KB » Stories for foreigners who want to learn Dutch » Dogs and taiji
    Tweet

Dogs and taiji

Bench on the field where we practice taiji

Bench

Op een zondag was ik met Jolanda aan het taiji-en op een veldje in het Stadspark. Kort na ons installeerden zich 3 vrouwen op een bankje aan de rand van het veldje. 2 ervan hadden een hond bij zich, waarvan in elk geval 1 in de vorm van een ragebol. Eerst zaten ze te kletsen, maar later gingen ze een tijdje skaten. De vrouw van de ragebol was duidelijk de meest ervarene van het stel, en gaf de minst ervarene les.

De honden liepen de hele tijd ongecontroleerd rond, en kwamen af en toe ook bij ons in de buurt. De ragebol, hierna Lieverd te noemen, was het meest opdringerig, en koos gelukkig vooral Jolanda als slachtoffer uit. Zij was daar helemaal niet van gediend, en het is natuurlijk ook niet bevorderlijk voor de opperste concentratie en beheersing die wij als meester- beoefenaars van de taiji nodig hebben :-).

De vrouw deed af en toe wel zwakke pogingen om het beest tot de orde te roepen, met zinnen als: "Nou moet je hier komen, hoor (alsjeblieft?)". Ze was zich niet bewust van het feit dat honden op school geen les krijgen in Nederlandse grammatica, en dat je een hond moet besturen met korte commando's als 'zit', 'lig' en 'kom'.

Na het skaten gingen ze nog weer een tijdje zitten op het bankje, en viel Lieverd Jolanda weer lastig. Mevrouw riep Lieverd. Jolanda riep boos naar het bankje: "Mevrouw, kunt u die hond onder controle houden?" De eigenaresse (de term 'bazin' zal ik bewust maar niet gebruiken) riep, terwijl de ragebol nog boven op Jolanda zat: "Dat doe ik toch?" Jolanda: "Nee, mevrouw, dat doet u niet!!"

Toen de hond uiteindelijk toch bij het bankje arriveerde werd hij onthaald met "Ach lieverd, ...". Ik weet de zin niet precies meer, maar de strekking kwam er op neer dat de hond ongetwijfeld vreselijk mentaal geleden had door de behandeling van die hondenhaatster daar verderop. Het bleek nl. dat de hond een hoogsensitieve persoonlijkheid had. Of zou het toch eerder zijn dat de vrouw haar eigen gevoelens op die van de hond projecteerde? Voer voor psychologen.


    Tweet
© Henk Dalmolen
Reageer via E-mail (dalmolen@xs4all.nl)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op: 15-4-2013 22:39:43