KB » Computer » Plaatjes downloaden, etc.

Plaatjes downloaden, etc.

    Tweeten

Plaatjes van het scherm of een venster maken

Soms kan je een bepaalde tekst (bv. foutmelding) op je scherm niet kopiëren, maar wil je hem toch bewaren.

In dat geval kan je de tekst overtikken, desnoods op een andere PC, maar je kan ook iets doen dat vergelijkbaar is met Ctrl+C (of klikken op Bewerken - Kopiëren) voor tekst.

Met PrtScn (meestal rechts naast de F12-toets) maak je een afbeelding van het hele scherm, met Alt+PrtScn een afbeelding van het huidige venster (waarin je aan het werk bent).

Ook net als met kopiëren of knippen van tekst, kan je de afbeelding nu ergens in plakken. Het simpelste is het programma Paint (Paint), omdat dat op alle Windows-computers aanwezig is.

Klik op Start - Uitvoeren (Run), en tik in: mspaint, gevolgd door Enter

Klik nu op Klembord - Plakken (Windows 7) of Bewerken (Edit) - Plakken (Paste) (Windows XP)

Sla tenslotte het plaatje op, maar hou in de gaten dat Paint standaard het antieke BMP-formaat (bit map) gebruikt, dat heel veel onnodige ruimte in beslag neemt.

Vanaf hier gaat het een beetje anders in Windows 7 dan in Windows XP.

Windows 7

Klik op het icoontje links van start, en dan op Opslaan als

Je ziet dan rechts de mogelijke bestandsformaten verschijnen, waarbij JPEG het meest gebruikelijk is.

Windows XP

Klik dus op Bestand (File) - Opslaan als (Save As), en kies achter Opslaan als (Save as type) voor JPEG

Zodra je achter Bestandsnaam (File name) ook een bestandsnaam hebt ingevoerd kan je klikken op Opslaan (Save)


Plaatjes uit een Flash Player presentatie downloaden

Introductie

Doorgaans kan je vanuit de browser (Firefox, Internet Explorer of Google Chrome) plaatjes downloaden door met rechts te klikken op het plaatje, en dan te kiezen uit Afbeelding opslaan als (Save Image As), Afbeelding opslaan als (Save Picture As) o.i.d.

Soms worden de plaatjes op een site echter gepresenteerd als een soort diapresentatie, en vaak wordt er dan gebruik gemaakt van Adobe Flash Player. Na klikken met rechts krijg je dan heel andere mogelijkheden dan normaal te zien, en zeker niet bovenstaande.

Ook stilstaande plaatjes worden soms met Flash vertoond. Je kan op dergelijke plaatjes vaak in- en uitzoomen door aan het muiswiel te draaien, en een ander deel van het plaatje (als het groter is dan het scherm) bekijken door het met de muispointer (die er dan als een handje uitziet) naar links, rechts, boven of beneden te slepen.

Onderstaand volgen een aantal mogelijkheden om ook in deze situaties de plaatjes te kunnen opslaan.

Alt+PrtScn

Dit is wel een mooie eenvoudige methode, maar het levert niet de beste plaatjes op.

Zorg dat je op je scherm het (gedeelte van het) plaatje hebt staan dat je wilt opslaan.

Gebruik dan de toetscombinatie Alt+PrtScn (de PrtScn toets zit vaak rechts naast de F12 toets) om het plaatje te kopieren. Dit is vergelijkbaar met Ctrl+C om een stuk geselecteerde tekst te kopieren (kan in veel programma's ook met klikken op Bewerken (Edit) - Kopiëren (Copy)).

Kies nu een grafisch programma uit van je keuze (aanbeveling: IrfanView), plak daar het plaatje in, en bewerk het eventueel (bv. door er maar een deel van te bewaren).

Haal het plaatje uit de Internet Explorer cache

Alle pagina's die door een browser worden weergegeven worden (tijdelijk) opgeslagen in ruimte op de harde schijf. Die ruimte heet de cache van de browser, en elke browser heeft zijn eigen manier van opslaan van die gegevens. Ik heb nog niet kunnen ontdekken hoe je de in de cache van Firefox kunt kijken, maar voor Internet Explorer is het vrij simpel.

Of de methode in deze sectie werkt hangt af van hoe de plaatjes worden weergegeven.
Heeft de maker een complete presentatie gemaakt waarin de plaatjes zijn geintegreerd, dan moet je de volgende methode proberen. Als Flash echter tijdens de presentatie de plaatjes ophaalt uit een map op de harde schijf van de computer van de maker, dan werkt deze methode waarschijnlijk.
In principe weet je niet hoe de maker de presentatie gemaakt heeft (tenzij je hem kent en het kan vragen), en dan zou ik als eerste de nu volgende methode proberen.

Ga met Verkenner (Explorer) naar de map Windows_schijf:\Documents and Settings\gebruikersnaam \Local Settings\Temporary Internet Files.
Windows_schijf is bij de meeste mensen C.
Als je niet weet wat je gebruikersnaam is volg je deze procedure.
N.B.: Als je met een ander programma dan Verkenner werkt zou het kunnen zijn dat het de bestanden niet kan weergeven (2xExplorer geeft bv. de melding "Some items in the folder were not accessible", en laat een lege map zien).

Je kan het beste sorteren op de kolom Internetadres (Internet Address) of Laatst gewijzigd (Last Modified). In het laatste geval zou het plaatje vrij boven- of onderaan moeten staan, afhankelijk van de volgorde waarin je gesorteerd hebt. Sowieso moet het beginstuk van het Internet adres van de pagina waar het plaatje staat overeenkomen met het beginstuk onder de kolom Internetadres (Internet Address).

Je kan nu het plaatje gewoon kopieren naar waar je wilt.

Gebruik een Flash-extractie-programma

Hier heb ik zelf nog geen ervaring mee. Ik heb gekeken naar het gratis programma FLV Player. Dat ziet er op het eerst oog veelbelovend uit, maar ik zou het in elk geval niet installeren. Zelfs als je overal kiest voor een geavanceerde installatie, ontkom je er niet aan dat er een of andere toolbar mee-geinstalleerd wordt. En dat is iets wat je niet wilt.


Plaatjes weergeven en bewerken met IrfanView

Introductie

Irfanview is niet zo uitgebreid als Google Picasa, Adobe Elements of vergelijkbare programma's. Maar het voordeel is, dat het niet geinstalleerd hoeft te worden (je kan het dus ook vanaf een USB stick draaien), dat het snel is, en betrekkelijk eenvoudig te begrijpen is.

Download

Een versie in ZIP-formaat die je niet hoeft te installeren vindt je onderaan de volgende pagina.

Een gedeelte uit een plaatje knippen

Open het plaatje in IrfanView.

Ga met de muispointer naar de linkerbovenhoek van het deel dat je wilt bewaren, en sleep de muis dan naar de rechteronderhoek van het gewenste deel. Je krijgt dan een rechthoekig kader met een wit lijntje er omheen.

Klik op Edit - Crop Selection, of tik in Crtl+Y. Alles rondom het geselecteerde kader is nu weg.

Sla het nieuwe plaatje nu op onder een andere of dezelfde naam.

Problemen

RIOT.DLL plugin

In de loop van 2013 kon ik (met volgens mij hetzelfde programma als altijd) plaatjes die ik bewerkt had (bv. minder pixels of crop) niet meer opslaan zonder dat ik de volgende foutmelding kreeg:
Can't load PlugIn: "RIOT.DLL"!
Please install or update PlugIns from IrfanView homepage!

Je kan inderdaad verschillende pakketjes met in elk een aantal plugins downloaden, en die moet je dan naar de map met dezelfde naam binnen de map van IrfanView copiëren.

Hou daarbij in gedachten dat ik niet de geïnstalleerde versie van het programma gebruik, maar de portable versie (die je ook vanaf een USB-stick kan draaien).

Hoewel ik volgens mij keurig de instructies heb opgevolgd, kreeg ik het zowel onder Windows XP als Windows 7 niet aan de praat, en heb ik uiteindelijk het programma maar gewoon geïnstalleerd, en daarna ook de plugins geïnstalleerd.

Toen werkte alles weer goed. Maar ik moet er toch nog zien achter te komen hoe ik het programma weer gewoon vanaf een USB-stick kan gebruiken.5 Best Free Photo Management Software for Windows
5 goede freeware programma's om foto's mee te beheren. Van deze 5 bevalt XnView mij op dit moment (net begonnen) het best. Ik vind het o.a. de beste mogelijkheden bieden om dubbele exemplaren op te ruimen.

    Tweeten

© Henk Dalmolen
Reageer via E-mail (dalmolen@xs4all.nl)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op: 04-02-23 15:38:16