weergave zie je de getallen. Van elke bootfase wordt de tijdsduur, en de start- en eindtijd aangegeven.

Je kan nog 2 subvensters openen, nl. Details en Issues, maar die bevatten alleen informatie als je een andere manier gebruikt om gegevens te verzamelen.

De grafiek met processen

Een andere mooie voorbeeldgrafiek is Processes, onder System Activity

Je krijgt dan in het rechterdeel van het venster een overzicht van alle processen die tijdens de boot gelopen hebben, onderverdeeld in 2 categorieën, Lifetime: Permanent (hebben tijdens de hele meting gelopen) en Lifetime: Transient (hebben maar een deel van de tijd gelopen, dus zijn op zijn minst of niet onmiddellijk gestart of zijn voor het eind van de meting tot een einde gekomen). De meeste processen zullen natuurlijk tot de laatste categorie behoren.

In elk geval kan je in dit overzicht mooi zien of een proces veel langer loopt dan je zou verwachten.

Inzoomen op een bepaald tijdsinterval

Als je de grafiek van processen hebt geopend (maar kan natuurlijk ook bij de andere), dan kan je een bepaalde tijdsperiode nauwkeuriger bekijken.

Sleep met de muis van een bepaalde begintijd naar de gewenste eindtijd. Het geselecteerde interval wordt dan blauw.

Klik nu met rechts op de grafiek, en dan op Zoom, of gebruik de toetscombinatie Ctrl+.

Je kan weer uitzoomen door rechtsklikken en Unzoom, of met Ctrl+Shift+-

Om het blauwe weg te krijgen klik je gewoon ergens in de grafiek.

Voorbeelden

Op de site van Microsoft Technet vind je een heel simpel voorbeeldje van iemand die de boottijd terugbracht van 195 naar 14 seconden.

Het bleek dat een bepaald programma heel lang nodig had, en daardoor andere programma's en services blokkeerde. Dit was een bekend probleem, en door een fix aan te brengen werd het verholpen.


Snelheid van de boot meten

Als je wilt meten hoe lang de boot duurt kan je het programma BootRacer gebruiken.

Op deze pagina worden ook nog 2 andere tools besproken, Windows BootTimer, een hele oude en (groot voordeel) portable tool (dus niet installeren) en Maas360 Boot Analyzer (heb ik niet geprobeerd). Het 1e programma werkt bij mij helaas niet.

BootRacer 5.0

Met dit gratis programma wordt gemeten hoe lang het hele bootproces duurt. Je kan het hier downloaden.

Het programma wordt in een heel vroeg stadium van Windows automatisch gestart, en meet de tijd die nodig is tot je je wachtwoord moet intikken (Windows Boot), en de tijd die nodig is na het intikken van het wachtwoord (Desktop).

Je kan ook de geschiedenis van alle voorgaande metingen bekijken. Maar niet bij elke boot gebeurt er precies hetzelfde, dus de tijden kunnen verschillen zelfs als je niets op de PC hebt veranderd.

Je kan zelfs je resultaten op een forum plaatsen en je meten met de concurrentie :-).


Praktijkvoorbeelden

Voorbeeld 1

Bij een vriendin met Windows XP heb ik de verbeteringen in 2 fases doorgevoerd. Vooraf hebben we een meting gedaan, om te zien of we iets zouden bereiken. Het duurde 2 minuten tot het bureaublad verscheen, en 10 minuten tot het laatste icoontje in het systeemvak stond.

In de 1e fase ging het hoofdzakelijk om defragmentatie, en het opruimen van icoontjes op het bureaublad. Deze fase leek nog niet veel te hebben opgeleverd.

In de 2e fase hebben we 5 a 10 programma's gedeïnstalleerd, en met Autoruns alle verwijzingen verwijderd naar dingen die niet meer op het systeem bestaan.

Tenslotte heb ik nog een aantal programma's uitgeschakeld waarvan ik weet dat ze niet zinvol zijn.

Aan het eind waren we teruggegaan naar 1 minuut (bureaublad) en 5 minuten (laatste icoontje), en ook dingen als mail ophalen gingen veel sneller.


Windows Prestatie-index (Windows Experience Index)

Sinds Windows Vista worden van 5 componenten van de PC hardware gemeten hoe goed ze presteren, en dat wordt uitgedrukt in een getal tussen 1.0 en 7.9 (hoger is beter).

Als je bv. ziet dat het interne geheugen heel slecht presteert, zou je kunnen kijken of je iets kan doen om dat te verbeteren. En als je grafische kaart voor geen mm deugt, hoef je ook niet de meest blitse game te kopen die op dat moment beschikbaar is.

Hoe bekijk je de resultaten?

Dat verschilt, afhankelijk van je Windows-versie.

In Windows 7 en 8 is het nog simpel, omdat het gewoon via een applet in het Configuratiescherm kan.

In Windows 8.1 en hoger is de functionaliteit nog gewoon aanwezig, maar heeft Microsoft in zijn oneindige wijsheid besloten dat normale stervelingen er geen behoefte meer aan hebben.

Je moet nu kiezen tussen het gebruiken van een tool om de WEI te bekijken, of het doen vanaf de commandoregel. Dat is niet echt moeilijk, maar voor een leek misschien een brug te ver.

Windows 7 en 8 (niet 8.1 en hoger)

Open het Configuratiescherm (Control Panel)

Klik rechtsboven, achter Weergeven op: (View by:) op Kleine pictogrammen (Small icons) (als hij daar nog niet op stond).

Klik op Hulpprogramma's voor en informatie over prestaties (Performance Information and Tools)

Als je deze test nog nooit hebt uitgevoerd staat achter alle 5 categorieën (niet geclassificeerd), en boven de categorieën zie je staan De Windows Prestatie-index is nog niet bepaald ()
Klik dan op Deze computer classificeren ()

Als je de test wel eerder hebt gedaan krijg je onmiddellijk de resultaten te zien. Evt. kan je de test opnieuw starten door rechtonder te klikken op (Re-run the assessment)

Windows 8.1 en 10

De eenvoudige manier: gebruik een portable tooltje (deze link verwijst je door naar Softpedia, een download site).

De moeilijke manier:
Tik in: cd \Windows\Performance\WinSAT\DataStore
(hoofdletters zijn niet essentieel).

Tik in: winsat formal

Ga nu in Verkenner (Explorer) naar diezelfde map, en zoek dan naar het bestand 2016-05-07 13.31.30.366 Formal.Assessment (Recent).WinSAT.xml (de datum een tijd aan het begin zullen bij iedereen natuurlijk anders zijn).

Selecteer dat bestand, druk op Enter, en je het bestand wordt als het goed is geopend in je favoriete browser of in Internet Explorer (kan me niet voorstellen dat dat iemand's favoriete browser is :-) ). Evt. kan je het bestand ook openen met Kladblok (Notepad). En je ziet iets verdop dan regels die lijken op:

<SystemScore>4.7</SystemScore> <MemoryScore>5.9</MemoryScore> <CpuScore>6.4</CpuScore> <VideoEncodeScore>6.9</VideoEncodeScore> <GraphicsScore>4.7</GraphicsScore> <DiskScore>5.5</DiskScore>

In de 1e regel staat de score voor het systeem als geheel, omdat een keten zo sterk is als de zwakste schakel, in dit geval de grafische hardware (laatste regel).

Voorbeelden van resultaten

Windows Processor (Processor) Geheugen (RAM) (Memory (RAM)) Grafisch (Graphics) Grafische weergave voor spellen (Gaming graphics) Primaire harde schijf (Primary hard disk) Jaar Extra info
Windows 7 Ultimate 7,1 7,1 3,3 5,5 5,9 2016 Laptop (HP Probook 6560b
Vista Home Premium 4,6 4,5 3,5 3,5 4,7 2012 Laptop (Asus)
Windows 7 Ultimate 7,6 7,7 7,4 7,4 7,7 2016 Desktop (zelf samengestelde PC)
Windows 8.1 6,4 5,9 4,7 6,9 5,5 2013 Laptop (Lenovo)
Windows 10 Enterprise 8,8 8,8 5,5 9,9 8,2 2020 Laptop (Dell Latitude 5590)
Windows 10 Home 6,9 7,3 5,7 5,6 7,6 2016 Hybride laptop (Asus Transformer)
Windows 10 Pro 9,2 9,2 8,9 9,9 8,2 2016 Desktop (zelf samengesteld)


    Tweeten

© Henk Dalmolen
Reageer via E-mail (dalmolen@xs4all.nl)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op: 04-02-23 14:41:28