KB » Genealogie » Tips om het stamboomonderzoek zo goed mogelijk uit te voeren

Tips om het stamboomonderzoek zo goed mogelijk uit te voeren

    Tweeten

Introductie


Naamgeving (in vroegere tijden)

Dubbele namen in 1 gezin

Kijk niet gek op als je tot wel 3 keer toe dezelfde voornaam in hetzelfde gezin ziet terugkomen.

Vroeger overleden er nogal wat kinderen op (hele) jonge leeftijd, en men had dan de gewoonte om een volgend kind van hetzelfde geslacht dezelfde naam te geven.

Kennelijk was men er niet bang voor dat dit ongeluk zou brengen.

Vaders naam als 2e voornaam

Een beetje zo tussen 1800 en 1900 a 1950 was het heel gebruikelijk om de voornaam van de vader als 2e voornaam aan het kind te geven.

Als vader dus Jan Wieringa heette, dan heetten de kinderen Antje Jans Wieringa, Pieter Jans Wieringa, Albert Jans Wieringa, etc.

Die 2e voornaam van de kinderen noemt men het patroniem.

Op het zoekgedeelte van de site WieWaswie kan je dat patroniem ook opgeven. Je kan het trouwens beter alleen doen als je de hoeveelheid gevonden personen wil beperken, want als je alleen de 1e voornaam opgeeft verschijnen de namen met patroniem ook in de resultaten.

Vaders naam als achternaam

Zo'n beetje voor 1811, toen de burgerlijke stand werd ingevoerd, hadden veel mensen nog geen echte achternaam.

Dus praatte men over mensen als X, zoon/dochter van Y. Bv. Hendrik Pieters, voor Hendrik, de zoon van Pieter.

Als de vader Jan heette, kan het zijn dat alle kinderen als achternaam Jans (van Jan's zoon/dochter) hadden. Dus dan had je een Albert Jans, Pieter Jans, Katrina Jans, etc.

Kleinkinderen werden naar de opa of oma vernoemd

Die gewoonte bestaat nu nog wel, maar vroeger veel sterker. Je ziet heel vaak dat om de 2 generaties dezelfde namen terugkeren.


Gebruik maken van gegevens van anderen

Heel veel gegevens staan al kant-en-klaar op Internet, uitgezocht door anderen.

Het nadeel daarvan is wel dat niet iedereen even zorgvuldig is.

Een ander nadeel, afhankelijk van hoe je de gegevens in je eigen programma of op je eigen site krijgt, is dat mensen er soms een rommeltje van maken. Ze tikken achternamen met hoofdletters in, voeren plaatsnamen voor bv. geboorte en overlijden in allerlei verschillende formaten in, etc.

Dat nadeel speelt vooral als je jezelf tikwerk wilt besparen. In veel situaties kan je bepaalde gegevens van een ander exporteren in een standaardformaat, en het dan weer in je eigen stamboom importeren.

Het programma Family Tree Maker heeft de mooie mogelijkheid om gegevens van Ancestry.com in je eigen stamboom in te voeren, vrijwel zonder tikwerk te verrichten. Normaal moet je betalen voor een abonnement op Ancestry.com, maar dat hoeft in dit geval niet.

WieWasWie voor gegevens van na 1811

Wie zijn de kinderen van X en Y?

Ga ten eerste zoeken op de naam die de minste resultaten oplevert, dus probeer ze evt. allebei. Maar van een naam als Jansen kan je verwachten dat het er heel veel zullen zijn, i.t.t. bv. Teekema.

Hou ook rekening met of een naam gevoelig is voor spellingsvariaties. Dat zal niet zo'n vaart lopen bij Piet Bakker, maar Catharina Jansen zou ook met Katharina of Catherina of Katrina als voornaam kunnen voorkomen, en zelfs met Janssen of Janzen of Janszen als achternaam.

Als je begint te zoeken naar de geboorte-actes van kinderen van X en Y, dan loop je kans dat je ook de nodige levenloos geboren kinderen te pakken krijgt.

Als je het echt zorgvuldig wil doen moet dat natuurlijk ook, maar als je heel veel te verwerken hebt en de essentiele resultaten wilt zien, zou je er ook voor kunnen kiezen om alleen te zoeken naar kinderen die op zijn minst volwassen zijn geworden.

Daarom begin ik zelf altijd bij overlijdens en/of huwelijken. Bij huwelijken staan meeste gegevens vermeld, vaak ook de geboortedata van de beide tortelduifjes, op of zijn minst hun leeftijd tijdens de huwelijksdatum (waaruit je dan ongeveer de geboortedatum kan afleiden). Verder worden meestal ook de ouders van het echtpaar vermeld, hoewel ze in Friesland een beetje luier zijn geweest bij het invoeren van gegevens.

Bij een huwelijksacte staan de leeftijden van het kersverse echtpaar vaak onderaan. Kijk sowieso naar de extra aantekeningen die daar staan, want iemand kan bv. ook weduwe of weduwnaar zijn.

Zodra ik huwelijken en overlijdens verwerkt heb ga ik evt. ook nog even de geboortes snel bij langs, om interessante dingen te vinden. En natuurlijk moet je dat sowieso doen bij vrij recente gegevens, omdat een deel van de huwelijken en een deel van de overlijdens vanwege privacyredenen nog niet te vinden is.

Waarom vind ik van X na zijn geboorte (of huwelijk) geen enkel spoor meer?

Tenzij de gegevens over het overlijden nog niet openbaar zijn (ik geloof momenteel voor overlijdens na 1960 o.i.d.), moet je die gegevens natuurlijk kunnen vinden. Van iemand uit 1850 mag je aannemen dat ie inmiddels niet meer leeft.

Maar, je vindt nog wel dat die persoon getrouwd is, en daarna niets meer. Geen kinderen en geen overlijden.

Tenzij er weer eens met de naam geknoeid is, en er een variant gebruikt is die je met geen mogelijkheid kan bedenken, is er een goede kans dat meneer of mevrouw X geëmigreerd is.

Ik kom later nog terug op hoe je die mensen kan vinden.

Doop-, trouw- en begraafboeken voor gegevens van voor 1811

Sommige provincies hebben zelfs al veel gegevens uit DTB-boeken op Internet gezet. O.a. Groningen heeft dat gedaan, op de site Alle Groningers

In deze gegevens vind je vaak geen geboortedatum, maar alleen een doopdatum. Maar die 2 data zullen meestal niet veel van elkaar verschillen.


Het vermelden van de bron

Als je genealogieprogramma het toelaat, vermeld dan bij elk gegeven de bron!

Het kan zijn dat je de naam uit een andere bron hebt dan de datum van overlijden, en uit weer een andere bron dan het beroep van de persoon.

Registreer al die bronnen, want er komt een moment dat je tegen conflicterende gegevens aanloopt, en dan wil je graag weten waar je de oudere gegevens vandaan had, en wat de meest betrouwbare bron is.

Ik kan in Family Tree Maker voor elke persoon onbeperkt veel namen opslaan, en dat is wel nodig ook.

1 van de Dalmolens heeft wel ca. 10 verschillende namen, afhankelijk van de bron waar je naar gaat kijken. Er werden spelfouten gemaakt, of degene die van de gegevens gebruik maakte kon ze niet lezen, etc.

Het kost een hoop extra werk, maar als je een betrouwbare stamboom wilt kan het je later heel veel tijd besparen.




    Tweeten

© Henk Dalmolen
Reageer via E-mail (dalmolen@xs4all.nl)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op: 3-2-2015 13:23:53