KB » Computer » Virtuele machines

Virtuele machines

    Tweeten

Introductie

Soms wil je op 1 PC met meerdere Windows-versies tegelijk kunnen werken, of op z'n minst op bepaalde tijden met de ene, en op andere momenten met een andere.

Multi-boot systemen

In het verleden werd hiervoor meestal gebruik gemaakt van multi-boot. Dat betekende dat er meerdere Windows-versies naast elkaar geinstalleerd waren, en dat je bij het starten van de PC moest kiezen met welke je wilde werken.

Nadeel is dus dat als je even met de andere wilde werken, je de PC weer moet herstarten. Ook kan het installeren van een Windows op een systeem waar al een andere Windows zit flinke complicaties met zich meebrengen (vooral als je een oudere versie bij een nieuwere wil zetten).

Basisprincipe van virtuele machines

Tegenwoordig zijn virtuele machines meer gebruikelijk. Je maakt gebruik van een programma dat PC's (desnoods 4 of 5 tegelijk) kan simuleren. Op elke gesimuleerde PC kan je een andere Windows of Linux-versie installeren. Heel handig bv. als je regelmatig vrienden helpt, en de ene heeft Windows 10 Home Nederlands, de tweede Windows 11 Pro Engels 64-bits, etc.

Een probleem met virtuele machines is natuurlijk wel dat als je 3 virtuele Windows-versies tegelijk hebt draaien, je (simpel geredeneerd) capaciteit voor 4 PC's tegelijk nodig hebt, nl. de normale en de 3 virtuele.

Virtualisatiesoftware

Er zijn in elk geval 2 gratis programma's waarmee je met virtuele machines kunt werken: VirtualBox (van Oracle) en VMWare Player.

VirtualBox is sterk aan te raden, omdat je snapshots van de virtuele machine kan maken (vergelijkbaar met een herstelpunt in Windows). In de gratis versie van VMWare kan dat niet (wel in de betaalde).


VirtualBox

Ophalen en installeren

VirtualBox is hier te downloaden. Het installeren is vrij simpel (je kan gewoon de standdaardkeuzes volgen).

Extension pack

Ik weet niet precies waar het extension pack voor dient.

Klik op File - Preferences - Extensions.
Verwijder evt. de oude, en installeer de nieuwe (via de icoontjes aan de rechterkant).

Guest Additions

Per virtuele machine kan je ook Guest Additions installeren.

Dat is niet nodig om de virtuele machine goed te laten draaien, maar wel voor andere bijna onmisbare dingen, zoals het kopiëren van bestanden tussen virtuele machine en alles daarbuiten.

Windows

Op pureinfotech.com kan je een goed artikel vinden over het installeren van Guest Additions in Windows 10 en 11.

Korte samenvatting:


VirtualBox: Instellingen

Instellingen open je via Bestand (File) - Voorkeuren (Preferences).

Algemeen (General)

Het belangrijkste hier is de plek waar de virtuele machines opgeslagen worden (dat staat los van de plek waarvandaan je ze installeert). Dat is standaard c:\users\user name\VirtualBox VMs
Als je veel VMs hebt, kan dat aardig wat ruimte in beslag nemen (bij mij 150 GB voor ca. 20 VMs).


VirtualBox: nieuwe virtuele machine

Er zijn 3 manieren om binnen VirtualBox een nieuwe machine te krijgen:

OVA-bestand

Dit zijn kant-en-klare VirtualBox-bestanden.

Klik op File - Import Appliance, selecteer het bestand (via het map-icoontje), en klik op Open

Je kan in dit stadium evt. al instellingen, zoals de naam van de machine, aanpassen, maar dat kan makkelijker in een later stadium.

Klik daarna op Import
N.B. Bij mij is (door een bepaalde resolutie van het scherm) de knop Import niet te zien. Ik moet het venster eerst zover mogelijk naar boven slepen.

Het importeren kan even duren.

.VDI-file importeren

Dit is een goed artikel (Engels) over hoe je met een .VDI file om moet gaan.

Via klikken op het icoontje Nieuw of via de menu's Machine - Nieuw maak je een nieuwe virtuele machine aan.

Je moet iets meer dingen zelf invullen dan in VmWare, nl.:

Na klikken op Volgende (Next) moet je kiezen hoeveel geheugen je aan de machine wilt toewijzen. Ik heb gekozen voor de default (1024 MB).

Vervolgens kan je een (virtuele) harde schijf toevoegen (de standaard keuze). Je kan ook gebruik maken van een al bestaande virtuele schijf of het in een later stadium doen.

In het volgende scherm moet je het type harde schijf kiezen. Dat kan consequenties hebben voor of je de schijf later ook met andere virtualisatiesoftware kan lezen. Voorlopig kies ik voor de default, een speciaal VirtualBox-type.

Daarna moet je bepalen of onmiddellijk de volledige schijfruimte moet worden toegewezen, of dat de schijf binnen het maximum mag groeien en krimpen. De 1e optie werkt sneller, maar kost langer om aan te maken. Ik heb gekozen voor de 2e optie.

In de volgende stap kan je bepalen hoe groot je harde schijf moet zijn, en evt. waar hij zich moet bevinden. Persoonlijk vind ik het het handigst om de harde schijf op een vaste locatie te hebben (in mijn geval een externe SSD-disk). Dat bereik je door te klikken op het mapicoontje achter het veld waar de naam van de harde schijf in staat. De virtuele disk krijgt als extensie .VDI


Na het starten van een virtuele machine

Je krijgt vaak 2 meldingen boven in beeld, die blijven staan tot je op het kruisje of het icoontje ernaast klikt. Door op de tekst te klikken krijg je de volledige tekst te zien (eerst maar 1 regel). Als je klikt op het icoontje helemaal rechts (toetsenbord met streep erdoor) zie je de melding volgende keren niet weer.

Toetsenbord

U hebt de modus Automatisch toetsenbord afvangen aangezet. Dit zorgt ervoor dat de Virtuele Machine automatisch het toetsenbord afvangt iedere keer dat het VM venster wordt geactiveerd en maakt daarmee het toetsenbord voor andere applicaties onbeschikbaar. (You have the Auto Capture keyboard option turned on. This will cause the Virtual Machine to automatically capture the keyboard every time the VM window and make it unavailable to...)

Dit betekent dat alle toetsen die je intikt naar de virtuele machine gaan. Met de 'hosttoets' kan je het toetsenbord weer vrijgeven. De hosttoets staat rechtsonderin naast het pijltje naar beneden, en is standaard Right Ctrl

Muis

De virtuele machine meldt dat het gastbesturingssysteem muisintegratie ondersteunt. Dit betekent dat u niet de muis hoeft af te vangen om deze binnen het gastbesturingssysteem te kunnen gebruiken. (The Virtual Machine reports that the guest OS supports mouse pointer integration. This means that you do not need to capture the mouse pointer to be able to use it in your guest OS -- all mouse actions you perform when the mouse pointer is over the Virtual Machine's display are directly sent to the guest OS. If the mouse is currently captured, it will be automatically uncaptured.)

Op de statusbalk in de VM staat een icoontje van een muis (loopt schuin van linksonder naar rechtsboven, met een groen pijltje naar rechts over de rechterhelft van het icoontje). Dit icoontje geeft aan dat mouse pointer integration ondersteund wordt en nu aanstaat. Sommige applicaties functioneren niet correct in mouse pointer integration mode, maar je kan het altijd tijdelijk uitzetten.

Je kan het veranderen via de menu's Invoer (Input) - Muis-integratie (Mouse Integration)


VirtualBox: installeren van Kali Linux

Je kan een virtuele machine installeren die je als ISO-bestand hebt, die je OVA-bestand hebt, of waarvan je alleen een VMWare-versie hebt.

.OVA bestand

Selecteren van het .ISO-bestand

De configuratie van de machine is nu bepaald, maar nu moet je nog aangeven waar de .ISO-file van Kali zich bevindt.

Klik op Instellingen (Settings), en dan in de linkerkolom op Opslag (Storage) en onder Opslagstructuur () op Leeg (Empty)

Je kan dan achter Optisch station () op het CD-icoontje klikken, en het pad opgeven naar je .ISO-bestand.

Starten van de installatie

Door te klikken op Starten (Start) wordt de installatie gestart vanuit het bestand.

Je kan tegen een paar probleempjes aanlopen:

Versies

Bij het installeren van Kali Linux heb je de keuzes tussen normale Install en een aantal live-versies.

Normaal gesproken houdt een live-versie in dat je na het afsluiten van de machine alle veranderde zaken weer kwijt bent.

In dit geval ligt het bij een paar van de live-versies iets anders. Daarover later meer.

Ik kies voor Install.

Vervolg van de installatie

Daarna moet ik als eerste de taal kiezen. Ik heb

Na enige tijd moet je een naam (hostname) voor de computer kiezen. Je kan de default accepteren, of er iets anders van maken.

De vraag om een domeinnaam kan je het beste voorlopig blanco laten.

Vervolgens kies je een wachtwoord.

Daarna krijg je een aantal vragen over disks, waarbij ik steeds de default heb gekozen:

Daarna gaat het installatieproces van start, en dat duurt bij Kali vrij lang. Tijdens het proces krijg je nog een aantal vragen.

Bij 1 van mijn pogingen kreeg ik hier een foutmelding:

Installation step failed An installation step failed. You can try to run the failing item again from the menu, or skip it and choose something else. The failing step is: Install the system.

De 1e is of je een 'network mirror' wilt gebruiken. Er kunnen daardoor nieuwere versies van de software beschikbaar komen. Maar je kan die update later ook handmatig doen, dus beter No kiezen.

De volgende vraag is of je de Grub boot loader op de machine wilt installeren. Aangezien het om de virtuele machine gaat zou dat geen kwaad moeten kunnen. Als de boot loader op de echte PC geïnstalleerd zou worden zou je een groot probleem hebben. Je kan dus voor de zekerheid ook No kiezen, want waarschijnlijk zal je hem niet echt nodig hebben.

En de 3e vraag:

Oh no! Something has gone wrong A problem has occurred and the system can't recover. Please contact a system administrator

VirtualBox: Het volledig verwijderen van een virtuele machine


VirtualBox problemen

Ik zie geen USB-apparaten

Probleem

Als je klikt op Devices zijn er geen USB devices te zien.

Could not get the storage format of the medium...

Probleem

Could not get the storage format of the medium 'C:\Users\HN0000381\Downloads\ubuntu-20.04-desktop-amd64.iso' (VERR_NOT_SUPPORTED).

Oplossing: download was nog niet voltooid (of gecrashed).

Implementation of the USB 2.0 controller not found

Probleem

Het is niet gelukt een sessie te openen voor virtuele machine Metasploitable2 (Dion pentest). Implementation of the USB 2.0 controller not found! Because the USB 2.0 controller state is part of the saved VM state, the VM cannot be started. To fix this problem, either install the 'Oracle VM VirtualBox Extension Pack' or disable USB 2.0 support in the VM settings. Note! This error could also mean that an incompatible version of the 'Oracle VM VirtualBox Extension Pack' is installed (VERR_NOT_FOUND). Resultaatcode: E_FAIL (0x80004005) Component: ConsoleWrap Interface: IConsole {872da645-4a9b-1727-bee2-5585105b9eed}

Blue screen

Probleem

Ik had het programma een tijdje niet gebruikt onder Windows 10, en toen ik dat wel deed crashte de PC met een blue screen.

Oplossing

Mogelijk dat nieuwere versies van VirtualBox me hadden gewaarschuwd, net zoals VMWare dat wel deed.

In elk geval legt VMWare keurig uit wat je moet doen om het probleem te voorkomen.


Omzetten van een VMWare VM naar een VirtualBox VM


VMware player

De stukken over WMWare heb ik al lang niet bijgewerkt, omdat ik vrijwel altijd met VirtualBox werk.

Dit programma van VMWare is gratis, en je kan er veel gemakkelijker dan in Virtual PC virtuele machines mee beheren.

VMware Player is hier te downloaden.

Tijdens de installatie krijg je soms een vraag over of je een Enhanced Keyboard Driver wilt installeren (waarna reboot nodig is). Ik heb dat niet gedaan.

Onderstaande werkt is getest in versie 14, maar is vrijwel ongewijzigd gebleven sinds versie 6.

Nieuwe virtuele machine aanmaken

Als je een nieuwe virtuele machine wilt maken klik je op Create a New Virtual Machine

Je kan dan kiezen tussen 3 opties:

Hier beschrijf ik hoe je een virtuele Linux Ubuntu omgeving aanmaakt. Zo lang je niet tegen problemen aanloopt is het ontstellend simpel.

En Hier beschrijf ik hoe je een virtuele Windows 8 omgeving aanmaakt.

Bestaande machine openen

Instellingen van bestaande machine veranderen

Klik op Edit virtual machine settings

Je kan nu op het tabblad Hardware bepalen hoeveel geheugen de virtuele machine heeft, hoeveel processoren, etc. Op het tabblad Options kan je o.a. bepalen wat het besturingssysteem is van de virtuele machine.

Veranderen van het besturingssysteem

Volledig scherm (of niet)

Wat ook ongelooflijk simpel is, maar ik desondanks eerst niet zag, is hoe je de virtuele machine full screen te zien krijgt.

Dat doe je door te klikken op ongeveer het 3e icoontje na het woord Player, met de 4 pijltjes naar de hoeken.

Hoe kan je in de virtuele machine een USB-stick/disk benaderen?

Een apparaat kan niet tegelijk toegankelijk zijn in de "normale" (de gast-) omgeving en in de virtuele omgeving.

Als je een stick koppelt aan de PC wordt hij automatisch gekoppeld aan de virtuele machine. Dat kan je controleren in de bestandsmanager.

Je kan het ook controleren via de menubalk van VMware Player, en daar kan je het ook veranderen.

Klik op Player - Removable Devices, en dan op het apparaat waar het om gaat.

Als het gekoppeld is zie je een vinkje voor het apparaat, en moet je klikken op Disconnect (Connect to host)

Problemen

Device/Credential Guard

Nadat ik VMWare een tijdje niet gebruikt had in Windows 10, kreeg ik bij het proberen te starten van 1 van mijn virtuele machines de volgende fout:
VMware Workstation and Device/Credential Guard are not compatible. VMware Workstation can be run after disabling Device/Credential Guard.

Gelukkig waarschuwt VMWare 12.5 en hoger hiervoor, want VirtualBox zorgt gewoon voor een blue screen crash van je PC.

Dit artikel van VMWare legt uit wat je moet doen om het probleem te voorkomen, en dat is niet misselijk.


VMWare Player: Kali Linux installeren

Installeren van Kali ... virtuele machine

Download Kali als .ISO-bestand.

Klik in VMware Player op Create a New Virtual Machine

Kies voor de 2e optie, Installer disc image file (iso), en klik op Browse om het bestand te vinden dat je eerder gedownload hebt.

VmWare meldt dat Debian 7.x gedetecteerd is. Kali is blijkbaar een gewijzigde versie van Debian.

Op het volgende scherm kies je de naam van de virtuele machine (ik heb Debian veranderd in Kali) en een locatie op de harde schijf. Je kan de hele virtuele computer evt. ook op een USB-stick of -disk opslaan.

Op het volgende scherm moet je de hoeveelheid ruimte voor de harde schijf bepalen, en of de virtuele machine in 1 of meerdere bestanden wordt opgeslagen. Ik laat de defaults gewoon staan.

Problemen met installatie VMware Tools

Op zich loopt het installeren van zo'n omgeving van een leien dakje, tenzij je achter een proxy server zit en de installatie van VMware Tools niet automatisch lukt.

Er staat dan de volgende interessante tekst onder aan je scherm:

Make sure that you are logged in to the guest operating system. Mount the virtual CD drive in the guest, launch a Terminal, and use tar to uncompress the installer. Then, execute vmware-install.pl to install VMware Tools.

Voor iemand die nog niet zo bedreven is in Linux, is dit nog niet zo'n eenvoudige klus, zoals ik heb ondervonden.

Door op de knop Help te klikken, belandde ik op een pagina met instructies die stuk voor stuk niet werken en/of onbegrijpelijk zijn. Hieronder dezelfde lijst, maar dan hopelijk wel begrijpelijk.

Ik ga er van uit dat je al ingelogd bent in Linux, onder je eigen gebruikersnaam, en dat je in een terminal window zit, vergelijkbaar met de commandoregel in Windows.

Hier wordt uitgelegd hoe je de command line (terminal) moet gebruiken.

Mount de CD-ROM drive, indien nodig

Met het commando mount
kan je zien of de drive al gemount is. Je moet dan output zien in de volgende geest:
/dev/cdrom on /mnt/cdrom type iso9660 (ro,nosuid,nodev)

Als zo'n regel er niet bij zit moet je de drive zelf mounten, en dat lukt niet onder je eigen userid. Daarvoor heb je extra privileges nodig.

Nou meent Ubuntu voor je te moeten bepalen dat je beter niet onder root cq. met superuser privileges kunt werken, dus je kan niet gewoon inloggen onder root. In plaats daarvan moet je het commando sudo gebruiken.

Je kan voor sommige losse commando's sudo plakken, maar niet voor alle. Wat mij betreft is het daarom handiger om gewoon het commando sudo su
uit te voeren. Dan zit je vanaf dat moment permanent onder root te werken. Dat mag niet van Ubuntu, maar ik doe het lekker toch.

Het mounten van de CD-ROM drive doe je als volgt: mkdir /mnt/cdrom
mount /dev/cdrom /mnt/cdrom

Decompressen van een VMware installatiebestand

Kijk eerst wat er op de CD-ROM staat m.b.v. ls -l /mnt/cdrom

Decomprimeer het bestand dat eindigt in .tar.gz: tar zxpf /mnt/cdrom/VMwareTools-9.6.2-1688356.tar.gz
(Hoofdletters zijn belangrijk!)

Vanzelfsprekend zullen versienummer e.d. bij iedereen anders zijn.

Als het goed is is er nu een directory met de naam vmware-tools-distrib aangemaakt (controleer met ls -l)

Voer het installatieprogramma uit

Ga naar de nieuw aangemaakte map: cd vmware-tools-distrib

Voer het volgende commando uit: ./vmware-install.pl

De installatie start nu. Kies bij alle vragen het standaardantwoord.

Na de installatie krijg je de volgende instructies:


VMWare Player: Ubuntu Linux installeren

Installeren van Ubuntu 14.0 virtuele machine

Download Ubuntu als .ISO-bestand.

Klik in VMware Player op Create a New Virtual Machine

Kies voor de 2e optie, Installer disc image file (iso), en klik op Browse om het bestand te vinden dat je eerder gedownload hebt.

Op het volgende scherm vul je je volledige naam en een gebruikersnaam in (die geen hoofdletters mag bevatten).

Op het volgende scherm kies je de naam van de virtuele machine (staat al een plausibele keuze ingevuld) en een locatie op de harde schijf. Je kan de hele virtuele computer evt. ook op een USB-stick of -disk opslaan.

Op het volgende scherm moet je de hoeveelheid ruimte voor de harde schijf bepalen, en of de virtuele machine in 1 of meerdere bestanden wordt opgeslagen. Ik laat de defaults gewoon staan.

Problemen met installatie VMware Tools

Op zich loopt het installeren van zo'n omgeving van een leien dakje, tenzij je achter een proxy server zit en de installatie van VMware Tools niet automatisch lukt.

Er staat dan de volgende interessante tekst onder aan je scherm:

Make sure that you are logged in to the guest operating system. Mount the virtual CD drive in the guest, launch a Terminal, and use tar to uncompress the installer. Then, execute vmware-install.pl to install VMware Tools.

Voor iemand die nog niet zo bedreven is in Linux, is dit nog niet zo'n eenvoudige klus, zoals ik heb ondervonden.

Door op de knop Help te klikken, belandde ik op een pagina met instructies die stuk voor stuk niet werken en/of onbegrijpelijk zijn. Hieronder dezelfde lijst, maar dan hopelijk wel begrijpelijk.

Ik ga er van uit dat je al ingelogd bent in Linux, onder je eigen gebruikersnaam, en dat je in een terminal window zit, vergelijkbaar met de commandoregel in Windows.

Hier wordt uitgelegd hoe je de command line (terminal) moet gebruiken.

Mount de CD-ROM drive, indien nodig

Met het commando mount
kan je zien of de drive al gemount is. Je moet dan output zien in de volgende geest:
/dev/cdrom on /mnt/cdrom type iso9660 (ro,nosuid,nodev)

Als zo'n regel er niet bij zit moet je de drive zelf mounten, en dat lukt niet onder je eigen userid. Daarvoor heb je extra privileges nodig.

Nou meent Ubuntu voor je te moeten bepalen dat je beter niet onder root cq. met superuser privileges kunt werken, dus je kan niet gewoon inloggen onder root. In plaats daarvan moet je het commando sudo gebruiken.

Je kan voor sommige losse commando's sudo plakken, maar niet voor alle. Wat mij betreft is het daarom handiger om gewoon het commando sudo su
uit te voeren. Dan zit je vanaf dat moment permanent onder root te werken. Dat mag niet van Ubuntu, maar ik doe het lekker toch.

Het mounten van de CD-ROM drive doe je als volgt: mkdir /mnt/cdrom
mount /dev/cdrom /mnt/cdrom

Decompressen van een VMware installatiebestand

Kijk eerst wat er op de CD-ROM staat m.b.v. ls -l /mnt/cdrom

Decomprimeer het bestand dat eindigt in .tar.gz: tar zxpf /mnt/cdrom/VMwareTools-9.6.2-1688356.tar.gz
(Hoofdletters zijn belangrijk!)

Vanzelfsprekend zullen versienummer e.d. bij iedereen anders zijn.

Als het goed is is er nu een directory met de naam vmware-tools-distrib aangemaakt (controleer met ls -l)

Voer het installatieprogramma uit

Ga naar de nieuw aangemaakte map: cd vmware-tools-distrib

Voer het volgende commando uit: ./vmware-install.pl

De installatie start nu. Kies bij alle vragen het standaardantwoord.

Na de installatie krijg je de volgende instructies:


VMWare Player: Windows 8 installeren

Ik heb gekozen om Windows 8.1 m.b.v. de laatste mogelijkheid te installeren. Als ik browse naar het goede bestand krijg ik de melding:
Windows 8.1 x64 detected.
The operating system will use Easy Install.

Op het volgende scherm moet je de sleutel van Windows invoeren, je gebruikersnaam, je wachtwoord (optioneel) en welke versie van Windows je gaat installeren.

Op het volgende scherm moet je de virtuele machine een naam geven, en bepalen waar je de bijbehorende bestanden wilt opslaan.

Op het volgende scherm moet je bepalen hoeveel disk ruimte je je nieuwe machine geeft, en of je de virtuele schijf als 1 of meer bestanden wilt opslaan (ik heb gekozen voor 1, hoewel hij standaard op meer staat ingesteld). Windows 7 60 GB.

Op het volgende scherm kan je klikken op Finish om de machine aan te maken.

Daarna begint de virtuele machine al te installeren, terwijl je ook nog een vraag krijgt over VMware Tools, dat cruciaal blijkt te zijn voor de "Easy Install".

Verder verschijnt er nog een melding over alle apparatuur die aan de virtuele machine hangt.


VMWare problemen

Op dit moment de volgende problemen:

The target host does not support CPUID faulting

Beschrijving

Ik probeer een .VMX-bestand van een Ubuntu virtuele PC in VMware te laden, en krijg de volgende melding:
Unable to restore this guest.
The target host does not support CPUID faulting

CPU has been disabled by the guest operating system

Beschrijving

De volledige melding is:
The CPU has been disabled by the guest operating system.
Power off or reset the virtual machine.

Het is raar, want ik gebruik precies dezelfde bestanden als eerder op dezelfde PC. Alleen heb ik tussendoor een crash gehad (2 disks kapot) en Windows 10 opnieuw moeten installeren.

Oorzaak 1

VT-X is niet enabled in BIOS.

VMware heeft blijkbaar Intel Virtualization technologie nodig. Ik kan in mijn BIOS echter nergens zo'n instelling vinden.

Oorzaak 2

CPU ID maakt inbreuk op de license.

Volgens het artikel detecteert het OS een incompatibele CPU. Je kan het verhelpen door het CPU ID te maskeren (masken).


    Tweeten

© Henk Dalmolen
Reageer via E-mail (dalmolen@xs4all.nl)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op: 16-3-2023 15:31:50