KB » Stories for foreigners who want to learn Dutch » Thunderstorm
    Tweet

Thunderstorm

Ik ben al heel lang geinteresseerd in meteorologie. Ik hou vooral van spectulaire verschijnselen, zoals hevige regenval, onweer, of zware storm. Natuurlijk vind ik het vervelend als mensen schade ondervinden van het slechte weer, maar ik vind het wel mooi om te zien.

Helaas woon ik, vooral wat betreft onweer en regen, in het verkeerde deel van Nederland. De warme lucht komt vaak uit het zuiden, bv. uit Frankrijk en Spanje. En daar ontstaan dan ook de gebieden met slecht weer.

In de loop van de dag, als de lucht warmer wordt, worden de buien intensiever. En vaak trekken de buien pas in de middag Nederland binnen. Dat heeft 2 grote nadelen. De buien trekken naar het noorden, en bereiken Groningen vaak pas als het al donker is. Maar ik vind het juist mooi om bijzondere wolkenluchten te zien. Ten tweede daalt de temperatuur weer tegen de avond, en worden de buien minder hevig.

Dus als de buien niet naar mij toe komen, dan moet ik maar naar de buien toe. Ik heb dat voor het eerst donderdagavond 21 juni 2012 gedaan. Net zoals je in Amerika tornado chasers hebt, ben ik onweer chaser geworden :-).

Ik zag rond 2130 dat de buien weer pas in Groningen zouden zijn als het al donker was. Dus heb ik om 2145 de gepakt en ben ik met "lichte" overschrijding van de snelheidslimiet richting Friesland gescheurd.

Op 15 km van Heerenveen werd het zo hevig dat ik maar een parkeerplaats ben opgevlucht. Na een kwartier wachten ben ik nog een paar km verder gereden, en toen weer terug gegaan.

Ik denk dat ik tussen Drachten en Groningen dezelfde buienlijn weer ingehaald heb, en nog een keer gepasseerd ben. Ik kon dat achteraf ook op de radarbeelden zien. De lijnen op de weg waren nauwelijks nog te zien.

Volgende keer nog wat eerder weg, en desnoods verder, zodat ik af en toe vanaf parkeerplaatsen wat foto's kan maken. Ik heb trouwens geen enkele donderklap gehoord of bliksem gezien, terwijl het kort voor ik vertrok op de radarbeelden nog een en al bliksem was.


    Tweet
© Henk Dalmolen
Reageer via E-mail (dalmolen@xs4all.nl)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op: 10-7-2012 21:03:06