KB » Stories for foreigners who want to learn Dutch » Food as payment
    Tweet

Food as payment

Door de vele valpartijen van mijn moeder raken de stelen van haar bril regelmatig verbogen . Onlangs was de steel van haar nieuwste bril verbogen en het glas eruit, maar ik zag dat de steel van haar reservebril ook verbogen was. Ik ging met de 1e bril naar opticien Pearle aan het Overwinningsplein.

Meestal doen opticiens dit soort klussen gratis. Ik zei tegen die man dat ik heel graag wilde dat hij het deze keer niet voor niets zou doen. Ik was kort geleden ook al met een bril van mijn moeder geweest, en ik vertelde hem dat ik de dag erna met nog een bril zou komen.

Hij zei dat hij het met plezier deed. Hij hoefde er niets voor te hebben. Maar als ik me heel schuldig voelde, dan mocht ik voor hem wel een gevulde koek kopen bij banketbakkerij Rozenveld aan de overkant van het plein.

(A 'gevulde koek' is the round, flat cookie that you see here.)

Het bleek dat de bakker in een hele moeilijke situatie zat. De verhuurder had plotseling de huur opgezegd. Ik denk dat hij een zeer goed lopende winkel had. Hij was de enige met een klein terrasje, en heel veel mensen van mijn bedrijf (dat vlakbij ligt) en van het Martiniziekenhuis haalden bij hem gebak als ze bijvoorbeeld jarig waren.

Dus de volgende dag heb ik eerst een gevulde koek, en voor mezelf (en als extra steun voor de bakker) een gembertaartje gehaald. Ik heb de eigenaar ook verteld dat de koek voor de man van Pearle was. De opticien was een ontzettend aardige man volgens Rozenveld, en dat vond ik ook.

Ze maken de gevulde koeken daar blijkbaar zelf. Hij was nl. zo supervers, dat hij nog warm was.

Dus iedereen blij: ik ben voor bijna niets geholpen, al had het ook voor helemaal niets gekund; Rozenveld heeft wat extra financiele steun gekregen; en de man van Pearle heeft van een ongetwijfeld verrukkelijke gevulde koek kunnen smullen . Die moet ik ook maar eens een keer proberen .


    Tweet
© Henk Dalmolen
Reageer via E-mail (dalmolen@xs4all.nl)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op: 20-4-2013 17:55:23