KB » Computer » Hoe werkt Twitter en waarvoor kan je het gebruiken?

Hoe werkt Twitter en waarvoor kan je het gebruiken?

    Tweeten

Introductie

Twitter is een vorm van micro blog.

Voor diegenen die niet nog niet weten wat een blog is: het is een website waarop iemand artikelen plaatst over onderwerpen die hij/zij interessant vindt. Ik zou bv. een blog over mijn Chinese studie kunnen bijhouden, of, als ik ooit naar China ga, over mijn reis daar naartoe.

De kern van Twitter zit in het woord micro. Elke tweet (zoals dat heet) mag maar een zeer beperkt aantal karakters lang zijn, nl. 140 tekens. Dat dwingt je om zeer kort en bondig te formuleren.

Je kan Twitter vrijwel volledig met toetsen bedienen. Hier een handige lijst met de toetscombinaties.


Waarom zou je Twitter gebruiken?

Om te beginnen heb je mensen die tweets versturen, en volgers van die mensen.

Ik ben bv. volger van Meteo Consult (omdat ik in het weer geïnteresserd ben), van diverse mensen die over China tweeten, van Glenn Greenwald, de man die Snowden heeft helpen ontvluchten, etc.

*Het* grote voordeel van Twitter is, is dat ik alle nieuwtjes van deze instanties en personen onmiddellijk te zien krijg als ik op dat moment op Twitter zit, of later als ik er bewust naar ga kijken. Ik word door deze mensen vaak gewezen op artikelen, video's of foto's die anders nooit had gevonden.

Als ik naar de site van Twitter ga, komen alle Tweets van de mensen die ik volg in chronologische volgorde op mijn scherm te staan (meest recent bovenaan), de zgn. timeline. Vanzelfsprekend kan ik zelf beslissen welke ik nader wil bekijken, of dat ik er een dag (of week) helemaal geen zin in heb.

Als je de goede mensen en organisaties volgt kan je een hoop informatie krijgen die je normaal gesproken niet makkelijk ontdekt. Iemand van Meteo Consult, heeft bv. wel eens een link ge-tweet naar een stromingsfilm van de wind voor professionals. Glenn Greenwald tweet regelmatig links naar boeiende artikelen over de ontwikkelingen in Amerika en m.b.t. Snowden.

Verder kan je ook alle tweets bekijken met daarin een bepaalde hashtag. Ik kom er later op terug, maar je kan aangeven dat je tweet over een bepaald onderwerp gaat, bv. een in de weilanden stilstaande trein van de NS. Dan kan je de ontwikkelingen m.b.t. tot die trein van minuut tot minuut volgen.

Er zijn echter ook mensen die alleen maar flauwekul-tweets versturen, zoals dat ze een tochtje op de racefiets gaan maken. Het is me een raadsel waarom ik dat moet weten. Maar als na een tijdje blijkt dat iemand niets zinvols heeft te melden, dan ontvolg je hem gewoon weer.

Mijn volgers

Zelf heb ik slechts een dertigtal volgers (sommige bekende persoonlijkheden hebben er honderduizenden of soms zelfs miljoenen).

Ik verstuur ook maar zelden een zelf geproduceerde tweet. Er zijn 2 andere mechanismes die ik vaker gebruik:

Hoeveel tweets krijg je per dag, en is dat te behappen?

Dat hangt er van af hoeveel twitteraars je volgt. Ik kan de meeste dagen vrijwel alle tweets van de mensen die ik volg even vlug doorkijken (en de meest interessante wat grondiger), maar er zijn ook mensen die 1000 anderen volgen. Dat lijkt me volslagen zinloos.


Aanmelden

Eerst moet je je volledige naam, mail-adres en wachtwoord invullen. Je kan ook een valse naam opgeven, als je daar behoefte aan hebt. Ik gebruik het om te kunnen experimenteren met 2 accounts tegelijkertijd.

Op een volgend scherm moet je ook je zgn. handle kiezen. Dat is een soort gebruikersnaam die begint met een '@', en die door andere gebruikers gebruikt wordt om in tweets aan jou te refereren.

Daarna kun je nog wat beginnersinformatie krijgen, maar dat kan je ook overslaan.

Twitter stuurt een mail naar het door jou opgegeven mail-adres, en pas als je op de link daarin hebt geklikt krijg je toegang tot alle features van Twitter.

Wees niet verbaasd als je al heel snel een 1e volger (of zelfs volgers) hebt. Dat overkwam mij toen ik mijn 2e account aanmaakte.


Conventies voor en eigenschappen van tweets

Een voorbeeld van een tweet:

Brenno de Winter ‏@brenno 2h De dag kan niet meer stuk @brechtjedeleij heeft voor @gjhoekman en mij gezongen. Lang staande belofte ingelost. #Cool

Op de 1e regel staat doorgaans de echte naam, gevolgd door de gebruikersnaam (je handle) en hoe lang geleden de tweet geplaatst is (hier 2 uur). Zowel voor de echte naam als de gebruikersnaam kan je (binnen bepaalde grenzen kiezen wat je wilt).

De 1e regel telt niet mee voor de lengte van de tweet.

Hashtag

In een tweet kan je een woord opnemen dat begint met een hekje, bv. #regen of #aardbeving.

Mensen kunnen op zoeken op die hashtags, en als er bv. weer een aardbeving in Groningen is geweest, alle tweets vinden die over die aardbeving gaan.

Een hele bekende hashtag is #dtv, wat staat voor 'durf te vragen'. Als je iets niet weet (bv. je laptop doet het niet meer) kan je een tweet versturen met deze hashtag, en misschien dat 1 van je volgers een antwoord heeft.

In de voorbeeldtweet hierboven is als hashtag #Cool gebruikt.

Links

Links naar webpagina's kunnen behoorlijk lang zijn, maar als je ze in een tweet opneemt worden ze automatisch verkort, of je kan daarvoor speciale trucs gebruiken.

Gebruikersnamen

Iedereen die een account heeft bij Twitter heeft een gebruikersnaam die begint met '@'.

De gebruikersnaam van degene die de tweet verstuurd heeft zie je in de 1e regel, maar ook in de tweet zelf kan je gebruikersnamen zetten.


Kan je via Twitter invloed uitoefenen?

Als je maar 20 a 30 volgers hebt, zoals ik, zet het niet echt zoden aan de dijk.

Er bestaan allerlei trucs om je aantal volgers te verhogen. Soms wordt je ineens gevolgd door een volslagen onbekend iemand. Die iemand verwacht/hoopt dan dat je hem ook gaat volgen, zodat we er beiden weer 1 bij hebben. Maar dit zijn geen serieuze volgers, dus ik werk daar niet aan mee.

Een manier die veel slimmer is, is meeliften op de populariteit van iemand anders. Ik volg Charles Groenhuijsen, en hij wil nog wel eens controversiële meningen in zijn tweets te berde brengen. Als ik reageer op zijn tweet, kunnen al zijn (tienduizenden?) volgers het ook zien.


De interface van Twitter

Het hoofdscherm

Rechts zie je de lijst van tweets van diegenen die je volgt.

Links zie je je foto (als je die hebt), je naam, je gebruikersnaam (begint met een '@') en gegevens over het aantal verstuurde tweets en de aantallen volgers en mensen die je volgt.

Suggesties

Ergens op het scherm (rechterkolom) staat ook een kader Hier zijn wat personen die je misschien wilt volgen. (Who to follow)
Daarin staan een aantal suggesties voor twitteraars die gezien je huidige voorkeuren misschien ook interessant voor je kunnen zijn. Waarschijnlijk zie je dit alleen in het beginstadium.

Trends

Meestal staat linksonder een lijstje met trends. Dat zijn de onderwerpen die op dat moment het meest bediscussieerd worden. Je kan kiezen of je Nederlandse trends wilt volgen, Amerikaanse, of nog iets anders.

De icoontjes in het hoofdscherm

Er zijn de volgende icoontjes:


Wat kan je doen met een tweet van een ander?

Meer informatie over de tweet

Om te beginnen kan je er op klikken, want dan zie je de reacties van anderen op deze tweet.

Verder zie je hoe vaak de tweet ge-retweet is, en hoe vaak mensen hem bij hun favorieten hebben gezet.

Antwoorden

1 van de 3 duidelijkste mogelijkheden rechtsonder is Beantwoorden (Reply).

Als je daar op klikt wordt er een venster geopend waarin je je tweet kunt intikken, en de handle van degene aan wie je antwoordt is al ingevuld.

Je antwoord is in dat geval alleen zichtbaar voor de mensen die zowel jou volgen, als degene aan wie je antwoordt. Als je wilt dat al je volgers je antwoord zien, dan moet je een punt voor de handle zetten, bv. .@janjansen. Dat principe wordt hier duidelijk uitgelegd.

Retweeten

Dit is wel heel simpel: je klikt op Retweeten (Retweet), en de tweet wordt verzonden en kan ook door jouw volgers worden gezien, ook al volgen ze de oorspronkelijke verzender niet.

Favorieten

Tweets die je heel bijzonder vindt, of waar je momenteel geen tijd voor hebt maar die je later wel makkelijk wilt kunnen terugvinden, kan je aan je favorieten toevoegen.

Dat doe je door op Favoriet (Favorite) te klikken.

Tweets met een foto

Meestal zie je slechts een deel van de foto, en door erop te klikken zie je hem helemaal.

In andere tweets staat een link naar een foto. Hou in de gaten dat er in sommige gevallen een nieuwe pagina geopend wordt met de foto, en dat hij in andere gevallen in de bestaande getoond wordt.

Als je in het 2e geval de pagina sluit ben je dus ook Twitter kwijt. Nou kan je dat programma wel weer starten, maar je bent ook kwijt waar je gebleven was, wat niet fijn is als je er enkele honderden aan het bekijken bent.

Tweets met een link

Die worden volgens mij altijd geopend in een apart venster.

Meer

Als je klikt op Meer (More) krijg je nog 2 opties: Tweet embedden (Embed Tweet) en Tweet rapporteren (Report Tweet)

Ik heb geen van beide ooit gebruikt, maar het doel van de 2e zal ongetwijfeld zijn om het te melden als je vindt dat een tweet om wat voor reden dan ook niet door de beugel kan.


Instellingen

Klik steeds als je wijziginen aanbrengt onderaan de rechterhelft van de pagina op Opslaan (Save)

Er zijn de volgende categorieën:

Wanneer krijg je een mailtje van Twitter?

Wanneer krijg je een SMS van Twitter?



Tall tweets
Met deze site kan je de limiet van 140 tekens omzeilen.

    Tweeten

© Henk Dalmolen
Reageer via E-mail (dalmolen@xs4all.nl)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op: 11-02-23 22:38:47