KB » Genealogie » Familieleden ontdekken via DNA-onderzoek

Familieleden ontdekken via DNA-onderzoek

    Tweeten

Introductie

Er bestaan tegenwoordig sites waar je je DNA kunt laten onderzoeken.

Ik ontdekte zo'n site, 23andme, en aangezien de kosten bepaald niet hoog waren (zo'n 100 dollar) besloot ik er aan mee te doen.

Ik dacht dat het enige doel was om te kijken of je kans had op bepaalde ziektes. De reden voor mijn interesse was dat mijn moeder de ziekte van Parkinson had.

Maar toen mijn DNA eenmaal geanalyseerd was (geen grotere kans op Parkinson dan gemiddeld gelukkig) bleek dat de resultaten ook heel goed gebruikt kunnen worden voor het opsporen van verre familieleden, waarmee ik niet wil zeggen dat dat "a piece of cake" is.


23andme

Familieleden

1 van de mooiste dingen van 23andme is dat je ook een lijst te zien krijgt van mensen die DNA met je gemeenschappelijk hebben.

Er staat zelfs bij hoe nauwkeurig ze kunnen bepalen hoe nauw je verwant bent. De 2 hoogste personen op mijn lijst zijn 2nd to 3rd cousins.

xth cousins

Dit is een beetje ingewikkelde materie, maar begin te denken aan een simpele neef en nicht (1st cousin). Wat is de gemeenschappelijke voorouder? De grootvader of grootmoeder (want het zijn kinderen van broers of zussen van je vader of moeder).

De gemeenschappelijke voorouder van een 2nd cousin is dus de overgrootouder (Engels: great-grandfather of great-grandmother), die van de 3rd cousin de betovergrootouder (Engels: great-greatgrandfather of 2nd great-grandfather), enz. Voor de x-th cousin moet je dus x+1 generaties terug in de tijd.

Ik heb ook een aantal 3rd to 6th cousins. Stel dat het 6th zou zijn, dan is de gemeenschappelijke voorouder dus 7 generaties in het verleden.

xth cousins y removed

Als er 'removed' aan het eind staat betekent dat dat de gemeenschappelijke voorouder voor de 1 minder generaties terug ligt dan voor de ander.

2nd cousin 1 removed betekent dat de gemeenschappelijke voorouder voor de 1 3 generaties terug ligt (2nd cousin) en voor de ander nog 1 verder (1 removed).

Hoe werkt het in de praktijk?

Je kan zelf bepalen of je je naam prijsgeeft en evt. ook je foto.

Als je iemand interessant vindt kan je die persoon via de site een berichtje sturen, en als hij/zij ook geïnteresseerd is kan je gezamenlijk je beider voorouders doorspitten om de link te ontdekken.

Ik ben al met 4 Amerikanen, een Duitser, en een Nederlander bezig geweest, maar tot nu toe zonder succes.

Mogelijk dat je meer kans van slagen hebt als je ook je genoom (je genetische materiaal) met de ander deelt, maar ik snap nog niet precies hoe dat werkt.

Door het gebrek aan succes vroeg ik me ook af hoe betrouwbaar die analyse eigenlijk is. Maar daar weet ik sinds kort het antwoord op: zeer betrouwbaar.

Mijn 1e succes

In dit geval had ik dubbel geluk: de vrouw had haar naam op de site gezet, en die was hetzelfde als mijn grootmoeder.

Toevallig heeft ooit iemand van die naam een stamboomboek gemaakt, en daar kwam ze zelfs in voor (hoewel ik dat pas later in de gaten kreeg).

Ze was volgens de site 3rd to 4th cousin, en het bleek in werkelijkheid 4th cousin te zijn. Dat was dus een mooie voltreffer.

Mijn 2e succes

Ik benaderde een Amerikaanse vrouw die mijn 3rd to 6th cousin zou moeten zijn.

Gelukkig waren haar voorouders geëmigreerd uit Nederland, waardoor het aantal mogelijkheden sterk beperkt werd.

Na niet al te lang zoeken bleek dat een voorouder van mijn grootvader van moeders kant 2 kinderen had, en dat de Amerikaanse vrouw van het ene kind afstamde en ik van de andere.


Soorten DNA

Bij FamilyTreeDNA heb ik mtDNA en Y-DNA laten testen.

Bij mtDNA heb ik zo'n 20 matches, maar geen van die matches is ook maar enigszins verwant aan mijn voorouders, terwijl ik die tot minimaal 7 generaties terug ken. Dus heb ik meer info gevraagd aan de helpdesk.

mtDNA (mitochondrial DNA)

Mitochondriaal DNA zit in de mitochondria in bijna alle cellen in je lichaam. Het wordt doorgegeven van de moeder aan de kinderen (zowel jongens als meisjes).

Het traceren van mtDNA zegt dus alleen iets over je moeder, haar moeder, haar moeder, etc.

Een maternal haplogroup is een familie van mtDNA-verwanten met een gemeenschappelijke voorouder (vrouw).

Op grond van de mtDNA gegevens concludeert 23andme dat mijn vrouwelijke voorouder ergens uit Oost-Afrika komt, ca. 150.000 jaar geleden.

Ik zit zelf in de haplogroep H5b (volgens FamilyTreeDNA H5b1). De voorouder van deze groep leefde waarschijnlijk zo'n 8000 jaar geleden in de Kaukasus (ongeveer tussen de Zwarte Zee en de Kaspische Zee).

Y-37

Autosomal DNA
    Tweeten

© Henk Dalmolen
Reageer via E-mail (dalmolen@xs4all.nl)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op: 3-2-2015 13:23:36