KB » Computer » Kopiëren en branden van CD's, DVD's, etc.

Kopiëren en branden van CD's, DVD's, etc.

    Tweeten

Introductie

Van sommige dure DVD's wil ik graag een kopie voor eigen gebruik maken. Helaas wordt dat door de makers van de DVD's soms een beetje moeilijk gemaakt, door allerlei soorten beveiliging.

Hoewel het branden i.h.a. een stuk probleemlozer verloopt dan vroeger, heb ik toch ook nog regelmatig problemen met niet beveiligde CD's en DVD's

Deze pagina gaat over al dit soort problemen.


Veel voorkomende vragen

Kan je een DVD+ naar een DVD- kopiëren?

Ik heb daar volgens mij wel eens problemen mee gehad, maar CloneDVD (2.9.3.0) heeft er in elk geval geen moeite mee.


Algemene tips bij het branden

Verificatie

Een goed brandprogramma (zoals Nero) heeft de mogelijkheid om de kopie na het branden te verifieren.

Selecteer die mogelijkheid (al kost het natuurlijk wel extra tijd). Ik heb al verschillende keren meegemaakt dat het branden goed leek te verlopen, terwijl bij de verificatie bleek dat er van alles niet deugde.

Rewritable

Doe vooraf een test met een rewritable DVD. Als dat goed gaat is het niet zo waarschijnlijk dat het met een normale DVD nog verkeerd gaat.

Het enige verschil zou nog kunnen zijn dat een rewritable doorgaans met een lagere snelheid gebrand wordt. Dat geeft minder risico op problemen, bv. als je een niet al te snelle PC hebt, of een brandprogramma dat niet goed omgaat met het bufferen van data (maar die zullen er tegenwoordig niet veel meer zijn).


Hoe kopiëer je een beveiligde CD/DVD?

Er zijn verschillende programma's om beveiliging te doorbreken, betaalde (en gerenommeerde) maar ook gratis programma's.

Slysoft

Het bedrijf SlySoft had een hele collectie betaalde (en niet echt goedkope) programma's om beveiligde DVD's te kopiëren, zoals AnyDVD en CloneDVD. Het zijn wel goede programma's (heb ik in het verleden ervaren).

De tools en het bedrijf zijn tegenwoordig in handen van RedFox.bz. Ik heb met hen geen ervaring.

AnyDVD moet op de achtergrond draaien, en is nodig om een DVD toegankelijk te maken.

CloneDVD kan daarna de kopie maken, en/of de bestanden op de harde schijf zetten. En je kan ze ook met de hand kopiëren, natuurlijk.

Handbrake (gratis)

In een artikel in PcMag van 18-6-2021 worden een aantal rippers van DVD's besproken, zoals het programma Handbrake

Eind 2021 wilde ik een grote collectie DVD's rippen voor eigen gebruik (alles op 2 12 TB disks zetten leek me veiliger dan te vertrouwen op de duurzaamheid van DVD's). Aangezien ik de programma's van Slysoft niet onmiddellijk aan de praat kon krijgen (zeer lange geleden gekocht), probeerde ik o.a. dit programma (versie 1.4.2).

Helaas waren mijn ervaringen niet positief, en ik zag op Internet veel mensen die tegen hetzelfde probleem aan liepen. Ik krijg bv. deze melding als ik het programma uitvoer:

To run this application, you must install .NET The framework 'Microsoft.Windows.Desktop.App', version '5.0.0' was not found. Would you like to download it now?

Ik heb verschillende versies van .NET geprobeerd, en momenteel 5.0.12 geïnstalleerd. Inderdaad, dat is geen 5.0.0, maar normaal gesproken zijn dit soort frameworks downwards compatible, en het verschil is sowieso minimaal. Op Internet vond ik geen goede oplossingen. Het artikel How to Install Handbrake, and where Can I Get .net Framework 4.8? (31-8-2021) vertelt wel iets over de .Net problemen.

DVD43

Ik heb lang geleden (schrijf dit in 2022) mijn geluk beproefd met een gratis programma, DVD43.

Het programma werkt in elk geval prima onder Windows XP (32-bits). Ik heb een aantal beveiligde dual-layer DVD's proberen te kopiëren, en hoewel dat uiteindelijk is mislukt, waren de DVD's wel te lezen door het brandprogramma.

WinX DVD Ripper

In het artikel in PcMag van 18-6-2021 wordt dit programma ook besproken. Het is niet gratis, en ik heb het zelf niet getest.


Algemene tips bij problemen

Brand met een lagere snelheid

Als je vaak problemen hebt met branden, probeer dan eens een tijdje een lagere snelheid.

Schakel over naar een andere brander of een ander type CD/DVD

Als je problemen hebt met het branden van een DVD, probeer dan eens een andere brander, als je die hebt. Het gebeurt regelmatig dat bepaalde merken branders niet overweg kunnen met bepaalde merken DVD's.

Je zou ook dezelfde brander met een ander type DVD kunnen proberen.

Kijk in het logbestand van je brandprogramma

Bijna elke brandprogramma houdt een log bij van wat het aan het doen is.

De informatie daarin is niet per definitie voor een gewone sterveling te doorgronden, maar er staat misschien wel een bijzondere regel in die je in Google kunt plakken.

Of je kan de log op het forum van de betreffende fabrikant plaatsen. Daar hangen bijna altijd wel experts rond die je kunnen helpen.

CloneDVD

Met CloneDVD moet je door een aantal schermen voor het programma aan de slag gaat.

Op het laatste scherm heb je links 3 tabbladen, en het meest rechtse daarvan heet toepasselijk Log ()

Als je naar dat tabblad toegaat en er met rechts op klikt, krijg je o.a. de opties Opslaan (Save) en Opslaan als... (Save as...)

Als je echte nerd-informatie wilt produceren klik je op Debugging informatie ()


Foutmeldingen

CloneDVD

Schrijfproces gestopt: brondata te groot

Je probeert meer gegevens te branden dan er op de doel-DVD of -CD passen.

Je kan deze melding makkelijk produceren door te zeggen dat je een DVD wilt kopiëren, en zodra de DVD gelezen is een CD in de brander te doen. In de meeste gevallen zal dat niet passen.


Andere problemen met kopiëren

Op dit moment de volgende problemen:

De parameter is onjuist

Dit gaat over de PC van iemand anders, dus afgezien van een hoop screenshots die ik gekregen heb, heb ik de PC niet zelf onder handen gehad.

Het gaat om een 64-bit Windows 7 Home Premium PC.

De eigenaar, laten we hem Jan noemen, had een 2e externe Seagate Expansion disk van 2 TB gekocht, omdat de vorige blijkbaar beviel. Het rare was dat het branden van bestanden van de 1e schijf probleem ging, terwijl 2 verschillende brand-programma's (Nero en CloneDVD) bij branden van de 2e schijf de volgende melding geven:
De parameter is onjuist. (The parameter is incorrect.)

De volledige melding van CloneDVD is:

padnaam: leesfout De parameter is onjuist. Wanneer het lezen van de media is mislukt probeer dan het oppervlak schoon te maken en probeer het opnieuw.

In het Engels:

padnaam read error The parameter is incorrect. If reading the media has failed, please clean the surface and try again.

Het branden van bv. een .ISO-bestand ging wel goed.

Ik heb achtereenvolgens laten onderzoeken of de schijf in goede staat verkeerde, of iets mis was met de instellingen die op de nieuwe schijf betrekking hadden, of de interface tussen disk en computer het probleem zou kunnen zijn, of de software misschien niet met de nieuwe disk om kan gaan, en nog enige diverse invallen.

Problemen met rotte sectoren op disk?

In 1e instantie dacht ik vooral dat het probleem wel in de disk zou zitten, en vroeg ik Jan dus om allerlei dingen te controleren.

Helaas hebben niet alle externe disken SMART-parameters, en deze ook niet.

De volgende stap is dan de disk te testen met het gratis SeaTools (er is een DOS- en een Windows-versie), of chkdsk te proberen.

SeaTools

De Long Generic scan van SeaTools for Windows geeft aan dat er problemen zijn die hij kan repareren. Maar wanneer Jan op F8 drukt gebeurt er niets.

De Short Generic test faalt ook, en geeft een foutcode waar je verder niets mee kan.

De Short Drive Self Test slaagt wel.

Chkdsk

Jan heeft het programma met de meest uitgebreide (r-)optie uitgevoerd, en chkdsk constateert geen problemen.

Probleem met configuratie van disk?

Elke harde schijf is op een bepaalde manier geformateerd, en ook al zijn 2 schijven even groot, die manier hoeft niet hetzelfde te zijn.

De ene zou bv. gebruik kunnen maken van het FAT32-bestandssysteem en de andere van NTFS.

Elke disk heeft ook een basiseenheid. Net zoals met geld 1 cent de kleinste eenheid is, is dat op een disk de sectorgrootte.

Schijfbeheer (Disk Management)

Het is een goed idee om te kijken wat het diskmgmt-console over deze schijf zegt.

In de kolom Status staat In orde, en links onderaan staat voor de disk zelf Online

Op zich is dat ook niet zo verbazingwekkend, want voor de rest heeft Jan geen problemen met de schijf. Hij heeft hem zelfs tussendoor nog een keer opnieuw geformatteerd.

MSINFO32

Dit programma kan informatie over het hele systeem laten zien, maar het geeft ook gedetailleerde info over de disks.

Dat leverde een interessant verschil op. De disk die geen problemen had, had een sectorgrootte van 512 bytes, en de nieuwe een sectorgrootte van 4096 bytes.

Het blijkt dat 4096 de standaard is voor schijven van 2 TB en groter. Het zou kunnen dat de andere 512 bytes heeft omdat hij is omgezet van het FAT32-systeem naar NTFS.

Jan heeft op mijn verzoek geprobeerd de nieuwe schijf ook te formatteren met een sectorgrootte van 512 bytes, maar hij kreeg de melding dat de sectorgrootte minimaal 4096 moest zijn.

Windows fix voor waarde in het register

Nadat het verschil in sectorgrootte aan het licht was gekomen ontdekte ik een fix in Windows voor de registerwaarde CopyFileBufferedSynchronousIo

In de fix hebben ze het over dezelfde melding (parameter onjuist), alleen dan met een foutcode erbij. Hij treedt op bij het maken van backups onder Windows 7, dus ook daar gaat het om het schrijven van grote hoeveelheden gegevens.

Jan heeft het programmaatje om de fix aan te brengen ge-download en aangebracht, en het hielp niet.

Interface van de disk naar de computer?

Beide disks hingen aan een USB-poort. En 1 van die USB-poorten, of de hubs waar ze in zitten, zou ook niet goed kunnen functioneren.

Hoe dan ook is het in dit soort situaties (2 soortgelijke apparaten waarvan de 1 het niet en de ander wel doet) altijd goed om te proberen de rollen om te draaien.

Jan had echter al allerlei mogelijkheden geprobeerd, en dat hielp ook niet.

Problemen met de software?

Bij het branden maken veel programma's eerst tijdelijke bestanden aan in de map Temp

Dus als deze te klein zou zijn zou het probleem ook kunnen optreden. Maar dan is het niet te verklaren waarom het vanaf de andere schijf wel lukte.

Volgens Jan was er voldoende ruimte voor de map.

Andere bizarre ideeën die ik nog op Internet tegenkwam

Iets met rechten (Administrator)?

Iemand suggereerde om de brandprogramma's als Administrator uit te voeren.

Bij Jan hielp dat wel op zijn Vista PC, maar niet op zijn Windows 7 PC.

Huidige status

23-3-2014 zijn we op dit punt. Ik zoek nog naar verdere ideeën.

Verify geeft errors

Je krijgt errors bij de verificatie na het branden. Ik heb zelfs meegemaakt dat de hele PC in een hang raakte.

Omdat ik geen idee had wat er aan de hand was, ging ik in arren moede de originele CD maar eens ging controleren met het gratis programma DiscSpeed van Nero. Het bleek dat er rotte plekken op het origineel zaten. DiscSpeed laat ook precies zien waar (in welke bestanden) ze zitten.


Dual-layer DVD's

Als de DVD die je probeert te kopiëren meer informatie bevat dan een "normale" DVD geeft je brandprogramma dat hopelijk aan. In dat geval heb je dus een dual-layer DVD nodig, of je moet genoegen nemen met kwaliteitsverlies en de gegevens op de DVD comprimeren.

Omdat dual-layer DVD's nogal duur zijn en ik er 2 achter elkaar verknalde, probeerde ik rewritables van dit type te kopen. Maar die lijken er niet te zijn.

Na bovengenoemde 2 pogingen (waarvan 1 met Nero 7) heb ik nog geen nieuwe weer gedaan. Hopelijk binnenkort meer info.


The portable freeware collection
Op deze site kan je zo'n 10 programma's vinden die *en* gratis zijn, *en* portable (d.w.z. dat je ze ook vanaf een USB-stick kunt draaien).


    Tweeten

© Henk Dalmolen
Reageer via E-mail (dalmolen@xs4all.nl)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op: 24-01-23 17:35:55