KB » Computer » Installeren en deinstalleren van programma's

Installeren en deinstalleren van programma's

    Tweeten

Op deze pagina behandel ik voorlopig niet de normale installatieprocedure van Windows, omdat die betrekkelijk simpel is. Ik ga hier alleen in op meer exotische (maar in de praktijk zeer nuttige) onderwerpen.


Interne upgrade (In-place upgrade) vanwege reparatie

Introductie

Bij het installeren van een nieuwe Windows zijn er 4 soorten scenario's, die bepaald worden door 2 keuzes.

Upgrade of schone installatie

De 1e is of je een upgrade wilt doen of met een compleet schone installatie wilt beginnen.

Upgrade

In het 1e geval start je de Windows installatie-DVD vanuit een draaiende Windows, en blijven in principe al je instellingen en geinstalleerde programma's behouden.

Overigens is niet elke overgang mogelijk. Ik vermoed bv. dat je een upgrade van Windows XP naar Windows 8 wel kunt vergeten.

Dit soort upgrade heet een in-place upgrade, of in slecht Nederlands, een interne upgrade.

Schone installatie

In dit geval boot je vanaf de Windows installatie-DVD, en raak je in principe alles kwijt op de partitie waarop je gaat installeren.

Van oudere naar nieuwere versie, of gewoon dezelfde

Normaal gesproken wil je bv. Windows 7 naar Windows 8 upgraden, maar je kan net zo goed van Windows 7 naar Windows 7 upgraden.

En die laatste situatie is waar het in deze sectie over gaat. Dit is een zgn. reparatie-installatie, een repair install.

Als je Windows op de 1 of andere manier volledig verziekt is geraakt, zou dit je laatste redmiddel kunnen zijn voordat je alles opnieuw moet installeren (Windows *en* programma's).

Ook nu heb je trouwens wel wat extra werk. Omdat alle Windows-bestanden vanaf de DVD weer naar je harde schijf worden geschreven, ben je dus alle updates die je sinds de vorige installatie hebt aangebracht kwijt. Dus Windows Update zal wel even bezig zijn om alles weer op orde te krijgen.

Hoe werkt het?

Het proces wordt nogal kernachtig beschreven in een zgn. "FAST PUBLISH" (snel publiceren) artikel van Microsoft (nr. 2255099 voor Vista en hoger) (Engelse versie).

Voorlopig heb ik alleen problemen.

Problemen

Helaas kan ik het proces nog niet volledig beschrijven, want de enige poging die ik tot nu toe heb gedaan is tot mijn verbijstering mislukt.

Ik probeerde in-place upgrade op een Windows 7 systeem te doen (naar Windows 7), omdat het hele Internet Explorer-gebeuren grondig in puin lag.

Vrijwel onmiddellijk na de fase waarin de bestanden van de DVD naar de harde schijf worden gekopiëerd kreeg ik de volgende melding:

The upgrade was canceled Any changes that were made to your computer during the upgrade process will not be saved. Install Windows Setup can't continue. Restart the computer and restart Setup. When prompted, try getting the latest updates. OK

Het 2e deel (vanaf Install Windows) zat in een subvenster van het dialoogvenster.

Ik heb nog diverse nieuwe pogingen gedaan, waarbij ik de vragen voor de start van het proces iets anders beantwoord heb, ik heb van tevoren werkelijk alle processen op de PC beëindigd die ik maar kon bedenken, maar desondanks bleef ik deze fout houden.

Te weinig ruimte

The following

Upgrading Windows will affect the following features: Any language packs that are installed will not be available after the upgrade. You'll need to reinstall your language packs after the upgrade.


Kan je een lagere versie van Windows naar een hogere upgraden?

Kan je bv. een Home Premium versie van Windows 7 upgraden naar een Professional of een Ultimate versie?

Ja, maar niet gratis *en* legaal.

Voor een upgrade heb je sowieso een applet uit het Configuratiescherm (Control Panel) nodig, nl. Windows Anytime Upgrade (Windows Anytime Upgrade).

In Windows 7 kost het maar ca. 10 minuten om je PC te upgraden. Nadat je het applet hebt gestart kies je voor de onderste optie, Een upgradecode opgeven ()

En nu komt het punt waar je of de sleutel moet invoeren die je gekocht hebt, of de sleutel die je illegaal via Internet hebt bemachtigd.

Als je in Google iets intikt als 'upgrade windows 7 home premium to ultimate free' (zonder quotes) dan vindt je wel een paar sites of YouTube video's waar de procedure wordt uitgelegd en soms zelfs illegale sleutels worden aangeboden.

Ik kan me niet voorstellen dat Microsoft die illegale sleutels niet blokkeert als ze op grote schaal op deze manier gebruikt worden, dus ik heb mijn twijfels over of ze zullen werken, en ik ga het zelf niet proberen.

Op de betreffende sites zijn wel een aantal enthousiaste reacties te lezen van gebruikers bij wie het is gelukt, maar ook een paar bij wie de zaak in de soep is gelopen.

Dus ik zou zeggen: doe wat je niet laten kunt, of koop gewoon een upgrade-key. Ik heb geen idee hoeveel dat kost in vergelijking met het rechtstreeks kopen van de betreffende Windows-versie. Ik probeer daar nog meer informatie over te krijgen.


Hoe kan je de product key (sleutel) van de geïnstalleerde Windows achterhalen?

Introductie

Stel dat je om 1 of andere reden Windows wilt installeren, dan heb je de sleutel nodig die destijds ook gebruikt is.

Overigens denk ik dat veel mensen en computerwinkels veel te snel grijpen naar de "oplossing" van opnieuw installeren.

Als je daar lol in hebt moet je het natuurlijk vooral doen (leef je uit!), maar veel problemen zijn met een beetje troubleshooten en vooral het gebruik van een goede virusscanner nog wel weer op te lossen. Kijk eens op mijn pagina over troubleshooting.

Maar goed, dat gezegd hebbende, soms staat de sleutel op een sticker ergens op de achter- of onderkant van je PC. En misschien zit er een sticker op de installatie-DVD (of -CD), als je die hebt.

Als dat allemaal niet het geval is, gebruik dan een simpel tooltje.

Produkey 1.70

Produkey is een zeer simpel programmaatje, dat je niet hoeft te installeren.

Er is een 32-bits versie en een 64-bits versie.

Als het goed is zou de tool voor alle versies van Windows moeten werken, maar ik heb hem tot nu toe alleen getest onder Windows 7.

Als je de tool uitvoert krijg je de keys van Microsoft Office, Visual Studio en Windows te zien.
    Tweeten

© Henk Dalmolen
Reageer via E-mail (dalmolen@xs4all.nl)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op: 31-01-23 17:27:41